Tökéletesen időzített a bejegyzés. Szakad az eső, minden szürke, a piacra menet eláztunk Rozival, és a ‘híresen végtelen’ türelmem is elveszett valahol.
Éppen most kell ez a sűrű leves. Utána még jó lenne valami nagyon édes, nagyon krémes, nagyon tömény süti, mondjuk egy NAGY szelet dobostorta, a tészta nem is kell, csak a krém és a dob a tetejéről. Az most lecsendesítené a tomboló egomat. Nincs itthon dobostorta, kénytelen leszek én a helyére tenni…
Előkészítés: kb. 15 perc a hámozáshoz, aprításhoz (addig előmelegszik a sütő)
Elkészítés: kb. 1 óra

Hozzávalók (kb. 4 főre):
1 kg zsenge cékla (pucolt súly)
5 céklagunó zsenge szárai
5 zsenge céklalevél
0,5 kg sárga krumpli (pucolt súly)
2 vékonyabb szál sárgarépa
2 közepes paszternák vagy fehérrépa
2 kisebb fej lilahagyma
5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
5 ág friss kakukkfű
só, bors
1,5 l zöldségalaplé
2 nagyobb babérlevél
1 – 2 ek. balzsamecet
1 kicsi citrom felének a leve (tényleg kicsi citrom legyen)
1 ek. finomítatlan nádcukor
2 csokor petrezselyemzöld
lila újhagyma a zöldjével együtt
kevés friss kapor durvára vágva
Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, légkeverésen.
Megmostam, megpucoltam és felkockáztam (kb. 2×2 cm) a céklát, a sárgarépát és a krumplit. Meglocsoltam olívaolajjal, sóztam, borsoztam, hozzáadtam a cékla zsenge szárát, és alaposan összeforgattam. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire terítettem, hozzáadtam a cikkekre vágott lilahagymát, a fokhagymagerezdeket héjastól és megszórtam 3 ágnyi friss kakukkfűlevéllel. A maradék 2 ág kakukkfüvet egészben adtam hozzá. A tepsit betoltam a sütőbe és kb. 1 óra alatt megsütöttem, amíg a zöldségek puhára sültek. A céklának még így is maradt tartása, egy leheletnyit roppanós maradt.
Amíg a zöldségek sültek, az alaposan megmosott zöldségek héjából, egy vöröshagymából, 2 gerezd fokhagymából 1 evőkanál sóval, 2 szem szegfűborssal, pár szem egész borssal és köménnyel alaplevet főztem.
Amikor a zöldségek megsültek, a két kakukkfű ág kivételével, mindet egy nagyobb lábasba tettem, adtam hozzá néhány vékony csíkokra vágott céklalevelet és apróra vágott céklaszárat, babérlevelet, és felöntöttem 1,5 liter alaplével. Fedő alatt, közepes lángon hagytam, hogy felforrjon. Ezután ízesítettem még 2 ek. balzsamecettel és egy csapott ek. nádcukorral. Elkevertem. Egy merőkanálnyit kivettem a zöldségekből és ugyanennyi lével és fél citrom levével botmixerrel összeturmixoltam. Az egészet visszaöntöttem a levesbe, összekevertem és még egy kicsit sóztam, borsoztam.
Tálaláskor kevés friss petrezselyemmel, kaporral, felkarikázott újhagymával és tejföllel dúsítottam.
Facebook: Rizsázzunk!


ötlet: Stahl Magazin/Házias őszi ételek
Oldal ajánlása emailben
X
Szerintetek