Haldokolt a hűtőben néhány szál rebarbara. Szamócát meg épp ma vettem a piacon, mézédeset, sokat. Sütit nem volt kedvem sütni, kezdi elérni a napi átlaghőmérséklet az ingerküszöbömet, melegben nem gyújtom be a sütőt… Naja, hogy nekem semmi sem jó. Ha esik, az a baj, ha meleg van, akkor meg az a baj…
Pár éve cserépben volt egy kevés citromfüvünk az erkélyen. Azóta nem kell cserepeznem, a fal tövében minden évben annyi citromfű nő, hogy simán nagykert nyithatnék. Szívós egy cucc, elpusztíthatatlan. Szerencsére. Csináltam egy szamócás rebarbarás szirupot próbaképpen. Bejött. Szörpnek is beillik, de egy jó kis piskóta jellegű kevert sütit is átitathatunk vele, kellemesen savanykás íze lesz tőle. A színe, na az meg odavág.
Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: kb. 20 perc
Hozzávalók (kb. 2 dl):
2 csésze rebarbara (6 – 8 szál)
2 csésze szamóca
1 csésze nyírfacukor
1 csésze víz
1 marék citromfűlevél
1 vanília rúd (el szoktam tenni a magok nélküli rudakat, így mindig van itthon)
fél citrom leve (elhagyható)
A citromfű leveleit, a rebarbarát és a szamócát megmostam. A rebarbarát és a szamócát felkockáztam. Egy vastag aljú lábasba tettem mindent a vanília rúddal együtt, hozzáadtam a cukrot és a vizet is. Felforraltam, majd mérsékeltem a lángot és bő 20 percig hagytam gyöngyözve főni addig, amíg a rebarbara és a szamóca megpuhult, a leve pedig szépen besűrűsödött.
Egy szűrőbe steril gézt tettem, amit egy tűzálló tálra ültettem. A lábasból mindent beleöntöttem, és alaposan átpasszíroztam. A végén a gézt összehajtottam és még egyszer alaposan átnyomkodtam egy fakanál segítségével.
Csatos üvegbe öntöttem a szirupot, lezártam és hűtőbe tettem. Friss szódával, kevés friss citromfűvel, vagy mentával isteni itóka. De sütire is csurgathatjuk vagy pezsgőhöz is adhatjuk.
Ez pedig itt a facebook oldalam.
U.i.: a megmaradt szamócás pépet botmixerrel átturmixoltam és natúr joghurtba kevertem, így semmi sem veszett kárba. Köszi Edina, hogy rákérdeztél, ezt a lényeges pontot elfelejtettem leírni. 🙂
forrás: The Kitchn
Szerintetek