Rizsázzunk!

Käsespätzle - a hütte nudli

Amikor először síeltem, az első hüttézésemkor a második dolog a käsespätzle volt, amivel találkoztam. Az első meg a Stroh 54, amitől majdnem ott maradtam a széken, de később ennek hatására meg voltam győződve róla, hogy hamarosan én leszek a pálya ördöge.

Idén nem síeltünk. Csináltam helyette käsespätzle-t. Ez a nokedli kicsit más, mint amit a gulyáslevesbe szaggatunk. Lágyabb, könnyebb. Az érett ementálival pedig istenien egybe simulnak. A pirosra sült, kissé ropogós hagymáról már nem is beszélve, amit magában bármikor enni tudnék.

Holnap délig nem leszek éhes…

Käsespätzle_hutte_nudli (1)

 

Hozzávalók:

50 dkg liszt (fele búza, fele rétesliszt)
4 tojás
fél tk. frissen reszelt szerecsendió
fél tk. só
1,25 dl tej
10 ek. forró víz
2 fej vöröshagyma
5 dkg vaj
25 dkg érett, illatos ementáli sajt
só, bors
olaj bőségesen a hagyma sütéséhez

A kétféle lisztet egy nagyobb keverőtálba szitáltam. A közepébe mélyedést csináltam, beleütöttem az egész tojásokat, hozzáadtam a sót, a szerecsendiót és a borsot. Kézzel összedolgoztam a tojásokat a liszttel. Fokozatosan hozzáöntöttem a tejet, miközben egy nagyobb fakanállal kevertem. Ezután a forró vizet is beleöntöttem, 2 – 3 kanalanként. Alaposan kikevertem a tésztát egészen addig, amíg már buborékok keletkeztek keverés közben. A tálat szorosan lefedtem és a hűtőbe tettem fél órára.

Amíg a tészta pihent, megpucoltam és felszeleteltem a vöröshagymákat. Egy magas falú serpenyőben bőséges mennyiségű olajat hevítettem, majd két részletben világos aranybarnára sütöttem a hagymát. Alaposan lecsöpögtettem és félretettem. A sajtot lereszeltem és letakarva félretettem.

Egy nagy fazékban vizet forraltam 1 ek. sóval. Amikor a víz felforrt és lobogott, egy galuskaszaggatóval több részletben a forró vízbe szaggattam a tésztát. Egyszerre nem túl sokat, hogy ne ragadjanak össze. Amikor a nudlik feljöttek a víz tetejére, leszűrtem, hideg vízbe tettem, és megint leszűrtem.

Amíg a nudlik főttek, egy nagy serpenyőben közepes lángon felolvasztottam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a nudlikat, alaposan átforgattam őket, hogy a vaj mindegyiket bevonja. Rászórtam a már lereszelt ementálit és szépen lepirítottam. Egy kóstolás után még kicsit sóztam, borsoztam, még egy csipet szerecsendióval fűszereztem.

Tálaláskor megszórtam a sült hagymával. Piríthatunk még hozzá kockázott szalonnát és a kisült zsírral meglocsolhatjuk, hogy fokozzuk a kalóriákat. 😉

Facebookon pedig itt találtok, ha keresnétek.

Forrás: http://divany.hu/gasztro/huetteillat-a-konyhabol-kase-spatzle/

Käsespätzle_hutte_nudli

Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel

Ahogy ígértem… Szezonális alapanyagokból készült ételeket hozok, receptekkel.

Az egyik legegyszerűbb és legjobb leves. Puritán, mint ez a kép is. Semmi fakszni, semmi bonyolítás, a végeredmény viszont zseniális.

borsoleves3 (1024x683)

 

Hozzávalók: (8-an ettük)

50 dkg zöldborsó (a fagyasztott is megfelel)
3 szál közepes sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb fej zsenge karalábé
1 fej közepes vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 szem közepes krumpli
3 l víz (ha van, zöldség alaplé is mehet bele 0.5 l – 1 l)
1 kisebb fehér paprika1 szem kisebb paradicsomolaj
só, bors

fél citrom leve (ha valaki savanykásabban szereti, akkor 1 citrom leve)
1 csapott ek. cukor

tejföl a tálaláshoz

a nokedlihez:

25 dkg búza finomliszt
1 tojás
2-3 dl víz
1 nagy csipet só
1 ek. olaj

A zöldségeket megpucoltam, előkészítettem: a répákat ujjnyi vastagon felkarikáztam, a krumplit és a karalábét nagyjából 2×2 centis darabokra kockáztam. A vöröshagymát megpucoltam, egyben hagytam. Megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. A paprikát kicsumáztam, a magokat kiszedtem, a paradicsomot megmostam.

Egy 5 literes fazékban olajat hevítettem, amire rádobtam a sárga -és fehérrépát. Közepes lángon fedő alatt 5 percig pároltam, pirítottam. Ezután beletettem a vöröshagymát, majd felengedtem 3 liter vízzel. Sóztam, borsoztam, beledobtam a paprikát, paradicsomot. Továbbra is közepes lángon, fedő alatt hagytam főni nagyjából 15-20 percig. Amikor a répák félig megpuhultak, jött a karalábé és a krumpli. Ha friss borsót használunk, ezen a ponton az is mehet a többi zöldséghez. Ha mirelit a borsó, akkor elég pár perccel azelőtt beletenni a levesbe, ahogy a nokedlit szaggatjuk. Kicsit megint sóztam és fedő alatt újabb 10 percre magára hagytam a levest.

Közben kikevertem a nokedlit: a lisztet, az egész tojást, a nagy csipet sót, a vizet és az olajat összekevertem. A vizet fokozatosan adtam a lisztes keverékhez, így könnyebb vele dolgozni. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, kevés vizet még adhatunk hozzá. Nem kell simára keverni, a nokedli tésztája akkor jó, ha kicsit csomós marad. Pihentetni sem kell, mint a palacsintatésztát, pár perccel a kifőzés előtt elég előkészíteni.

Ezalatt a karalábé és a krumpli is majdnem megpuhult, így hozzáadtam a borsót, majd nagyjából 5 perc elteltével beleszaggattam a nokedlit is. Amikor a kis nudlik feljöttek a leves tetejére, még egyszer kóstoltam és sóztam, borsoztam.

Tálaláskor kevés tejfölt raktam a tetejére. Ha valaki eredendően tejfölösen szereti, a végén egy kis lisztes, tejfölös habarással gazdagíthatja.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!