Rizsázzunk!

Tejszínes fűszeres paradicsomleves

Megpróbáltam reprodukálni a paradicsomlevest, amit Maki főzött nekünk a késelés óra végén. Ahhoz bamba voltam, hogy megkérdezzem tőle, pontosan hogyan készítette, na meg ugye az ujjaimra figyeltem. Utána meg el voltam foglalva azzal, hogy vedeljem a levest, mert az bizony eléggé jó volt. Szóval, rögtönzés volt, megérzésből főztem. Ez a paradicsomleves úgy jó, ahogy van. Tejszín, oregánó, bazsalikom. Isteni!

Maki rábólintott, hogy azt, amit Tőle tanultam, a saját verziómban közreadjam. Íme. 🙂

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: 10 – 15 perc

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (2)

 

Hozzávalók (4 főre):

10 közepes szem paradicsom
2 gerezd fokhagyma
1 ek. oregánó (friss vagy szárított)
1 ek. bazsalikom (friss vagy szárított)
só, frissen tekert bors
5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 – 1,5 dl tejszín (nem főző!)
1 – 2 ek. cukor (nyírfát használtam)
3 ek. olívaolaj

csipet őrölt piros paprika

friss rozskenyér enyhén pirítva

A paradicsomokat meghámoztam, most késsel, gyakorolni akartam a tanultakat. 🙂 Egyébként a leforrázás is tökéletes, amikor lobogó, forró vízbe tesszük a paradicsomot egy pillanatra, majd hideg vízbe tesszük, és hámozzuk. A meghámozott paradicsomokat félbevágtam, kivágtam a szemüket, majd felkockáztam őket. A fokhagymákat megpucoltam, megroppantottam, a paradicsommal együtt félretettem.

Egy közepes, de magasabb falú lábast felhevítettem, beleöntöttem az olívaolajat, a lángot pedig közepesre mérsékeltem alatta. Beleszórtam az oregánót, amit előtte a tenyereim között kissé megmorzsolgattam. Kb. 1 percig kevergetve kicsit átpirítottam. Vigyázni kell, nagyon könnyen megéghet. Ekkor rádobtam a fokhagymákat, és 1 percig, kevergetve kicsit pároltam, csak amíg elindult az illata. Ezután a lábasba öntöttem a felkockázott paradicsomot, sóztam, borsoztam, majd főzni kezdtem. Amikor már bő levet eresztett, megszórtam cukorral és felöntöttem a lével. Felforraltam, azután takarékra vettem a lángot és pár percig hagytam csendesen gyöngyözni.

Botmixerrel krémesre turmixoltam. Megkóstoltam és kevés sóval, borssal, még egy kicsi cukorral kiegyenlítettem az ízeket. Vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd megszórtam a bazsalikommal. Alaposan elkevertem.

Pirított rozskenyérrel ettük.

A facebook-on itt találtok meg.

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (7)

tejszines_fuszeres_paradicsomkremleves (20)

Penne paradicsomos húsgolyókkal

Betelt a pohár. A fejem búbjáig tele vagyok a nehéz kajákkal, a gyomrom már nyomja a látóidegeimet, muszáj pihenni. Bár hús ebben az ételben is van, de a paradicsomlétől, a citromtól és a zöld fűszerektől üdítően friss a sok füstölt íz után.

Relatíve sok hozzávalóval készül, de a zöme leginkább fűszer, az egyetlen drágább tétel a darált hús.

Előkészítés: kb. 15 perc
Főzési idő: 30 – 35 perc

paradicsomos husgomboc (1)

 

Hozzávalók:

1 csomag penne tészta (durum)

a húsgombóchoz:

50 dkg darált hús (sertés, marha, de baromfi is lehet)
1 közepes fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors, édes nemes, őrölt piros paprika
1 kisebb szál sárgarépa
1 kis csokor friss petrezselyemzöld
1 tojás
2 evőkanál zsemlemorzsa
fél citrom leve és reszelt héja

a paradicsomos szószhoz:

