Ezt a bejegyzést most telepakoltam képekkel, mert nem voltam hajlandó lemondani egyikről sem, amelyik tetszett. Nem alkudtam meg. Ahogyan a desszerttel sem, minden benne van, ami manapság a bűnös, egészségtelen címkét viseli. A recept rövid, karakterszámban messze a keresőmotorok ingerküszöbe alatt maradok, de a sok képtől jó hosszú lett a bejegyzés.
Nagyon csokis, nagyon ízes, nagyon krémes pohárdesszert. Mondhatni, buja…
Előkészítés: kb. 15 perc
Hűtési idő: min. 2 óra
Hozzávalók (4 főre):
20 dkg narancsos étcsoki (60-70%-os) vagy 20 dkg étcsokoládé + kb. 1 púpozott ek. kandírozott narancshéj
1-2 ek. szobahőmérsékletű vaj
1 mk. őrölt zöld kardamom (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
4 közepes tojás, szétválasztva
csipet só
a tetejére felvert tejszínhab és/vagy kandírozott narancshéj
Egy alacsonyabb falú fazékba 2-3 ujjnyi vizet tettem. Ráültettem egy keverőtálat, amibe beletördeltem az étcsokit. Arra figyeltem, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. A vajat is hozzáadtam. Takarék lángon, hogy a víz éppen csak gyöngyözött, összeolvasztottam a csokit és a vajat. Közben kettéválasztottam a tojásokat. A fehérjét visszatettem a hűtőbe.
Amikor a vajas csoki teljesen felolvadt, lehúztam a tűzről, hozzáadtam az őrölt zöld kardamomot, a csipet sót és a felaprított kandírozott narancshéjat. Elkevertem. Annyit hagytam hűlni, hogy már ne legyen forró. Egyesével, gyors mozdulatokkal belekevertem a tojássárgákat. A fehérjét pár perc alatt kemény habbá vertem elektromos habverővel, majd egy nagyobb kanállal két részletben a csokis masszához forgattam. Az első felével nem kell annyira óvatosan bánni, bátrabban lehet keverni, a második felét viszont nagy, alulról felfelé történő mozdulatokkal kevertem bele, addig, amíg sima, egynemű masszát kaptam. Kis pohárkákba adagoltam és betettem a hűtőbe legalább 2 órára.
Közepesen keményre felvert tejszínnel és kevés kandírozott narancshéjjal ettük.
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek