Rizsázzunk!

Eco style szamócás quiche

Történt egyszer, hogy cikket írtam egy olyan bisztróról, ahol mosogatás helyett megettem a tányért az étkezés végeztével. Megvan ez már vagy 2 éve. Azóta hol itt, hol ott, de valamilyen ciklikussággal egymásba botlottunk Zsuzsával, a bisztro tulajával, aki azóta a fenntartható catering elkötelezett képviselője lett. Zsuzsa ehető tányérok (meg lebomló tányérok, evőeszközök, poharak, szalvéták, szemeteszsákok) forgalmazásával foglalkozik. Respekt! No, ezekből az ehető tányérokból sorakozik most nálam vagy egy tucatnyi, hogy kezdjek velük valamit. Szóval, most ott tartunk, hogy featuring van. Rizsázzunk ft. Eco-catering.

És mivel épp fürdünk a zamatos szamócában, egy szamócás – bazsalikomos édes quiche-t sütöttem az első tányérban a tucatnyiból. A lenti receptben egy hagyományos pite formához szabott mennyiségeket adtam meg. A képen látható ehető tányérban sütött mini quiche kb. 18-20 centis és epres bazsalikomos álnéven fut…

Előkészítés: 15 perc + 30 perc hűtés a tésztának

Sütési idő: 15 + 15 + 30-35 perc

 

Hozzávalók (kb. 25 centis lapos pite formához):

a tésztához:

25 dkg liszt

csipet só

12,5 dkg hideg vaj

kb. 75 ml hideg tej

1 csomag vaníliás cukor

a töltelékhez:

1 jól megtömött csésze mascarpone (kb. 30 dkg)

1 dl zsíros tejszín

1 egész tojás

1 csapott ek. liszt

1 kezeletlen citrom reszelt héja

1 csomag vaníliás cukor

néhány ek. jó minőségű méz (ízlés szerint)

citromlé (ízlés szerint)

2-3 ek. finomra vágott friss bazsalikom

1 rebarbara megpucolva és vékonyan felszeletelve

10 – 12 szem szamóca

A rebarbarát megpucoltam és vékonyan felkarikáztam. Egy kis tálkába tettem, megszórtam 2 tk. cukorral és hagytam állni. A szamócákat megmostam, félbevágtam és hagytam száradni.

A tésztához a lisztet a sóval egy nagy tálba szitáltam, vagy egyenesen a konyhai robotgép táljába. Gyorsan összekevertem. Hozzáadtam a hideg, felkockázott vajat és röviden összedolgoztam, hogy finom zsemlemorzsa állagú legyen. Ezután apránként hozzáöntöttem a tejet, amíg a tészta éppen, hogy összeállt. Ezután lisztezett deszkára borítottam, és kissé átgyúrtam. Gombócot formáztam belőle, és fóliába csomagolva bő fél órára a hűtőbe tettem.

30 perc után bekapcsoltam a sütőt 175 fokon, légkeverésen (gázsütőn 2-es fokozat). Enyhén lisztezett deszkán/pulton vékonyra és kb. köralakúra nyújtottam a tésztát (kb 4-5 mm), majd egy kb. 25 centis piteformába tettem a tésztát. A szélét szépen elegyengettem, a felesleget leszedtem. A tésztát lefedtem alufóliával, sütő gyöngyöket tettem rá (ha nincs, a lencse is tökéletes), és vakon elősütöttem. Fóliával 15 percig, majd fólia nélkül 10-15 percig, amíg kapott egy kis színt a tészta.

Amíg a tésztát elősütöttem, összeállítottam a tölteléket. Egy keverőtálban alaposan kikevertem a mascarponét a tojással, , a tejszínnel, a citromhéjjal, a citromlével, a vaníliás cukorral és a mézzel. Hozzákevertem a finomra aprított bazsalikomot is.

Amikor a tészta megsült, elrendeztem a rajta a lecukrozott rebarbarát. Lassan, óvatosan ráöntöttem a mascarponés keveréket, a tetejére. Óvatosan a forró sütőbe tettem és kb. 35 perc alatt szépségesen aranybarnára sütöttem. Ekkor még kissé folyósan lágy lehet a közepe, ezért hagyjuk teljesen kihűlni. Mire kihűl, vághatóra szilárdul a töltelék.

Lágyan felvert tejszínhabot és még néhány szem friss szamócát adhatunk hozzá.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Sonkás cukkinis quiche aszalt paradicsommal

Maradéktalanítottam. 15 dkg sonkát felhasználtam ehhez a sonkás quiche-hez, már csak fél kiló maradt, amivel kezdenem kell(ene) valamit. Azt hiszem, fagyasztás lesz a vége, mert én már torkig vagyok a húsvéti sonkával.

Tészta előkészítése: 5 perc + 20 perc hűtés
Töltelék elkészítése: 5 perc
Sütési idő: 10 perc vakon sütés + 7 perc elősütés + kb. 30 perc sütés

sonkas_cukkinis_quiche_merge

 

Hozzávalók:

a tésztához:

15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
2 ek. jéghideg víz
1 csapott kk. só
2 kis szál friss kakukkfű, finomra aprítva

a töltelékhez:

15 dkg maradék főtt füstölt sonka
3 + 1 szál újhagyma
2 + 1 gerezd fokhagyma
3 – 4 szál friss kakukkfű finomra aprítva
3 egész tojás
2,5 dl tejszín
2 ek. tejföl
csak 1 csipet só, mert a sonka elég sós
frissen tekert bors
4 – 5 db aszalt paradicsom (a fűszeres olajat is felhasználtam)
10 dkg cukkini

Először összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagy keverőtálba mértem, majd hozzáadtam a felkockázott vajat és a sót. Az ujjbegyeimmel elmorzsoltam a vajat a sós liszttel, beleszórtam a finomra aprított kakukkfüvet. Hozzáadtam 2 ek. jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Korongot formáztam belőle, majd folpackba csomagolva 20 – 25 percre betettem a hűtőbe.

5 perccel azelőtt, ahogy kivettem a tésztát a hűtőből, bekapcsoltam a sütőt 200 fokra (alsó – felső üzemmód), hogy előmelegedjen. Egy kb. 13 x 20 centis tűzálló tálat vékonyan kivajaztam. 3 újhagymát megpucoltam, vékonyan felkarikáztam, a megpucolt fokhagymából 2 gerezdet finomra zúztam. Felaprítottam a sonkát és az aszalt paradicsomokat. 20 perc után kivettem a tésztát a hűtőből, lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyan kinyújtottam, akkorára, hogy a tűzálló tálba téve legyen kb. 3 centi magas pereme. Szépen elegyengettem, sütőpapírt tettem rá, arra pedig 4 – 5 maréknyi száraz babot nehezéknek. 10 – 12 percig sütöttem így vakon, majd már a sütőpapíros nehezék nélkül újabb 6 – 7 percig.

Amíg a tészta sült, elkészítettem a tölteléket. Egy serpenyőt közepes lángon hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd rádobtam a 3 szálnyi felkarikázott újhagymát és pár perc alatt megdinszteltem. Ekkor hozzáadtam 2 gerezd zúzott fokhagymát és még 1 percig pároltam. Beletettem a sonkát, kicsit feljebb vettem a lángon a serpenyő alatt és pár perc alatt átpirítottam. Ráöntöttem az aszalt paradicsomok fűszeres olaját is. A tojásokat felvertem egy keverőtálban, hozzáadtam a tejfölt és a maradék 1 szál vékonyan felkarikázott újhagymát, az 1 gerezd fokhagymát, és egy kézi habverővel elkevertem. Megszórtam frissen őrölt fekete borssal, csipet sót adtam hozzá, és beleszórtam a finomra aprított kakukkfüvet is. Felöntöttem a tejszínnel. Vékony szeletekre vágtam a cukkinit.

Amikor a tészta megsült, egyenletesen elterítettem rajta a sonkát, erre fektettem a felszeletelt cukkinit, majd óvatosan ráöntöttem a tojásos, tejszínes levet. A tetejére szórtam az aszalt paradicsomot. A sütő hőfokát 190 fokra mérsékeltem és kb. 35 perc alatt készre sütöttem a lepényt. Ezalatt a töltelék megszilárdult, a tojás is átsült, de még kicsit remegős maradt az egész. A cukkini is megpárolódott.

Egy ötlet a maradék sonka hasznosítására. Ez pedig a facebook oldalam.

sonkas_cukkinis_quiche_aszalt_paradicsommal

sonkas_cukkinis_quiche_aszalt_paradicsommal (25)

Francia sós lepény, avagy a quiche

Isteni quiche-t sütöttem. Nem emlékszem, mikor ettünk utoljára, nagy hiba. Nagyon jó, nincs vele sok macera, és ezernyi módon variálható a tölteléke. Blogot kóstoltam (ezúttal Konyhalál Linda háziasszonykodásával), Juci blogját pörgette nekem a sorsolási bizottság. Rengeteg finomságot láttam nála, de végül a quiche mellett döntöttem. Nincs mese, én még mindig nem kívánom igazán az édeset a karácsonyi nagy zabálás után.

Gombás is, szalonnás is, tejszínes is. És persze szerecsendiós, amiről a férj csak azt szokta mondani, hogy szereti, de fogjam már vissza kicsit a reszelőmet. Apróbb módosításokkal, de Juci receptjét követtem, és ez sült ki belőle. Köszi! 😉

Az anyukámat meg jól felveszem mindenes kisegítőnek, ugyanis ő tartotta és forgatta nekem a derítővászonként funkcionáló hungarocell lemezt. Szép munka volt Anyukám. 😉

Előkészítés: 5 perc a tésztának + 10 – 12 perc a tölteléknek + kb. 20 perc a tészta pihentetéséhez
Sütési idő: kb. 20 perc elősütés + kb. 30 perc készre sütés

gombas_szalonnas_quiche (3)

 

Hozzávalók (24 centis formához):

a tésztához:

15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
2 ek. jéghideg víz
1 kk. só

néhány reszelésnyi szerecsendió – elhagyható (ugye, hogy szerecsendió függő vagyok? 😉 )

a töltelékhez:

1 szál póréhagyma
20 dkg füstölt húsos szalonna (én füstölt, nyers kolozsvárit vettem)
15 – 20 dkg apró gomba (és most barna csiperkét vettem)
3 egész tojás
2 ek. krémes ricotta (de csak mert volt itthon – elhagyható)
2,5 dl tejszín
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 – 2 kk. só
bors
frissen reszelt szerecsendió (kb. fél diónyi)

Először összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagy keverőtálba mértem, majd hozzáadtam a felkockázott vajat és a sót. Az ujjbegyeimmel elmorzsoltam a vajat a sós liszttel, majd hozzáadtam a 2 ek. jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Gombócot formáztam belőle, majd folpackba csomagoltam és 20 – 25 percre betettem a hűtőbe.

Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A szalonnát apróra kockáztam, majd egy serpenyőben zsírjára sütöttem közepesnél kicsivel erősebb lángon. Közben a póréhagymát megmostam (végével felfelé tartottam a víz alá, hogy a föld ne menjen be a rétegek közé, hanem szépen kifolyjon a vízzel együtt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Hozzáadtam a szalonnához és együtt sütöttem tovább. Közben nedves szivaccsal áttöröltem a gombákat, félbevágtam, majd kb. fél centi vastagon felszeleteltem őket. Amikor a szalonna kisült és a hagyma is szépen megdinsztelődött, rádobtam a gombát is. 5 – 6 perc alatt megpuhultak és kicsit meg is pirultak. Amikor a szalonnás gombás keverék megsült, elzártam alatta a lángot. Hagytam hűlni.

Ezen a ponton bekapcsoltam a sütőt, és előmelegítettem 200 fokra, alsó felső üzemmódban.

Közben megpucoltam a fokhagymákat és felaprítottam. Egy nagy keverőtálban felvertem a tojást, hozzáadtam a ricottát és alaposan elkevertem. Hozzáöntöttem a tejszínt, beleszórtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam, a frissen reszelt szerecsendióval fűszereztem. Ha úgy érzitek, elbír még egy kis sót, nyugodtan sózzátok, de érdemes észben tartani, hogy a szalonna meglehetősen sós. A tölteléket félretettem, amíg elősütöttem a tésztát.

A hideg tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyan kinyújtottam, próbáltam viszonylag szabályos kört nyújtani. Ezután a nyújtófa segítségével a formába emeltem. Szépen elegyengettem benne, a felesleges, túllógó széleket pedig a nyújtófa segítségével levágtam. Csak áttoltam a nyújtófát a forma peremén. Sütőpapírt tettem rá, majd arra 2 – 3 nagy maréknyi száraz babot. Ez segít abban, hogy a tészta ne púposodjon fel sütés közben. Az sem tragédia egyébként, ha mégis keletkeznek kis buborékok, az elősütés után villával kilyukasztjuk és elegyengetjük. A tésztát 10 – 12 percre betoltam a sütőbe. Ezután – a sütőpapíros nehezék nélkül – még 6 -7 percig sütöttem.

A szalonnás, póréhagymás, gombás keveréket egyenletesen elterítettem a tészta alján, majd óvatosan ráöntöttem a tejszínes tölteléket. A sütő hőfokát 190 fokra mérsékeltem, visszatettem a formát és kb. 30 perc alatt készre sütöttem. Ezalatt a keverék megszilárdult, a tojás is átsült, de még kicsit remegős marad az egész. Krémes, lágy, könnyű.

Rukkolával ettük. Nagyon, nagyon finom lett. Ez egy lehetséges verzió, a tészta és a töltelék is lehet más, én is ismerek jó pár tészta receptet, más arányokkal, tojással, tojás nélkül.

Innen pedig egyenes út (és egy kattintás) vezet a Facebook-ra. 😉

gombas_szalonnas_quiche (4)

gombas_szalonnas_quiche (6)

Krumpliquiche

Végtelenül egyszerű összeállítani, gyorsan elkészül és kevés alapanyag kell hozzá, a krumpli helyett pedig használhatunk zellert, paszternákot, sütőtököt, de akár céklát is.

Valójában ezek a krumpliquiche-ek krumplikosárkák, de mennyivel menőbb a quiche elnevezés, nem? 😉 Mer’ ugyanis a tölteléke olyan quiche-es a tejszíntől és a tojástól. Arról nem is beszélve, hogy így lisztmentes (ráadásul olcsó és gyors) quiche-t készíthetünk, fincsi kis harapnivaló lehet gluténérzékenyeknek is. De villanthatunk vele akár a vendégek előtt is, jó kis partyfalatok, és közben nem olvad le rólunk sem a smink, sem a frizura, a vendégeinkkel is tudunk pacsizni, amíg készítjük. 😉

Glutén -és húsmentes, de azért a sajt összetevőit alaposan olvassák el azok, akik gluténérzékenyek, mert lehet olyan összetevő, ami tiltott. Ha tehetitek, vegyetek friss házi sajtot a piacon néniktől, bácsiktól. Ők valószínűleg nem turbózzák fel adalékanyagokkal.

Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 30 – 35 perc

krumpliquiche (3)

 

Hozzávalók (6 db közepes kosárkához):

2 nagyobb krumpli
1 szál zöldhagyma vagy 1 kis fej mogyoróhagyma (alia salotta)
1 kis gerezd fokhagyma
1 egész tojás
2 nagy marék reszelt sajt (most gouda)
0,5 – 1 dl 30%-os tejszín
kevés frissen reszelt szerecsendió
kevés só, frissen őrölt fekete bors

kevés friss rukkola a tálaláshoz

A sütőt előmelegítettem 190 fokra, légkeverésen. Egy muffinforma 6 mélyedését bőségesen kivajaztam.

A krumplikat meghámoztam és a sajtreszelő nagy lyukú oldalán lereszeltem. A muffinformákat kibéleltem a reszelt krumplival, az aljukba és az oldalukra is, így pofás kis kosárkákat kaptam. Betoltam a sütőbe és kb. 15 – 20 perc alatt megsütöttem. Annyira, hogy kissé már ropogós volt a krumpli.

Amíg a krumplikosarak sültek, elkészítettem a tölteléket. Egy tálba tettem az apróra vágott mogyoróhagymát és a reszelt fokhagymát. Hozzáadtam a reszelt sajtot, az egész tojást, sóztam, borsoztam és jól elkevertem. Beleöntöttem a tejszínt, reszeltem hozzá szerecsendiót, és még egyszer alaposan összekevertem.

Amikor a krumplikosarak megsültek, mindegyikbe öntöttem a tejszínes, sajtos masszából és visszatoltam a sütőbe. Nagyjából újabb 15 – 20 perc alatt készre sült. Ha a krumpli elkezdene túlzottan pirulni, takarjuk le a muffinformát egy darab alufóliával. Akkor jó, ha a fogpiszkáló vagy hústű már szárazon jön ki belőle.

Friss rukkolával ettük.1

krumpliquiche (5)

Forrás: The Kitchn

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!