Rizsázzunk!

Petrus-krémleves

Harmadik hete szottyad a mentett bejegyzések között ez a cikk… Az egész úgy kezdődött, hogy Zoli húslevest főzött. Erről annyit kell tudni, hogy generációkon átívelő görcsként ő is minimum 3 literrel dolgozik, de inkább többel. A többi meg alakult. Petruskakrémlevessé is. Így lett nekem egy új bejegyzésem végre.

Előkészítés: kb. 10 perc

Főzési idő: 10-15 perc

petrezselyemkremleves2

 

Hozzávalók:

3 nagyobb csokor petrezselyemzöld

3 + 2 ek. olívaolaj

1 kis fej lilahagyma

1 közepes krumpli

2-3 gerezd fokhagyma

1 liter zöldségalaplé/zöldségleves/húsleves

víz, ha szükséges

só, bors

néhány nagy csipet frissen őrölt szerecsendió

kevés citromlé

1 dl tejszín

1 tk. vaj

a tetejére:

friss petrezselyemzöld

pirított rozskenyérkocka

pirított bacon (elhagyható)

A bacont kevés olívaolajon ropogósra pirítottam. Ugyanebben a serpenyőben a visszamaradt zsiradékon megpirítottam a kockára vágott rozskenyeret. A baconnel együtt konyhai papírtölővel bélelt tányéron félretettem.

A petrezselymet megmostam, az egyik csokorról lecsipegettem kevés levelet. Hagytam száradni. Felaprítottam a lilahagymát, nagyobb darabokra vágtam a fokhagymagerezdeket. A krumplit megpucoltam és apróra kockáztam.

Egy magas falú lábast hevíteni kezdtem, amikor felforrósodott, beleöntöttem az olívaolajat, rádobtam a lilahagymát és a felkockázott krumplit. Kicsit sóztam. Üvegesre pároltam, majd hozzáadtam a fokhagymát. 1 percig, kevergetve illatosra sütöttem. 2 csokor szárastól levelestől felaprított petrezselymet a hagymás keverékhez adtam. Fűszereztem borssal, frissen reszelt szerecsendióval, kevés sóval. Megfonnyasztottam, felöntöttem a levessel és felforraltam. Hagytam pár percig rotyogni. Levettem a lábast a tűzről, a levest botmixerrel krémesre turmixoltam. Hozzáadtam a tejszínt, jól elkevertem. Ha szükséges, adhatunk még hozzá sót, borsot, szerecsendiót. A citromlével frissítjük az ízeket.

Tálaláskor a pirított baconnel, kenyérkockával és friss petrezselyemzölddel tálaljuk. Meglocsolhatjuk extra szűz olívaolajjal.

Ötlet: innen

petrezselyemkremleves1

Pirított parázskrumpli sült fokhagymás joghurttal

Két dologból szoktam tudni, hogy tényleg tavasz van. Az egyik, hogy üzembiztosan tüsszögni kezdek. A másik meg az új krumpli. A tüsszögéstől most morcos lettem, azt gondoltam, a mindenféle téli belső munkák hatására eltűnik az allergia is. Hogy milyen ügyes vagyok, meg hatékony. Hát egy frászt, nem ment sehova. Vagy csak én vagyok türelmetlen, szokás szerint, és nem bírom méltósággal kivárni, hogy az egész megérkezzen és beépüljön. Mondjuk ettől még ügyes vagyok, és hatékony is. Viszont marad a további szorgos munka…

Ami pedig a parázskrumplit illeti. Szóval, nem vagyok nagy krumpli barát. Nem azért, mert közerkölcsbe ütköző sült krumplit enni, mert egészségtelennek kiáltották ki, vagy mert a keményítőtartalma így, meg úgy. Néha eszem olyat is. És jó krumplipürét is, sok vajjal. De igazából nem szeretem annyira a krumplit. Az ilyenkor tavasszal megjelenő újkrumpli viszont valami egészen más. Zsíron sütve, kicsit lepirítva, sok, vagy még egy kicsit annál is több petrezselyemzölddel maga a tökély.

(A család kevésbé megengedő, “hús nélkül nincs élet” vonalának csirkecombokat is sütöttem, tepsiben. Tettem melléjük egy egész fej fokhagymát félbevágva, a krémesre sült fokhagymagerezdeket pedig a görög joghurtba kevertem.)

Előkészítés: nincs 10 perc

Sütési idő: kb. 15 perc

citromos_petrezselymes_parazskrumpli (10)

 

Hozzávalók:

1 – 1,5 kg apró parázskrumpli
2 púpozott ek. kacsazsír
frissen tekert bors
jó nagy csipet só (ha kell, több is lehet)
1 NAGY csokor friss petrezselyemzöld
egy kisebb citrom felének a leve

1 fej héjában sült fokhagyma

2 – 3 dl görög joghurt (vagy lecsöpögtetett natúr joghurt)

1 ek. citromlé + a citrom reszelt héja (ha kezeletlen)

só, bors

repceolaj (a semleges íze miatt)

A parázskrumplikat bő vízben alaposan megmostam és átdörzsöltem egy tiszta konyhai szivacs dörzsis felével. Konyharuhára borítottam és szárazra töröltem a krumplikat.

Egy nagy, magas falú serpenyőt (aminek fedője is van) jól felhevítettem. Amikor kellően forró volt, beletettem a 2 ek. kacsazsírt és hagytam elolvadni, felhevülni. Nagyjából 1 perc alatt a zsír is forró lett, rádobtam a krumplikat, gyorsan sóztam, borsoztam és azonnal lefedtem. 2 – 3 percig ezen a magas hőmérsékleten pirítottam, időnként megráztam a serpenyőt. Kissé mérsékeltem a lángot és 10 – 15 perc alatt megsütöttem. Időnként alaposan átrázogattam a serpenyőt, de a fedőt nem vettem le.

Közben megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. Kikevertem a joghurtot az olajjal, a sóval, borssal, a citromlével és az összepasszírozott sült fokhagymával.

10 perc elteltével ellenőriztem a krumplit, egy nagyobb darabot kivettem és megkóstoltam. Kellett még pár perc, hogy puha legyen mind. Meglocsoltam a citromlével és még egy csipet sót tettem rá. A végén, az utolsó 1 percben erősítettem a lángon a serpenyő alatt és rápirítottam még egyet a krumplikra. Elzártam a lángot a serpenyő alatt és a krumplira szórtam a friss, illatos petrezselyemzöldet.

Extra citromgerezddel és petrezselyemzölddel tálaltam. Mellé/rá/hozzá sült fokhagymás joghurtot adtam.

Facebook: Rizsázzunk!

citromos_petrezselymes_parazskrumpli (9)

citromos_petrezselymes_parazskrumpli

Bazsalikomos karalábé krémleves

Egyszer, egy SEO-s (Search Engine Optimization) okításon azt mondták nekünk, hogy egy bejegyzés 500 szónál kezdődik, onnantól kezdi el látni a gugli a cikket. Jó, persze, van még néhány turpisság, amire figyelni kell… Szóval, ha azt szeretnénk, hogy jó sokan olvassanak, írjunk jó sokat. Oké, ahhoz is kell még néhány más (is)….

Ez a leves viszont annyira finom, hogy nem nagyon vannak rá szavak. Hacsak az nem, hogy ez itten kérem szépen már friss, zsenge új karalábé, darabja 100 ft-ért.

Isteni leves pár száz forintból. Mondom én, hogy nincsenek rá szavak, csak 355, recepttel együtt. 😉

bazsalikomos_karalabe_kremleves

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

2 fej karalábé

1 kicsi krumpli (elhagyható)

2 sonkahagyma vagy 1 kis fej vöröshagyma

3 ek. olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

5 dl zöldségalaplé

só, frissen tekert bors ízlés szerint

szárított bazsalikom

0,5 dl tejszín vagy 0,5 dl natúr joghurt ha savanykásabb ízt szeretnénk

kevés zöld citromlé

1 tk. vaj

a tetejére:

sült hagyma

zsenge karalábélevél felaprítva

Megpucoltam a karalábékat, a krumplit és a hagymákat. A karalábé leveleiből a zsenge kicsiket félretettem a tálaláshoz. A zöldségek héjából, a karalábé zöldjéből, 1 fej vöröshagymából és 2 gerezd fokhagymából fűszerekkel (koriander, egész bors, só, köménymag) alaplevet főztem.

Amíg az alaplé főtt (kb. 20 perc), előkészítettem a levest. A karalábékat és a krumplit felkockáztam. Megpucoltam és felaprítottam a hagymákat. Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele és rádobtam a felkockázott sonkahagymát. Sóztam és 4 – 5 percig pároltam. Ekkor hozzáadtam a zúzott fokhagymát, kb. 1 percig pároltam, amíg elindult az illata. Ezután a lábasba tettem a karalábét és a krumplit, sóztam, borsoztam és fedő alatt kb. 10 percig pároltam, kissé le is pirítottam. Sikerült ott felejtenem a tűzön, kicsit jobban lepirult, mint terveztem. Ezért sötétebb csöppet a leves színe a képen. 😉 Az egészet felöntöttem 6 dl alaplével, 2 tk. szárított bazsalikomot adtam hozzá és fedő alatt közepes lángon kb. 10 percig főztem. Ezután botmixerrel krémesre turmixoltam. Hígítottam még kb. 2 dl alaplével, kicsit sóztam, borsoztam, és hozzáöntöttem bő fél deci joghurt savót (sütihez joghurtot csepegtettem, felhasználtam a kicsöpögő folyadékot is), ami elhagyható. Bő fél dl tejszínnel selymesítettem. A tejszín helyett joghurtot is tehetünk bele, ettől frissítően savanykás lesz. Még egy kóstolás után kevés bazsalikomot, egy csipet sót és frissen őrölt borsot adtam hozzá. Elkevertem.

Tálaláskor megszórtam zsenge aprított karalábélevéllel és ropogós sült hagymával.

Facebook: Rizsázzunk!

bazsalikomos_karalabe_kremleves (1)

bazsalikomos_karalabe_kremleves_merge_1

Fűszeres sültsárgarépa-krémleves

Tegnap kilistáztam, mit akarok főzni a héten. Mostanában csak így működik, ha nem akarok valamit, de leginkább mindent elfelejteni. Két dolog stabil, a reggeli kávé és az, hogy délután elmegyek a gyerekért az oviba. A kettő között listát vezetek (a világtól elvonulni akkor fogok végleg, ha a listáról is emlékeztető kell majd).

Lent például, a kép alatt, ennek a sült sárgarépából készített krémlevesnek a hozzávalóit listáztam ki, nektek, ha Ti is elfelejtenétek mostanában mindent. Kóstolgassátok, és fűszerezzétek bátra menetközben, kinek mi a szája íze. Én imádom, ha tobzódnak az ízek, sokszor a határmezsgyén mozgok, néha át is billenek a túlzásba. Szóval, csak bátran, mindenki a saját kénye kedve szerint használja a fűszereket.

SÜT A NAP!

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: kb. 35 perc

fuszeres_sultsargarepa_kremleves (18)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

3 szál nagyobb sárgarépa

1 kisebb szál fehérrépa

2 fej salottahagyma

3 kisebb gerezd fokhagyma

1 szál halványító zeller a zöldjével együtt

1 közepes krumpli

4 ek. olívaolaj

5 dl zöldségalaplé + víz

só, frissen tekert bors

1 tk. finomra aprított friss gyömbér

1 púposabb tk. currypor

2 nagy csipet baharat fűszerkeverék

1 ek. halszósz (elhagyható)

2 -3 tk. méz

fél zöld citrom leve

4 – 5 vékony karika friss chili

1 kis csokor friss koriander vagy friss petrezselyemzöld

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A répákat, a krumplit és a hagymákat megpucoltam. A salottát negyedeltem, a sárga -és fehérrépát fél centi vastagon felszeleteltem. Tepsibe tettem mindet. Hozzáadtam egészben 2 gerezd fokhagymát, a szárzellert zöldjével együtt, meglocsoltam olajjal, egy nagy csipet sóval fűszereztem. Alaposan összeforgattam és kb. 20 perc alatt megsütöttem. A zöldségek széle kissé meg is barnult.

Megpucoltam és finomra aprítottam a gyömbért és a maradék 1 gerezd fokhagymát. Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem. Amikor már forró volt, beleöntöttem 2 ek. olívaolajat, beledobtam a gyömbért, a fokhagymát és a chilit. Megfuttattam az olajon, amíg érezni kezdtem a fokhagyma és a gyömbér illatát. Ekkor a lábasba öntöttem a sült sárgarépás keveréket. Rászórtam a curryport és a 1 nagy csipet baharat fűszerkeveréket. Az egészet kb. 1 percig pirítottam, folyamatosan kevergetve. Felöntöttem a zöldségalaplével, sóztam (1 nagyobb csipet), borsoztam. Lefedtem, hagytam felforrni. Ezután még 5 percig közepes lángon fedő alatt főztem.

Az egészet botmixerrel pürésítettem, majd adtam még hozzá néhány kb. 3 – 4 dl vizet. A mézzel, a zöld citrom levével és még egy kis friss gyömbérrel fűszereztem. Érdemes kóstolgatni, mert itt még ki lehet egyenlíteni az ízeket. Tálaláskor megszórtam friss petrezselyemmel és chilivel.

1 dl kókusztejjel vagy zsíros tejszínnel dúsítható, igény szerint.

Facebook: Rizsázzunk!

fuszeres_sultsargarepa_kremleves (1)

fuszeres_sultsargarepa_kremleves_merge3

fuszeres_sultsargarepa_kremleves_merge6

Kéksajtos paszternákpüré pirított dióval

Tegnap kicsi üvegek után rohangáltam a vasárnapi WAMP NL Café workshophoz. Próbáltam nem a legutolsó pillanatra hagyni a beszerzést, még így is maradt restanciám. Mivel én voltam mozgásban, a vacsora hozzávalóit is én vettem meg. Zoli másfél hete random jelleggel, de stabilan hajtogatja a halászlé szót. Az úgy van, hogy néha beakad neki valami, amit nagyon megenne, és akkor csak kattog a lemez. Viszont itthon most nem állunk neki halászlevet főzni az 5. emeleten, úgyhogy a halászlé szó továbbra is gyakran elhangzik.

Borjút vettem, vörösboros ragut főzött belőle. Óvatosan javasoltam neki, hogy a kamrában lévő 1 kiló paszternákból milyen finom kék sajtos pürét csinálhatna a borjú mellé. 🙂 A maradékból ma megebédeltem, még egy kis extra kék sajttal és pirított dióval.

Előkészítés: 10 perc

Főzés/összeállítás idő: 20 – 25 perc

keksajtos_pasztermakpure_piritott_dioval (1)

 

Hozzávalók:

1 kg paszternák

só, frissen tekert bors

5 dkg vaj

kevés tej, ha túl sűrű a püré

8 dkg kék sajt

1 csapott ek. nádcukor (elhagyható)

durvára vágott pirított dió

A paszternákot megpucoljuk, kb. 2 centis darabokra vágjuk és annyi vízben, ami 1-2 ujjnyira ellepi, puhára főzzük. A vizet kissé sózzunk, de csak óvatosan, mert a kék sajt elég sós. Amikor a paszternák megpuhul, leszűrjük a felesleges vizet. Krumplinyomóval 3x áttörjük, így a fásabb részek már nem kerülnek a pürébe. Hozzáadjuk a vajat, a kék sajtot, a cukrot és alaposan összekeverjük. Ha szükséges, sózzuk még, frissen tekert borssal fűszerezzük.

Száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót, egy nagy késsel vágjuk nagyobb darabokra és szórjuk meg vele a püré tetejét. Kevés kék sajtot morzsolhatunk a tetejére. Friss petrezselyemmel vagy friss korianderrel tálalhatjuk.

A facebookon itt találtok meg.

 

keksajtos_pasztermakpure_piritott_dioval

Krumplikrémleves korianderrel és kókusztejjel

Késő délután dolgom volt, Rozi a keresztapjával őrjönghetett szülői felügyelet nélkül. Én meg kuncogtam a markomba, mert ezúttal nem én kaptam meg a délutáni alvását elsztrájkoló kiskorút. Az óvónő ugyanis azzal fogadott, hogy Rozi egy töredék másodpercet sem aludt, cserébe szórakoztatta őt, így gyorsabban eltelt a délutáni sziesztaidő. Oké, a fürdés-lefekvés blokkban azért rám is fröccsent a kialvatlan gyerekből. Lefekvés előtt kicsit jól össze is kaptunk, én teátrálisan kivonultam a szobájából, Rozi meg drámai előadásba kezdett. Végül legalább annyira látványosan ki is békültünk. Simán jár nekünk az anya-lánya drámai díj. A következő fellépésünk után a virágokat az öltözőnkbe kérjük.

Előrelátóan, még délután főztem egy krumplikrémlevest és csináltam túrógombócot is.

Előkészítés: kb. 15 perc

Főzési idő: kb. 15 perc

Krumplikremleves_korianderrel_es_kokusztejjel (4)

 

Hozzávalók (kb. 4 főre):

75 dkg krumpli (pucolt mennyiség)

1 közepes fej vöröshagyma

2 nagy gerezd fokhagyma

1 ek. szárított egész koriander

1 csapott tk. egész római kömény

1 csapott tk. citrombors (sima fekete bors is jó)

1 – 2 tk. frissen reszelt gyömbér (attól függően, mennyire akarunk gyömbéresebb ízt)

fél zöld citrom leve

1 ek. só

4 ek. olívaolaj

kb. 1 l zöldségalaplé vagy víz

1 – 1,5 dl kókusztej (vagy 30%-os habtejszín)

a tetejére pirított mandula és sült hagyma

Egy száraz serpenyőben pár perc alatt (közepes lángon) kicsit megpirítottam az egész koriandert és a római köményt. Amíg a fűszerek pirultak, megpucoltam a krumplit és a hagymákat is. A krumplit kisebb kockákra vágtam, a vöröshagymát felaprítottam, a fokhagymagerezdeket nagyobb darabokra vágtam. Amikor a fűszerek illata elindult, egy tányérra szórtam és félretettem őket.

Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem közepes lángon, olívaolajat öntöttem bele és rászórtam a vöröshagymát. Kissé sóztam és 4 – 5 perc alatt megpároltam. Amíg a hagyma dinsztelődött, mozsárban finomra őröltem a koriandert és a római köményt. Amikor a hagyma puhára párolódott, rádobtam a fokhagymadarabokat és az őrölt fűszerkeverék felét. 1 percig kevergetve sütöttem, majd rádobtam a felkockázott krumplit is, ráfacsartam fél zöld citrom levét és 5 percig, a közepesnél valamivel erősebb lángon kissé megpirítottam. Folyamatosan kevergettem. Hozzáadtam 1 tk. friss reszelt gyömbért. Felengedtem a zöldségalaplével (vízzel), sóztam és fedő alatt közepes lángon puhára főztem.

Amikor a krumpli megpuhult, lehúztam a lábast a tűzről, hozzáadtam még 1 tk. gyömbért és botmixerrel krémesre turmixoltam. Citromborssal és 2 csapott ek. nádcukorral fűszereztem. Ha kell, itt még sózhatjuk, finomíthatunk az ízeken. A végén belecsurgattam a kókusztejet, alaposan elkevertem.

Tálaláskor a tetejére pirított mandulát és sült hagymát (bolti) szórtam.

A facebookon is ott vagyok.

 

Krumplikremleves_korianderrel_es_kokusztejjel (15)

Zsályás rozmaringos sütőtökös rizottó gorgonzolával

Valahogy én is úgy voltam évekig a sütőtökkel, mint Zöld Múzsa. Megpucoltam, sóztam, borsoztam, sütőben megsütöttem és ennyi. Aztán egy szinttel feljebb léptem, már krémlevest is csináltam belőle, szigorúan szerecsendióval, kevés narancslével és pirított tökmaggal. Tavaly teljesen váratlanul ért, hogy a sütőtök más fűszerekkel is tuti, amikor is nem néztem, melyik fűszert vettem elő és véletlenül rozmaring került a levesbe. Először pánikszerűen le akartam szűrni, de reménytelenül béna voltam, úgyhogy inkább nem erőltettem a dolgot.  Valószínűleg epiláltam volna magam a forró levessel. Azóta volt már gyömbér, kakukkfű, rozmaring, zsálya, sőt még kókuszreszelék/kókusztej vonal is. Felbátorodtam. 🙂

A családsegítős főzőcskézésből bőven maradt sült sütőtök. Felhasználtam.

Előkészítés: kb. 25 perc a tök sütése + kb. 10 perc
Elkészítés: kb. 20 perc

zsalyas_rozmaringos_sutotokos_rizotto_gorgonzolaval (22)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

20 dkg rizottó rizs
60 – 70 dkg sütőtök megsütve, pürésítve
1 közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
4 ek. extra szűz olívaolaj + kevés a tök sütéséhez
1,5 dl száraz fehérbor (nem túl savas)
6 dl zöldségalaplé vagy leszűrt húsleves
só, frissen tekert bors
1 nagy ág rozmaring
4 – 5 nagy zsályalevél
2 kisebb friss vagy szárított babérlevél
fél citrom leve
2 nagy marék reszelt parmezán vagy parmezán jellegű kemény sajt
1 ek. vaj
friss piros csili vékonyan felszeletelve (elhagyható)
morzsolt gorgonzola vagy kecskesajt

pirított dió

A tököt előző nap megsütöttem. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A sütőtököt megpucoltam, feldaraboltam, sóztam, borsoztam. Meglocsoltam kevés olívaolajjal, alaposan összeforgattam és 20 – 25 perc alatt megsütöttem. Másnap botmixerrel pürésítettem. Finomra aprítottam a rozmaringleveleket és a zsályát is.

A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra aprítottam. Egy magasabb falú, vastag aljú serpenyőt hevíteni kezdtem a közepesnél kicsit erősebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és rádobtam a vöröshagymát. Kicsit sóztam és 5 – 6 perc alatt, folyamatosan kevergetve megpároltam. Hozzáadtam a fokhagymát, 1 percig pároltam, majd a serpenyőbe öntöttem a rizst. Fűszereztem a felaprított zsálya és rozmaring 1/3-val. 3 – 4 percig kevergettem, amíg az olaj minden rizsszemet alaposan bevont. Ezután felöntöttem a fehérborral és hagytam elsisteregni, amíg a rizs beszívta a bort. Adagolni kezdtem a zöldségalaplevet, mindig csak egy merőkanállal. Újabb adag alaplevelet csak akkor mertem rá, amikor az előzőt már beszívta a rizs. Folyamatosan kevergettem. Kicsit sóztam is.

Közben lereszeltem a parmezánt és pürésítettem a sült sütőtököt. Amikor az utolsó merőkanálnyi alaplevet is beitta a rizs, ráöntöttem a citromlevet. Megszórtam a maradék zsályával, rozmaringgal, hozzáadtam a reszelt parmezánt, a sütőtökpürét és a vajat is. Kicsit sóztam és borsoztam még. Alaposan összekevertem. Forró, száraz serpenyőben, pár perc alatt megpirítottam a diót.

Tálaláskor gorgonzolát morzsoltam a tetejére és megszórtam a friss, piros csilivel. A diót is rátettem. Ha a gorgonzola valakinek túl merész, kecskesajtot is használhat helyette.

 

 

Csilis gyömbéres sült sütőtökös spagetti

Rendszeresen belefutok a saját hülyeségembe, csilis kézzel megdörzsöltem a szememet. Végre elmúlt a két hete gyötrő tikkelés, erre most meg kiégetem a szememet kapszaicinnel. Izzó, vörös, könnyező szemmel fényképezni megfizethetetlen élmény. De legalább rákenhetem valamire, ha nem lettek elég jók a képek.

Az 5. emeleten, legfelül lakunk. Bő 3 éve leburkoltattuk az erkélyünket deszkákkal, a kő ugyanis a tető nélküli erkélyen olyan forró tudott lenni  májustól augusztusig, hogy csukott ajtók és ablakok mellett is befűtötte a klimatizált lakást. Arról nem beszélve, hogy rendszeresen kipusztította a kis balkonkertészetemet. Mondjuk a fásítás óta meg nincs balkonkertészetem, szóval 1:1. Az első évben sikeresen elblicceltük a deszkák karbantartását, az őszi lekenést. Az asztalosunk is csak húzódozott, hogy jaj, rengeteg munkám van, nem tudom, mikor tudok elmenni hozzátok. Tavaly annyival ügyesebben intéztük, hogy a srác eljutott hozzánk felmérni, hány deszkát kell kicserélni az olajos kenegetés előtt. És múlt héten kedden végül meg is érkezett, hogy pontosítsunk, mennyi az annyi. Aztán az egyik embere másnap délelőtt 10 körül megjelent néhány új deszkával, úgy tervezte, sitty-sutty végez. Este 6-kor ment el tőlünk. De itt hagyta a kicserélt régi faanyagot. És milyen jól tettem, hogy nem hagytam, hogy elvigye. Egészen jó fotós felületnek bizonyultak.

Maradt még sütőtök a múlt heti piacozásból, amit tegnap megsütöttem, Azt terveztem, hogy levest csinálok belőle ma, miután Rozit elvittem az oviba. Hazajöttem, nekiálltam takarítani és mire végeztem, már nem akartam levest enni. A sült sütőtök adott volt, meg a spagetti is. A csilim kezdett megrogyni, de nem akartam kidobni, úgyhogy mire eltettem a felmosót is, előkerült a gyömbér és a zöld citrom is.

Előkészítés: 20 perc sütés a töknek + pár perc másnap
Elkészítés: 10 – 12 perc, amíg a tészta megfő

csilis_gyomberes_sult_sutotokos_spagetti (4)

 

Hozzávalók (1 főre):

1 nagy maréknyi sült sütőtök kocka
1 kis sonkahagyma
2 + 1 kis gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 kicsi piros csili (kb. 2 centis darab)
1 nagyobb csipet nádcukor
1 nagyobb csipet citrombors (fekete bors is jó)
1 jó nagy csipet őrölt gyömbér
fél zöld citrom leve
olívaolaj
1 marék durum spagetti (étvágytól függően kis vagy nagy marékkal)

A sütőtököt előző nap megsütöttem. A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A megpucolt sütőtököt felkockáztam, a sütőpapírra tettem. Egy nagy csipet sóval és 2 nagy csipet nádcukorral fűszereztem, mellé tettem a pucolatlan fokhagymát, meglocsoltam olívaolajjal és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.

Egy nagyobb lábasban vizet forraltam, bőven sóztam, majd amikor a víz felforrt, beletettem a spagettit. Közben megpucoltam és finomra aprítottam a sonkahagymát és a fokhagymát. Vékonyan felszeleteltem a csilit. Egy serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem 2 ek. olívaolajat és rádobtam a sonkahagymát. Egy pici csipet sót adtam hozzá. Pár perc alatt megfonnyasztottam, majd rádobtam a finomra aprított fokhagymát és éppen csak annyi ideig pároltam, hogy elinduljon az illata. A serpenyőbe szórtam a csilit is és 1 percig kevergetve kicsit megfonnyasztottam. Hozzáadtam a felkockázott sült sütőtököt, egy nagy csipet nádcukrot, a gyömbért, a citromborsot és a fél zöld citrom levét. Kicsit pirítottam az egészet, majd elzártam a serpenyő alatt a tüzet.

Amikor a tészta fog keményre főtt (kb. 10 perc), leszűrtem és a csilis gyömbéres sütőtökre öntöttem. Óvatosan, hogy a tök ne törjön péppé, összeforgattam. Tálaláskor tettem még rá kevés sütőtököt és friss csilit. Meglocsoltam olívaolajjal és még egy kevés zöld citromlével.

A facebookon itt találtok meg.

csilis_gyomberes_sult_sutotokos_spagetti (5)

Pácolt sült sütőtök és cékla

A múltkori több napos, konstans özönvíz alatt/után kissé megviselt voltam. Ráadásul a csizmám is beázik. Azóta tikkel a jobb szemem felső szemhéja, kezdem eléggé unni, baromi szar nem vicces érzés. Vagy csak rosszul állok hozzá…

Fogalmam nem volt, mi lesz majd belőlük, de olyan szépek voltak, hogy a zsenge céklagumót és a kicsi tököt is megvettem a piacon. A kofa is bájosan mosolygott mellé, meg régen is találkoztunk. Végül bepácoltam a zöldségeket, éjszakára a hűtőben hagytam, másnap megsütöttem. A fűszerezés pedig teljesen egyéni szocializáció kérdése, hiszen nincs kőbe vésett szabály, csak az ízlés. Csak bátran.

Előkészítés: 10 perc + 1 éjszaka a hűtőben
Elkészítés: kb. 20 perc sütés + 5 perc az összeállítás

gyomberes_pacolt_sult_cekla_es_sutotok (17)

 

Hozzávalók (1 személyes tál):

2 marék felkockázott zsenge sütőtök (kb. 1,5 x 1,5 centis kockák)
1 kis gumó zsenge cékla felkockázva (1×1 cm)
1,5 zöld citrom leve
2 – 3 nagy csipet só
4 ek. nádcukor vagy méz
4 tk. őrölt gyömbér
2 – 3 tk. szárított kakukkfű
4 kisebb zsályalevél
frissen tekert fekete bors
6 ek. extra szűz olívaolaj

1 duci gerezd fokhagyma

a tálaláshoz:

1 marék tökmag
friss kakukkfű
görög joghurt vagy mascarpone
kevés tökmadolaj
sonka

A céklát és a sütőtököt meghámoztam és felkockáztam. Külön tálba tettem őket. Megpucoltam és vékonyan felszeleteltem a fokhagymát. A páchoz összekevertem a zöld citrom levét, a cukrot, a sót, a borsot, a gyömbért, a zsályát, a kakukkfüvet és a fokhagymát. Hozzáadtam az olívaolajat, alaposan elkevertem, hogy a cukor elolvadjon. Meglocsoltam vele a céklakocákat és a sütőtököt is. Lefedve a hűtőbe tettem éjszakára. Másnap előmelegítettem a sütőt 200 fokra légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, az egyik felébe tettem a céklát, a másikba a sütőtököt. Kb. 20 perc alatt megsütöttem, még kissé roppanós maradt. Közben párszor meglocsoltam a tálkában visszamaradt páclével.

Amíg a cékla és a tök sült, egy száraz serpenyőben pár perc alatt kissé megpirítottam a tökmagokat. Hagytam kihűlni.

Tálaláskor egy tálba halmoztam a sült céklát és a sült sütőtököt, megszórtam friss kakukkfűvel, meglocsoltam kevés tökmagolajjal, a tetejére pedig krémsajtot és egy vékony szelet sonkát tettem.

A facebookon itt találtok meg.

gyomberes_pacolt_sult_cekla_es_sutotok (24)

 

 

Sültkarfiol-főzelék zöld citrommal és petrezselyemzölddel

Ha már úgyis kelet felé nyit az ország, hát nosza, legyen keleties, kissé ázsiai az időjárás is. Napok óta tapad a bőröm egy áthatolhatatlan párarétegtől. Olyan érzésem van, mintha bedunsztoltak volna valamilyen fitness-wellness szalon narancsbőr elleni kezelésén. Tuti, hogy az lehet ilyen. Igaz, amikor én lezuhanyzom ezt a párás trutyis poros filmréteget magamról, a narancsbőr nem tűnik el. Főztem én egyébként az utóbbi napokban is, nem csak siránkozok a monszun miatt, de semmi említésre méltót. A tészta pirított tökmaggal, meg tökmagolajjal, vagy olívaolajjal kevésbé az.

Most is készül valami kint, dörög, meg borul, menetrend szerint… Rozit harmadik éjjel kergette ki a szobájából a vihar és az ömlő eső hangja. Én meg a kanapén végeztem (megint), mert sarokkal a vesémbe mászott a kis bitang. A tetőtéri ablak csuda egy dolog, árad a fény, a feng shui, meg az energia, de nem felhőszakadáskor. Komolyan, olyan fülvédő kellene, mint az útmunkásoknak.

Ez meg itt egy jó kis karfiolfőzelék, savanyú, friss, finom. Friss korianderrel még jobb lett volna, de így is vállalom. Oké, inkább pirított karfiol, mint sült.

Előkészítés: kb. 5 perc
Főzési idő: kb. 20 perc

sult_karfiolfőzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel

 

Hozzávalók (2 főre):

1 kisebb fej karfiol
2 hosszabb szál zöldhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
0,5 dl tejszín
4 – 5 dl víz (vagy zöldségalaplé)
só, bors
2 ek. zöld citromlé (lehet több is, ha savanyúbban szeretitek)
3 ek. olívaolaj
1 tk. vaj
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld vagy friss koriander

opcionális: csilipehely és reszelt parmezán a tetejére

A karfiolt apró rózsákra szedtem, alaposan megmostam és egy szűrőben hagytam lecsepegni. Megpucoltam a kétféle hagymát. A zöldhagymát vékonyan felkarikáztam, a fokhagymát a kés lapjával megroppantottam és finomra aprítottam. Megmostam és félretettem száradni a petrezselyemzöldet.

Egy lábast közepes lángon hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a zöldhagymát. Kissé sóztam, majd közepes lángon kb. 5 perc alatt világos aranybarnára dinszteltem. Ezután hozzáadtam a fokhagymát, 1 percig pároltam, majd ráöntöttem a megmosott karfiolrózsákat. Erősebbre vettem a lángot a lábas alatt és kb. 5 percig, sűrűn kevergetve kicsit megpirítottam a karfiolt. Sóztam, borsoztam, felöntöttem 5 dl vízzel és fedő alatt közepes lángon kb. 10 perc alatt megfőztem. A karfiol még enyhén ress maradt, nem esett szét. Néhány kanálnyit (kb. az 1/3-át) kivettem belőle és botmixerrel pürésítettem. Visszaöntöttem a lábasba és elkevertem. Sóztam, borsoztam, majd vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt is. 2 ek. zöld citromlével savanyítottam. Felaprítottam a friss petrezselymet és a sültkarfiol-főzelékhez kevertem.

Tálaláskor kevés csilipehellyel és kevés reszelt parmezánnal szórtam meg.

Itt találjátok a Facebook oldalamat.

 

sult_karfiolfőzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel (3)

sult_karfiolfőzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel (5)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!