Rizsázzunk!

Sütőtökös cupcake

Amióta Rozi ovis, Halloween is van. A Valentin-nap mellett ez a másik olyan ünnep, amivel egyáltalán nem tudok azonosulni. Kb. a Függetlenség napja áll még ennyire közel hozzám, bár Will Smith-t szerettem benne. 😛

Az ovi viszont ovi, és én akármennyire tiltakozom a Halloween ellen, csak bekúszik. Bár, az oviban inkább saját készítésű lámpás felvonulás szokott lenni, nem tökös-szellemes-cukros party, a gyerekek egymás között simán elintézik a halloween témát. Ezért tud beszivárogni. A helyzet az, hogy nem is lehetne másképpen, hiszen a csapból is ez folyik ilyenkor. Még tévét sem kell nézni hozzá, hogy a gyerek halljon róla, a többiek elintézik.

Rozi idén épp nem szereti a sütőtököt, hiába mézédes, akkor sem. Átverni nem tudtam a sütis trükkel, rájött az illatából, hogy a tésztában van, de így legalább megette a tököt is. Tavaly a spenótot nem ette, idén meg bármilyen formában falta. Ilyen ez.

Előkészítés: kb. 25 perc a sütőtök sütéséhez + 10 perc összeállítás

Sütési idő: 25 perc (tűpróbáig!)

sutotokos_cupcake (3)

 

 

Hozzávalók: (6 db-hoz)

a tésztához:

12,5 dkg sült sütőtök
50 ml olaj (valamilyen semlegesebb ízű)
1 nagy tojás
fél zöld citrom leve
7,5 dkg tönkölyliszt

7 dkg finomítatlan nádcukor

1 mk. frissen reszelt szerecsendió (lehet gyömbér vagy fahéj is)
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

körte vékonyan felszeletelve

a krémhez:
krémsajt
méz ízlés szerint
1 ek. puha vaj
1 vanília rúd kikapart magjai

a tetejére: darált dió és csokireszelék

A sütőtököt forró sütőben megsütöttem. Hagytam kihűlni. Pürésítettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Az olajat habosra kevertem a tojással, hozzáadtam a zöld citrom levét is. A lisztet tálba szitáltam és elkevertem a többi száraz hozzávalóval. Az olajos keverékhez adtam, elkevertem, végül beleforgattam a sütőtökpürét is. A muffin sütőt kibéleltem kapszlikkal, 3/4-ig töltöttem tésztával, a tetejüket kiraktam a körteszeletekkel és 20-25 perc alatt megsütöttem. 20 percnél tűpróbával ellenőriztem.

Közben kikevertem a krémet: az összes hozzávalót jól összekevertem és a hűtőbe tettem, amíg a muffinok megsültek. Hagytam kihűlni, végül mindegyik tetejére kentem a krémből, megszórtam darált dióval és csokireszelékkel.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: Édes Élet III. évf. 3. szám

sutotokos_cupcake (1)

sutotokos_cupcake

Szőlős sütemény

Van az pillanat, amikor szívesen láthatatlanná válnék… Egyre kevesebbszer fordul elő, ahogy vastagszik az arcomon a bőr, de azért még van az a pillanat…

A hétvégén több irányból érkeztünk a Mátrába. A férj céges csapatépítésről, bő 200 km-ről, motorral, Rozi és én az Anyósomékkal Budapest felől, autóval. Sima út volt, még az is időben eszembe jutott, hogy a magyar – román gyeplabda meccs előtt biztosan nagy sugarú körben izolálják a stadiont és környékét, ezért nem a megszokott úton indultunk el az Anyósomékért. Megérkeztünk értük, beültek, elrendezkedtek, elindultunk. Tőlük is helyettesítő úton kellett kikeveredni egy baleset miatt, de végül feljutottunk az M0-ra, onnan meg az M3-ra. Amin egy jó hosszú szakaszon most – és még jó ideig – lassú a haladás, mert valamilyen hirtelen lehívható EU-s forrásból hirtelen felújítják az elválasztósávot. Gyöngyösön összefutottunk a férjjel, onnan együtt mentünk tovább, a terv szerint Mátrafüreden megálltunk volna lángosozni. Erről kicsit később még mesélek. Mi pár perccel előbb értünk oda, találtam is parkolóhelyet. Pontosan ott és azt, ahol néhány hete is. És pontosan oda és ugyanúgy nem voltam képes betenni az autót, mint néhány hete. És az univerzum éppen ugyanazokat a melósokat dobta megint, mint néhány hete, akik most is végignézték, teli pofával röhögve, hogyan nem tudok rendesen leparkolni. Zsebkendőnyi helyre be tudom tenni az autót, de ez a hely Mátrafüreden, azt hiszem, nem az enyém. És amikor már én is majdnem sírtam a röhögéstől, végre megérkezett Zoli is, bájosan (erről majd ő nyilatkozik…) megkértem, hogy kicsit igazítsa ki az autót, mert addigra kicsit már zavartak a melósok. Kilibbentem az autóból, átnyújtottam a kulcsot a férjemnek, majd Rozival együtt átlibbentünk az út túloldalára. A melósok persze még mindig röhögtek. Most már értem, miért épül olyan *&@*@ lassan az a ház, amin dolgoznak. Ja, és mire Zoli elkezdte kiigazítani a parkolásomat, a mögötte álló autó elment… Itt már Apósommal együtt röhögtünk…

