Rizsázzunk!

Citromos brokkolifőzelék zabpelyhes ricottás lepénnyel

Megfizethetetlen élmény volt éjjel 2-kor kirohanni az erkélyre és betekerni a kitekerve felejtett árnyékolót, miközben szélvihar volt és villámlott. Eléggé szürreális volt az ég a felhőkkel, meg a mögöttük felvillanó fényekkel. Majd beszartam, úgy féltem Nagyon gyorsan végeztem. Arra ébredni is finom, hogy kivisz a huzat a takaró alól, meg Zolinak is arra, hogy kiugrasztottam az ágyból, hogy húzza be a tetőablakok külső hővédő/visszaverő rolóit*. Ő a svéd fellépő nélkül is simán eléri. Ez biztosan neki is megfizethetetlen volt. Főleg, hogy nagyon undok tudok lenni az éjszaka közepén (is).

És végül tudni azt, hogy van, amikor semmi sem jó… Nyűgös vagyok.

* egyszer réges-régen egy nyári szélviharos zivataros este felkente az egyik ilyen rolót a tetőre, elég nehéz volt lehámozni, azóta inkább behúzzunk, ha vihar jön.

Előkészítés: 10 perc

Elkészítés: 20 25 perc

citromos_brokkolifozelek_3

 

Hozzávalók:

kb. 60 dkg brokkoli

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só, frissen tekert fekete bors

4 – 5 dl víz vagy zöldségalaplé

cél citrom leve és héja (ha nem kezeletlen, akkor 2 tk. szárított citromhéj)

1 dl sűrű joghurt

kevés tejszín (elhagyható)

a zabpelyhes ricottás lepényhez (8 – 9 kisebbhez):

kb. 20 dkg ricotta

10 dkg apró szemű zabpehely

1 ek. olívaolaj

2 kis gerezd fokhagyma

2 szál újhagyma

só, frissen tekert fekete bors

1 – 2 ek. citromlé

2 – 3 ek. víz

6 – 8 levél citromfű finomra aprítva

4 – 5 ek. olaj a sütéshez

A zabpelyhet száraz serpenyőben világos aranybarnára pirítottam.Félretettem hűlni.

A vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket megpucoltam és finomra aprítottam. A brokkolit rózsáira szedtem, megmostam. A nagyobb rózsákat kisebb darabokra vágtam. Egy közepes lábast hevíteni kezdtem, 3 ek. olajat öntöttem bele és 4 – 5 perc alatt megdinszteltem rajta a vöröshagymát, amit kicsit sóztam. Rádobtam a fokhagymát is, 1 percig kevergetve pároltam, majd hozzáadtam a brokkolit is. Sóztam, borsoztam és a közepesnél kicsit erősebb lángon párolni kezdtem, kicsit pirítottam is. Pár perc után felöntöttem a vízzel és 8 – 10 perc alatt ressre főztem.

Amíg a brokkoli puhult, összeállítottam a zabpelyhes lepényeket. A hozzávalókat egy nagyobb keverőtálba tettem, alaposan összegyúrtam és hagytam állni, amíg befejeztem a főzeléket. A végén egy serpenyőt felhevítettem, kevés olajat öntöttem bele, majd oldalanként pár perc alatt megsütöttem a lepénykéket. Konyhai papírtörlőre szedtem, hogy a felesleges olajat felszívja.

A brokkoli egy részét (kb. a felét) valamennyi folyadékkal és a joghurttal a botmixer edényébe tettem és simára turmixoltam. Az egészet visszaöntöttem a lábasba, megkóstoltam és fűszereztem még egy kis sóval, frissen őrölt fekete borssal és a citromlével.

Facebook: Rizsázzunk!

citromos_brokkolifozelek

citromos_brokkolifozelek_2

Pirított gombás krémsajtos lepény

Betáraztam a kedvenc (bolti) leveles tésztámból, egészen kiváló minőségű. Épp volt készleten a sarki közértben. Néha nem értem, mit/miért/mennyit rendelnek, vagy nem rendelnek. Kissé rapszodikus a készletük, de ők biztosan jobban tudják. Vettem 5 csomaggal a tésztából, mintha világvégére készülnék, de hát nagymamámnál is mindig volt a spájzban pár bödön házi zsír, biztos, ami biztos. 🙂

Pirított gombás krémsajtos lepényt sütöttem. Tuti vacsora kb. fél óra alatt. A bolti leveles tésztával csaltam, a többi sk. készült. Kisebb volt az étvágy, mint terveztük, a maradékot ma reggel férj megkapta hengeres uzsis táska hiányában fóliába csomagolva.

Előkészítés: kb. 15 perc, a gomba pirításával együtt (ezalatt előmelegszik a sütő)
Sütési idő: 15 – 20 perc sütési idő a lepényeknek

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (4)

 

Hozzávalók (3 főre):

3 x 125 g leveles tészta (készre és méretre nyújtott)
50 dkg barna csiperke (vagy erdei gomba mix, vagy vargánya)
1 szál vékony póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolajsó, frissen tekert bors
1 púpozott tk. szárított kakukkfű (frissből kicsit kevesebb)
20 – 25 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
kevés kéksajt morzsolva (márványsajt is tökéletes)
3 maréknyi reszelt füstölt sajt a tetejére
1 tojás a kenéshez

Előmelegítettem a sütőt 230 fokra, alsó – felső üzemmódban. Az én sütőmnek kb. 12 – 15 perc kell ahhoz, hogy 230 fokra melegedjen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A póréhagyma felső keményebb héját levettem, az egészet folyóvíz alatt megmostam (zöldjével lefelé a  víz alatt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Egy magasabb falú serpenyőt felhevítettem, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a póréhagymát. Közepes lángon nagyjából 5 perc alatt megpároltam. Kicsit sóztam, így gyorsabban puhult. Ezalatt nedves szivaccsal alaposan áttöröltem a gombákat, nem pucoltam meg őket. Félbevágtam a fejeket, majd mindegyiket vékonyan felszeleteltem. Megpucoltam és finomra aprítottam a fokhagymát is.

Amikor a póréhagyma megpárolódott, rádobtam a fokhagymát és kb. 1 percig kevergetve pároltam azzal is, majd hozzáadtam a gombát. Kicsit megint sóztam, majd a közepesnél kicsit erősebb lángon pirítani kezdtem. Amikor a gomba levet eresztett, megszórtam a kakukkfűvel. Akkor jó a gomba, ha már nincs leve és szép világos aranybarna színt kap.

Amikor a gomba szépen megpirult, lehúztam a tűzről és hagytam kicsit hűlni. Ezalatt kikevertem a krémsajtot, hozzámorzsoltam kevés kéksajttal, frissen őrölt fekete borssal fűszereztem. Kóstoltam és kicsit még sóztam. Óvatosan, mert a kéksajt sós volt. Reszeltem némi füstölt sajtot, kb. 3 maréknyit.

A készre nyújtott leveles tésztákat a tepsire fektettem, kb. 1 centire a szélektől késsel kicsit bevágtam, minden oldalon. Így könnyebb volt peremet csinálni. Ezt a vékony sávot lekentem felvert tojással, majd szépen felhajtottam a széleket. A sarkoknál összenyomtam a tésztát. Mindegyik tésztalap tetejére halmoztam a kakukkfüves pirított gombás, krémsajtos töltelékből. Egyenletesen elterítettem rajtuk a masszát. Próbáltam egyenlő mennyiséget tenni mindre. Megszórtam a reszelt sajttal és a forró sütőben bő 15 perc alatt készre sütöttem. Sütőtől függ a teljes sütési idő. A tészta ropogós, a sajt pedig szép aranybarna lett a tetején.

Kevés friss rukkolával és tejföllel ettük.

Facebook-on is megtaláltok, ha van kedvetek, nézzetek be oda is. És nyomjatok egy lájkot. 😉

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (1)

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (9)

Kapros túrós lepény

Anyósomékhoz mentünk vendégségbe, jó menyhez illően süteményt sütöttem, hogy biztosítsam a helyemet a pixisben. De legalább is ne rontsak rajta. Puszi Nagyi, jól éreztük magunkat. 😉

Van egy jól bevált lepénytészta alapreceptem, amit még a nagymamámtól tanultam, hibátlan. Mert zsírral készül. És ami zsírral készül, csak jó lehet. Kapros túrós lepény került az asztalra. Elfogyott.

Előkészítés: kb. 15 perc
Sütési idő: 35 – 40 perc

kapros_turos_lepeny

 

Hozzávalók (kb. 12 cm x 22 cm-es tepsihez):

a tésztához:

20 dkg liszt átszitálva
12,5 dkg zsír (5 dkg kiváltható vajjal)
6 dkg finomítatlan nádcukor (oké, nagymamám finomított fehér kristálycukrot használt)
10 gr vaníliás cukor (házi készítésű, vagy bolti)
fél csomag sütőpor
csipet só
1 tojássárgája
1 citrom reszelt héja + fél citrom leve
1 ek. tejföl

a töltelékhez:

40 – 45 dkg túró
3 – 4 ek. porcukor, ki mennyire szereti édesen (én nádcukrot szoktam porcukrosítani)
2 – 3 tk. kapor (szárított vagy friss)
kevés citromlé
2 tojásfehérje kemény habbá verve
csipet só

Összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáltam, majd elmorzsoltam a zsírral. A többi hozzávalóval együtt gyors mozdulatokkal lágyabb tésztává gyúrtam. A zsír és a tejföl miatt tényleg lágyabb tésztát kapunk, de nem kell megijedni. Ha a nyújtáskor túl puhának, ragadósnak találjuk, gyors mozdulatokkal át kell gyúrni néhány szórásnyi liszttel.
A tésztát a hűtőbe tettem pihenni kb. 30 percre. Ezalatt előkészítettem a kapros túrós tölteléket. A túrót egy keverőtálba tettem, villával áttörtem, majd hozzáadtam a porcukrot, a csipet sót és kaprot is. Kevés citromlével ízesítettem még. Félretettem kicsit, hogy a túró magába szívja a kapor ízét és illatát. Közben előmelegítettem a sütőt 200 fokra, alsó – felső üzemmódban. Ez gázsütőn általában a 4-es vagy 5-ös fokozat. Kizsíroztam és kiliszteztem egy jénait (kb. 12 cmx22 cm).
A 2 tojásfehérjét néhány perc alatt kemény habbá vertem. Fontos, hogy a fehérje hideg, a keverőtál és az elektromos kézi habverő habverő része pedig teljesen tiszta legyen. A habot a kapros túrós krémhez forgattam. Először csak a felét, gyorsabb, erőteljesebb mozdulatokkal, hogy fellazítsam. Ezután a második felét is belekevertem, de már óvatos, nagy mozdulatokkal, alulról felfelé kevertem, hogy ne törjön össze a hab a túrós masszában.
Kivettem a tésztát a hűtőből. Egy kicsit kisebb és egy nagyobb részre osztottam, a nagyobb gombócot nyújtottam alulra, a kisebbet pedig a tetejére. Szerintem úgy finom, ha a felső tészta vékonyabb. Lisztezett felületen kb. 4-5 mm vékonyra nyújtottam a nagyobbik gombócot. A kilisztezett tepsibe fektettem, kézzel elegyengettem, a felesleget pedig levágtam. Ezután egyenletesen ráterítettem kapros túrós tölteléket. A másik tésztagombócot is kinyújtottam, 3-4 mm vékonyra, a túrós rétegre fektettem, majd villával sűrűn megszurkáltam, hogy a sütés közben ne púposodjon fel a tészta. A tetejét megkentem felvert tojássárgával és betettem a sütőbe. Kb. 35 perc alatt gyönyörű halványabb aranybarnára sütöttem.
Aki szereti, porcukrozhatja a végén. Én nem szoktam.
kapros_turos_lepeny (12)
kapros_turos_lepeny (5)
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!