Megfizethetetlen élmény volt éjjel 2-kor kirohanni az erkélyre és betekerni a kitekerve felejtett árnyékolót, miközben szélvihar volt és villámlott. Eléggé szürreális volt az ég a felhőkkel, meg a mögöttük felvillanó fényekkel. Majd beszartam, úgy féltem Nagyon gyorsan végeztem. Arra ébredni is finom, hogy kivisz a huzat a takaró alól, meg Zolinak is arra, hogy kiugrasztottam az ágyból, hogy húzza be a tetőablakok külső hővédő/visszaverő rolóit*. Ő a svéd fellépő nélkül is simán eléri. Ez biztosan neki is megfizethetetlen volt. Főleg, hogy nagyon undok tudok lenni az éjszaka közepén (is).
És végül tudni azt, hogy van, amikor semmi sem jó… Nyűgös vagyok.
* egyszer réges-régen egy nyári szélviharos zivataros este felkente az egyik ilyen rolót a tetőre, elég nehéz volt lehámozni, azóta inkább behúzzunk, ha vihar jön.
Előkészítés: 10 perc
Elkészítés: 20 25 perc
Hozzávalók:
kb. 60 dkg brokkoli
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, frissen tekert fekete bors
4 – 5 dl víz vagy zöldségalaplé
cél citrom leve és héja (ha nem kezeletlen, akkor 2 tk. szárított citromhéj)
1 dl sűrű joghurt
kevés tejszín (elhagyható)
a zabpelyhes ricottás lepényhez (8 – 9 kisebbhez):
kb. 20 dkg ricotta
10 dkg apró szemű zabpehely
1 ek. olívaolaj
2 kis gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
só, frissen tekert fekete bors
1 – 2 ek. citromlé
2 – 3 ek. víz
6 – 8 levél citromfű finomra aprítva
4 – 5 ek. olaj a sütéshez
A zabpelyhet száraz serpenyőben világos aranybarnára pirítottam.Félretettem hűlni.
A vöröshagymát és a fokhagymagerezdeket megpucoltam és finomra aprítottam. A brokkolit rózsáira szedtem, megmostam. A nagyobb rózsákat kisebb darabokra vágtam. Egy közepes lábast hevíteni kezdtem, 3 ek. olajat öntöttem bele és 4 – 5 perc alatt megdinszteltem rajta a vöröshagymát, amit kicsit sóztam. Rádobtam a fokhagymát is, 1 percig kevergetve pároltam, majd hozzáadtam a brokkolit is. Sóztam, borsoztam és a közepesnél kicsit erősebb lángon párolni kezdtem, kicsit pirítottam is. Pár perc után felöntöttem a vízzel és 8 – 10 perc alatt ressre főztem.
Amíg a brokkoli puhult, összeállítottam a zabpelyhes lepényeket. A hozzávalókat egy nagyobb keverőtálba tettem, alaposan összegyúrtam és hagytam állni, amíg befejeztem a főzeléket. A végén egy serpenyőt felhevítettem, kevés olajat öntöttem bele, majd oldalanként pár perc alatt megsütöttem a lepénykéket. Konyhai papírtörlőre szedtem, hogy a felesleges olajat felszívja.
A brokkoli egy részét (kb. a felét) valamennyi folyadékkal és a joghurttal a botmixer edényébe tettem és simára turmixoltam. Az egészet visszaöntöttem a lábasba, megkóstoltam és fűszereztem még egy kis sóval, frissen őrölt fekete borssal és a citromlével.
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek