Rizsázzunk!

Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal

Már megint a zöldborsó. Szeretem. Bárhogyan. Meg azt is, ahogyan Rozi megpróbálja kifejteni a héjából. Ami kegyetlenség, de akkor is annyira vicces, ahogyan rápróbál a kinyitásra, aztán ha az sikerül, akkor a kifejtésre. Aztán a szemek mindig elgurulnak…

A borsó krémlevesnek is kiváló. Tárkonnyal meg végképp, mert édes ízű és illatú, mint a borsó. Hát hajrá.

Előkészítés: 10 perc borsó fejtéssel együtt
Főzési idő: 20 – 25 perc

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal (3)

 

Hozzávalók (2 főre):

1 csésze friss zsenge zöldborsó (18 – 20 dkg kifejtve)
1 kis fej lilahagyma
2 kis gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj2 tk. vaj
3 ek. tárkonyos borecet
1 ek. szárított tárkony
1 kis csokor friss petrezselyemöld
6 – 7 dl zöldségalaplé vagy víz
só, frissen tekert bors
1 dl tejszín
1 ek balzsamecet

1 kis fej zsenge bébi cékla

Előkészítettem a hozzávalókat. A lilahagymát és a fokhagymát megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam. Megmostam a petrezselyemzöldet, félretettem száradni. A céklát megpucoltam, vékonyan felszeleteltem, majd csíkokra vágtam. Kevés olívaolajon, forró serpenyőben pár per alatt megsütöttem. Sütőben is süthetjük, 200 – 210 fokra előmelegített sütőben, olívaolajjal átforgatva.

Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem a közepesnél kissé erősebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a lilahagymát. Egy nagy csipet sót adtam hozzá és nagyjából 4 – 5 perc alatt megpároltam. Ezután rádobtam a fokhagymát is, 1 percig pároltam. Hozzáadtam a zsenge zöldborsót, felöntöttem a borecettel, borsoztam és 5 percig főztem/kicsit pirítottam, amíg a borecet is elfőtt. Megszórtam a tárkony 3/4-vel, felöntöttem a zöldségalaplével/vízzel és hagytam, hogy felforrjon. Kicsit mérsékeltem a lábas alatt a lángot és kb. 15 perc alatt megfőztem a borsót. Amíg a borsó puhult, felvágtam a petrezselymet.

Amikor a borsószemek megpuhultak, de még nem estek szét, levettem a lábast a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoltam. Egy szűrőn átpasszíroztam, hogy a borsó héja ne maradjon a krémlevesben. Hozzáadtam a friss petrezselymet, még egyszer átturmixoltam, majd vékony sugárban belecsorgattam a tejszínt. Megkóstoltam, és kissé még sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a balzsamecetet és a maradék tárkonyt is. A sült céklacsíkokkal díszítve jól megettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt ni.

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal (13)

Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival

Majdnem összepisiltem elsírtam magam attól, ahogyan Rozi az apró ujjaival próbálta kibontani a borsót, aztán meg azzal küzdött, hogy a kis genyó borsószemek elgurulnak. “Jajj, Anya, elgurult. Na, nem baj, veszek elő másikat a tokjából.” 😉

Isteni tavaszi zöldséglevest dobtunk össze mi ketten. Harsány is, meg krémes is, meg savanykás is. Más már nem is kellett nekünk. És legalább csappant valamennyit a felhalmozott zöldborsó és spárga készlet is.

