Rizsázzunk!

Medvehagymás gnocchi

Idén most először főztem medvehagymával. Bamba voltam, valahogy nem állt rá az agyam a szezonra. Bár őrületes, mindent felülíró elborulásom nekem nincs, azért szeretem. És ha már itt tartunk, gnocchit is most csináltam először ebben az évben. És mivel a szavakat sem találom ma, nem is írok többet.

A recept, íme.

medvehagymas_gnocchi (5)

 

Hozzávalók (2-3 főre):

kb. 0,5 kg lisztesebb fajtájú krumpli

kb. 18 dkg liszt (lehet kevesebb és több is)

2 tojássárgája

só, frissen őrölt bors

hozzá:

a nagy csokor friss medvehagyma

kevés házi kolbász felkarikázva vagy durvára vágott pirított dió

2 gerezd fokhagyma

1 púpozott ek. vaj

frissen reszelt szerecsendió

érett cheddar sajt

A kolbászt forró serpenyőben ropogósra sütöttem és egy papírtörlőre szedtem. A serpenyőből a kisült kolbászzsír nagyját kiöntöttem, keveset hagytam benne.

A gnocchihoz a krumplikat megmostam és héjában megfőztem. Leöntöttem róla a vizet, hagytam hűlni, majd amikor már meg tudtam fogni, lehúztam a héjukat. Krumplinyomóval áttörtem, és amikor már nem volt forró, de nem is hűlt ki, hozzáadtam a liszt 2/3-át, a tojássárgákat, sóztam, borsoztam, és elkezdtem összegyúrni. A maradék lisztet is rászórtam és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Ha szükséges, adható még hozzá liszt, a lényeg, hogy rugalmas, se nem túl lágy, sem nem túl sűrű tésztát kapjunk a végén.

Egy nagyobb lábasban vizet forraltam, sóval. Amíg a víz melegedett, megformáztam a gnocchikat. Kisebb darabot téptem a tésztából, lisztezett felületen kb. 2 centi vastag hengert nyújtottam belőle, majd éles késsel 2 centis darabokra vágtam. Egy villával bordáztam a nudlik egyik oldalát. Forrásban lévő vízbe dobtam, és miután a gnocchik feljöttek a víz tetejére, még 1 percig főztem őket.

A kolbászzsíros serpenyőt felforrósítottam és pár perc alatt megpirítottam benne a kifőtt gnocchikat. Hozzáadtam a vajat és a fokhagymát, így is pirítottam egy kicsit. Szerecsendiót reszeltem rá, alaposan összekevertem és elzártam a tüzet a serpenyő alatt. Rádobtam a medvehagymát és a maradék hővel megfonnyasztottam.

A sült kolbászt egy nagy késsel felaprítottam és tálaláskor a gnocchik tetejére szórtam, kevés érett reszelt cheddarral együtt.

Sült kolbász helyett durvára aprított pirított diót is adhatunk hozzá.

Facebook: Rizsázzunk!

medvehagymas_gnocchi (6)

medvehagymas_gnocchi (7)

Home made pestós tészta pirított dióval

Nemrég házi pestot készítettem. Most pedig itt van hozzá egy tészta recept. Végtelenül egyszerű, gyors, finom. Ha valaki mégsem tud élni a bolti életérzés nélkül, tegye a pestót biztonsági kupakos üvegbe, ami kinyitáskor kattan. 🙂

pestos teszta (1024x683)

Hozzávalók:

fél csomag spagetti (durum, mert azt jobban szeretem)
1-2 ek. házi pesto
bazsalikom (1 mk. szárított vagy ha van, 2-3 friss levél)
1 kk. extra szűz olívaolajsajt (parmezán(típusú),
1 marék dió
frissen őrölt fekete bors

A spagettinek vizet forraltam egy magas falú fazékban, majd amikor a víz felforrt, sóztam és beleraktam a tésztát. Közben a diót durvára, nagyobb darabokra törtem és forró, száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam. Oda kell figyelni, mert hirtelen megéghet, amitől bűn keserű lesz. Elzártam alatt a tüzet.

A tésztát fog keményre (al dente) főztem, a dióra halmoztam, majd rátettem a pestót is. A tészta főzővizéből tettem rá 2-3 evőkanálnyit és összeforgattam. Tányérra halmoztam a pestós, diós tésztát, megszórtam a bazsalikommal, a frissen őrölt fekete borssal, majd megJamie-ztem: meglocsoltam olívaolajjal és citromlevet csorgattam rá.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!