Rizsázzunk!

Citromos medvehagymás karalábéfőzelék mustáros köles "fasírttal"

Nekiláttam lefényképezni a kaját: szorgosan-gondosan megfúdsztájlingoltam az egészet. Kizártam a kutyát a helységből, volt már olyan, hogy egy pillanat alatt bezabálta a demó darabot. Volt fotó, nincs fotó. Bár most olyan nagyon azért nem tolongott a köles “fasírtért”… Aztán bekapcsoltam a fényképezőgépemet, és egy hosszabb anyázás után feltettem tölteni az akksiját. A csecsén feldíszített főzelék viszont már ott volt stúdiómban (a hálószobában az ágyon… khmmm…), és hát bebőrösödve annyira már nem guszta még ez kaja sem. Aztán kipattant az isteni szikra: hát van nekem egy új nokia telefonom zeiss optikával, amiért én tisztességesen megszenvedtem, mire lett: a régi, kb. 6 éves samsungom akksija tavaly végleg feladta, úgyhogy került helyette egy ingyen telefon, aminek fél év használat után leesett a képernyőt aktiváló gombja, így azt csak a körmöm épsége árán tudtam bekapcsolni. Kicseréltük, egy ugyanolyan, szintén nulla ft-os darabra, mert mi tanulunk a hibáinkból és exponenciálisan fejlődünk általuk. Ja. Azzal viszont egyáltalán nem tudtam telefonálni, mert 1. nem igen tudta értelmezni a térerőt, mint olyat; 2. én hallottam mindenkit, ha véletlenül mégis talált egy kis pöcöknyit, de engem senki… Itt untuk meg, és kerítettünk végre egy TELEFONT. Szóval, elővettem az új, csillogó, csillivilli telefonomat és fényképeztem. Mire végeztem, a gép akksija is feltöltődött.

A bivalytejfölt meg, ami a főzelékbe került, a piacon lőttem, a Sajtangyalnál, pedig nem is akartam tejfölt venni…

A köles “fasírt” ötlete Főzelékes Feri húsmentes ámokfutásából jött, innen:

 

Hozzávalók (kb. 2 főre):

a kölesfasírthoz:

5 dkg köles átmosva

kb. 1,5 dl víz

2 szál újhagyma a zöldjével együtt

1 vékony szelet gyömbér

1 kicsi vékony zsenge sárgarépa

5 dkg jó minőségű edami sajt reszelve

1 kis marék fagyasztott zöldborsó

4 levél medvehagyma

1 ek. aprított friss petrezselyemzöld

3 ek. olívaolaj

1 mk. dijon-i mustár

a karalábéfőzelékhez:

2 nagyobb zsenge karalábé (a levelei és a levelek szára is)

1 közepes lila krumpli (a sima is jó, pl. balatoni rózsa)

3 vékonyabb szál újhagyma a zöldjével együtt

2 vékony szelet gyömbér

2 ek. citromlé (vagy ízlés szerint)

2-3 medvehagymalevél vékonyra vágva

kb. fél liter zöldségalaplé

2 ek. tejföl (most bivalytejből készültet használtam)

2 ek. zabpehelyliszt (lehet kukoricakeményítő is)

Először a zöldségalaplevet főztem meg. Az alaposan megmosott karalábét, sárgarépát és krumplit meghámoztam, a héjdarabokat lábasba tettem. Az újhagyma zöldjéből levágtam valamennyit, azt is a zöldségek héjához adtam. Felöntöttem annyi vízzel, hogy 2 ujjnyira ellepje, majd 15 perc alatt expressz alaplevet főztem. Hagytam hűlni.

Közben összeállítottam a köles “fasírtot”: a vizet felforraltam egy 1 mk. sóval. A kölest alaposan átmostam, majd a forrásban lévő vízbe tettem és kb. 10 perc alatt készre főztem. Kicsit szotyósra hagytam. Egy keverőtálba öntöttem. A finomra vágott újhagymát forró serpenyőben kevés olívaolajon megdinszteltem, belereszeltem a sárgarépát és hozzáadtam a zöldborsót is. Pár percig pároltam, amíg a borsó ressre puhult. A köleshez adtam. Hagytam picit hűlni, belereszeltem a sajtot, sóztam, beletettem a mustárt és alaposan összekevertem. 1-2 ek. zöldségalaplevet is adtam hozzá. Kb. 3 centi átmérőjű pogácsákat csináltam a köleses keverékből, vizes kézzel. Nagyjából 1 centi magas pogácsák készültek. Kicsit félretettem, amíg elkészítettem a főzeléket. Amikor a főzelék elkészült, forró serpenyőben kevés olívaolajon oldalanként kb. 5 perc alatt kisütöttem a köles “fasírtokat”. Ha túl száraznak találjuk sütés előtt a masszát és nem áll össze rendesen, adhatunk még hozzá kevés alaplevet.

A főzelékhez az újhagymákat vékonyan felkarikáztam, és közepesen forró serpenyőben kevés olívaolajon pár perc alatt megpároltam. A megpucolt karalábékat és a lila krumplit nagyjából egyforma, 2×2 centis kockákra vágtam és a megpárolt hagymához adtam. Meglocsoltam a citromlével, ment hozzá a 2 vékony szelet gyömbér és 4-5 percig így pároltam tovább. Ezután felöntöttem annyi zöldségalaplével, ami 1 ujjnyira ellepte. Sóztam, és fedő alatt közepes lángon ressre főztem. 1 merőkanálnyi levet és ugyanennyi karalábét kivettem, a bivalytejföllel és a zabpehelyliszttel botmixer segítségével krémesre turmixoltam. Visszaöntöttem a lábasba a karalábéhoz, belekevertem a medvehagymát, kóstolás után még kicsit sóztam. Amikor besűrűsödött, lehúztam a tűzről.

Tálaláskor felhasználtam a petrezselyemszárakat és a karalábélevelek szárát is felaprítva, így gyakorlatilag semmi sem ment kárba.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Fogj kezet a kalapos nővel!

Gyerekkoromban a nyarakat a nagyszüleimnél töltöttem, Békés megyében, Szeghalmon. A nagypapám földet művelt és piacozott. Mentem én is vele, a földekre kevesebbet, a piacra annál inkább. Sokszor keltem vele hajnalban, csak hogy ott legyek én is a piacon, amikor még csak az árusok pakolnak és nincs sor a lángososnál. Később, amikor már kissé felelősségteljesebb lettem (azaz már nem csak az orrom lógott bele a forró zsírral teli óriási serpenyőbe, hanem a kezem is), én is beállhattam sütni, a segédmunkáért cserébe pedig mindig kaptam lángost. Persze aztán a kamaszévekkel a hév kissé megrogyott, kevesebbet mentem már a nagyszüleimhez, de a piac szeretete a mai napig megmaradt. A Felelős Gasztrohős csapat Fogj kezet a termelővel! kampányához én is csatlakoztam, az Újpesti Piac egyik, számomra igen kedves termelőjével beszélgettem.

Évek óta vásárolok Editéknél, mindig van egymáshoz pár jó szavunk, de a nevét egészen eddig nem is tudtam. Még azt sem, hogy Editnek hívják. Szeretem a terményeit, nála is igazi zöldség és gyümölcs van, nem a tökéletesen egyforma, tucatáru, ami szabványméretű és szabványszínű. Petrák Józsefné, Edit Heves megyéből, Gyöngyöshalászról jár fel az Újpesti Piacra, hosszú hosszú ideje már. Szinte mindig Ő jön fel eladni, a férje az otthoni munkákat végzi, így osztották meg egymás között a feladatokat. Persze, amikor épp nem árul, Edit is teszi a dolgát a több hektáros termőterületükön. Állatokat is tartanak, de azt már csak saját fogyasztásra. Korábban nagyban foglalkoztak állattartással is, több, mint 10 éven át anyadisznóik voltak, fialtattak. Ma már csak zöldségeket termelnek a piacra. Mindig is körülvette őt a gazdálkodás, a növények, az állatok, Ő már ebbe született bele. Pedig az Édesapja eredetileg hentes-mészáros volt, de kitanulta a pékszakmát is, és 1936-ig kocsmát vezetett Budapesten a Frangepán utcában. Edit már Gyöngyöshalászon született, a család negyedik lányaként.

Petrak_Jozsefne

Egészen kicsi gyerekként benne volt ebben a körforgásban. Az édesapja a háború után vásárolt termőterületet, nagydarab, magas ember volt, aki imádta a földet. Aztán persze később a téeszesítés bedarálta az ő életüket is: a szülei tavasszal elveteményeztek a családnak, és nyáron már a téesznek arattak. Edit mesélt egy családi fényképről, amin az Édesapja, az Édesanyja és a legfiatalabb nővére szedik a termést a téesznek. A képen a valaha nagydarab Édesapja csontsovány volt, felemésztette az államosítás. Később azért, hogy Edit Édesanyját – aki egy apró, törékeny, szelíd asszony volt – kímélje és a földhöz is közel maradhasson, Édesapja belépett a téeszbe. Így maradhatott meg a kapcsolata a termőfölddel, a gazdálkodással. Ahogy Edit mesél erről, mosolyog és árad belőle a termőföld iránti alázat, a felelősség és az elhivatottság, amik nélkül ezt nem lehet csinálni. Editék pontosan tudják, mennyire fontos az ember, az arc. Mert bizony, lehet bármilyen szép az a zöldség, vagy gyümölcs, ha a vevőknek nem tetszik a kofa, nem vásárolnak tőle. Évekig emlegették Editet a kalapos nőként, mert miután az egyik vevőjétől kapott néhányat, abban árult. Előfordult, hogy kalap nélkül nem ismerték meg és elmentek volna a standja előtt a régi vevői, ha nem köszön rájuk. Megesik, hogy a férje áll be a pult mögé, amikor Editnek más dolga akad, de valamiért tőle nem vesznek úgy a vevők, pedig kedves, mosolygós ember ő is. Editet szokták meg, hozzá kötik az emberek a pultot, az árut.

Egyetlen kivétel van Editéknél: a gyümölcsök. Van, ami nem náluk terem, hanem valamelyik környékbeli családi gazdálkodástól hozzák fel a piacra, amit vállalnak is. Olyanoktól, akik nem tudnak felutazni a fővárosban. Alaposan körbejárták, feltérképezték a szomszédos falvakban működő gazdálkodásokat, és csak a megbízható, tényleg ott, helyben megtermelt gyümölcsöt árulják. Csak azokkal a családokkal dolgoznak együtt, akik tényleg maguk termelnek. Ebből nem engednek. Futottak már bele olyanba, hogy az az alma bizony nem ott termett, ahol mondták. Nem könnyű a helyzet. Sok mindennek meg kell felelni, bonyolult a szabályozás, rengeteg szabály van, sok közülük csak feleslegesen nehezíti az életet. És ott van a legfontosabb szempont: megfelelni a vásárlói elvárásoknak, minőségben és árban is, ami ma gyakorlatilag a legfontosabb szempont.