Előkészítés: kb. 15 perc (ha gyerekkel csináljuk, bruttó fél óra 😉 )
Főzési idő: kb. 20 perc

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (2)

 

Hozzávalók (3 – 4 főre):

2 ek. olívaolaj + 1 ek. vaj
30 – 35 dkg újkrumpli
2 szál zsenge, új sárgarépa
20 dkg friss zöldborsó
8 szál vékony zöld spárga
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl fehérborecet
kb. 1 liter víz
só, bors
1 csokor petrezselyemzöld
1 szál zsálya
1 ek. citromlé
1 ek. méz
1,5 dl tejszín

friss rozskenyér

Megmostam a zöld spárgát, a petrezselyemzöldet és a zsályát. Félretettem száradni. Megpucoltam a zöldségeket. Az újkrumplit egy durvább szivaccsal átdörzsöltem és félbevágtam. A sárgarépát meghámoztam és kb. 1 centis darabokra vágtam. A hagymát és a fokhagymát is megpucoltam. Finomra vágtam a zsályaleveleket. A zöld spárgát is feldaraboltam, kb. 1 centis darabokra. Rozival kifejtettük a zöldborsót. Ezen a ponton lett a 15 perces előkészítésből közel fél óra. De jó móka volt. 🙂

A hagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát is finomra aprítottam. Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat és a beletettem a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a vöröshagymát, sóztam és közepes lángon pár perc alatt üvegesre pároltam. Rátettem a fokhagymát és kb. 1 percig pároltam. Hozzáadtam a sárgarépát, pár percig kevergetve kicsit sütöttem, majd beletettem az újkrumplit is. Így is pirítottam még pár percig. Rászórtam a zsálya 3/4-ét. Ráöntöttem a fehérborecetet és hagytam elfőni. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam. Közepes lángon felforraltam. Amíg a leves főtt, felaprítottam a petrezselyemzöldet. Miután felforrt, beletettem a zöldborsót és hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét. Félig lefedve addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak, de kicsit még roppanósak maradtak.

A tejszínhez adtam részletekben 1 merőkanálnyi levest, hogy ne csapódjon ki, majd a langyos tejszínt a leveshez csurgattam. 1 ek. citromlével és 1 ek. mézzel ízesítettem, hozzáadtam a maradék zsályát és kóstolás után még egy csipet sót.

Friss árpás rozsos kenyérrel ettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt.

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (3)

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (4)

ötlet: májusi Nők Lapja Konyha Együnk háztájit rovat

Tejszínes fűszeres paradicsomleves

Megpróbáltam reprodukálni a paradicsomlevest, amit Maki főzött nekünk a késelés óra végén. Ahhoz bamba voltam, hogy megkérdezzem tőle, pontosan hogyan készítette, na meg ugye az ujjaimra figyeltem. Utána meg el voltam foglalva azzal, hogy vedeljem a levest, mert az bizony eléggé jó volt. Szóval, rögtönzés volt, megérzésből főztem. Ez a paradicsomleves úgy jó, ahogy van. Tejszín, oregánó, bazsalikom. Isteni!

Maki rábólintott, hogy azt, amit Tőle tanultam, a saját verziómban közreadjam. Íme. 🙂

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: 10 – 15 perc

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (2)

 

Hozzávalók (4 főre):

10 közepes szem paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 ek. oregánó (friss vagy szárított)
1 ek. bazsalikom (friss vagy szárított)
só, frissen tekert bors
5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 – 1,5 dl tejszín (nem főző!)
1 – 2 ek. cukor (nyírfát használtam)
3 ek. olívaolaj

csipet őrölt piros paprika

friss rozskenyér enyhén pirítva

A paradicsomokat meghámoztam, most késsel, gyakorolni akartam a tanultakat. 🙂 Egyébként a leforrázás is tökéletes, amikor lobogó, forró vízbe tesszük a paradicsomot egy pillanatra, majd hideg vízbe tesszük, és hámozzuk. A meghámozott paradicsomokat félbevágtam, kivágtam a szemüket, majd felkockáztam őket. A fokhagymákat megpucoltam, megroppantottam, a paradicsommal együtt félretettem.

Egy közepes, de magasabb falú lábast felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, a lángot pedig közepesre mérsékeltem alatta. Beleszórtam az oregánót, amit előtte a tenyereim között kissé megmorzsolgattam. Kb. 1 percig kevergetve kicsit átpirítottam. Vigyázni kell, nagyon könnyen megéghet. Ekkor rádobtam a fokhagymákat, és 1 percig, kevergetve kicsit pároltam, csak amíg elindult az illata. Ezután a lábasba öntöttem a felkockázott paradicsomot, sóztam, borsoztam, majd főzni kezdtem. Amikor már bő levet eresztett, megszórtam cukorral és felöntöttem a lével. Felforraltam, azután takarékra vettem a lángot és pár percig hagytam csendesen gyöngyözni.

