Betáraztam a kedvenc (bolti) leveles tésztámból, egészen kiváló minőségű. Épp volt készleten a sarki közértben. Néha nem értem, mit/miért/mennyit rendelnek, vagy nem rendelnek. Kissé rapszodikus a készletük, de ők biztosan jobban tudják. Vettem 5 csomaggal a tésztából, mintha világvégére készülnék, de hát nagymamámnál is mindig volt a spájzban pár bödön házi zsír, biztos, ami biztos. 🙂
Pirított gombás krémsajtos lepényt sütöttem. Tuti vacsora kb. fél óra alatt. A bolti leveles tésztával csaltam, a többi sk. készült. Kisebb volt az étvágy, mint terveztük, a maradékot ma reggel férj megkapta hengeres uzsis táska hiányában fóliába csomagolva.
Előkészítés: kb. 15 perc, a gomba pirításával együtt (ezalatt előmelegszik a sütő)
Sütési idő: 15 – 20 perc sütési idő a lepényeknek
Hozzávalók (3 főre):
3 x 125 g leveles tészta (készre és méretre nyújtott)
50 dkg barna csiperke (vagy erdei gomba mix, vagy vargánya)
1 szál vékony póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolajsó, frissen tekert bors
1 púpozott tk. szárított kakukkfű (frissből kicsit kevesebb)
20 – 25 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
kevés kéksajt morzsolva (márványsajt is tökéletes)
3 maréknyi reszelt füstölt sajt a tetejére
1 tojás a kenéshez
Előmelegítettem a sütőt 230 fokra, alsó – felső üzemmódban. Az én sütőmnek kb. 12 – 15 perc kell ahhoz, hogy 230 fokra melegedjen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral.
A póréhagyma felső keményebb héját levettem, az egészet folyóvíz alatt megmostam (zöldjével lefelé a víz alatt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Egy magasabb falú serpenyőt felhevítettem, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a póréhagymát. Közepes lángon nagyjából 5 perc alatt megpároltam. Kicsit sóztam, így gyorsabban puhult. Ezalatt nedves szivaccsal alaposan áttöröltem a gombákat, nem pucoltam meg őket. Félbevágtam a fejeket, majd mindegyiket vékonyan felszeleteltem. Megpucoltam és finomra aprítottam a fokhagymát is.
Amikor a póréhagyma megpárolódott, rádobtam a fokhagymát és kb. 1 percig kevergetve pároltam azzal is, majd hozzáadtam a gombát. Kicsit megint sóztam, majd a közepesnél kicsit erősebb lángon pirítani kezdtem. Amikor a gomba levet eresztett, megszórtam a kakukkfűvel. Akkor jó a gomba, ha már nincs leve és szép világos aranybarna színt kap.
Amikor a gomba szépen megpirult, lehúztam a tűzről és hagytam kicsit hűlni. Ezalatt kikevertem a krémsajtot, hozzámorzsoltam kevés kéksajttal, frissen őrölt fekete borssal fűszereztem. Kóstoltam és kicsit még sóztam. Óvatosan, mert a kéksajt sós volt. Reszeltem némi füstölt sajtot, kb. 3 maréknyit.
A készre nyújtott leveles tésztákat a tepsire fektettem, kb. 1 centire a szélektől késsel kicsit bevágtam, minden oldalon. Így könnyebb volt peremet csinálni. Ezt a vékony sávot lekentem felvert tojással, majd szépen felhajtottam a széleket. A sarkoknál összenyomtam a tésztát. Mindegyik tésztalap tetejére halmoztam a kakukkfüves pirított gombás, krémsajtos töltelékből. Egyenletesen elterítettem rajtuk a masszát. Próbáltam egyenlő mennyiséget tenni mindre. Megszórtam a reszelt sajttal és a forró sütőben bő 15 perc alatt készre sütöttem. Sütőtől függ a teljes sütési idő. A tészta ropogós, a sajt pedig szép aranybarna lett a tetején.
Kevés friss rukkolával és tejföllel ettük.
Facebook-on is megtaláltok, ha van kedvetek, nézzetek be oda is. És nyomjatok egy lájkot. 😉
Szerintetek