Amikor beszélgetni kezdtünk Edittel, halkan megemlítettem, hogy egyszer én is gazdálkodni szeretnék: veteményeskert, fűszernövények, Matilda és Klotilda, a tyúkok, és persze Vendel a kecske, aki mindent le -és megrág. Ez nagyon jó, mondta Edit, de ha az ember erre adja a fejét, el lehet felejteni az elugrom Maiamiba 2 hétre dolgokat. Itt 7×24 órás szolgálat van, mert bizony azt a kecskét meg kell fejni, és jól kell megfejni. A zöldségeket, gyümölcsöket gondozni kell, öntözni, kapálni, stb. De ha az ember tényleg ezt szeretné csinálni, bármilyen nehéz is, csodálatosnak fogja találni. Kacsalábon forgó palotát viszont ne reméljen senki. 🙂

Edit most egy kis kényszerpihenőt tart, néhány hétre a háttérbe vonul gerincműtétje miatt. Mert bizony a hosszú évek termelősködése, a hajolgatás, emelgetés, cipekedés keményen igénybe veszi a testet. De a munka nem áll meg, a standja ugyanúgy tele lesz a friss, szezonális zöldségekkel, gyümölcsökkel, mert a család kisegíti őt. És ha nem a kalapos nőt, hanem egy kedves idősebb férfit vagy egy fiatal, mosolygós srácot láttok a pult mögött, álljatok meg nyugodtan és vegyetek tőlük valami finomat, hazait.

Mielőbbi gyógyulást és talpra állást kívánok, kedves Edit! Jövő héten folyt.köv. egy újabb termelővel.

Petrák Józsefné Edit

Újpesti Piac és vásárcsarnok

Budapest, Szent István tér 12.

Októberi piaci körkép receptekkel

Hajnalban felébredtem és nem tudtam visszaaludni. Összeraktam fejben az októberi piaci körképet és egy jó kis felvezetőt is kitaláltam. Aztán megjelent a szobánkba Rozi, befeküdt közénk és 1 perc múlva már aludt is. Én viszont még mindig nem tudtam visszaaludni, és amikor végre mégis ment volna, a gyereklány felriadt és katicákkal kezdett hadakozni. Kérte, hogy dobjam ki őket az ágyunkból. Annyira meg volt rémülve félálmában, hogy önként visszament a saját ágyába… Vaskosat álmodhatott. Beletelt vagy 20 percbe, mire teljesen belassult és sikerült visszaaludnia. Én pedig konstatáltam, hogy a tuti, nagyon frappáns felvezetőm megy a levesbe, mert az éjjeli rovarirtás közben elfelejtettem.

Marad a rövidített változat: menjetek piacra, ismerkedjetek és fogjatok kezet a termelőkkel, cseréljetek recepteket és vigyetek haza sok finom októberi termést. 🙂 Lehet, hogy tudtok még venni friss gombát is, bár lassan véget ér a szezonja. Hétvégén találtam pár tintagombát, de ezek sajnos emberi fogyasztásra már alkalmatlanok voltak, ömlött belőlük a tenta…

tintagomba (1)

 

Zöldségek

Lassan kezd beszűkülni a választék, kevesebb alapanyagból kell majd villantanunk, de azért még bőven válogathatunk az őszi zöldségek közül. Egy gyors áttekintés az októberben is fellelhető zöldségekről, salátákról, hajtásokról: brokkoli, burgonya, cékla, cukkini, fejes káposzta, fejes saláta, fekete retek, fodros kel, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, kínai kel, mangold, pasztinák, paprika és paradicsom, póréhagyma, rukkola, sárga -és fehérrépa, sóska, spenót, sütőtök, újhagyma, zeller, dió, tökmag.

Mivel hamarosan beköszönt a taknyos, náthás, influenzás időszak, érdemes felturbózni az immunrendszerünket és a csomagolt vitaminok mellett zöldségekkel is megtámogatni a védekezőrendszerünket. A fekete retek, mint az egyetlen gyógynövénynek számító a retkek közül, tele van jótékony hatású, kéntartalmú illóolajokkal. Serkenti az epetermelést, ez pedig ösztönzi az emésztést, így az anyagcserét is. Elősegíti az epebetegségek, mint például az epekő, megelőzését, de már kialakult epekő esetében tartózkodjunk a fogyasztásától. A gyökere B1 -és C – vitaminban, levelei pedig vas, elő-A – vitaminban és folsavban gazdag. Enyhébb felsőlégúti  panaszok megelőzésére és kezelésére is használták a népgyógyászatban. Kevés fokhagymával, sóval, borssal, natúr joghurttal és citromlével vagy balzsamecettel remek salátát készíthetünk belőle.

 

hideg_paradicsomkremleves_karamellizalt_hagymaval_kakukkfuves_turogomboccal (2)

A hagyma szerves része a főzésünknek, számos ételünket indítjuk ezzel. Egész évben kapható, tavasszal újhagymaként, később főzőhagymaként, ősztől pedig már vöröshagymaként vehetjük meg, amit sokáig tárolhatunk. Kevés olyan zöldség van, amely főzés vagy sütés után is megőrzi értékes tápanyagait. A hagyma ezen kevesek közé tartozik. Antioxidáns hatású vegyületekben gazdag, baktériumölő és emésztést serkentő. Illóolajai számos kénvegyületet tartalmaz, ezek felelősek a csípősségért. Rendszeres fogyasztása serkenti a vérkeringést, csökkenti a vérnyomást és gátolhatja a vérrögök képződését. Ásványi anyagokban gazdag: foszfort, káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, rezet, cinket és nátriumot tartalmaz. Nagyszerű C, B1 -és B6 -vitamin, valamint folsav forrás. A régi, népi gyógyászatban álmatlanság ellen, ízületi fájdalmak kezelésére is használták, de megfázásra, torokgyulladásra, vagy akár szemölcsök ellen is alkalmazták. Én mindenféle hagymát imádok: vöröshagyma, póréhagyma, fokhagyma, lilahagyma, salotta, újhagyma, mogyoróhagyma.

Kakukkfüves hagymaleves

Paradicsom-krémleves karamellizált hagymával

Cideres póréhagymás tejszínes csirke

 

parazson sült cekla

Az őszi, téli szezonban az egyik legnagyobb kedvencem a cékla. Nyersen, főzve vagy sütve, püréként vagy levesbe főzve, mindegy. Leginkább nyersen és sütve/grillezve szeretem. A zsenge, kicsi céklák még kevésbé földízűek, tavasztól őszig bármikor vehetünk a piacokon. Az egyik legismertebb céklás étel, a borscs, de szerencsére nagyszerűen variálható alapanyag, ami nem csak sós ételekhez passzol, de süteményekhez is jól használható. Ásványi anyagokban igen gazdag: kalcium, foszfor, jód, vas, magnézium, kálium, kén. Értékes vitaminokat tartalmaz (C, K, B1, B2, B3). Magas vas tartalma serkenti a vörösvérsejtek termelését, ami javítja a vér oxigénfelvevő képességét. Mivel gyorsítja a máj, az epe és a vese működését, jótékonyan hat a szervezet méregtelenítő folyamataira. Magas a pektintartalma, ami serkenti a bélrendszer működését. Ha a levét sárgarépával és uborkával együtt fogyasztjuk, hatékonyabban tisztítja a vesét és az epehólyagot.

Ha csokorba vesszük, a levéllel együtt csomagoltat vegyük. Ez segít abban, hogy láthassuk, mennyire friss a cékla. Ha a levelek élénk színűek és kissé keményebb tapintásúak, a cékla friss. Ha nyersen szeretnénk enni, a kisebb gumókat érdemes megvenni, mert ezek csak enyhén földízűek és sokkal édesebbek. Ha a gumón az apró hajszálgyökerek szálasan elágaznak, nagy valószínűséggel nem frissen szedett céklával van dolgunk.

Zöldségekkel sült csirkecomb

Sült céklás köles grillezett halloumival

Diós céklasaláta

 

zsalyas_rozmaringos_sutotokos_rizotto_gorgonzolaval (22)

Beindult a sütőtök szezonja is, lassan a csapból is tökös receptek folynak. De ez nem akkora nagy baj, hiszen a sütőtök finom. Nem is olyan rég olvastam, hogy az ősi tök húsa ehetetlenül keserű volt, leginkább csak héját használták fel, amit darabokra vágva megszárítottak, és fekhelyet készítettek belőle. A sütőtök a mai Guatemala és Mexikó területéről származik, a mi térségünkbe a spanyolok és a portugálok hozták be. A sütőtök közel 90%-a víz, a maradék bő 10% pedig gazdag káliumban, vasban, karotinoidokban és B3 – vitaminban gazdag, de jelentős a B6, C -és E – vitamin és folsav tartalma, hatékonyan csökkenti a vérnyomást. Értékes fehérjeforrás. Mivel rosttartalma magas, remekül tisztítja az emésztőrendszert. Természetes cukrot és keményítőt tartalmaz. Nem csupán a húsa, de a héja, a magja, sőt még hímivarú virága is ehető. A magokat ne dobjuk ki, sütőben megsüthetjük és felhasználhatjuk. Magjából egyébként olajat is sajtolnak, ami szintén nagyon egészséges. A sütőtök remekül együttműködik számos fűszerrel, mint a fokhagyma, kakukkfű, rozmaring, zsálya, szerecsendió, gyömbér, de ha csak kevés sóval, borssal és olíva -vagy tökmagolajjal fűszerezzük, akkor is zamatos lesz. Sütőtök vásárlásakor a kisebb, ütődésektől, sérülésektől mentes, de nehezebb példányokat válasszunk. Figyeljünk arra is, hogy a szára minimum 2 ujjnyi legyen.

Sütőtökös rizottó

Sütőtökös spagetti

Pácolt sült sütőtök és cékla

 

Gyümölcsök

Alig 1 hete vadszedret szedtünk a Mátrában, még bőven érik. Szerintem az egyik legjobb gyümölcs. Ezt a fanyar, üdítő ízű gyümölcsöt régóta ismer az emberiség, de csak a 19. században kezdték termeszteni és piacon árusítani. Vadon termő változata tüskés, tekergő ágú bokrokon található meg, hasznos, ha kesztyűben szedjük. Háziasított fajtája már tüskementes és szárai egyenesen állnak. Nagyon magas a A , C -és E – vitamin tartalma, ami erősíti a szervezet védekező képességét. Rostjai jótékonyan hatnak az emésztésre, értékes gyümölcssavai és ásványi sói segítenek a baktériumokkal és vírusokkal való küzdelemben. Sok benne a karotin, amely az A – vitamin előanyaga. Az ásványi anyagok közül foszforban és vasban gazdag gyümölcs. Főzhetünk belőle lekvárt (enyhén hashajtó hatású), vagy kipréselhetjük a levét, ami nyugtatja a gyomrot, de hólyagpanaszokra is jól alkalmazható.

Ilyenkor sokat dobhat a kedvünkön az őszi málna. Szívet melengető látvány ez az üde piros gyümölcs a piacokon. Az egyik legkorábban érő gyümölcs, magas cukor, C, B1 -és B2 vitamintartalommal. Mivel a szénhidráttartalma alacsony, cukorbetegek is fogyaszthatják. Óvatosan szállítsuk, mert nagyon érzékeny, törékeny gyümölcs, így gyorsan is romlik. Készíthetünk belőle egyszerű málnapépet, főzés nélkül, kevés nádcukorral vagy mézzel, citromfűvel, fahéjjal, de egy hideg (vagy akár meleg) málnakrémlevesnek is kitűnő, tejszínnel vagy kókusztejjel. Ha valakit zavarnak az apró magok, turmixolás után passzírozza át egy szitán.

Kis szerencsével találhattok még fügét is a piacokon. Vagy otthon a kertben, ha van kertetek és fügebokrotok. 🙂

 

vadszeder

Nyári pohár (a sárgabarackot szilvára, körtére vagy szőlőre cserélhetjük)

Nyári torta (ribizli helyett ilyenkor málnával készíthetjük)

Málnás fehér csokoládés pohárkrém

Fügés kecskesajtos saláta

(N)espresso kacsa (ribizli helyett málna is lehet, vagy csak szeder)

A tél felé közeledve ismét egyre nagyobb szerepet kapnak az olajos magvak, csonthéjasok. A dió ilyenkor októberben éli fénykorát, feltéve, hogy nem vitte el valamilyen fertőzés a termést. Ehetjük magában, kicsit megpirítva, de levesekbe, salátákba vagy süteményekbe is tehetjük. Isteni pestot készíthetünk belőle. Mivel a sütőtöknek is szezonja van, a kikapart magokat ne dobjuk ki. Sütőben szárítsuk ki, kissé meg is piríthatjuk, pucoljuk meg és készítsünk belőle tökmagkrémet. Egészségünkre! 🙂

Diós pesto

Rozmaringos tökmagkrém

rozmaringos_tokmagkrem (52)

Szeptemberi piaci körkép receptekkel

Jártunk piacra júliusban és augusztusban is, csak valahogy mire eszméltem, hogy bejegyzést kellene írni, mindig vége lett az aktuális hónapnak. Ergo: lusta voltam hosszas bejegyzéseket írni. De most minden megváltozott, önvizsgálatot tartottam és vége a lustaságnak. Meg a nyárnak is. Nem vagyok nagy nyárimádó, pontosabban az évszakot, meg a piaci bőséget imádom, de a kánikulát egészen rosszul viselem. Strandra meg csak végszükség esetén megyek, akkor is a “jó lesz ott nekem” mantra hosszas kántálása után. Ettől viszont még hiányzik a nyár. Nagyon gyorsan vége lett. És sajnálom. Pedig az őszt is nagyon szeretem, sőt, ha kategorizálni kellene, ez a kedvenc évszakom. Még akkor is, ha az utóbbi időben leginkább csak esett és nyoma sincs a napos ősznek, amit ígértek.  A szeptember azért szerencsére bőkezű, válogathatunk a gyümölcsökből és a zöldségekből is. Érdemes kimenni a piacokra, amikor csak lehet. A teljesség igénye nélkül válogattam a termések és a receptek közül is.

 

osz

 

Zöldségek

A paradicsom szerintem augusztus végén, szeptember elején a legfinomabb. Az igazi szezonja júniustól nagyjából szeptember közepéig tart. Az utóbbi időben pedig már a mi piacainkon is egyre többfélét találhatunk a szilvaparadicsomtól kezdve a sárga, zöld, fekete vagy akár a zebra paradicsomig. Még mindig ízes, lédús és ami ugyanilyen fontos, jótékonyan hat ránk, ha esszük. Bőven van benne C – vitamin (segít a vas felszívódásában), A – vitamin, ami segíti az immunrendszerünket és táplálja a bőrünket is. A paradicsomban található E – vitamin is, ami antioxidáns hatással bír. A paradicsom karakteres, jellegzetes színét adó likopin egy olyan antioxidáns, ami az úgynevezett szabadgyökök felhalmozódását gátolja. Ásványi anyagokban és rostban is gazdag, tele van kalciummal és káliummal. Lúgosító hatása miatt jól alkalmazható bizonyos ízületi gondok enyhítésére. Jótékonyan hat az emésztésre és a máj működésére is.

paradicsom

Készíthetünk belőle krémlevest, sütőben kevés olívaolajjal és némi fokhagymával nagyon alacsony hőfokon megaszalhatjuk, amit aztán főzelékhez, salátákhoz adhatunk. Imádom a paradicsomsalátát lilahagymával, kevés ecettel és cukorral, friss petrezselyemzölddel. Mégis, a legfinomabb egy szelet vajas, friss kenyérrel és kevés sóval.

Hideg paradicsomkrémleves

Fűszeres paradicsomleves

Krumplifőzelék aszalt paradicsommal

Fűszeres paradicsomos szendvics

Sültparadicsom-leves

Csicseriborsókrémes aszalt paradicsomos tészta

A cukkini a másik nagy kedvencem. Júniustól szeptember elejéig, közepéig tart a szezonja, és bárhogyan elkészíthetjük. Mivel egészen semleges az íze, remekül lehet fűszerezni. Isteni kaporral főzelékként, grillezve, krémlevesnek, nyersen salátákba, de akár még süteményekhez is felhasználhatjuk. A legjobb a zsenge bébicukkini. Ehető a virága is, amivel színesíthetünk egy salátát, ilyenkor a hímivarú virágokat szedjük le és tegyük a salátába.

1cukkinilepeny2 (683x1024)

Magas víztartalma miatt remekül hidratál, a legjobb nyersen enni. Antioxidánsokban és ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne a kalcium, kálium, magnézium, foszfor, cink, valamint folsavban és élelmi rostokban is gazdag. Jelentős vitaminállománnyal bír, úgy mint: az A – vitamin, illetve a B1, B2, B6 és B9 vitaminok.

Cukkinis quiche

Kapros túrós cukkinilepény

Cukkinis tészta pirított dióval

Cukkinikrémleves

A spenót megint virágkorát éli. Az évnek ebben az időszakában, a tavaszi szezon mellett, szeptember és október között a legfinomabb. Én nyersen, salátába, salátaként szeretem a legjobban, de fokhagymával párolva, szerecsendióval, egy kis kék sajttal is isteni. A legjobb, ha bébispenótot veszünk, zsenge, kevésbé keserű, igaz ez leginkább a fajtájától függ. A sima, világosabb levelű spenót kevésbé kesernyés, ellentétben a sötétebb színű, fodros levelű spenóttal.

friss_spenot

Nagyon magas az ásványi anyag tartalma: szelén és magnézium található benne. Ezen kívül jelentősebb mennyiségű A -és K – vitamint, illetve folsavat tartalmaz. Kiváló az antibakteriális és lúgosító hatása van, vitaminja gyorsítják a zsírok, fehérjék, szénhidrátok emésztését.

Kéksajtos spenótkrémleves

Spenótos túrógaluska

Tavaszi saláta

Ez utóbbi ugyan tavasszal készült, de ha nem teszünk bele rebarbarát, simán összedobható most, szeptemberben is. Terem még a cukkini, van sárgarépa is, és retek is kapható a piacok standjain.

A brokkolit még a gyereklány is imádja, igaz, ez fordítva van bekötve benne. Rozi ugyanis nyersen jelentős mennyiséget képes megenni, párolva, sütve viszont egy falatot sem hajlandó lenyelni. Ez van, neki nyersen szoktam tálalni. Én mindenhogyan szeretem. Krémlevesnek, főzeléknek, tésztákkal, húsokkal, nyersen salátákba, sajttal.

Béta-karotin és nyomelemtartalma miatt erősíti az immunrendszert. Antioxidáns tartalma segíthet megakadályozni a szürkehályog kialakulását. Segíti a máj és bizonyos sejtek méregtelenítését. Jótékonyan hat a bőrünkre is.

fuszeres_sult_brokkoli (1)

Parmezános – brokkolis farfalle

Fűszeres sült brokkoli

Brokkoli fűszeres morzsával

 

Gyümölcsök

A körte augusztus közepétől, végétől hónapokon át elérhető gyümölcs, akár még januárban is vehetünk ízleteset a piacokon. Isteni levesként, szószként, de nyersen salátákba mondjuk sült kacsamáj mellé nagyon jól illik.

Nagyon gazdag élelmi rostokban, ami megtámogatja az emésztést. Számottevő a réz, kalcium, magnézium, vas, cink és kálium tartalma. Kiváló C -vitaminforrás, ami serkenti a fehérvérsejt működést, és beindítja a szervezetben az E – vitamint is.

körte ciderben

Kacsamáj körtével és sütőtökkel

Körtés palacsinta

Körte ciderben

Körtés diós kefires kevert süti

A szilva a férj kedvenc gyümölcse, amit nem felejt el megemlíteni minden alkalommal, amikor a szilva terítékre vagy szóba kerül… Igaza lehet, sokféleképpen felhasználható a konyhában, ha éppen nem pálinka készül belőle. Ugyanolyan jó süteményekbe, mint akár húsok mellé, vagy nyersen salátához. Krémlevest is készíthetünk belőle, nyersen, vagy főzéssel,  kevés fahéjjal, gyömbérrel vagy kardamommal és vörösborral.

alma szilvas turos (683x1024)

Nyár elejétől egészen ősz végéig vehetünk szilvát a piacokon, a legfinomabb nyár végén, ősszel. Tisztítja a vért, védi a szemet, fogyasztása csökkenti az egyes szívbetegségek kockázatát. A és B2 – vitaminokban, illetve élelmi rostban gazadag, de jelentős a kálium, kalcium és vastartalma is. Magas C – vitamin tartalma támogatja a szervezet védekezőrendszerét, sőt a vas felszívódásában is nagy segítség.

Gyorsítja a zsírsejtek lebontását és az anyagcserét.

