Rizsázzunk!

Csicsóka krémleves

Földialma, tótrépa, csókapityók, csicsóka. És amilyen változó, hol hogyan hívják, éppen olyan változatosan lehet vele villogni. 🙂 Adjunk egy esélyt ennek a mostoha sorsú gumósnak, megérdemli. A krumplinál ugyan valamivel drágább, talán éppen a mellőzöttsége miatt, de mégsem egy Beluga kaviár heroin árban, és sokkal változatosabban lehet elkészíteni. Kicsit macerásabb megpucolni, és hát öléggé puffaszt is (ezt talán egy késhegynyi őrölt kömény enyhítheti és az ízének sem tesz rosszat). Cukorbetegek is ehetik. Ráadásul csodás kálium-, kalcium-, magnézium-, foszfor-, cink-, valamint C-, B1-, B2-vitamin és béta-karotin forrás is.

4 főre kb. 800 ft-ból kihozható egy vastag krémleves. Azért a kb. 200 ft/fő elég baráti, nem? 🙂 Tejszínnel vagy anélkül, levesbetéttel vagy üresen, mindegy. Így is, úgy is remek. Én most tejszínnel készítettem.

Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 15 – 20 perc

1csicsoka kremleves1 (1280x853)

 

Hozzávalók (2-3 főre):

35 dkg csicsóka (4 főre kb. 50 dkg)
1 közepes krumpli
5 dkg sütőtök (selymesebb, visszafogottan édes lett tőle; 4 főre 10 dkg)
1 fej közepes vöröshagyma/vagy 1 szál póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
6 – 7 dl víz (ha a turmixolás után túl sűrűnek találjuk, adhatunk még hozzá 1 – 2 dl vizet, 4 főre bő 1 liter víz kell)
só, bors
0,5 dl tejszín (elhagyható, nélküle is nagyon finom, 4 főre 1 dl)
1 kis csokor petrezselyemzöld
2 ek. olívaolaj

levesbetétnek:

1. pirított bacon vagy kolbász chips
2 brie sajt
3. 1 marék dió durvára aprítva, kissé megpirítva
4. hedonistáknak mindegyik 🙂

A csicsókákat beáztattam. Közben megpucoltam és felaprítottam a vörös -és fokhagymát. Egy lábasban felhevítettem az olívaolajat, majd rádobtam a vöröshagymát ás közepes lángon megdinszteltem. Sóztam. Amíg a hagyma dinsztelődött, megpucoltam és felkockáztam a krumplit és a sütőtököt. Egy kefével átdörzsöltem, megtisztítottam a csicsókát, azt is felkockáztam.

Amikor a hagyma üvegesre dinsztelődött, rádobtam a zöldségeket és a fokhagymát, majd a közepesnél kicsivel erősebb lángon pár percig pirítottam. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam, fedő alatt puhára főztem. Közben kisütöttem egy serpenyőben kisütöttem a kolbászkarikákat. A petrezselymet megmostam és felaprítottam.

Amikor az összes zöldség megpuhult, botmixerrel összeturmixoltam, kevés forró levessel elkevertem a tejszínt, majd a leveshez öntöttem. Beleszórtam a friss petrezselyem felét és hagytam még egyet forrni. Tálaláskor kolbász chipset adtam mellé és megszórtam kevés petrezselyemmel.

2csicsoka kremleves2 (1280x853)

Sültparadicsom-leves

Kicsit idétlenül hangzik magyarul, pedig az angol neve olyan menő: roasted tomato soup. De ez a leves tényleg menő, magyarul is, angolul is. Hegyomlásnyi Waitrose-os receptgyűjteményem van, amit még drága barátnémtól kaptam, szorgosan szemezgetett nekem az ingyenes receptkártyákból. Szerintem már csak miattam járt egy időben a Waitrose-ba. Vagy ennyire ne legyek azért öntelt? 🙂

A 2 éves lekotorta őket a polcról, mert elfelejtettem, hogy azt a bizonyos polcot már réges régen eléri. Hozta és közölte, hogy “ez a tiéd”. Én meg jól megfőztem, mert 1. imádjuk a paradicsomlevest, 2. fél óra alatt megvan, 3. nem drága, de cserébe olcsó. Kicsit magyarítottam a hozzávalókon, mert pl. Waitrose English Classic Vine paradicsomot nem kaptam a piacon. 🙂

Előkészítés: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 20 perc

1sult paradicsomleves (1280x853)

 

Hozzávalók (4 főre):

95 dkg paradicsom (apró, lédús paradicsomokat vettem most)
2 kisebb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
6 szelet bacon (elhagyható)
1,5 liter zöldség alaplé vagy ugyanennyi víz
4 ek. balzsamecet
só, bors, 1 ek. nádcukor
1 ek. szárított majoránna
1 ek. oregánó
1 ek. bazsalikom
2 nagyobb babérlevél

A sütőt légkeverésen előmelegítette, 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat). Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A paradicsomokat megmostam, negyedeltem. A vöröshagymát, fokhagymát megpucoltam, a vöröshagymát vékonyan szeleteltem, a fokhagymákat késsel nagyobb darabokra vágtam. Mindent a tepsire halmoztam, megszórtam nagy csipet sóval, a zöld fűszerekkel, meglocsoltam 3 ek. olívaolajjal és 3 ek. balzsamecettel. Kézzel óvatosan, de alaposan összeforgattam, majd betoltam a sütőbe és addig sütöttem, amíg a paradicsomos keverék megpuhult és kissé karamellizálódott. Ez bő 15 perc volt.

Ezalatt egy fazékban felforraltam az alaplevet. Amíg ez felforrt, egy serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütöttem a bacont, tányérra szedtem és hagytam kihűlni. A hagymás, fűszeres sült paradicsomokat az alapléhez adtam, beletettem a cukrot és botmixerrel simára turmixoltam. Még egyszer megkóstoltam, kevés sóval, frissen őrölt borssal és még egy kevés bazsalikommal kiigazítottam az ízeket. Tálalásig beletettem a 2 babérlevelet, ennyi idő éppen elég volt ahhoz, hogy az íze diszkréten ott legyen a levesben.

A sült bacon-el és friss olívás ciabatta-val tálaltam. A tetejét meglocsoltam még egy kis balzsamecettel.

Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel

Ahogy ígértem… Szezonális alapanyagokból készült ételeket hozok, receptekkel.

Az egyik legegyszerűbb és legjobb leves. Puritán, mint ez a kép is. Semmi fakszni, semmi bonyolítás, a végeredmény viszont zseniális.

borsoleves3 (1024x683)

 

Hozzávalók: (8-an ettük)

50 dkg zöldborsó (a fagyasztott is megfelel)
3 szál közepes sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb fej zsenge karalábé
1 fej közepes vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 szem közepes krumpli
3 l víz (ha van, zöldség alaplé is mehet bele 0.5 l – 1 l)
1 kisebb fehér paprika1 szem kisebb paradicsomolaj
só, bors

fél citrom leve (ha valaki savanykásabban szereti, akkor 1 citrom leve)
1 csapott ek. cukor

tejföl a tálaláshoz

a nokedlihez:

25 dkg búza finomliszt
1 tojás
2-3 dl víz
1 nagy csipet só
1 ek. olaj

A zöldségeket megpucoltam, előkészítettem: a répákat ujjnyi vastagon felkarikáztam, a krumplit és a karalábét nagyjából 2×2 centis darabokra kockáztam. A vöröshagymát megpucoltam, egyben hagytam. Megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. A paprikát kicsumáztam, a magokat kiszedtem, a paradicsomot megmostam.

Egy 5 literes fazékban olajat hevítettem, amire rádobtam a sárga -és fehérrépát. Közepes lángon fedő alatt 5 percig pároltam, pirítottam. Ezután beletettem a vöröshagymát, majd felengedtem 3 liter vízzel. Sóztam, borsoztam, beledobtam a paprikát, paradicsomot. Továbbra is közepes lángon, fedő alatt hagytam főni nagyjából 15-20 percig. Amikor a répák félig megpuhultak, jött a karalábé és a krumpli. Ha friss borsót használunk, ezen a ponton az is mehet a többi zöldséghez. Ha mirelit a borsó, akkor elég pár perccel azelőtt beletenni a levesbe, ahogy a nokedlit szaggatjuk. Kicsit megint sóztam és fedő alatt újabb 10 percre magára hagytam a levest.

Közben kikevertem a nokedlit: a lisztet, az egész tojást, a nagy csipet sót, a vizet és az olajat összekevertem. A vizet fokozatosan adtam a lisztes keverékhez, így könnyebb vele dolgozni. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, kevés vizet még adhatunk hozzá. Nem kell simára keverni, a nokedli tésztája akkor jó, ha kicsit csomós marad. Pihentetni sem kell, mint a palacsintatésztát, pár perccel a kifőzés előtt elég előkészíteni.

Ezalatt a karalábé és a krumpli is majdnem megpuhult, így hozzáadtam a borsót, majd nagyjából 5 perc elteltével beleszaggattam a nokedlit is. Amikor a kis nudlik feljöttek a leves tetejére, még egyszer kóstoltam és sóztam, borsoztam.

Tálaláskor kevés tejfölt raktam a tetejére. Ha valaki eredendően tejfölösen szereti, a végén egy kis lisztes, tejfölös habarással gazdagíthatja.

Én így főzöm a gulyáslevest

Apa főz. Így.
“Vettünk 1,2 kg marhalábszárat. 3×3 cm-es kockára vágtam. 3 fej hagymát felgordonoztam*. 5 sárga, 4 fehérrépa, pucolva, felezve. 1-1 zeller, karaláb negyedelve. 1 nagy fej paradicsom kockázva. 1 kg krumpli hámozva, kockázva. 1 tojás, liszt a csipetkéhez. Só, bors, édes-nemes pirospaprika.
Tüzet raktam a bogrács alatt, majd elővettem egy nagyobbat. Nem fért volna bele.
A száraz bográcsba beletettem a felkockázott húst és hagytam, hogy levet eresszen. Ment bele a hagyma, paradicsom, fél marék só. Fedő alatt még mindig víz nélkül hagytam, hogy minél több levet eresszenek. Pirosparika és 2 liter forrásvíz csatlakozott a húshoz. Így hagytam lassan zubogva fél órán át. Addig 1 tojás csipet só egy marék liszt és két kéz segítségével csipetkét gyúrtam és kiszaggattam.
További fél óra kellett a zöldségeknek, majd aztán a krumpli.
A húst nyomáspróbának vetettem alá. Majdnem puha volt, mehetett bele a csipetke és színezésnek még egy fél marék pirospaprika.
Mire a csipetke megfőtt minden kellő puhaságú lett.
Kóstolás, utánsózás után mehetett az asztal mellé a földre, mi pedig az asztal köré.

Desszertnek máglyarakás volt.

A gulyás

 

Gordon Ramsey hagymát kockáz

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!