Botmixerrel krémesre turmixoltam. Megkóstoltam és kevés sóval, borssal, még egy kicsi cukorral kiegyenlítettem az ízeket. Vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd megszórtam a bazsalikommal. Alaposan elkevertem.

Pirított rozskenyérrel ettük.

A facebook-on itt találtok meg.

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (7)

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (20)

Kéksajtos spenótkrémleves

Ebből a levesből csak ebédelni terveztem, bejegyzést írni róla nem, de annyira finom lett, hogy mégis megírtam. Bele lehet fulladni a friss spenótba a piacon, túl is vásároltam magam legutóbb. Ennek egyenesági következményeként volt a fagyasztóban kb. 40 deka megfonnyasztott spenót, kvázi püré. Egy kis kéksajt, némi tejszín és szerecsendió, egy löttyintésnyi citromlé, az én adagomra kevés csilipehely. Ennyi. Friss rozsos stanglival a legjobb.

Kis befőttes üvegben meg jó elvihetjük magunkkal oda, ahova épp megyünk. 😉

Elkészítési idő: kb. 10 perc

keksajtos_spenotkremleves

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 40 dkg spenót püré (friss spenótból legalább 1 kg, de inkább a duplája)
2 – 3 ek. olívaolaj
3 közepes gerezd fokhagyma
só, frissen tekert bors
néhány nagyobb csipet frissen reszelt szerecsendió
4 – 5 dl zöldségalaplé (víz is jó)
1 ek. kukoricaliszt
5 – 6 dkg kéksajt
kb. 1 dl tejszín
1 – 2 ek. citromlé

A spenótpürét 1 órával a főzés előtt kivettem a fagyasztóból.

Megpucoltam és késsel felaprítottam a fokhagymákat. Egy nagyobb csipetnyit félretettem belőle. Egy szélesebb, közebes lábast hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem alatta a hőt. Beledobtam a fokhagymát és 1 perc alatt, kevergetve megpároltam. Éppen csak annyira, hogy elinduljon az illata. Figyelni kell, mert nagyon könnyen megéghet, amitől keserű lesz. Ezután rátettem a spenótot, felöntöttem az alaplével, majd sóztam és borsoztam, egy nagy csipetnyi szerecsendiót is adtam hozzá. Pár perc alatt összeforraltam. Ekkor beletördeltem a sajtot, megszórtam a félretett csipetnyi zúzott fokhagymával, majd botmixerrel az egészet krémesre kevertem. Hozzáadtam a kukoricalisztet is, a botmixerrel csomómentesre kevertem. Szépen besűrítette. Végül lassan, vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd az 1 ek. citromlevet. Alaposan elkevertem, egy kóstolás után még sóztam, és a maradék friss szerecsendiót is beleszórtam.  Ha valaki savanykásabban szereti, tehet bele még egy ek. citromlevet.

Ha friss spenótból készítjük, ugyanez a menete, csak a spenót mosásával, előkészítésével (ha nem bébi) és megfonnyasztásával tovább tart a folyamat. Haha, ezért érdemes a mélyhűtőben tartani fagyasztott spenótot is. 🙂

A facebookon itt találtok meg.

keksajtos_spenotkremleves (9)

keksajtos_spenotkremleves (16)

Zsályás karalábékrémleves

Húsvétkor ez a leves biztosan ott lesz az asztalon. Most használtam először karalábéhoz zsályát, elég jól megvannak egymással. A gyereklány is jóváhagyta, zöld utat kapott. Főleg, hogy megfőzni is segített, no meg segédkezett a fényképezésnél is. 🙂

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: kb. 20 perc + pár perc az összeállítás

zsalyas_karalabekremleves (5)

 

Hozzávalók (4 főre):

3 nagyobb karalábé + néhány zsengébb levél
2 vastagabb szál újhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
1,5 l víz
2 ek. olívaolaj
só, frissen tekert bors
1 dl tejszín (nem főző)
1 ek. citromlé
10 – 12 kisebb zsályalevél

Megpucoltam az újhagymát, a fokhagymát és a karalábékat is. A karalábé zsenge leveleit megmostam. Az újhagymát felszeleteltem. Egy közepes lábast hevíteni hevíteni kezdtem. Beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem a lángot és rádobtam az újhagymát. Enyhén sóztam, majd 4 – 5 perc alatt megpároltam. Ezalatt felkockáztam a karalábékat is.

Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam az összelapított fokhagymagerezdeket és még 1 percig pároltam. Rátettem a felkockázott karalábét, sóztam, és újabb 5 percig erősebb lángon kicsit lepirítottam. Felöntöttem a vízzel, beledobtam a zsenge karalábéleveleket is, majd fedő alatt puhára főztem.

Amikor a karalábé megpuhult, lehúztam a lábast a tűzről, beletettem a finomra aprított zsályát, és botmixerrel krémesre turmixoltam a levest. Hozzácsorgattam a tejszínt, a citromlevet, alaposan elkevertem. Még egyszer megkóstoltam és egy csipet sót még adtam hozzá.

A facebook-on itt találtok meg.

zsalyas_karalabekremleves_merge

Korianderes kukorica krémleves édesburgonya csipsszel

Erről a kukorica krémlevesről Rozi döntött. A mai napot Ő mentette meg, amikor a fagyasztóban matatott és megtalálta a mirelit kukoricát. Én ugyanis lassan 1 hete szenvedek akut ötlettelenségben, hogy mi legyen az ebéd. Rozi kukoricát kért. Persze, ha rajta múlt volna, a zacskóból, fagyottan ette volna. Még jó, hogy van egy szőrös szívű anyja. Valamilyen megmagyarázhatatlan és erőteljes érzelmi kötődéssel viseltetik a fagyasztott zöldségek iránt.

Jó, legyen kukorica krémleves. Friss koriander még volt itthon, cserébe tejszín nem. De kókusztej igen, meg édesburgonya is, amit még a zöldséges piláfhoz vettem. Engem meg elkapott a nosztalgia, ugyanis a kókusztejtől, a friss koriandertől és a citromlétől Thaiföld íze lett. Ott pedig nagyon jó volt. Ha nagyon csöpögős akarnék lenni, de nem vagyok, akkor azt mondhatnám, hogy egy korty Thaiföld. Eh, mégis leírtam. Öregszem.

Sok szeretettel ajánlom ez a levest Hajninak, aki pontosan tudja, miről fecsegek.

Laktóz – és gluténmentes.

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: 15 – 20 perc

kokusztejes_korianderes_kukoricakremleves (1)

 

Hozzávalók (2 főre):

25 dkg kukorica (mirelit)
1 kis fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj
1 csapott tk. egész koriander (őrölt is jó)
4 – 5 szál friss koriander
4 – 5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 dl kókusztej
1 tk. citromlé
1 kisebb édesburgonya
1 csapott tk. kurkuma (a színe miatt)
sajtos pirítós (opcionális)

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral. Meghámoztam az édesburgonyát. A felét vékonyan felszeleteltem, a másik felét kis kockákra vágtam. Az édesburgonya szeleteket kissé sóztam, majd meglocsoltam kevés olívaolajjal, jól összeforgattam, majd a sütőpapírra terítettem.

Megpucoltam és felaprítottam a lilahagymát, a fokhagymát is megpucoltam és összezúztam. Egy kisebb fazekat forrósítani kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd rádobtam a lilahagymát. Kissé sóztam. Közepesnél kicsivel erősebb tűzön 4 – 5 perc alatt megdinszteltem. Közben mozsárban finomra őröltem a koriandert. Amikor a lilahagyma megpárolódott, beletettem a felkockázott édesburgonyát és kb. 5 percig pirítottam. Ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát és még 1 percig sütöttem. Az egészre ráöntöttem a mirelit kukoricát, sóztam, borsoztam, megszórtam a finomra őrölt korianderrel. Néhány percig a kukoricát is pirítottam, majd felöntöttem az alaplével. Lefedve 8 – 10 percig főztem.

Közben a sütőbe tettem az édesburgonya szeleteket is. Kb. 10 perc alatt megsült a csipsz. Érdemes szemmel tartani, mert könnyen megéghet.

Amikor a kukorica és az édesburgonya is megpuhult, lehúztam a tűzről a levest, botmixerrel összeturmixoltam, végül átszűrtem egy szűrőn, hogy teljesen krémes legyen. Hozzákevertem a kókusztejet, a citromlevet és a finomra aprított friss koriandert. Ha szükséges, itt még adhatunk hozzá sót, ha igényli a leves. Vagy aki sósabban szeret enni.

Tálaláskor megszórtam az édesburgonya csipsszel. Mi ettünk hozzá sütőben sütött sajtos pirítóst is, de ez elhagyható.

Ez pedig itt a facebook oldalam.

kokusztejes_korianderes_kukoricakremleves

kokusztejes_korianderes_kukoricakremleves (2)

Sült karfiolkrémleves kókusztejjel és citrommal

Kicsit rákattantam a kókusztejre. Meg a sütőben sült zöldségekre is. Megint. Pontosan annyira egyszerűen készül ez a sült karfiolkrémleves, mint amilyen egyszerű róla a fénykép. Hirtelen ötlet volt, hirtelen dokumentálással. És hirtelen el is fogyott, főleg, hogy beállított a húgom is. Sűrű volt, meg krémes, utána már csak egy sütit ettünk. Ennyi. 😉

Laktóz -és gluténmentes.

Előkészítési idő: 5 perc
Sütési/főzési idő: 25 – 30 perc

kokusztejes_citromos_sult_karfiolkremleves (7)

 

Hozzávalók (3 – 4 főre):

1 kisebb fej karfiol
1 fej salotta (mezei vöröshagyma is jó)
2 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
só, frissen őrölt bors
7 dl húsleves (vagy zöldségalaplé, vagy víz)
1 – 1,5 dl kókusztej
citromlé ízlés szerint (kb. fél citromnyi)
frissen reszelt szerecsendió (kb. fél tk.)

A sütőt előmelegítettem 220 fokra, alsó – felső állásban. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A karfiolt rózsáira szedtem, kb. egyforma darabokra vágtam, megmostam. Meglocsoltam 3 ek. olívaolajjal, sóztam, és kézzel alaposan összeforgattam. Betoltam a sütőbe és kb. 20 – 25 perc alatt megsütöttem. Érdemes azért bő 15 perc után ránézni, nehogy megégjen.

Ezalatt megpucoltam a salottát és a fokhagymát. Egy lábast felforrósítottam, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a salottát és közepes lángon dinsztelni kezdtem. Kissé sóztam. Rendszeresen átkevertem.  Nagyjából 20 perc után hozzáadtam az összezúzott fokhagymát, 1 percig pároltam a már kissé karamellizálódott hagymával, majd kivettem a sültőből a karfiolt és a hagymás alaphoz adtam. Néhány percig hagytam még együtt pirulni, majd felöntöttem a folyadékkal, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy egyszer felforrjon. Ha a karfiol nem lenne eléggé átsülve, nyugodtan főzhetjük még 5 – 6 percig.

Az egészet botmixerrel krémesre turmixoltam. Hozzáöntöttem a kókusztejet és a citromlevet. Fűszereztem frissen reszelt szerecsendióval és frissen őrölt borssal. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.

A sajtos pirítós most nem hiányzott, de persze simán csinálhattok hozzá. A sütőt melegítsétek elő 230 fokon alsó – felső üzemmódban. Egy tepsit béleljetek ki sütőpapírral. A kenyeret locsoljátok meg olíva -vagy tökmagolajjal, szórjátok meg gazdagon reszelt sajttal (mondjuk egy jó kis ementálival) és kb. 8 perc alatt süssétek meg. Vagy amíg a sajt buborékosra és aranybarnára sül. Én legközelebb kéksajttal eszem, az most is jó lett volna hozzá/benne.

A Facebook-on is rizsázok, itt ni. Nézz be, ha van kedved.

kokusztejes_citromos_sult_karfiolkremleves (5)

Szoljanka

Nyakunkon a hétvége, meg egy beígért nyálkás, takony idő is (most éppen a kemény fagyok – a szerk.). Ideje összehozni valami tartalmas, melengető levest. Aztán most már jöjjön a tavasz.

A szoljanka tökéletes választás. Ráadásul 8 (esetleg 10 emberre) kb. 3500 ft-ból kihozható, amit eléggé baráti. Ez egy lehetséges verzió, mert persze ebből is létezik többféle. Igazából a szoljanka név inkább az elkészítés módjára utal. Attól függően, mi van otthon, változhat a hozzávalók listája.

Kell hozzá egy kis türelem, az el(ő)készítése tovább tart, mint kinyitni egy zacskós levest, de nagyon megéri bíbelődni vele. Viszont itt csak nagyban lehet gondolkozni, ebből képtelenség keveset főzni, szóval elő a legnagyobb fazekakkal! 😉

Előkészítés: vérmérséklettől függően 35 -45 perc
Főzési idő: bő 1 óra
Teljes elkészítési idő: kb. másfél óra

szoljanka_leves

 

Hozzávalók:

30 dkg füstölt tarja
60 dkg sertéslapocka
20 – 25 dkg kolbász (lehetőleg házi)
8 – 10 dkg szalonna
1 kis üveg ropogós csemegeuborka
30 dkg savanyú káposzta
4 szál sárgarépa
15 – 20 dkg barna csiperkegomba
15 – 20 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
1 fej vöröshagyma + 1 fej lilahagyma
1 doboz paradicsompüré (a nagyobbik aranyfácán tökéletesen megfelel)
3 szelet citrom
2 ek. liszt a sűrítéshez (elhagyható)
1 nagy doboz tejföl (legalább 20%-os)
só, bors
3 – 4 kk. édes nemes őrölt pirospaprika
5 db babérlevél
1 csokor friss petrezselyemzöld (vagy fél csomag szárított)
fél csomag szárított kapor (ha kapunk, akkor 1 csokor friss)
4 gerezd fokhagyma (attól függően, ki mennyire szereti fokhagymásan)
kapribogyó  és erős zöldpaprika a tálaláshoz
3 liter víz (vagy ha van, hús -vagy zöldségalaplé)

Elővettem egy 5 literes fazekat. Feltűrtem a pólóm ujját és nekiláttam. A szalonnát felkockáztam, majd a fazékba tettem és a közepesnél kicsivel erősebb lángon zsírjára sütöttem. Közben megpucoltam és apróra vágtam a hagymákat. Amikor a szalonna üvegesre sült, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam, majd megdinszteltem.

Amíg a hagyma dinsztelődött, felkockáztam a húsokat. Megpucoltam a sárgarépát és a fokhagymát, nedves szivaccsal áttöröltem a gombákat. Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam a kétféle húst és fehéredésig sütöttem. Közben finomra aprítottam a fokhagymákat. Ekkor lehúztam a tűzről a fazekat, megszórtam a húst a piros paprikával, jól elkevertem és felöntöttem kb. 1 liter vízzel. A lényeg az, hogy éppen ellepje a víz a húst. Kaporral, petrezselyemzölddel, borssal és az aprított fokhagymával fűszereztem. Visszatettem a tűzre és fedő alatt félig megfőztem.

Ezalatt felkarikáztam a sárgarépát (4 – 5 mm vastagra), felszeleteltem a gombát. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadtam az uborkát, a sárgarépát, a gombát, a zöldborsót és a káposztát (ha sok a leve, nyomkodjuk ki), a kolbászt és a paradicsompürét. Beletettem 3 karika citromot is. Enyhén sóztam csak, mert a füstölt tarja és a kolbász kellően sós volt. Megszórtam még kevés kaporral és petrezselyemzölddel, egy nagy csipetnyi borssal. Felöntöttem 2 liter vízzel és fedő alatt készre főztem, amíg a hús és a zöldségek is megpuhultak.

Zárásként tejföllel lágyítottam, amit 2 ek. liszttel sűrítettem. A liszt elhagyható, és egyébként a tejföl is, úgyis nagyon finom lesz a végeredmény. Kevés kapribogyóval tálaltam.

Ne felejts el átnézni a Facebook oldalra. És ha már ott jársz, nyomhatsz egy lájkot is. 😉

szoljanka_leves (4)

A lökést és az erőt a pucoláshoz, daraboláshoz a legfrissebb Vidék Íze magazinban található olvasói recept adta.

Citromos kókusztejes krumplikrémleves

Azt mondták, hétvégén végre tél lesz, ha már január van. Hehe, hiszem, ha fázom. De ha mégis száguldanának a mínuszok, ahogy ígérik, jól jöhet egy forró krémleves. Finom, egyszerű, gyors és olcsó. Minden együtt van.

Volt a fagyasztóban egy kis füstölt “comblé”. A férj nemrég zöldbablevest készített, füstölt combot vett hozzá, amit megfőzött. A visszamaradt isteni füstölt levet én meg gyorsan lefagyasztottam, ki tudja, mikor kellhet alapon. Most jól jött. Nagyon finom, ízes, karakteres lett tőle a krumplikrémleves. Most csak sóztam, borsoztam, semmilyen más fűszert nem használtam, csak egy kis citromlével frissítettem a füstölt ízt. Ja, azért egy kis huncutságot mégis elkövettem: tejszín helyett kókusztejjel lágyítottam a végén. Ha idegenkednétek a kókusztejtől, vagy épp nincs otthon a stelázsin (évek óta nem vettem én sem a múlt hétig), a jó öreg tejszín is tökéletes lezárása a levesnek.

Glutén -és laktózmentes.

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: 20 – 25 perc

citromos_kokusztejes_krumplikremleves (7)

 

Hozzávalók:

3 ek. olívaolaj

2 – 3 nagyobb krumpli
1 szál kisebb sárgarépa
1 nagyobb fej mogyoróhagyma (sima vöröshagyma is jó, abból 1 kisebb fej)
2 – 3 gerezd fokhagyma
7  dl füstölt sonkalé
3 – 4 dl víz, ha túl sűrű a végén a leves
1 – 1,5 dl kókusztej (1 kis konzervnyi) vagy tejszín (nem főzőtejszín, hanem igazi tejszín)
2 maréknyi felkockázott bacon
kevés frissen facsart citromlé (néhány evőkanálnyi)

A hagymákat megpucoltam. A mogyoróhagymát felaprítottam, a fokhagymát kisebb darabokra vágtam. Egy nagyobb fazekat felhevítettem, majd olívaolajat öntöttem bele és közepes lángon dinsztelni kezdtem rajta a mogyoróhagymát. Kicsit sóztam, időnként megkevertem. Amíg a hagyma sült, a krumplikat megmostam, megpucoltam, és felkockáztam kb. 3 x 3 centis darabokra. A sárgarépát is megpucoltam, majd kisujjnyi vastagon felkarikáztam.

Kb. 5 – 6 perc dinsztelés után a mogyoróhagymára dobtam a fokhagymát is, és 1 percig együtt pirítottam őket. Ezután a fazékba tettem a krumplit és a sárgarépát is, majd kb. 10 percig, sűrűn átkevergetve, lepirítottam. Ezalatt kicsit puhultak is. Ekkor felöntöttem a füstölt lével, kissé sóztam, borsoztam, csak óvatosan, mert a füstölt alaplé már eleve sós volt. Felforraltam és forrástól számított lefedve, puhára főztem. Közben egy kis serpenyőben lepirítottam a felkockázott bacont.

Amikor a krumpli és a sárgarépa is megpuhult, levettem a fazekat a tűzről és botmixerrel simára kevertem a levest. Öntöttem hozzá egy kevés vizet, mert túl sűrűnek találtam. Ízlés szerint készíthetjük sűrűbbre vagy hígabbra is. Ezután hozzáadtam a kókusztejet, majd sóztam és borsoztam még. Végül beleöntöttem a citromlevet is. Összekevertem.

Egy kanál tejföllel (laktózérzékenyek hagyják el, nélküle is tökéletes a leves) és a sült baconnel tálaltam.

Nézzetek be a Facebook-ra is. Ott is zajlik az élet.

Fűszeres fokhagymakrémleves

Randi előtt az igazán tuti. 😉 Gyors, egyszerű, olcsó, finom. Jó kis leves ahhoz, hogy magunkhoz térjünk az ünnepek után. Ezt ettük a bundázott alma előtt tegnap, de akkor már nem volt erőm az esti fényekkel kínlódni, eltettem egy adagot mára, reggeli után fényképeztem csak. Így mondjuk lemaradt a sajtos pirítós, azt képzeljétek hozzá pls. 😉

Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 25 – 30 perc

fuszeres fokhagymakremleves (1)

 

Hozzávalók (3 – 4 főre):

1 fej fokhagyma (ez most 14 gerezd volt)
1 közepes fej vöröshagyma
7 dl víz (vagy ha van zöldségleves vagy húsleves)
5 – 6 szem egész bors vegyesen: fekete, zöld, fehér, piros
1 mk. koriandermag
1 csipet őrölt római kömény
2 tk. citromlé
1 – 1,5 dl tejszín
1 ek. nádcukor
1 ek. liszt
1 kis maréknyi friss petrezselyemzöld

2 ek. olívaolaj

rozskenyér
olívaolaj + reszelt sajt

Megpucoltam a hagymákat. A vöröshagymát felkarikáztam, a fokhagymát felaprítottam. Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd közepes lángon párolni kezdtem a vöröshagymát. Enyhén sóztam. Ügyeltem rá, hogy a hagyma ne süljön, csak párolódjon. Időnként átkevertem.

Amíg a vöröshagyma puhult (kb. 15 perc), elkészítettem a fűszerkeveréket. A borsot és a koriandert száraz serpenyőben enyhén megpirítottam, majd megdaráltam. Hozzákevertem a csipetnyi római köményt is.

Amikor a vöröshagyma megpárolódott, megszórtam a nádcukorral, jól elkevertem. Beleszórtam a felaprított fokhagymát és mérsékelt tűzön (hogy a fokhagyma ne égjen meg) pároltam még 4 – 5 percig. Ezalatt megmostam és felaprítottam a petrezselymet. Előkészítettem a sajtos pirítóst is. A sütőt előmelegítettem 215 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A kenyérszeleteket meglocsoltam kevés olívaolajjal, megszórtam a reszelt sajttal és 6 – 7 perc alatt megpirítottam.  A sütőben hagytam, hogy ne hűljön ki.

Amikor a fokhagyma is megpuhult, az egészet meghintettem a liszttel és a közepesnél kicsivel erősebb lángon pirítottam, 1 – 2 percig. Épp csak annyira, hogy a liszt kapjon egy kis színt. Felöntöttem a vízzel, hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét, és hagytam felforrni. Ezután fűszereztem a bors-koriander-római kömény keverékkel, sóztam, majd még egyszer felforraltam. Ekkor levettem a tűzről, bormixerrel simára turmixoltam. A tejszínt kikevertem néhány evőkanálnyi forró levessel, majd lassan a leveshez öntöttem. Belecsurgattam a citromlevet is. Jól elkevertem, kóstoltam és még 1 kicsit sóztam.

A sajtos pirítóssal ettük.

fuszeres fokhagymakremleves

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!