Nehezen viselem a szelet. Összekuszálja a gondolataimat, ahogyan a Csokoládé-ban is mondják. És az, hogy közel egy hete éjjel – nappal fújt, kissé szétszórt engem.
Először 3 nappal ezelőtt futottam neki ennek a tortának. Az egész úgy kezdődött, hogy szerda reggel elkezdtem lecsöpögtetni hozzá a natúr joghurtot (150 gr), este pedig ezt a tortát akartam adni a leves után. A joghurt szépen le is csepegett, a savóját egy pohárba öntöttem, a joghurtot meg betettem egy fedeles dobozba. És ennyi, maradt továbbra is a hűtőben. A kicsöpögött savót felhasználtam, beletettem a karalábé krémlevesbe, amit aznap meg is ettünk. Azt a levest, ami után a tortát szántam.
Tegnap délután kinéztem a konyha ablakán, megláttam 3 gólyát elröpülni, éppen egy szivárvány alatt. Nem, nem toltam el előtte egy dzsengát, amitől ilyen giccset látok… Szóval ettől a szivárványos gólyás idilltől olyan rózsás kedvem támadt, hogy elővettem a sűrű joghurtot (is) a hűtőből és megsütöttem végre a mandulatortát. Csak fele mennyiséggel dolgoztam, a maradékot így is hazavisszük ma Anyukámékhoz, plusz egy cseppnek a tengerbe… Ja, mert hogy a héten virgonc szalmák voltunk, a gyereklány TAVASZI SZÜNETEZIK (!) a nagyanyjánál és a nagyapjánál.
Előkészítés: 20 perc
Sütési idő: kb. 25 – 30 perc, de főleg tűpróbáig
![citromos_mandulatorta_vanilias_joghurtos_kremmel (2)](https://rizsazzunk.blogcdn.p3k.hu/files/2015/04/citromos_mandulatorta_vanilias_joghurtos_kremmel-2-400x600.jpg)
Hozzávalók (kb. 15 centi formához):
a tortához:
0,75 dl extra szűz olívaolaj
7,5 dkg nádcukor
2 tojás szétválasztva
1 tk. mandula esszencia vagy aroma
7,5 dkg fehér tönkölybúza liszt
1 tk. sütőpor
1 tk. őrölt fahéj
10 dkg darált mandula
csipet só
a joghurtos krémhez:
3 ek. sűrű, lecsepegtetett joghurt
2 ek. mascarpone
fél vanília rúd magjai
1 ek. méz
1 dl sűrű zsíros habtejszín
a citromos sziruphoz:
1 zöld citrom leve vagy egy sima citromé
csipet só
5 dkg méz
0,5 dl víz
a tetejére:
pirított mandula
valamilyen dzsem (meggy, szőlő, áfonya…)
A tortaformát kivajaztam és kiliszteztem. A sütőt előmelegítettem 170 fokon. Mindent kimértem és előkészítettem. A tojásokat szétválasztottam.
Elkészítettem a joghurtkrémet: a hozzávalókat egy tálba tettem, alaposan kikevertem és betettem a hűtőbe pihenni. Kissé meg is szilárdul a felhasználásig.
Egy keverőtálba tettem az olajat és a cukrot, és egy kézi habverővel simára kevertem. Hozzáadtam a tojássárgáját és a mandula esszenciát/aromát. Az egészet habosra kevertem. Egy másik keverőtálban elkevertem a lisztet, a darált mandulát, a sót, a fahéjat és a sütőport. A lisztes mandulás keveréket 3 részletben az olajos, cukros tojássárgájához kevertem.
Egy keverőtálban kemény habbá vertem a tojásfehérjét, amit 2 részletben a mandulás, olajos masszához forgattam. A második adag fehérjehabot nagyon óvatosan, finom mozdulatokkal kevertem bele, hogy ne törjön. Az egészet a kapcsos tortaformába öntöttem, elsimítottam és kb. 28 perc alatt, tűpróbáig, készre sütöttem.
Elkészítettem a szirupot: a hozzávalókat egy kis lábasba tettem és felforraltam. A még szinte forró tortára csurgattam, ami jól beszívta az egészet.
Joghurtkrémmel, szőlődzsemmel és pirított mandulával tálaltam.
Facebook: Rizsázzunk!
Ötlet innen: Nők Lapja 13. szám
![citromos_mandulatorta_vanilias_joghurtos_kremmel (1)](https://rizsazzunk.blogcdn.p3k.hu/files/2015/04/citromos_mandulatorta_vanilias_joghurtos_kremmel-1-400x600.jpg)
Oldal ajánlása emailben
X
Szerintetek