A kiindulás ez az egyszerű olajos piskóta. A liszt egy részét most darált pörkölt mogyoróra cseréltem, fahéjat és szilvát tettem bele.
Előkészítés: 15 – 20 perc
Sütési idő: 30 – 35 perc
Hozzávalók (25 centis lapos piteformához):
2 jó nagy tojás kettéválasztva
10 dkg finomítatlan nádcukor
4 dkg finomítatlan nádcukor a tojásfehérjehabhoz
12,5 dkg tönköly fehér liszt
5 dkg finomra darált pörkölt mogyoró
6 g sütőpor (fél csomag)
1 csomag vaníliás cukor
1 púpozott tk. őrölt fahéj
1 kisebb kezeletlen citrom leve és héja
75 ml olaj
75 ml tej
1 csipet só
a tetejére:
5 – 6 db kisebb, félkemény szilva
1 kis marék durvára tört pörkölt mogyoró
kevés finomítatlan nádcukor
néhány csipet őrölt fahéj
Mindent előkészítettem, kimértem. A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Kivajaztam, kiliszteztem egy üveg piteformát. A szilvákat megmostam, feleztem és kimagoztam, majd a feleket is feleztem.
Ledaráltam a mogyorót. A lisztet és a sütőport egy nagyobb keverőtálba szitáltam, hozzákevertem a finomra darált mogyorót, a fahéjat és a csipet sót. Elektromos kézi habverővel habosra kevertem tojássárgákat a 10 dkg cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal. Hozzáöntöttem az olajat és a tejet, ezekkel is alaposan elkevertem.
A habverőket elmostam. Egy másik kisebb keverőtálban a tojásfehérjét egy csipet sóval először lágyabb, lazább habbá vertem, majd hozzáadtam a 4 dkg cukrot és az egészet kemény, fényes habbá vertem.
A sütőporos, darált mogyorós lisztet 3 részletben a cukros, olajos, tejes tojássárgájához kevertem. Végül hozzáforgattam a fehérjehabot, az első felét erőteljes mozdulatokkal, hogy fellazítsam a lisztes masszát. A maradék habot már óvatosan, lassú, nagy mozdulatokkal kevertem bele, hogy ne törjem össze.
A masszát az előkészített formába simítottam, a szélénél a forma pereme felé húztam kissé a tésztát. A tetejét kiraktam a negyedelt szilvákkal, megszórtam a durvára tört mogyoróval, kevés nádcukorral és fahéjjal. A forró sütőbe tettem 30 – 35 perc alatt aranybarnára sütöttem. 20 perc környékén tűpróbával ellenőriztem. A piskótát pár percig a kikapcsolt, de még forró sütőben hagytam.
Házi szeder – bodzabogyó lekvárral és felvert tejszínhabbal ettük.
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek