Ez a recept önmagában lehet, hogy nem 100%-ig diétás, de azzá lehet tenni néhány ötlettel, amit a recept végén részletezek.
Hozzávalók:
2 szelet csirkemell
Mozzarella light
1/2 paradicsom
4 fej gomba
4 szál újhagyma
bébispenót
5-10 deka fussili (durum, vagy teljeskiőrlésű legyen)
só, bors, balzsamecet, citrom, bazsalikom, fokhagyma
opcionális: csili
A besózott borsozott csirkemelleket olivaolajon gyorsan kisütöm, és egy kis jénaitálban elhelyezem. A fél paradicsomot vékony szeletekre vágom, ráhelyezem a csirkére megszórom egy kis bazsalikommal.Ezután ráhelyezem a mozzarellát (én a vízbenázót vettem, a golyóbist felkarikáztam, csirkemellenként két szeletke fért rá). Ha ezzel elkészültünk, megmossuk az újhagymát, a gombát, felszeleteljük őket.
Azzal az edénnyel folytathatjuk a főzést, amiben a csirkéket megsütöttük (nekem kerámiabevonatú serpenyőm van), mert a csirke után maradt szaft felhasználása abszolút nyerő. Öntsünk bele egy kis vizet (ha még forró a serpenyő, felbugyoghat és gőzölhet, de ne aggódjunk, nem fog lángolni), majd jöhet a felszeletelt gomba és újhagyma. Ha nagyon elpárolgott a víz, önthetünk egy kicsit hozzá, de csak mértékkel. Sózzuk, borsozzuk, két gerezd zúzott fokhagymával, majd egy kis balzsamecettel meg citromlével tesszük pikánssá (nem kell túl sok ezekből sem, nem kell, hogy minden lukat összehúzzon a savanyú íz). Addig rotyogtatjuk, hogy nagyjából elpárologjon a fölös víz és nedvesség. Ennél a pontnál rakjuk be a sütőbe a csirkét (én nem melegítettem elő, mikor beraktam légkeveréssel 200 fokra állítottam).
Miközben a csirke a sütőben élvezkedik, forraljunk vizet, és készítsük el a fussilit (én puccos módon “al dente” csináltam, aminek többek között az volt az oka, hogy idő közben a csirke megsült… nomeg amúgy sem szeretem a szétfőtt tésztát). Forgassuk össze a fussilit az újhagymás-gombás szósszal, majd egy tálban a friss bébispenóttal (ne a serpenyőben, mert akkor összeesnek a levelek). A spenótot fel is lehet vágni, én egészben hagytam, bár így nehezebb volt enni. Szóval amikor a tészta a spenóttal összefonódott, a csirkét vegyük ki a sütőből, rakjuk tányérra, tegyük mellé a spenótos tésztát, és ehetünk is.
Ötlet 1: ha valaki kerüli a tészták összes formáját, hagyja ki. A spenótra öntse rá a gombás-póréhagymás-fokhagymás-balzsamecetes-citromos szószt.
Ötlet 2: ha valakinek a mozzarella light is túl zsíros, hagyja el. Így marad egy paradicsomos-bazsalikomos sült csirke, pikáns bébispenót salátával.
Szerintetek