Rizsázzunk!

Nagyon zöld tavaszi saláta

A 63. VKF! zajlik éppen, aminek ezúttal Zöld Múzsa a háziasszonya. A téma pedig nem is lehetne más, mint egy nagy tál friss, színes saláta. Szabályok nélkül, szabadon.

Engem pedig elkapott a pánik, mert annyi zöldség szakadt ránk így május elejére, hogy képtelen voltam eldönteni, milyen salátával vegyek részt a játékban. A piacok felrobbannak a zöldektől. Na persze, a határozottságom messze földön híres. Vagy hírhedt. De ez már egy másik történet. 🙂

Szóval, hosszas agonizálás után egy nagyon zöld salátát csináltam, zöld spárgával, zöldborsóval, bébi spenóttal, friss kaporral és zöldcitrommal.

nagyon_zold_tavaszi_salata

Hozzávalók (2 főre):

1 nagy marék bébi spenót
6 – 8 vékony szál zöld spárga
2 marék zsenge friss zöldborsó (kb. fél csésze)
2 – 3 db kisebb hónapos retek
1 marék pörkölt pisztácia, durvára vágva
4 – 5 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom

az öntethez:

1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. bodzás fehérborecet
1 ek. zöldcitromlé3 – 4 ek. olívaolaj
1 tk. méz (vagy több, ízlés szerint)
1 kis csokor friss kapor, finomra aprítva
1 nagy csipet só
1 csipet frissen tekert bors

fejenként 1 buggyantott tojás

Először elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kis befőttes üvegbe tettem, rácsavartam a kupakot és alaposan összeráztam. Félretettem.

A spárgát megmostam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Három szál spárgát félretettem, amit később kevés olívaolajon egyben meggrilleztem. A forró olívaolajon oldalanként 3 percig pirítottam a közepesnél kicsit erősebb lángon. Kifejtettem a zöldborsót, azt is leöblítettem. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, sóztam 1 ek. sóval, majd a lobogó vízben kb. 1 perc alatt blansíroztam a spárgát és a borsót. Jéghideg vízbe tettem és hagytam kihűlni. Kiszedtem a vízből és hagytam megszáradni.

Amíg a spárga és a borsó kicsit megszáradtak, megfőztem a buggyantott tojást. Egy kis lábasban vizet forraltam. Amikor a víz felforrt, alacsonyra vettem alatta a lángot. A víz éppen csak gyöngyözött. A tojást felütöttem egy kis pohárba, majd nagyon óvatosan a gyöngyöző vízbe csúsztattam. Pontosan 3 percig főztem, majd egy kiszedő lapáttal tányérra tettem.

Vékonyan felszeleteltem a retket, csíkokra vágtam az aszalt paradicsomot. A pisztáciát durvára aprítottam.

Összeállítottam a salátát. A bébi spenótot, a spárgát, a zöldborsót, a retket, a pisztáciát és az aszalt paradicsomot egy nagy tálba tettem. A tetejére tettem a buggyantott tojást és a grillezett spárga végeit is. Meglocsoltam az öntettel és megettem. 🙂

A facebook-on is ott vagyok, itt ni. 🙂

nagyon_zold_tavaszi_salata (2)

Ötlet: innen

Nagyon tavaszi saláta

Megérkeztek Zöld Múzsától az ehető tányérok. Én meg azonnal tekerni kezdtem, hogy miket tehetnék beléjük, mert annyira vonzóak és őszinték, hogy csak járt és járt az agyam.

Egy tányér a gyereklány kíváncsiságának áldozata lett, megtalálta, megkóstolta, megette (“Anya, ez nagyon jó!”).  🙂 De mivel ebből a verzióból (spenótos, szezámos, fehér tönkölylisztes) 2 db érkezett, a túlélőt használtam ma. Azt pakoltam bele, amit tegnap ösztönösen vettem meg a piacon. 🙂

Elkészítés: szűk 10 perc

nagyon_tavaszi_salata

 

Hozzávalók (1 főre):

1 marék friss spenót
2 -4  db hónapos retek
1 világos zöld héjú, kicsi cukkini
1 szál újhagyma
negyed szál rebarbara (kb. 8 – 10 centinyi)
csipet só és frissen tekert bors
1 mk. citromlé
2 tk. olívaolaj1 kicsi ág friss kakukkfű
csipet só, frissen tekert tarka bors

