Rizsázzunk!

Sültcékla-saláta citromos kakukkfüves sárgarépával, házi szezámmagkrémmel

{Ezt még tegnapelőtt kezdtem el írni, amikor még hosszában eret akartam vágni magamon a másfél hete tartó varázslatos időtől csepergett kicsit az eső. Azóta kisütött a nap – a szerk.}

Az utolsó emlékem a napsütésről még a Krisztus előtti időkből van. Azt hiszem. De már ebben sem vagyok biztos. Nehezemre esik megmaradni optimistának, megtartani a lendületet és felszegett állal beinteni az esőnek, meg a trutymónak, meg ennek az egész elcseszett szürke november végi időjárásnak. Nyilván, az idő éppen olyan, amilyen ilyenkor lenni szokott, se több, se kevesebb.  De a hisztis gyerek bennem telet akar végre. Havat, mínuszokat és téli napsütést. (köszi, megkaptam – a szerk. megint)

Úgy emlékszem, november 18-án volt utoljára napsütés. Azóta meg nem tudom eldönteni, hogy inkább már téli kabátot vegyek fel reggel, vagy elég még a bőrdzseki egy vastag pulcsival. És most, hogy kipicsogtam magam, csupa-csupa első világbeli problémákon, mint az eső, meg a szürkeség, mutatom a receptet is.

A céklasali és a sült répa ötlete Babramegy blogjáról jött. Én a kakukkfüvet a rozmaringnál is jobban szeretem, úgyhogy azt használtam, aztán az egészet egymásra raktam, és építettem egy gigantikus téli salátát.

A csírákat Mirogreens varázskertjéből kaptam, a fokhagymakrémmel pedig sz-Ép vagyok lepett meg a legutóbbi Kiskertpiac Slow Gasztro Market-en.

Előkészítés: 15 perc

Elkészítési idő összesen: 1,5 óra

Hozzávalók (kb. 6 főre):

a céklasalátához:

10 db apróbb, zsenge cékla

olívaolaj

1 fej lilahagyma apróra vágva

1/2 mk. Sz-Ép vagyok fokhagymakrém

20 – 25 dkg sűrű görög joghurt

1 kezeletlen citrom héja

fél citrom leve

4-5 ág friss kakukkfű levelei

só, bors ízlés szerint

a citromos sült répához:

60-70 dkg sárgarépa

3 ek. olívaolaj

3-4 ek. méz (a répa édességétől függően)

fél kezeletlen citrom héja

citromlé ízlés szerint (néhány ek. elég)

1,5 ek. friss kakukkfű levél (a szárított is jó, abból elég 1 ek.)

pici só

frissen őrölt bors

a szezámmagkrémhez (tahini):

15 dkg szezámmag

0,5 dl víz (ha nagyon sűrű, lehet 1 dl)

2 ek. görög joghurt

1/4 tk. só (lehet kicsit több is)

fél mk. fokhagymakrém (elhagyható)

1 ek .citromlé

fél kezeletlen citrom héja

A sütőt bekapcsoltam 200 fokra, légkeverésen. A céklákat és a sárgarépákat megmostam.

A céklákat kevés sóval, borssal, olívaolajjal és egy kis ág friss kakukkfűvel alufóliába csomagoltam, tepsibe tettem és beraktam az előmelegített sűtőbe. Bő 1 óra alatt puhára sültek.

Közben megpucoltam és hosszabb hasábokra vágtam a sárgarépát, egy keverőtálba tettem őket. Összekevertem az olajat, a mézet, a citromlevet, a kakukkfüvet, a sót és a borsot és alaposan összeforgattam a sárgarépa hasábokkal. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és betoltam a sütőbe a cékla mellé. 30-35 perc alatt szép aranybarnára sültek.

A szezámmagkrémhez a szezámmagot száraz serpenyőben világos aranybarnára pirítottam. Hagytam kicsit hűlni, majd késes aprítóba tettem és kevés olajjal pépesíteni kezdtem. Folyamatosan adagoltam hozzá az olívaolajat, így a végén egy krémes állagú szezámkrémet kaptam. Hozzáadtam a vizet, a görög joghurtot, a sót, a fokhagymakrémet, majd a reszelt citromhéjat és a citromlevet is. Alaposan összekevertem és felhasználásig hűtőbe tettem.

Amikor a sárgarépák és a céklák megsültek, hagytam kihűlni. Amikor a cékla is kihűlt, megpucoltam és felkockáztam (kb. 1×1 centi) mindet. Keverőtálba tettem, hozzáadtam a finomra vágott lilahagymát, a joghurtot és a citromlevet. Végül kicsit még sóztam, borsoztam, és fűszereztem a felaprított friss kakukkfűvel. Jól összekevertem.

Tálaláskor rétegeztem: alulra ment a sült cékla, majd rá egy jó kanálnyi szezámmagkrém, arra a sült sárgarépa, a tetejére pedig a friss csírák.

Facebook: Rizsázzunk

Instagram: rizsazzunk_blog

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!