És amikor végre kértük azt a 4 lángost, ami miatt jöttünk és még mozit is kaptak a melós srácok, a csaj közölte, hogy most nem tud kiszolgálni minket, mert egy csoportot vár, menjünk vissza kb. fél óra múlva. Eltelt pár perc, amíg feldolgoztam a hallottakat, és továbbléptem, de még mindig nem találtam meg az összefüggést. Az olaj már forró volt, hiszen arra készült, hogy négynél több embernek süt majd lángost. Volt elég tésztája, és pont a szánkat törölve ballagtunk volna el a bódéjától, mire a csoport megérkezik. Nekem aznap tökre megérte megállnom Mátrafüreden. 😉

Pontosan szemben azzal a hellyel, ahová “parkoltam”, ült egy néni, mustot és szőlőt árult. Ebből a szőlőből került a hétvégi sütibe is.

Előkészítés: 10 perc

Sütési idő: 30 – 40 perc (tűpróbáig)

szolos_pite (36)

Hozzávalók:

10 dkg vaj

13 dkg finomítatlan nádcukor

2 egész tojás

2 dl tejföl

6 dkg tönkölybúza fehérliszt

7 dkg rétesliszt

6 g sütőpor (fél csomag)

1 jó késhegynyi szódabikarbóna

csipet só

1 púpozott tk. őrölt fahéj

1 csapott tk. őrölt gyömbér

1 kisebb citrom leve és reszelt héja (ha nem kaptok kezeletlent, használjatok 1 ek. szárított citromhéjat)

1 fürtnyi szőlő, vegyesen fehér és kék szőlő

a körteszószhoz:

1 púpozott tk. vaj

2 – 3 csapott ek. finomítatlan nádcukor

fél citrom leve (mehet bele több is)

1 kupica körtepálinka (2 – 3 cl)

3 körte hámozva, kimagozva, felkockázva

A sütőt előmelegítettem 170 fokra. A formát kivajaztam és kiliszteztem. Megmostam a szőlőt. Leszemeztem a fürtöt és hagytam a szemeket száradni.

A két fajta lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával együtt egy tálba szitáltam. Hozzáadtam a fahéjat és a gyömbért és egy egy csipet sót. Összekevertem.

A puha vajat habosra kevertem a cukorral és a citrom héjával. Egyenként hozzáadtam a tojásokat és azokkal is elkeverem. Belekevertem a tejfölt és addig kevertem, amíg már kellően habos volt. Beleöntöttem a citrom levét is, hozzákevertem a lisztes keveréket és gyorsan összeforgattam.

A tésztát a kivajazott, kilisztezett formába simítottam és kiraktam a szőlőszemekkel.  A tetejét megszórtam egy jó nagy marék mandulapálcikával, kevés fahéjjal és még egy kevés nádcukorral. 30 – 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. sütöm. 25 perc környékén tűpróbával ellenőriztem.

Amíg a süti sült, elkészítettem a körteszószt. 1 ek. vajat összeolvasztottam a nádcukorral. Amikor az egész világos karamell színű lett, hozzáadtam a felkockázott körtét és a citromlevet, végül a körtepálinkát, és addig főztem, amíg a gyümölcsök megpuhultak, de még nem főttek péppé. A végére a pálinka alkoholtartalma is elpárolgott. Hagytam kicsit hűlni, majd botmixerrel krémesre turmixoltam.

