Pofátlanul inspirálódtam Zöld Múzsa birsleveséből. Szeretem a receptjeit. Nagyon.
Maga a birsleves már megvolt fejben, vártam a szezonját, krémes, tejszínes levest akartam belőle. Imádom a birsalma fanyarságát, koncentráltan benne van az ősz íze. De azért jó lett volna valami bele is, ami még tartalmasabbá teszi. A túrógombóc tuti. Egy ideje búzadara helyett kukoricadarával készítem. Szép sárgás lesz tőle, meg gluténmentes is. A szárított citromhéj már csak egy kis plusz.
Olyan helyes, hogy így passzolnak egymással színben a gombócok és a leves.
Előkészítés: 10-15 perc
Főzési idő: kb. 15 perc a levesnek + kb. 5 perc a túrógombócnak
Hozzávalók:
a leveshez:
1 púpozott tk. vaj
1 ek. finomítatlan nádcukor
3 birsalma
2 nem túl érett körte
3 szem szegfűbors
3 egész szegfűszeg
1 ujjnyi vastag friss gömbér meghámozva
víz, amennyi bő 1 ujjnyira ellepi a gyümölcsöket
1 kikapart vanília rúd
1 tk. szárított citromhéj
2 ek. citromlé
csipet só
1 dl tejszín
méz ízlés szerint
a túrógombóchoz:
25 dkg túró
1 tojás kettéválasztva
3 ek. kukoricadara
1 vanília rúd kikapart magjai
1 ek. finomítatlan nádcukor vagy napraforgóméz (jól bírja a hevítést)
csipet só
1 tk. szárított citromhéj
pirított magok vegyesen (dió, szezámmag, lenmag, mandula)
A túrógombóchoz a túrót átkevertem egy villával, hozzáadtam a a tojássárgáját, a cukrot, a csipet sót, a vaníliát és végül a kukoricadarát. Jól összeforgattam és lefedve a hűtőbe tettem, amíg a leves készült. A tojásfehérjét is hűtőbe tettem felhasználásig.
Egy száraz serpenyőben megpirítottam a magokat. Félretettem kihűlni.
A birsalmákat és a körtéket meghámoztam, kimagoztam és felkockáztam. Egy nagyobb lábast forrósítani kezdtem, beledobtam a vaja és kisebbre vettem alatta a lángot, hogy a vaj ne égjen meg. Megszórtam 1 ek. cukorral és hagytam összeolvadni. A vajas alapra tettem a birsalmákat és a körtéket, hozzáadta, a szegfűszeget, szegfűborsot, a már kikapart vanília rudat, a szárított citromhéjat és a friss gyömbért egészben. Alaposan elkevertem, lefedtem és megpároltam. Kiszedtem az egész fűszereket és a vanília rudat, az egészet felöntöttem annyi vízzel, amennyi bő 1 ujjnyira ellepte. Felforraltam. A lábast levettem a tűzről, a levest botmixerrel krémesre turmixoltam. Ha a leves túl sűrű lenne, kevés vízzel még hígítható. Édesítettem mézzel, végül kevergetés mellett hozzáöntöttem a tejszínt. Lefedve félretettem.
Elkészítettem a gombócokat. Egy nagyobb lábasban vizet forraltam. Felvertem a tojásfehérjét, két részletben a masszához forgattam. A hab második felét óvatosan dolgoztam a túrós alaphoz, hogy ne törjem össze és a gombócok könnyűek maradjanak. Kicsi gombócokat formáztam, majd a forrásban lévő vízben megfőztem őket. Megvártam, hogy feljöjjenek a víz tetejére, szűrőlapát segítségével kiszedtem, lecsepegtettem őket és mindet megforgattam a pirított magokban.
Tálaláskor a leves tetejét is megszórtam magokkal. Sűrű, tartalmas, laktató gyümölcskrémleves.
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek