Rizsázzunk!

Narancsos - zöld kardamomos étcsokoládéhab

Ezt a bejegyzést most telepakoltam képekkel, mert nem voltam hajlandó lemondani egyikről sem, amelyik tetszett. Nem alkudtam meg. Ahogyan a desszerttel sem, minden benne van, ami manapság a bűnös, egészségtelen címkét viseli. A recept rövid, karakterszámban messze a keresőmotorok ingerküszöbe alatt maradok, de a sok képtől jó hosszú lett a bejegyzés.

Nagyon csokis, nagyon ízes, nagyon krémes pohárdesszert. Mondhatni, buja…

Előkészítés: kb. 15 perc

Hűtési idő: min. 2 óra

 

 

 

Hozzávalók (4 főre):

20 dkg narancsos étcsoki (60-70%-os) vagy 20 dkg étcsokoládé + kb. 1 púpozott ek. kandírozott narancshéj
1-2 ek. szobahőmérsékletű vaj
1 mk. őrölt zöld kardamom (ízlés szerint lehet több vagy kevesebb)
4 közepes tojás, szétválasztva

csipet só

a tetejére felvert tejszínhab és/vagy kandírozott narancshéj

Egy alacsonyabb falú fazékba 2-3 ujjnyi vizet tettem. Ráültettem egy keverőtálat, amibe beletördeltem az étcsokit. Arra figyeltem, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. A vajat is hozzáadtam. Takarék lángon, hogy a víz éppen csak gyöngyözött, összeolvasztottam a csokit és a vajat. Közben kettéválasztottam a tojásokat. A fehérjét visszatettem a hűtőbe.

Amikor a vajas csoki teljesen felolvadt, lehúztam a tűzről, hozzáadtam az őrölt zöld kardamomot, a csipet sót és a felaprított kandírozott narancshéjat. Elkevertem. Annyit hagytam hűlni, hogy már ne legyen forró. Egyesével, gyors mozdulatokkal belekevertem a tojássárgákat. A fehérjét pár perc alatt kemény habbá vertem elektromos habverővel, majd egy nagyobb kanállal két részletben a csokis masszához forgattam. Az első felével nem kell annyira óvatosan bánni, bátrabban lehet keverni, a második felét viszont nagy, alulról felfelé történő mozdulatokkal kevertem bele, addig, amíg sima, egynemű masszát kaptam. Kis pohárkákba adagoltam és betettem a hűtőbe legalább 2 órára.

Közepesen keményre felvert tejszínnel és kevés kandírozott narancshéjjal ettük.

Facebook: Rizsázzunk!

 

Vaníliás pohárkrém málnával és pöszmétével

A Mátrában vagyunk, de kedden délután vissza kellett mennem Pestre. Másnap a visszaindulás előtt még elmentem a piacra, hogy gyalult káposztát vegyek a nyári káposztához. Gyalult káposzta viszont csak szeptembertől van, addig reszelve árulják a savanyúságosnál, máshol meg még úgy sem… Szóval vettem egy kis fej egész káposztát, amit aztán legyalultunk mi itthon. És kaptam nógrádi málnát. Olyan ízes, leves, illatos, amilyen más fajta nem igen. Imádom.

És imádom a pöszmétét is. A nagypapáméknál a bokorról ettem, legtöbbször akkor, amikor még ehetetlenül savanyú volt. De én így szerettem, annyira jó volt. És rögtön a pöszméte mellett volt néhány ribizlibokor is, a vállalhatatlanul savanyú pöszmétét pedig lefojtottam a kevésbé vállalhatatlanul savanyú ribizlivel. A málna meg málna. Az a hátsó kertben volt nagypapáméknál, rögtön a hátsóépület tövében, szép hosszan, végig az épület mentén.

Előkészítés: min. 4 óra a joghurt lecsepegtetéséhez

Összeállítás: kb. 15 – 20 perc

vanilias_poharkrem_malna_es_piszkeszosszal (2) - Copy

 

Hozzávalók (3 közepes vagy 4 kicsi pohárhoz):

20 dkg málna

1 jó nagy marék pöszméte

0,5 l natúr joghurt lecsepegtetve (kb. 20 dkg krémsajt lesz belőle)

1 dl hideg (!) tejszín

1 vanília rúd kikapart magjai

méz ízlés szerint (porcukrot is használhatunk)

csipet só

1 zöld citrom leve

A natúr joghurtot még előző este csepegtetni kezdtem egy kisebb lábas felett, a hűtőben tároltam éjszakára.

Másnap a málnát és a pöszmétét megmostam. Mindkettőt külön külön botmixerrel pépesítettem és átpasszíroztam, így a magok nem kerültek a pohárkrémbe. A málna és a piszkeszószt is mézzel édesítettem. Ez ízlés kérdéses, ki mennyire szereti édesen.

A lecsepegtetett joghurtból sűrű krémsajt lett, amit 3 – 4 ek. mézzel, 1 csipet sóval, 1 vanília rúd kikapart magjaival és fél zöld citrom levével jól elkevertem.Ha valaki édesebbre akarja, tegyen még bele mézet.

A hideg tejszínt nem túl kemény habbá vertem és óvatosan, hogy a hab ne törjön, a vaníliás krémsajthoz forgattam. Poharakba rétegeztem a málnaszósszal és díszítettem a pöszméteszósszal.

A tejszínes krémsajtot össze is forgathatjuk a málnaszósszal és úgy kerülhet a tetejére vagy a pohár aljába a pöszméteszósz. Kevés ropogós morzsával, vagy durvára tört vajas keksszel is ehetjük.

Facebook: Rizsázzunk!

vanilias_poharkre_malna_es_piszkeszosszal

vanilias_poharkrem_malna_es_piszkeszosszal (2)

 

Nyári pohár

Könyörgöm, legyen desszert! Így a férj, amikor indultam a szomszéd faluba a piacra. Nem terveztem semmit, úgyhogy volt 4 perc 39 másodpercem kitalálni, amíg átértem, hogy mi legyen. Eszem ágában nem volt még csak a sütő közelébe sem menni. Meleg van, olyan meleg, amit én már nehezen tolerálok. Persze, nyár van, meg ilyenek, de ettől még arcátlanság, hogy 30 fok felé ment a higanyszál.

A gyerek meg azzal fogadott, amikor visszaértem, hogy anya hoztál nekem görögdinnyét? Se szia, se puszi, csak a dinnye érdekelte. Tudom én a helyemet, na. Visszavágásiból jól lenyúltam a hintáját a fényképezéshez. 😉

Előkészítés: 4 – 5 óra, amíg a joghurt lecsepeg + pár perc a gyümölcsszósz elkészítéséhez
Összeállítás: 5 perc (se)

nyari_pohar

 

Hozzávalók (3 kisebb pohárnyi):

a krémhez:

630 gr natúr joghurt
10 gr vaníliás cukor (vagy 1 csomag bolti)
3 – 4 ek. 20%-os tejföl
2 – 3 ek. méz (ízléstől függően lehet több, kevesebb)
csipet só

a gyümölcsszószhoz:

5 – 6 db sárgabarack
1 kis doboz málna
3 – 4 ek. méz (ízléstől függően lehet több, kevesebb)
1 csapott mk. őrölt gyömbér
+ 6 db zabkeksz nagyobb darabokra törve
néhány szem szeder a díszítéshez

Egy magasabb falú edényt használtam a joghurt lecsepegtetéséhez. A joghurtot egy textilpelenkába tettem, egy fakanál nyelére kötöztem és az edénybe lógatva legalább 4 órán át hagytam lecsepegni. Hűtőbe tettem.

A gyümölcsöket megmostam, a sárgabarackot kettévágtam, kimagoztam. A málnával együtt botmixerrel pépesítettem, majd átszűrtem, hogy a málna magjai ne legyenek zavaróak. A mézzel és az őrölt gyömbérrel ízesítettem. Hűtőbe tettem pihenni.

A lecsepegtetett joghurtból sűrű krémes masszát kaptam, mintha krémsajt lenne. Egy tálba tettem, és kikevertem a tejföllel, a mézzel, a vaníliás cukorral.

Pohárba rétegeztem: összetörtem egy zabkekszet, a pohár aljába tettem, amire 2 kanál krémsajtos réteg jött, majd a gyömbéres gyümölcsszósz. Egy újabb réteg vaníliás, tejfölös krémsajtot tettem a pohárba, majd meglocsoltam a gyümölcsszósszal. A tetejére rámorzsoltam még egy kekszet és szederrel díszítettem. Egy órára visszatettem a hűtőbe.

Savanykás, hideg, krémes, könnyű. Ha már meleg van, legalább a sütőt ne kelljen bekapcsolni. A gyümölcsszósz persze túl sok lett, de az a jó, hogy jó pár napig eláll a hűtőben. Reggelihez natúr joghurtba, vagy sütikhez, újabb adag poharas desszertekhez simán felhasználható.

Facebook-on itt találtok meg.

nyari_pohar (2)

nyari_pohar (13)

Málnás fehér csokoládés pohárkrém

Nem volt semmi koncepció, csak egy tálca málna, ami inkább szebb volt, mint ízes. Van egy bejáratott zöldségesünk Recsken, jó a felhozatala, szép árúja van. Mondjuk az árak is szépek, kb. pesti szinten nyomják, ezen mindig hőbörgök egy sort ledöbbenek. Ebbe a málna ügybe most egy kicsit belenyúltam, nem kóstoltam, csak megvettem. Azért nem hagytam veszni.

Mascarpone helyett sűrű görög joghurttal is csinálhatjuk. Ha nincs görög joghurt, pár órán át hagyjuk a natúr joghurtot a hűtőben, vékony szövésű konyharuhába vagy gézbe csavarva lecsepegni.

Elkészítés: 10 perc + kb. 2 óra hűtési idő

malnas_fehercsokolades_poharkrem (11)

 

Hozzávalók:

25 dkg mascarpone
1,5 dl hideg (!) tejszín
1 ek. porcukor (ledarált nádcukrot használtam)
1 vanília rúd kikapart magjai vagy 1 cs. vaníliás cukor
fél citrom leve
5 kocka fehér csokoládécsipet só
8 – 10 dkg málna

A málnákat megmostam, hagytam lecsepegni.

A mascarponét kikevertem a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citromlével és a csipet sóval. Késsel felaprítottam a fehér csokoládét, azt is a mascarponéhoz adtam. Le is lehet reszelni a csokit.

Kemény habbá vertem a hideg tejszínt, majd óvatosan, hogy ne törjön, a mascarponéhoz kevertem. Hűtőbe tettem hűlni a krémet. Tálaláskor a málnaszemeket a pohár aljába tettem, rákanalaztam a tejszínes mascarponéból, majd a tetejére is raktam néhány szem málnát. Megszórtam kevés aprított fehér csokival.

Facebookon is megtaláltok, itt ni.

malnas_fehercsokolades_poharkrem (6)

malnas_fehercsokolades_poharkrem (9)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!