Amikor a pite megsült, kivettem a sütőből és hagytam kihűlni. Kiszedtem a formából és a szilvapálinkás gyümölcsraguval tálaltam.

Én nem magoztam ki a szőlőt, de ha valakit zavar a mag, vágja félbe a szemeket és nyugodtan szedje ki a magokat.

Facebook: Rizsázzunk!

szolos_pite (27)

szolos_pite (39)

Kakukkfüves őszi gyümölcssaláta brie-vel

Köszönöm Rozinak, hogy kitartó volt és kisírta magának elérte, hogy mégis vegyek egy gránátalmát a piacon. Köszönöm az édesanyámnak, hogy 3 kiló jófajta vidéki körtét küldött édesapámmal úgy, hogy a múlt heti adagból is volt még. És végül köszönöm a húgomnak, hogy tegnap elmesélte, körtéből, szilvából és sajtból csinálta magának salátát. Ha ő nem lenne, ma nem született volna bejegyzés sem, és szépen lassan elhalt volna a blog… 😉

Megagiga egészséges ebéd, és még trendi, őszi is. Hát nem bájos? 😉 Oké, tocsogott az olívaolajos öntetben, de az van, hogy én úgy szeretem a salátákat, ha bőven van rajtuk cucc.

Összeállítás: 10 perc

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (3)

 

Hozzávalók (nekem):

2 kisebb nem túl puha körte

2 közepesen érett szilva

5 dkg érett, puha brie

1 kis marék dió durvára törve, megpirítva

néhány vékony szelet friss csili

+ 1 szelet zabpelyhes rozskenyér

az öntethez:

4 – 5 ek. extra szűz olívaolaj

1 zöld citrom leve

só, frissen tekert fekete bors

1 ek. méz (lehet kevesebb vagy több is)

1 kisebb ág friss kakukkfű

1 pici gerezd fokhagyma

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal

Egy felforrósított száraz serpenyőben világosbarnára pirítottam a diót. Gyakran megrázogattam. Közben elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kisebb csavaros fedelű üvegbe tettem és alaposan összeráztam, amolyan Jamie-sen. A diót egy tálra öntöttem és hagytam kihűlni, majd durvára törtem.

A gyümölcsöket megmostam, a körtéket kb. 2 centis kockákra vágtam, a szilvákat vékonyabb cikkekre. A gránátalmából egy kis kanállal kikapartam kb. 2 – 3 teáskanálnyi magot. A gyümölcsöket egy tányérra halmoztam, megszórtam a pirított dióval, rátépkedtem a brie-t, majd meglocsoltam az öntettel. Végül megszórtam kevés friss csilivel. Egy szelet rozskenyérrel ettem.

Ez pedig itt a facebook telepem.

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (2)

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal (1)

kakukkfuves_gyumolcssalata_brie_sajttal

Októberi piaci körkép receptekkel

Hajnalban felébredtem és nem tudtam visszaaludni. Összeraktam fejben az októberi piaci körképet és egy jó kis felvezetőt is kitaláltam. Aztán megjelent a szobánkba Rozi, befeküdt közénk és 1 perc múlva már aludt is. Én viszont még mindig nem tudtam visszaaludni, és amikor végre mégis ment volna, a gyereklány felriadt és katicákkal kezdett hadakozni. Kérte, hogy dobjam ki őket az ágyunkból. Annyira meg volt rémülve félálmában, hogy önként visszament a saját ágyába… Vaskosat álmodhatott. Beletelt vagy 20 percbe, mire teljesen belassult és sikerült visszaaludnia. Én pedig konstatáltam, hogy a tuti, nagyon frappáns felvezetőm megy a levesbe, mert az éjjeli rovarirtás közben elfelejtettem.

