Rizsázzunk!

Spenótos túrógaluska

Nyersen megeszi Rozi a spenótot, de ha főzelékként kapja, nem kell neki. Ki érti? A gombócban viszont imádta. Segített a kavarásában is. Mellém húzta a kis létráját és közölte, hogy anya, én is főzök beled (az ő fonetikájában a vé még bé :)). Szépen bővül a gyerekkel a konyhában lista. Nettó 35-40 perc alatt elkészült, egy kergetőzéssel és egy bújócskával  együtt bruttó 45 perc…

1spenotos turos grizgaluska (853x1280)

 

Hozzávalók (3.4 személyre):

a gombóchoz:

25dkg túró
25-30 dkg friss spenót (még szezonja van)
12-15 dkg búzadara (attól függően, mennyire veszi fel a massza)
2 egész tojás
2,5 dkg vaj
2 ek. sós krémsajt (pl. fevita)
1 duci gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt fekete bors
csipet só

5 ek. olívaolaj

a sajtmártáshoz:

5 dkg vaj
1 ek. liszt
15 dkg sajt (ki milyet szeret, most edamit használtam, de valamilyen intenzívebb, érett, penészes sajt is kiváló)
2,5 dl tej (szobahőmérsékletű)
frissen reszelt szerecsendió
maréknyi aprított petrezselyem
csipet só, frissen őrölt fekete bors

A spenótot megmostam, lecsöpögtettem. Egy nagy serpenyőt felhevítettem, belecsorgattam az olívaolajat, majd rádobtam a spenótot és 5-6 perc alatt megfonnyasztottam. Ezután leszűrtem és egy nagy keverőtálba tettem, majd botmixerrel kissé összemixeltem. Hozzáadtam a vajat, belereszeltem a fokhagymát. Ezalatt kihűlt annyira, hogy hozzákeverhessem krémsajtot, a tojásokat, majd a búzadarát és a túrót. Alaposan összekevertem. Sóztam, borsoztam, belereszeltem 1/4 szerecsendiót. Vizet forraltam egy fazékban, két evőkanál (ha kisebb galuskákat akarunk, akkor teáskanállal szaggassuk) segítségével galuskákat formáztam, majd a vízbe tettem. Addig főztem, amíg feljöttek a víz tetejére. Ezután 10-15 percig állni hagytam a forró vízben.

Ezalatt elkészítettem a sajtmártást. Lereszeltem a sajtot. Egy kisebb lábasban felolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és a reszelt sajtot, alaposan elkevertem. A sajtot hagytam megolvadni. Ekkor apránként felengedtem a szobahőmérsékletű tejjel, csomómentesre kevertem és hagytam összefőni. Sóztam, borsoztam, frissen őrölt szerecsendióval fűszereztem. Jól elkevertem. Egyszer felforraltam, végül hozzáadtam a friss, aprított petrezselyemzöldet. Meglocsoltam vele a galuskákat és megszórtam kevés petrezselyemmel.

1spenotos turos grizgaluska1 (1280x853)

Kacsamáj sütőtökkel, körtével

Chili&Vanilia aktuális MANCS-os receptje adta az alapot, csak kicsit magamra szabtam. A piac roskadásig tele volt bébispenóttal, sütőtökkel és paszternákkal. Mindenféle gyümölccsel, pl. vilmoskörtével. Kacsamájunk volt, vidékről, háztól kaptuk, amit még tegnap este beültettem fokhagymás tejbe és éjszakára a hűtőben hagytam.

1kacsamaj sutotokos kortes bebispenottal (1024x683)

 

Hozzávalók (3 főre):

az öntethez:

1 nagyobb citrom leve és reszelt héja
2-3 tk. méz
1 sovány gerezd fokhagyma fele
1 csapott tk. gyömbér (pucolt, reszelt friss vagy őrölt)
1 csapott tk. felaprított, friss rozmaring
csipet só (tényleg csak annyi, amennyi éppen elfér a két ujjbegy között)
2-3 ek. olívaolaj

a salátához:

1-2 db vilmoskörte
kb. 20 dkg nyers reszelt sütőtök
fejenként 2-3 nagy marék nyers bébispenót

a rösztihez:

20 dkg megpucolt krumpli
10-12 dkg nyers sütőtök
1 kisebb paszernák
kicsi csipet só, bors, 1 kisebb ágnyi friss rozmaring (vagy 2 tk. szárított)
2 ek. sós krémsajt
5 dkg sajt (pl. gouda)
10 ek. olaj a sütéshez

a kacsamáj:

6-8 szelet pecsenyekacsamáj (bő 1 centi vastag szeletek, vagy 20 dkg)
1 ek. liszt
1 púpozott tk. zsír (ha van, akkor kacsazsír)

A bébispenótot megmostam, lecsöpögtettem.

A rösztihez a zöldségeket megmostam, megpucoltam és a kis lyukú reszelőn lereszeltem. Pár percig hagytam állni, ezalatt elkészítettem az öntetet. A citrom héját lereszeltem, a levét kicsavartam, a friss rozmaringot megmostam, késsel apróra vágtam.  A citrom levét elkevertem a mézzel, a citromhéjjal, a gyömbérrel, a sóval és a borssal, hozzáadtam a rozmaringot, végül az olívaolajat. Félretettem. A körtéket megmostam, de nem hámoztam meg. Szép pirosas vilmoskörtét kaptunk a piacon, remekül mutatott a zöld salátán a színes körtehéj. Kimagoztam, majd fél centis szeletekre vágtam. Meglocsoltam 1 tk. citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A sajtreszelő nagy lukú oldalán lereszeltem a nyers sütőtököt.

A rösztihez lereszelt zöldségeket alaposan kicsavartam, majd fűszereztem. Megmostam, nagyon apróra vágtam a rozmaringot és a zöldséges masszához adtam. Belekevertem a sós krémsajtot, borsoztam, óvatosan sóztam, mert a krémsajt már kellően sós volt. Kézzel alaposan összedolgoztam. Kicsit hagytam állni, amíg a májat megmostam és felszeleteltem.

Két nagyobb serpenyőt felhevítettem. Az egyikbe az olajat, a másikba a kacsazsírt tettem. Az olajos serpenyőben közepes lángon kisütöttem a vékony pogácsákká formázott rösztiket, oldalanként 6-8 perc alatt. A másik, kacsazsíros forró serpenyőbe tettem a lisztben vékonyan megforgatott májszeleteket, és oldalanként 2-3 percig sütöttem a közepesnél kicsit erősebb lángon. Ezután tányérra szedve pihentettem, amíg a röszit is megsült.

Összeállítottam a tálat. Bébispenótot halmoztam a tányér közepére, rászórtam a nyers, reszelt sütőtököt, majd ráraktam a körteszeleteket is. Meglocsoltam az öntettel. A halom tetejére raktam 1 rösztit, majd 2 kis szelet kacsamájat. Durva szemű sóval szórtam meg.

Fűszeres patiszonos röszti (kiskorúval a konyhában)

A kiskorú imádott ezzel a kajával bíbelődni. Naná, lehetett gyurmázni, nyomkorászni. De még Rozival együtt is villámgyorsan elkészült. 🙂

(Húsmentes, na meg laktózmentes is, ha kihagyjátok a joghurtot, vagy laktózmenteset használtok. A sajtot pedig helyettesítheti a laktózmentes túró vagy 1 egész tojás, ami összetartja.)

1IMG_6362 (1024x683)

 

Hozzávalók (2-3 főre):

20 dkg megpucolt krumpli
1 kis fej bébi patiszon
1 fehérrépa
1 csokor kapor
só, bors
1 gerezd fokhagyma
1 csapott tk. édes őrölt paprika
5 dkg sajt (pl. gouda, maasdamer, reszelhető juhsajt)

az öntethez:

1 púpos ek. sós krémsajt (én most Fevitát használtam)
1 pohár natúr joghurt
1 gerezd fokhagyma
kevés friss kapor a díszítéshez
olaj a sütéshez (kb. 8-10 ek.)

A zöldségeket megmostam és megpucoltam, majd a sajtreszelő kis lyukú oldalán mindet lereszeltem. Egy nagyobb szűrőbe tettem, amit egy nagyobb keverőtálba állítottam, hogy lecsöpögjön kissé a zöldségek leve. Letakartam és elmentünk a játszótérre szellőzni.

A zöldségeket kinyomkodtam, majd sóztam, borsoztam, belereszeltem a fokhagymát és a sajtot is. Hozzáadtam a felaprított kaprot és a pirospaprikát is.  Teflon palacsintasütőben felhevítettem az olajat, majd mérsékeltem közepesre a lángot. Hehe, ez egy villanytűzhely esetében érdekes szóhasználat. 🙂

Amíg az olaj felmelegedett, lapos kis pogácsákat formáztam a zöldségből. Ízlés szerint lehetnek kisebb vagy nagyobb pogácsák. Az olajba sorakoztattam a pogácsákat és oldalanként 7-8 perc alatt ropogósra sütöttem.

Ezalatt kikevertem a joghurtot a krémsajttal, a fokhagymával és a kaporral. 1 tk. extra szűz olívaolajat is tettem hozzá. Ezzel együtt tálaltam a fűszeres rösztit. A fotózással meg rohannom kellett, mert a kukta már elkezdte megbontani a kompozíciót (lásd lejjebb. de most komolyan, tisztára olyan, mint az Addams Family-ben Izé, a kéz :P).

fuszeres roszti osszesitett

Sajtos karfiolos rakott tészta

Ha most annyiszor 100 forintot kapnék, ahányszor szentül megfogadtam, hogy én fogom gyúrni és saját kezűleg készíteni a tésztát (na nem a csigatésztát, annyira azért nem vagyok fanatikus), ma este a Costes-ben tolnánk Hébe-hóbannal a degusztációs menüt. Százasokat nem kaptam, így maradt a főzés. Nekiálltam tésztát gyúrni. Az októberi Nők Lapja Konyha tele van isteni fogásokkal, ez is onnan van. Én csak annyit módosítottam rajta, hogy a szalonnát zsírjára sütöttem, a hagymát pedig a szalonna zsírján megdinszteltem.

1rakott karfiolos teszta (1024x683)

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 nagyobb fej karfiol
só, bors
10 dkg szalonna
10 dkg félkemény sajt
2 dkg vaj
5 tojás
5 dl tejföl

a tésztához (kb. 30 dekányihoz):

25 dkg liszt
fél kk. só
2 egész tojás + 3 tojássárgája
1 ek. olívaolaj
1 tk. víz

Először begyúrtam a tésztát. A lisztet jól elkevertem a sóval. A tojásokat és a tojássárgájákat jól összekevertem, majd beledolgoztam a lisztbe. Közben hozzáadtam az olajat és a vizet, majd simára, készre gyúrtam. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe tettem pihenni.

Amíg a tészta pihent, megmostam és rózsáira szedtem a karfiolt. Egy fazékban vizet forraltam, sóztam. 4-5 perc alatt megfőztem, leszűrtem és lecsepegtettem a karfiolt. A szalonnát és a hagymát apró kockákra vágtam, a sajtot lereszeltem. Egy serpenyőben kisütöttem a szalonnát, de nem ropogósra csak üvegesre. Kiszedtem a zsírból, majd a kisült zsíron megdinszteltem a hagymát. Ezt is kiszedtem. A tejfölt összekevertem az 5 egész tojással és a sóval.

180 fokra előmelegítettem a sütőt, légkeverésen.

Kivettem a tésztát a hűtőből, majd lisztezett felületen 1 mm vékonyra nyújtottam. Ezután a tepsi formájára vágtam. 3 lapot nyújtottam. Kivajaztam a tepsit, beletettem az első tésztalapot, ráraktam a karfiol, a szalonna és a hagyma egyik felét. Meglocsoltam a tojásos tejföl 1/3-val. Ráraktam a következő tésztalapot, sóztam, borsoztam, majd egy újabb karfiol-szalonna-hagyma réteg következett, amit megint meglocsoltam tojásos tejföl. Sóztam, borsoztam. Végül a harmadik tésztalappal lezártam a rakottast, rászórtam a maradék szalonnát és hagymát, meglocsoltam a maradék tojásos tejföllel, végül megszórtam a reszelt sajttal.

20-25 perc alatt készre sütöttem. A teteje aranybarna lett.