Almás szilvás cobbler

Almás szilvás szelet

Szilvás leveles

Nagymamám szilvásgombóca

Gyerekkoromban a nagypapáméknál rengeteg szőlő termett. Hosszasan tudtam bóklászni a tőkék között, amikor pedig érni kezdtek a fürtök, leginkább onnan szedtem és ettem. Amíg érett, augusztustól októberig, ha nem találtak sehol az udvaron, tuti, hogy a szőlők között voltam.

karamellizalt_szololeves (4) - Copy

Jelentős antibakteriális hatása van, nagyon jól véd a kisebb fertőzésekkel szemben is (antivirális hatás). Jelentős mennyiségben tartalmaz A, B1, B5, B6 és C -vitamint, valamint gazdag az ásványi anyagokban, mint a pl. a kálium, vas, foszfor. Gyulladáscsökkentő hatóanyagai jól támogatják a szervezetünket, védik a tüdőt. Héja élelmi rostban gazdag, segít a gyomorbántalmak és az emésztési zavarok enyhítésében. Magjából olajat készítenek, ami segít az érfalak épen tartásában, megerősítésében, de akkor is jót teszünk magunkkal, ha a szőlőszemeket nem magozzuk ki, hanem szétrágjuk és a gyümölcshússal együtt lenyeljük.

Karamellizált szőlőleves

És az ősz egyik legfontosabb eseménye: a gombaszezon. Most van bőven őszi vargánya (vetési vargánya), nyúlica, azaz sárga rókagomba, a lila/szürke/márványos pereszke, fenyőalj gombák, őzlábgomba, a jellegzetesen fűszeres illatú szegfűgomba. Ha tehetitek, menjetek gombászni, de ha csak egy kicsit is bizonytalanok vagytok a gombákban, vagy nincs veletek olyan valaki, aki jól ismeri az egyes fajtákat, mindenképpen vizsgáltassátok be, mert a gombamérgezés bizony nem vicc.

A férj hatalmas őzlábgombát talált a hétvégén, reggeli lett belőle, ilyen.

Kakukkfüves őzlábgombás rántotta

 

Júniusi piaci körkép receptekkel

Ha van erőtök, mindenképpen menjetek júniusban is piacra. Mondjuk reggel 6-kor, amikor még lehet mozogni, és nem döngöl az aszfaltba a meleg. Érik a cseresznye, a meggy, a málna, a pöszméte (piszke, egres, köszméte, stb.), a ribizli, a sárgabarack. Szamóca is van még, bár végét járja már a szezonja. Zöldségfronton is jó a helyzet. Van zsenge cukkini, karalábé, karfiol, brokkoli, és persze az örök kedvencem, a zöldborsó.

Az az igazság, hogy leginkább nyersen szeretem a zöldségeket és a gyümölcsöket is, de azért nem csak nyersen esszük. Szóval, ha mindenki túlélte a hőséget, isteni dolgokat készíthetünk a friss zöldségekből, gyümölcsökből. A teljesség igénye nélkül álljon itt egy kis összefoglaló a hónap sztárjairól.

Vigyázat, bő lére eresztett írás, sok okossággal okoskodással. 😉

falun

 

Zöldségek

Nem tudok letekeredni az újkrumpliról, főleg a parázskrumpliról. Ez az apró szemű krumpli az egyik legjobb dolog a tavasz végén, nyár elején. Olyan vékony, hártyaszerű a héja, hogy nem is kell bajlódni a pucolásával. Elég csak alaposan átmosni, kicsit megdörzsölni és úgy ahogy van, megsütni. Akár sütőben, akár grillen fóliába csomagolva, vagy serpenyőben liba/kacsazsíron sütjük, isteni lesz. Köretként is jól viselkedik, de mi leginkább magában szeretjük, esetleg kevés tejföllel, vagy valamilyen intenzívebb sajttal.

ujkrumpli_majusi_piaci_korkep

Libazsíron pirított petrezselymes citromos parázskrumpli

Ha meleg, akkor kovászos uborka. Jéghidegen az egyik legüdítőbb dolog a kánikulában. Ha csak magában esszük, akkor is isteni, de akár krémlevest is készíthetünk belőle, kaporral, kefirrel, amit jól behűtve fogyaszthatunk. A lenti kovászos uborka recept még a nagymamától maradt rám, mindig így teszem el. De azt hiszem, ezen a téren is érvényes az ahány ház, annyi szokás elv.

Kovászos uborka

A paradicsom is újra fénykorát éli. Van íze, illata, leve. A burgonyafélék családjába tartozik, amit itthon leginkább zöldségként használunk fel. Számtalan fajtája van, kezdve a nálunk leginkább ismert hagyományos piros verziótól, de létezik kis bogyójú, piros és sárga cseresznye alakú, körte alakú, zöld, csíkos vagy akár hosszan barázdált paprika alakú is. Jelentős mértékben tartalmaz C vitamint és karotint, de magas az A, B1 és B2 vitamintartalma is. Tomatint tartalmaz, amelyet gombás betegségek, gyulladásos folyamatok kezelésére használnak (kenőcsökbe teszik). Magas likopin tartalma jelentősen hozzájárulhat az egészségünk megőrzéséhez, csökkenti bizonyos daganatos betegségek kialakulásának esélyét , ráadásul védelmet nyújt a káros UV sugarak ellen is. A népi gyógyászatban ízületi gyulladások kezelésére is alkalmazzák. szárított leveles hajtását fürdővízbe teszik.

Megsütve vagy nyersen, salátába mondjuk kevés kecske – vagy juhsajttal, lilahagymával, balzsamecettel, vagy hideg levesként is remek fogást készíthetünk paradicsomból, paradicsommal.