Marad a rövidített változat: menjetek piacra, ismerkedjetek és fogjatok kezet a termelőkkel, cseréljetek recepteket és vigyetek haza sok finom októberi termést. 🙂 Lehet, hogy tudtok még venni friss gombát is, bár lassan véget ér a szezonja. Hétvégén találtam pár tintagombát, de ezek sajnos emberi fogyasztásra már alkalmatlanok voltak, ömlött belőlük a tenta…

tintagomba (1)

 

Zöldségek

Lassan kezd beszűkülni a választék, kevesebb alapanyagból kell majd villantanunk, de azért még bőven válogathatunk az őszi zöldségek közül. Egy gyors áttekintés az októberben is fellelhető zöldségekről, salátákról, hajtásokról: brokkoli, burgonya, cékla, cukkini, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fodros kel, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, mangold, pasztinák, paprika és paradicsom, póréhagyma, rukkola, sárga -és fehérrépa, sóska, spenót, sütőtök, újhagyma, zeller, dió, tökmag.

Mivel hamarosan beköszönt a taknyos, náthás, influenzás időszak, érdemes felturbózni az immunrendszerünket és a csomagolt vitaminok mellett zöldségekkel is megtámogatni a védekezőrendszerünket. A fekete retek, mint az egyetlen gyógynövénynek számító a retkek közül, tele van jótékony hatású, kéntartalmú illóolajokkal. Serkenti az epetermelést, ez pedig ösztönzi az emésztést, így az anyagcserét is. Elősegíti az epebetegségek, mint például az epekő, megelőzését, de már kialakult epekő esetében tartózkodjunk a fogyasztásától. A gyökere B1 -és C – vitaminban, levelei pedig vas, elő-A – vitaminban és folsavban gazdag. Enyhébb felsőlégúti  panaszok megelőzésére és kezelésére is használták a népgyógyászatban. Kevés fokhagymával, sóval, borssal, natúr joghurttal és citromlével vagy balzsamecettel remek salátát készíthetünk belőle.

 

hideg_paradicsomkremleves_karamellizalt_hagymaval_kakukkfuves_turogomboccal (2)

A hagyma szerves része a főzésünknek, számos ételünket indítjuk ezzel. Egész évben kapható, tavasszal újhagymaként, később főzőhagymaként, ősztől pedig már vöröshagymaként vehetjük meg, amit sokáig tárolhatunk. Kevés olyan zöldség van, amely főzés vagy sütés után is megőrzi értékes tápanyagait. A hagyma ezen kevesek közé tartozik. Antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, baktériumölő és emésztést serkentő. Illóolajai számos kénvegyületet tartalmaz, ezek felelősek a csípősségért. Rendszeres fogyasztása serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és gátolhatja a vérrögök képződését. Ásványi anyagokban gazdag: foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, rezet, cinket és nátriumot tartalmaz. Nagyszerű C, B1 -és B6 -vitamin, valamint folsav forrás. A régi, népi gyógyászatban álmatlanság ellen, ízületi fájdalmak kezelésére is használták, de megfázásra, torokgyulladásra, vagy akár szemölcsök ellen is alkalmazták. Én mindenféle hagymát imádok: vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma, lilahagyma, salotta, újhagyma, mogyoróhagyma.

Kakukkfüves hagymaleves

Paradicsom-krémleves karamellizált hagymával

Cideres póréhagymás tejszínes csirke

 

parazson sült cekla

Az őszi, téli szezonban az egyik legnagyobb kedvencem a cékla. Nyersen, főzve vagy sütve, püréként vagy levesbe főzve, mindegy. Leginkább nyersen és sütve/grillezve szeretem. A zsenge, kicsi céklák még kevésbé földízűek, tavasztól őszig bármikor vehetünk a piacokon. Az egyik legismertebb céklás étel, a borscs, de szerencsére nagyszerűen variálható alapanyag, ami nem csak sós ételekhez passzol, de süteményekhez is jól használható. Ásványi anyagokban igen gazdag: kalcium, foszfor, jód, vas, magnézium, kálium, kén. Értékes vitaminokat tartalmaz (C, K, B1, B2, B3). Magas vas tartalma serkenti a vörösvérsejtek termelését, ami javítja a vér oxigénfelvevő képességét. Mivel gyorsítja a máj, az epe és a vese működését, jótékonyan hat a szervezet méregtelenítő folyamataira. Magas a pektintartalma, ami serkenti a bélrendszer működését. Ha a levét sárgarépával és uborkával együtt fogyasztjuk, hatékonyabban tisztítja a vesét és az epehólyagot.

