Rizsázzunk!

Pirított gombás krémsajtos lepény

Betáraztam a kedvenc (bolti) leveles tésztámból, egészen kiváló minőségű. Épp volt készleten a sarki közértben. Néha nem értem, mit/miért/mennyit rendelnek, vagy nem rendelnek. Kissé rapszodikus a készletük, de ők biztosan jobban tudják. Vettem 5 csomaggal a tésztából, mintha világvégére készülnék, de hát nagymamámnál is mindig volt a spájzban pár bödön házi zsír, biztos, ami biztos. 🙂

Pirított gombás krémsajtos lepényt sütöttem. Tuti vacsora kb. fél óra alatt. A bolti leveles tésztával csaltam, a többi sk. készült. Kisebb volt az étvágy, mint terveztük, a maradékot ma reggel férj megkapta hengeres uzsis táska hiányában fóliába csomagolva.

Előkészítés: kb. 15 perc, a gomba pirításával együtt (ezalatt előmelegszik a sütő)
Sütési idő: 15 – 20 perc sütési idő a lepényeknek

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (4)

 

Hozzávalók (3 főre):

3 x 125 g leveles tészta (készre és méretre nyújtott)
50 dkg barna csiperke (vagy erdei gomba mix, vagy vargánya)
1 szál vékony póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolajsó, frissen tekert bors
1 púpozott tk. szárított kakukkfű (frissből kicsit kevesebb)
20 – 25 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
kevés kéksajt morzsolva (márványsajt is tökéletes)
3 maréknyi reszelt füstölt sajt a tetejére
1 tojás a kenéshez

Előmelegítettem a sütőt 230 fokra, alsó – felső üzemmódban. Az én sütőmnek kb. 12 – 15 perc kell ahhoz, hogy 230 fokra melegedjen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A póréhagyma felső keményebb héját levettem, az egészet folyóvíz alatt megmostam (zöldjével lefelé a  víz alatt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Egy magasabb falú serpenyőt felhevítettem, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a póréhagymát. Közepes lángon nagyjából 5 perc alatt megpároltam. Kicsit sóztam, így gyorsabban puhult. Ezalatt nedves szivaccsal alaposan áttöröltem a gombákat, nem pucoltam meg őket. Félbevágtam a fejeket, majd mindegyiket vékonyan felszeleteltem. Megpucoltam és finomra aprítottam a fokhagymát is.

Amikor a póréhagyma megpárolódott, rádobtam a fokhagymát és kb. 1 percig kevergetve pároltam azzal is, majd hozzáadtam a gombát. Kicsit megint sóztam, majd a közepesnél kicsit erősebb lángon pirítani kezdtem. Amikor a gomba levet eresztett, megszórtam a kakukkfűvel. Akkor jó a gomba, ha már nincs leve és szép világos aranybarna színt kap.

Amikor a gomba szépen megpirult, lehúztam a tűzről és hagytam kicsit hűlni. Ezalatt kikevertem a krémsajtot, hozzámorzsoltam kevés kéksajttal, frissen őrölt fekete borssal fűszereztem. Kóstoltam és kicsit még sóztam. Óvatosan, mert a kéksajt sós volt. Reszeltem némi füstölt sajtot, kb. 3 maréknyit.

A készre nyújtott leveles tésztákat a tepsire fektettem, kb. 1 centire a szélektől késsel kicsit bevágtam, minden oldalon. Így könnyebb volt peremet csinálni. Ezt a vékony sávot lekentem felvert tojással, majd szépen felhajtottam a széleket. A sarkoknál összenyomtam a tésztát. Mindegyik tésztalap tetejére halmoztam a kakukkfüves pirított gombás, krémsajtos töltelékből. Egyenletesen elterítettem rajtuk a masszát. Próbáltam egyenlő mennyiséget tenni mindre. Megszórtam a reszelt sajttal és a forró sütőben bő 15 perc alatt készre sütöttem. Sütőtől függ a teljes sütési idő. A tészta ropogós, a sajt pedig szép aranybarna lett a tetején.

Kevés friss rukkolával és tejföllel ettük.

Facebook-on is megtaláltok, ha van kedvetek, nézzetek be oda is. És nyomjatok egy lájkot. 😉

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (1)

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (9)

Póréhagymás krémsajtos lepénykék

Gyors. Egyszerű. Nem diétás. Cserébe finom és egészen olcsó. Mi kell még egy galád novemberi nap végén? Jó, egy kis sör, vagy bor, vagy unicum. Csak kevert ne, mert az másnap lever…

Előkészítés: 10 perc
Sütési idő: kb. 15 perc

pores keksajtos leveles lepenyek.5jpg

 

Hozzávalók (4 főre):

50 dkg leveles tészta
10 dkg natúr krémsajt
8 dkg kék sajt (pl. viking, ami egészen finom, és nem drága)
negyed szál póréhagyma
1 gerezd fokhagyma
10 dkg kockázott bacon
só, bors
frissen reszelt szerecsendió
1 ek. olívaolaj
tojás a lekenéshez
néhány karika póréhagyma és pár szem fekete olívabogyó negyedelve a díszítéshez

A sütőt előmelegítettem 230 fokra, alsó-felső üzemmódban. A sütő tepsijét kibéleltem sütőpapírral.

A kéksajtot kikevertem a natúr krémsajttal, a frissen reszelt szerecsendióval, csipet borssal és a zúzott fokhagymával. Sózni egyáltalán nem kell, mert a kék sajt éppen eléggé sós.

Egy serpenyőben 1 ek olívaolajon a közepesnél kicsivel erősebb lángon pirítani kezdtem a bacont. Közben előkészítettem a póréhagymát. A vastagabb, fehér végét levágtam, majd a zöld végével lefelé a csap alatt gyorsan átmostam. Vékonyan felkarikáztam, néhány karikát meghagytam a díszítéshez. 3-4 perc után a póréhagymát a baconre dobtam és pár percig együtt pirítottam vele. Ekkor lehúztam a tűzről és hagytam kissé kihűlni, amíg előkészítettem a leveles tésztát. 1 evőkanálnyit meghagytam belőle a tálaláshoz.

A kb. fél centi vastag leveles tésztát 6-7 x 10 centis téglalapokká vágtam. A szélüket nagyjából 1 centis csíkban lekentem a felvert tojással, majd mindegyik oldalon visszahajtottam. A visszahajtott széleket is lekentem tojással. A baconös póréhagymát belekevertem a kéksajtos masszában, jól összeforgattam, majd az előkészített tésztákra halmoztam és egyenletesen eloszlattam. Lepényenként bő 1 teáskanálnyi sajtos masszát használtam. A forró sütőbe tettem bő 15 percre. Sütőnként változó, hogy mennyi a végleges sütési idő, de valahol 15 perc körül mozog.

Tálaláskor kevés pirított bacon – póréhagyma keverékkel és olívabogyóval díszítettem.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!