Home made pestós tészta pirított dióval

Nemrég házi pestot készítettem. Most pedig itt van hozzá egy tészta recept. Végtelenül egyszerű, gyors, finom. Ha valaki mégsem tud élni a bolti életérzés nélkül, tegye a pestót biztonsági kupakos üvegbe, ami kinyitáskor kattan. 🙂

pestos teszta (1024x683)

Hozzávalók:

fél csomag spagetti (durum, mert azt jobban szeretem)
1-2 ek. házi pesto
bazsalikom (1 mk. szárított vagy ha van, 2-3 friss levél)
1 kk. extra szűz olívaolajsajt (parmezán(típusú),
1 marék dió
frissen őrölt fekete bors

A spagettinek vizet forraltam egy magas falú fazékban, majd amikor a víz felforrt, sóztam és beleraktam a tésztát. Közben a diót durvára, nagyobb darabokra törtem és forró, száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam. Oda kell figyelni, mert hirtelen megéghet, amitől bűn keserű lesz. Elzártam alatt a tüzet.

A tésztát fog keményre (al dente) főztem, a dióra halmoztam, majd rátettem a pestót is. A tészta főzővizéből tettem rá 2-3 evőkanálnyit és összeforgattam. Tányérra halmoztam a pestós, diós tésztát, megszórtam a bazsalikommal, a frissen őrölt fekete borssal, majd megJamie-ztem: meglocsoltam olívaolajjal és citromlevet csorgattam rá.

 

Analfabéta paradicsomleves

Én imádom a betűtésztát és az édesebb (nem túl gejl) paradicsomlevest, de kifejezetten jó hatással volt rám, hogy rátaláltam Doki bazsalikomos verziójára. Főleg, hogy tele voltunk paradicsommal, mert annyira szépet találtunk a piacon, hogy képtelen voltam mértékkel venni belőle. Azért kicsit sikerült csavarnom az eredeti recepten, mert a bazsalikom helyett az oregánó akadt a kezembe…. Zöld zacskó, egyforma zacskó. 🙂 Egy kis módosítással nálam így alakult a leves.
oreganos paradicsomkremleves (1024x683)
Hozzávalók (3 főre):
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3-4 evőkanál olívaolaj
2 db közepes méretű krumpli
5 db közepes paradicsom
2 tk. szárított oregánó
2 tk szárított bazsalikom
só, frissen őrölt bors
6 db kenyérkarika (csak kenyér volt itthon, pogácsaszaggatóval készült :-P)
reszelt sajt (kinek mi van otthon, pl. gouda, trappista)
Olívaolajat forrósítottam egy nagyobb lábasban. A hagymát megpucoltam, apróra vágtam, és üvegesre pirítottam az olajon. Ezalatt egy másik lábasban vizet forraltam, majd amikor felforrt, beletettem a paradicsomokat pár percre (2-3), kivettem és lehúztam a héjukat.
Meghámoztam és kockákra vágtam a krumplikat, majd a hagymán megpirítottam.
A paradicsomokat felkockáztam, lábasba öntöttem a hagymás krumplival együtt, felöntöttem 6 dl vízzel és felforraltam. 2 tk. oregánóval, sóval és borssal fűszereztem és közepes lángon hagytam főni, míg a krumpli teljesen megpuhult, a paradicsomok pedig szétfőttek.
Közben megcsináltam a sajtos krutonokat. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. Pogácsaszaggatóval 8 egyforma karikát szaggattam a kenyérszeletekből*. Sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem őket és reszelt sajtot szórtam a rájuk. 5-8 perc alatt megpirultak. Kivettem a sütőből, és hagytam kicsit hűlni.
Amikor a paradicsom és a krumpli is teljesen megfőtt, botmixerrel pürésítettem a levest. Ezen a ponton érdemes még egyet kóstolni, és ha szükséges, kicsit még fűszerezni. Én vacsorára is ezt ettem, mert maradt 1 bő csészényi.

* a maradék kenyérből zsemlemorzsa lesz. Tálcára tettem és hagyom szikkadni. Aztán ledarálom és tökéletes lesz a rántott hús – krumpli püré – ubisali vasárnapi ebédhez. 😛

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!