Ha csokorba vesszük, a levéllel együtt csomagoltat vegyük. Ez segít abban, hogy láthassuk, mennyire friss a cékla. Ha a levelek élénk színűek és kissé keményebb tapintásúak, a cékla friss. Ha nyersen szeretnénk enni, a kisebb gumókat érdemes megvenni, mert ezek csak enyhén földízűek és sokkal édesebbek. Ha a gumón az apró hajszálgyökerek szálasan elágaznak, nagy valószínűséggel nem frissen szedett céklával van dolgunk.

Zöldségekkel sült csirkecomb

Sült céklás köles grillezett halloumival

Diós céklasaláta

 

zsalyas_rozmaringos_sutotokos_rizotto_gorgonzolaval (22)

Beindult a sütőtök szezonja is, lassan a csapból is tökös receptek folynak. De ez nem akkora nagy baj, hiszen a sütőtök finom. Nem is olyan rég olvastam, hogy az ősi tök húsa ehetetlenül keserű volt, leginkább csak héját használták fel, amit darabokra vágva megszárítottak, és fekhelyet készítettek belőle. A sütőtök a mai Guatemala és Mexikó területéről származik, a mi térségünkbe a spanyolok és a portugálok hozták be. A sütőtök közel 90%-a víz, a maradék bő 10% pedig gazdag káliumban, vasban, karotinoidokban és B3 – vitaminban gazdag, de jelentős a B6, C -és E – vitamin és folsav tartalma, hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Értékes fehérjeforrás. Mivel rosttartalma magas, remekül tisztítja az emésztőrendszert. Természetes cukrot és keményítőt tartalmaz. Nem csupán a húsa, de a héja, a magja, sőt még hímivarú virága is ehető. A magokat ne dobjuk ki, sütőben megsüthetjük és felhasználhatjuk. Magjából egyébként olajat is sajtolnak, ami szintén nagyon egészséges. A sütőtök remekül együttműködik számos fűszerrel, mint a fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, zsálya, szerecsendió, gyömbér, de ha csak kevés sóval, borssal és olíva -vagy tökmagolajjal fűszerezzük, akkor is zamatos lesz. Sütőtök vásárlásakor a kisebb, ütődésektől, sérülésektől mentes, de nehezebb példányokat válasszunk. Figyeljünk arra is, hogy a szára minimum 2 ujjnyi legyen.

Sütőtökös rizottó

Sütőtökös spagetti

Pácolt sült sütőtök és cékla

 

Gyümölcsök

Alig 1 hete vadszedret szedtünk a Mátrában, még bőven érik. Szerintem az egyik legjobb gyümölcs. Ezt a fanyar, üdítő ízű gyümölcsöt régóta ismer az emberiség, de csak a 19. században kezdték termeszteni és piacon árusítani. Vadon termő változata tüskés, tekergő ágú bokrokon található meg, hasznos, ha kesztyűben szedjük. Háziasított fajtája már tüskementes és szárai egyenesen állnak. Nagyon magas a A , C -és E – vitamin tartalma, ami erősíti a szervezet védekező képességét. Rostjai jótékonyan hatnak az emésztésre, értékes gyümölcssavai és ásványi sói segítenek a baktériumokkal és vírusokkal való küzdelemben. Sok benne a karotin, amely az A – vitamin előanyaga. Az ásványi anyagok közül foszforban és vasban gazdag gyümölcs. Főzhetünk belőle lekvárt (enyhén hashajtó hatású), vagy kipréselhetjük a levét, ami nyugtatja a gyomrot, de hólyagpanaszokra is jól alkalmazható.

Ilyenkor sokat dobhat a kedvünkön az őszi málna. Szívet melengető látvány ez az üde piros gyümölcs a piacokon. Az egyik legkorábban érő gyümölcs, magas cukor, C, B1 -és B2 vitamintartalommal. Mivel a szénhidráttartalma alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. Óvatosan szállítsuk, mert nagyon érzékeny, törékeny gyümölcs, így gyorsan is romlik. Készíthetünk belőle egyszerű málnapépet, főzés nélkül, kevés nádcukorral vagy mézzel, citromfűvel, fahéjjal, de egy hideg (vagy akár meleg) málnakrémlevesnek is kitűnő, tejszínnel vagy kókusztejjel. Ha valakit zavarnak az apró magok, turmixolás után passzírozza át egy szitán.