7 – 8 dl sűrű házi paradicsomlé (szeretem, ha bőven van szaftja)
2 – 3 dl víz
fél citrom leve, reszelt héja
kevés nádcukor
1 kis fej vöröshagyma felaprítva
1 – 2 gerezd fokhagyma
1 közepes ág friss rozmaring
1 tk. oregánó, bazsalikom, majoránna
3 közepes babérlevél
só, bors
1 ek. balzsamecet
olívaolaj

kevés parmezán jellegű sajt, a lényeg, hogy kemény, jól reszelhető legyen

A darált húsból fasírtot csináltam: a vörös -és fokhagymát aprítóban finomra aprítottam, a répát megpucoltam, a sajtreszelő kis lyukú részén lereszeltem (de aprítóban is csinálhatjuk). A petrezselymet megmostam, felaprítottam. A hozzávalókat egy nagy keverőtálba tettem és jó alaposan összegyúrtam. Hagytam pihenni, amíg előkészítettem a paradicsomszószt.

A megpucolt hagymákat apróra kockáztam. Egy magasabb falú serpenyőt (egy kisebb lábas is jó) felhevítettem, majd a közepesnél kicsivel erősebb lángon 2 ek. olívaolajon 5 – 7 perc alatt megdinszteltem a vöröshagymát. Ekkor ráraktam a fokhagymát is, majd 1 percig pároltam azzal is. Felöntöttem a paradicsomlével, a vízzel és fűszereztem a rozmaringgal, oregánóval, bazsalikommal, majoránnával. Beletettem a babérleveleket is. Sóztam, borsoztam, majd fedő alatt kb. 15 percig főztem, a közepesnél kicsivel gyengébb lángon. Ennyi idő alatt kissé besűrűsödött.

Amíg a szósz készült, kisebb tojásnyi méretű golyókat formáztam a húsmasszából, a tenyereim között pedig kicsit ellapítottam. Egy teflonserpenyőt felhevítettem, majd kb. kisujjnyi olívaolajat öntöttem bele. Szép aranybarnára sütöttem benne a húsgolyókat, nagyjából 10 perc alatt.

Közben a paradicsomszósz is elkészült, egy kóstolás után még finomítottam az ízeken: 2 – 3 ek. nádcukorral és a balzsamecettel kiegyensúlyoztam a paradicsom savasságát. Kicsit még sóztam és borsoztam, majd beletettem a kisütött húsgombócokat és félig lefedve 15 percig takarékon főztem. Közben a tésztát is megfőztem, kb. 10 – 12 perc alatt, fog keményre.

Kevés reszelt parmezán (típusú) sajttal tálaltam.

Sültparadicsom-leves

Kicsit idétlenül hangzik magyarul, pedig az angol neve olyan menő: roasted tomato soup. De ez a leves tényleg menő, magyarul is, angolul is. Hegyomlásnyi Waitrose-os receptgyűjteményem van, amit még drága barátnémtól kaptam, szorgosan szemezgetett nekem az ingyenes receptkártyákból. Szerintem már csak miattam járt egy időben a Waitrose-ba. Vagy ennyire ne legyek azért öntelt? 🙂

A 2 éves lekotorta őket a polcról, mert elfelejtettem, hogy azt a bizonyos polcot már réges régen eléri. Hozta és közölte, hogy “ez a tiéd”. Én meg jól megfőztem, mert 1. imádjuk a paradicsomlevest, 2. fél óra alatt megvan, 3. nem drága, de cserébe olcsó. Kicsit magyarítottam a hozzávalókon, mert pl. Waitrose English Classic Vine paradicsomot nem kaptam a piacon. 🙂

Előkészítés: kb. 10 perc
Főzési idő: kb. 20 perc

1sult paradicsomleves (1280x853)

 

Hozzávalók (4 főre):

95 dkg paradicsom (apró, lédús paradicsomokat vettem most)
2 kisebb fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
3 ek. olívaolaj
6 szelet bacon (elhagyható)
1,5 liter zöldség alaplé vagy ugyanennyi víz
4 ek. balzsamecet
só, bors, 1 ek. nádcukor
1 ek. szárított majoránna
1 ek. oregánó
1 ek. bazsalikom
2 nagyobb babérlevél

A sütőt légkeverésen előmelegítette, 220 fokra (gázsütőnél 7-es fokozat). Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A paradicsomokat megmostam, negyedeltem. A vöröshagymát, fokhagymát megpucoltam, a vöröshagymát vékonyan szeleteltem, a fokhagymákat késsel nagyobb darabokra vágtam. Mindent a tepsire halmoztam, megszórtam nagy csipet sóval, a zöld fűszerekkel, meglocsoltam 3 ek. olívaolajjal és 3 ek. balzsamecettel. Kézzel óvatosan, de alaposan összeforgattam, majd betoltam a sütőbe és addig sütöttem, amíg a paradicsomos keverék megpuhult és kissé karamellizálódott. Ez bő 15 perc volt.

Ezalatt egy fazékban felforraltam az alaplevet. Amíg ez felforrt, egy serpenyőben kevés olívaolajon ropogósra sütöttem a bacont, tányérra szedtem és hagytam kihűlni. A hagymás, fűszeres sült paradicsomokat az alapléhez adtam, beletettem a cukrot és botmixerrel simára turmixoltam. Még egyszer megkóstoltam, kevés sóval, frissen őrölt borssal és még egy kevés bazsalikommal kiigazítottam az ízeket. Tálalásig beletettem a 2 babérlevelet, ennyi idő éppen elég volt ahhoz, hogy az íze diszkréten ott legyen a levesben.

A sült bacon-el és friss olívás ciabatta-val tálaltam. A tetejét meglocsoltam még egy kis balzsamecettel.

Analfabéta paradicsomleves

Én imádom a betűtésztát és az édesebb (nem túl gejl) paradicsomlevest, de kifejezetten jó hatással volt rám, hogy rátaláltam Doki bazsalikomos verziójára. Főleg, hogy tele voltunk paradicsommal, mert annyira szépet találtunk a piacon, hogy képtelen voltam mértékkel venni belőle. Azért kicsit sikerült csavarnom az eredeti recepten, mert a bazsalikom helyett az oregánó akadt a kezembe…. Zöld zacskó, egyforma zacskó. 🙂 Egy kis módosítással nálam így alakult a leves.
oreganos paradicsomkremleves (1024x683)
Hozzávalók (3 főre):
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
2 db közepes méretű krumpli
5 db közepes paradicsom
2 tk. szárított oregánó
2 tk szárított bazsalikom
só, frissen őrölt bors
6 db kenyérkarika (csak kenyér volt itthon, pogácsaszaggatóval készült :-P)
reszelt sajt (kinek mi van otthon, pl. gouda, trappista)
Olívaolajat forrósítottam egy nagyobb lábasban. A hagymát megpucoltam, apróra vágtam, és üvegesre pirítottam az olajon. Ezalatt egy másik lábasban vizet forraltam, majd amikor felforrt, beletettem a paradicsomokat pár percre (2-3), kivettem és lehúztam a héjukat.
Meghámoztam és kockákra vágtam a krumplikat, majd a hagymán megpirítottam.
A paradicsomokat felkockáztam, lábasba öntöttem a hagymás krumplival együtt, felöntöttem 6 dl vízzel és felforraltam. 2 tk. oregánóval, sóval és borssal fűszereztem és közepes lángon hagytam főni, míg a krumpli teljesen megpuhult, a paradicsomok pedig szétfőttek.
Közben megcsináltam a sajtos krutonokat. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. Pogácsaszaggatóval 8 egyforma karikát szaggattam a kenyérszeletekből*. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket és reszelt sajtot szórtam a rájuk. 5-8 perc alatt megpirultak. Kivettem a sütőből, és hagytam kicsit hűlni.
Amikor a paradicsom és a krumpli is teljesen megfőtt, botmixerrel pürésítettem a levest. Ezen a ponton érdemes még egyet kóstolni, és ha szükséges, kicsit még fűszerezni. Én vacsorára is ezt ettem, mert maradt 1 bő csészényi.

* a maradék kenyérből zsemlemorzsa lesz. Tálcára tettem és hagyom szikkadni. Aztán ledarálom és tökéletes lesz a rántott hús – krumpli püré – ubisali vasárnapi ebédhez. 😛

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!