1sult paradicsomleves (1280x853)

Sültparadicsom – leves

Tejszínes fűszeres paradicsomleves

Ez a két leves jéghidegen nagyszerű nyári frissítő, ráadásul laktató is, már ha egyáltalán van étvágyunk. 😉

A cukkini a spárgatökök családjához tartozik, már van friss, szabadföldi is. Számtalan változata létezik a sötétzöldtől egészen a sötétszürke csíkosig. Én leginkább a zsenge bébi cukkinit szeretem, amit akár savanyíthatunk is. Erre még az Apósom kapatott rá, aki imádja savanyúságként a bébi cukkinit. Jól megfertőzött vele. Egészen elképesztő, mennyire változatosan használhatjuk a konyhában. Készíthetünk belőle levest, gazdagíthatjuk vele a pörköltet, vagy a lecsónkat, salátába tehetjük nyersen, vagy grillezve, meg is tölthetjük, de akár még sütemények tésztájába is belecsempészhetjük. Élettani hatásait tekintve is figyelemreméltó. Hamar jól lakhatunk tőle, viszont nem hizlal. A fogyasztása jótékonyan hat a szívünkre, a látásunkra és a csontjainknak. Húsa főleg C vitaminban gazdag, de A és B6 vitaminok is bőven találhatóak benne. Ne szabaduljunk meg a héjától sem, ami jelentős béta karotint és antioxidánsokat is tartalmaz. Az asztma kezelésében és gyulladások csökkentésében is segítségünkre lehet.

Kapros túrós cukkinilepény

Cukkinikrémleves (jéghidegen is isteni)

Cukkinis tészta pirított dióval

Tavaszi vegyes saláta grillezett cukkinivel

Sonkás cukkinis quiche

Ha valamikor, akkor most aztán igazán zsenge és édes a karalábé. Gyerekkorom óta nagyon szeretem, de sokáig csak nyersen, vagy töltve ettem, mert más lehetőséget nem láttam benne. Pedig van. Főzelékként, krémlevesként, salátába is mennyei. Remek B1, B2, B6 és C – vitamin forrás. És még a zsenge levelei is felhasználhatóak. Akár zöldségalapléhez, akár pestoba, de főzelékbe és salátába is bátran tehetjük.

Zsályás karalábékrémleves

Karalábéfőzelék joghurttal és citrommal

A zöldborsóra még mindig nagyon rá vagyok kattanva. Pedig volt idő, amikor ki lehetett kergetni vele a világűrből is a semmibe. Szerencsére ez már nem így van. A májusi körképben is szerepelt néhány recept, de azért hoztam néhány újat is.

Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal

Nagyon tavaszi saláta

Citromos zöldborsóleves

Tavaszi zöldségleves zöldborsóval

Citromos zöldborsó leves

A karfiol klasszikusan az az alapanyag, amitől sütés, főzés közben és után még sokáig jellegzetes SZAG marad a lakásban. De ettől még finom. A környezetemben megosztó zöldség, van aki imádja, van, aki szerint ez az egyik legnagyobb emberiség elleni bűncselekmény. Én szeretem. Bárhogyan. Nyersen, levesben, sütve egy kis fűszeres morzsával a tetején. Még rántva is.

Sült karfiolkrémleves

 

Gyümölcsök

Az az igazság, hogy a zöldségekhez hasonlóan a gyümölcsöket is nyersen szeretem a legjobban. Csak úgy, magában enni a meggyet, a cseresznyét, a sárgabarackot, vagy a szamócát. De azért desszertekben is isteniek.

Ugyan a szamóca szezonja lecsengőben van, de azért még kapható, ráadásul most már tényleg olcsó. Isteni, ízes, édes, lédús.

Citromfüves bodzás nyers szamócaleves

Meggy, meggy, meggy. Sötétbordó, roppanós, illatos. Rendkívül gazdag antioxidánsokban. Magas az A és C vitamin tartalma, nagyon jó hatással bír a vérre, amivel számos szervünk is jól jár, mint a vese, a szív vagy a máj. B vitamin tartalma remekül segíti az emésztést, mivel serkenti a gyomor működését. Magas kalcium, kálium és magnézium tartalma miatt tisztítja a vért és az ereket, erősíti a szívizmot. Persze, mint általában a gyümölcsök, a meggy is akkor turbózza fel a szervezetünket igazán, ha nyersen esszük, de azért sütikben sem utolsó.

Bodzavirág szirupos meggyes sütemény

Nagymamám meggyes lepénye

Meggyes morzsás süti

meggy

A cseresznye is virul már. Remek A, B és C vitamin forrás, de magas a kálium, kalcium, foszfor és nátrium tartalma is. Remek vértisztító, ami a bőr tisztulásához is jelentősen hozzájárul. Én néhány napja gyümölcslevesbe tettem, amit főzés nélkül, a lehető legegyszerűbben készítettem el. Nem is kellett más ebben a forróságban. Sütikbe is remekül passzol, könnyű poharas desszertekhez is adhatjuk, akár nyersen is.

Vegyi gyümileves főzés nélkül

cseresznye

Sárgabarack is kapható már, nagyon finomat vettem a hétvégén. Ehetjük nyerse, de szárítva is, tehetjük levesbe és lekvárt is főzhetünk belőle. Jelentős a kálium tartalma, sok benne az élelmi rost is, ami segíti az emésztést. Magas az A és C vitamin tartalma.

Barackos süti

sargabarack

A facebook-on is megtaláltok, itt.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!