Kis szerencsével találhattok még fügét is a piacokon. Vagy otthon a kertben, ha van kertetek és fügebokrotok. 🙂

 

vadszeder

Nyári pohár (a sárgabarackot szilvára, körtére vagy szőlőre cserélhetjük)

Nyári torta (ribizli helyett ilyenkor málnával készíthetjük)

Málnás fehér csokoládés pohárkrém

Fügés kecskesajtos saláta

(N)espresso kacsa (ribizli helyett málna is lehet, vagy csak szeder)

A tél felé közeledve ismét egyre nagyobb szerepet kapnak az olajos magvak, csonthéjasok. A dió ilyenkor októberben éli fénykorát, feltéve, hogy nem vitte el valamilyen fertőzés a termést. Ehetjük magában, kicsit megpirítva, de levesekbe, salátákba vagy süteményekbe is tehetjük. Isteni pestot készíthetünk belőle. Mivel a sütőtöknek is szezonja van, a kikapart magokat ne dobjuk ki. Sütőben szárítsuk ki, kissé meg is piríthatjuk, pucoljuk meg és készítsünk belőle tökmagkrémet. Egészségünkre! 🙂

Diós pesto

Rozmaringos tökmagkrém

rozmaringos_tokmagkrem (52)

Szeptemberi piaci körkép receptekkel

Jártunk piacra júliusban és augusztusban is, csak valahogy mire eszméltem, hogy bejegyzést kellene írni, mindig vége lett az aktuális hónapnak. Ergo: lusta voltam hosszas bejegyzéseket írni. De most minden megváltozott, önvizsgálatot tartottam és vége a lustaságnak. Meg a nyárnak is. Nem vagyok nagy nyárimádó, pontosabban az évszakot, meg a piaci bőséget imádom, de a kánikulát egészen rosszul viselem. Strandra meg csak végszükség esetén megyek, akkor is a “jó lesz ott nekem” mantra hosszas kántálása után. Ettől viszont még hiányzik a nyár. Nagyon gyorsan vége lett. És sajnálom. Pedig az őszt is nagyon szeretem, sőt, ha kategorizálni kellene, ez a kedvenc évszakom. Még akkor is, ha az utóbbi időben leginkább csak esett és nyoma sincs a napos ősznek, amit ígértek.  A szeptember azért szerencsére bőkezű, válogathatunk a gyümölcsökből és a zöldségekből is. Érdemes kimenni a piacokra, amikor csak lehet. A teljesség igénye nélkül válogattam a termések és a receptek közül is.

 

osz

 

Zöldségek

A paradicsom szerintem augusztus végén, szeptember elején a legfinomabb. Az igazi szezonja júniustól nagyjából szeptember közepéig tart. Az utóbbi időben pedig már a mi piacainkon is egyre többfélét találhatunk a szilvaparadicsomtól kezdve a sárga, zöld, fekete vagy akár a zebra paradicsomig. Még mindig ízes, lédús és ami ugyanilyen fontos, jótékonyan hat ránk, ha esszük. Bőven van benne C – vitamin (segít a vas felszívódásában), A – vitamin, ami segíti az immunrendszerünket és táplálja a bőrünket is. A paradicsomban található E – vitamin is, ami antioxidáns hatással bír. A paradicsom karakteres, jellegzetes színét adó likopin egy olyan antioxidáns, ami az úgynevezett szabadgyökök felhalmozódását gátolja. Ásványi anyagokban és rostban is gazdag, tele van kalciummal és káliummal. Lúgosító hatása miatt jól alkalmazható bizonyos ízületi gondok enyhítésére. Jótékonyan hat az emésztésre és a máj működésére is.

paradicsom

Készíthetünk belőle krémlevest, sütőben kevés olívaolajjal és némi fokhagymával nagyon alacsony hőfokon megaszalhatjuk, amit aztán főzelékhez, salátákhoz adhatunk. Imádom a paradicsomsalátát lilahagymával, kevés ecettel és cukorral, friss petrezselyemzölddel. Mégis, a legfinomabb egy szelet vajas, friss kenyérrel és kevés sóval.

Hideg paradicsomkrémleves

Fűszeres paradicsomleves

Krumplifőzelék aszalt paradicsommal

Fűszeres paradicsomos szendvics

Sültparadicsom-leves

Csicseriborsókrémes aszalt paradicsomos tészta

A cukkini a másik nagy kedvencem. Júniustól szeptember elejéig, közepéig tart a szezonja, és bárhogyan elkészíthetjük. Mivel egészen semleges az íze, remekül lehet fűszerezni. Isteni kaporral főzelékként, grillezve, krémlevesnek, nyersen salátákba, de akár még süteményekhez is felhasználhatjuk. A legjobb a zsenge bébicukkini. Ehető a virága is, amivel színesíthetünk egy salátát, ilyenkor a hímivarú virágokat szedjük le és tegyük a salátába.

1cukkinilepeny2 (683x1024)

Magas víztartalma miatt remekül hidratál, a legjobb nyersen enni. Antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne a kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, valamint folsavban és élelmi rostokban is gazdag. Jelentős vitaminállománnyal bír, úgy mint: az A – vitamin, illetve a B1, B2, B6 és B9 vitaminok.

Cukkinis quiche

Kapros túrós cukkinilepény

Cukkinis tészta pirított dióval

Cukkinikrémleves

A spenót megint virágkorát éli. Az évnek ebben az időszakában, a tavaszi szezon mellett, szeptember és október között a legfinomabb. Én nyersen, salátába, salátaként szeretem a legjobban, de fokhagymával párolva, szerecsendióval, egy kis kék sajttal is isteni. A legjobb, ha bébispenótot veszünk, zsenge, kevésbé keserű, igaz ez leginkább a fajtájától függ. A sima, világosabb levelű spenót kevésbé kesernyés, ellentétben a sötétebb színű, fodros levelű spenóttal.

friss_spenot

Nagyon magas az ásványi anyag tartalma: szelén és magnézium található benne. Ezen kívül jelentősebb mennyiségű A -és K – vitamint, illetve folsavat tartalmaz. Kiváló az antibakteriális és lúgosító hatása van, vitaminja gyorsítják a zsírok, fehérjék, szénhidrátok emésztését.

Kéksajtos spenótkrémleves

Spenótos túrógaluska

Tavaszi saláta

Ez utóbbi ugyan tavasszal készült, de ha nem teszünk bele rebarbarát, simán összedobható most, szeptemberben is. Terem még a cukkini, van sárgarépa is, és retek is kapható a piacok standjain.

A brokkolit még a gyereklány is imádja, igaz, ez fordítva van bekötve benne. Rozi ugyanis nyersen jelentős mennyiséget képes megenni, párolva, sütve viszont egy falatot sem hajlandó lenyelni. Ez van, neki nyersen szoktam tálalni. Én mindenhogyan szeretem. Krémlevesnek, főzeléknek, tésztákkal, húsokkal, nyersen salátákba, sajttal.

Béta-karotin és nyomelemtartalma miatt erősíti az immunrendszert. Antioxidáns tartalma segíthet megakadályozni a szürkehályog kialakulását. Segíti a máj és bizonyos sejtek méregtelenítését. Jótékonyan hat a bőrünkre is.

fuszeres_sult_brokkoli (1)

Parmezános – brokkolis farfalle

Fűszeres sült brokkoli

Brokkoli fűszeres morzsával

 

Gyümölcsök

A körte augusztus közepétől, végétől hónapokon át elérhető gyümölcs, akár még januárban is vehetünk ízleteset a piacokon. Isteni levesként, szószként, de nyersen salátákba mondjuk sült kacsamáj mellé nagyon jól illik.

Nagyon gazdag élelmi rostokban, ami megtámogatja az emésztést. Számottevő a réz, kalcium, magnézium, vas, cink és kálium tartalma. Kiváló C -vitaminforrás, ami serkenti a fehérvérsejt működést, és beindítja a szervezetben az E – vitamint is.

körte ciderben

Kacsamáj körtével és sütőtökkel

Körtés palacsinta

Körte ciderben

Körtés diós kefires kevert süti

A szilva a férj kedvenc gyümölcse, amit nem felejt el megemlíteni minden alkalommal, amikor a szilva terítékre vagy szóba kerül… Igaza lehet, sokféleképpen felhasználható a konyhában, ha éppen nem pálinka készül belőle. Ugyanolyan jó süteményekbe, mint akár húsok mellé, vagy nyersen salátához. Krémlevest is készíthetünk belőle, nyersen, vagy főzéssel,  kevés fahéjjal, gyömbérrel vagy kardamommal és vörösborral.

alma szilvas turos (683x1024)

Nyár elejétől egészen ősz végéig vehetünk szilvát a piacokon, a legfinomabb nyár végén, ősszel. Tisztítja a vért, védi a szemet, fogyasztása csökkenti az egyes szívbetegségek kockázatát. A és B2 – vitaminokban, illetve élelmi rostban gazadag, de jelentős a kálium, kalcium és vastartalma is. Magas C – vitamin tartalma támogatja a szervezet védekezőrendszerét, sőt a vas felszívódásában is nagy segítség.

Gyorsítja a zsírsejtek lebontását és az anyagcserét.

Almás szilvás cobbler

Almás szilvás szelet

Szilvás leveles

Nagymamám szilvásgombóca

Gyerekkoromban a nagypapáméknál rengeteg szőlő termett. Hosszasan tudtam bóklászni a tőkék között, amikor pedig érni kezdtek a fürtök, leginkább onnan szedtem és ettem. Amíg érett, augusztustól októberig, ha nem találtak sehol az udvaron, tuti, hogy a szőlők között voltam.

karamellizalt_szololeves (4) - Copy

Jelentős antibakteriális hatása van, nagyon jól véd a kisebb fertőzésekkel szemben is (antivirális hatás). Jelentős mennyiségben tartalmaz A, B1, B5, B6 és C -vitamint, valamint gazdag az ásványi anyagokban, mint a pl. a kálium, vas, foszfor. Gyulladáscsökkentő hatóanyagai jól támogatják a szervezetünket, védik a tüdőt. Héja élelmi rostban gazdag, segít a gyomorbántalmak és az emésztési zavarok enyhítésében. Magjából olajat készítenek, ami segít az érfalak épen tartásában, megerősítésében, de akkor is jót teszünk magunkkal, ha a szőlőszemeket nem magozzuk ki, hanem szétrágjuk és a gyümölcshússal együtt lenyeljük.

Karamellizált szőlőleves

És az ősz egyik legfontosabb eseménye: a gombaszezon. Most van bőven őszi vargánya (vetési vargánya), nyúlica, azaz sárga rókagomba, a lila/szürke/márványos pereszke, fenyőalj gombák, őzlábgomba, a jellegzetesen fűszeres illatú szegfűgomba. Ha tehetitek, menjetek gombászni, de ha csak egy kicsit is bizonytalanok vagytok a gombákban, vagy nincs veletek olyan valaki, aki jól ismeri az egyes fajtákat, mindenképpen vizsgáltassátok be, mert a gombamérgezés bizony nem vicc.

A férj hatalmas őzlábgombát talált a hétvégén, reggeli lett belőle, ilyen.

Kakukkfüves őzlábgombás rántotta

 

Őszi éléstár

Vége a nyárnak, amikor sokszor a gyümölcsökkel jól laktunk. Most meg vakarom a fejemet, hogy mikor mit tehetnék az asztalra. Valahogy ősszel mindig elfelejtem, milyen sok alapanyaggal lehet trükközni, varázsolni. Szóval, kicsit lehiggadtam és átgondoltam, milyen idényzöldségek és gyümölcsök vannak elérhető közelségben.

osz_tel_gyumolcs

Október van, ebben a hónapban ezekből érdemes főzni. Zöldség, gyümölcs, fűszerek egyaránt listázva, ímhol:

ZÖLDSÉGEK – fejes saláta, karalábé, pasztinák, patisszon, petrezselyemgyökér, póréhagyma, vöröshagyma, szárzeller, zellergumó, krumpli, zsenge, új cékla, cukkini, édeskáposzta, lilakáposzta, kelkáposzta, fodros kel, fokhagyma, főzőtök, gumós kömény, padlizsán, hónapos retek, karfiol, lilahagyma, sárgarépa, tarlórépa, uborka, zöldbab, sütőtök, brokkoli, kelbimbó, kínai kel, spenót, zöldborsó, édeskrumpli

GYÜMÖLCSÖK – alma, körte, szőlő, birsalma és birskörte, füge

FŰSZEREK – bazsalikom, borsikafű, citromfű, lestyán, kakukkfű, koriander, levendula, majoránna, szurokfű (oregano), rozmaring, kapor, snidling, zsálya

Hamarosan hozok recepteket is. Már teker az agyam.

* a kép illusztráció, a gugli köpte ki, nem én készítettem

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!