A spenótot, a retket és cukkinit megmostam. A spenótot saláta centrifugában megszárítottam, majd felcsíkoztam. A rebarbarát csak mosni kellett, annyira zsenge volt. A retket, a cukkinit, a rebarbarát és az újhagymát vékonyan felkarikáztam, keverőtálba tettem, majd hozzáadtam a spenótot is. Enyhén sóztam, borsoztam, majd meglocsoltam az olívaolajjal és a citromlével is. Rászórtam a friss kakukkfüvet. Kézzel alaposan összeforgattam, az ehető tányérba halmoztam, lefotóztam, majd Rozival jól megettük.

Ennyi. Harsány, tavaszi, friss S.A.L.Á.T.A.! 🙂

Ez meg itten a facebook életem. 🙂

nagyon_tavaszi_salata (1)

Csicsókasaláta hónapos retekkel és medvehagymával

A játszótéri homokozó tele van kis csírákkal. Na nem az ott homokozó gyerekekre gondolok, legalább is nem Rozira. 😉 Szóval, tele van kis magokkal, a fene tudja, honnan kerültek oda, de most kicsíráztak. A giliszták is előmásztak, meggondolatlanul, a kiskorú legnagyobb örömére. Kis naiv szelvényesek, ők még nem tudják…

Én meg leraboltam a piacot. Kezd felrobbanni a csarnok, tele van medvehagymával, hónapos retekkel, csírákkal, de még mindig van csicsóka és paszternák is. Elegem lett a zacskós salátákból, úgyhogy inkább csináltam egy nagy adag rendeset, csicsókával, zsenge retekkel, medvehagymával. Én mondom, isteni lett. Tavaszodik. Vészesen tavaszodik.

Előkészítés: kb. 10 perc
Összeállítás: 5 perc

csicsokasalata_retekkel_medvehagymaval (11)

 

Hozzávalók:

6 – 7 db csicsóka
5 – 6 db zsenge hónapos retek
1 kisebb fej lilahagyma
fél csokor medvehagyma (a kisebb levelek)
fél citrom leve
kevés só, frissen őrölt tarkabors
1 kis csokor petrezselyemzöld
olívaolaj

A csicsókákat alaposan átdörzsöltem egy nedves szivaccsal. A retket, a medvehagymát és a petrezselyemzöldet megmostam, megpucoltam a lilahagymát. Kicsavartam fél citrom levét.

Összállítottam a salátát. A csicsókákat vékonyan felszeleteltem, egy nagyobb tálba tettem, majd meglocsoltam a citromlével. Kissé édeskés(ebb) lett a citromlétől a csicsóka. A retkeket és a lilahagymát is vékony szeletekre vágtam. A csicsókához adtam. Enyhén sóztam, megszórtam frissen őrölt borssal is. A petrezselyemzöldet leveleire szedtem, és az összevágott medvehagymával együtt a salátához adtam. Alaposan összeforgattam, hogy a citromlé és a fűszerek minden szeletet bevonjanak. A végén meglocsoltam extra szűz olívaolajjal. Ennyi. 😉

Remoskában sült zöldségekkel és csirkecombbal ettük. Egyébként egy kevés natúr joghurttal meglocsolva is isteni a saláta.

csicsokasalata_retekkel_medvehagymaval (6)

csicsokasalata_retekkel_medvehagymaval (13)

Citromos, rozmaringos céklasaláta

Kezdek torkig lenni. Önmagamhoz képest tetemes mennyiségű húst ettem meg az elmúlt 1 hétben. Csináltam egy jó kis céklasalátát, ami kiváló alternatíva lehet köretre, vagy csak úgy, egy szelet rozskenyérrel. Nem mellesleg jól jöhet újévkor, ha szeretnénk tehermentesíteni habtestünket. Készíthetjük nyers, főtt vagy sült céklából. Üdítő érzés a sok év végi kaja mellett/helyett.

1 céklát most parázson sütöttem meg, fóliába csomagolva, rozmaringgal, fokhagymával, sóval, borssal, olívaolajjal, mert abban a fene kiváltságos helyzetben vagyok, hogy a cserépkályhában friss, ropogós tűz pattog. A többit ezúttal megfőztem. Már csak azért is, mert Rozi így jobban szereti, akarom mondani, így megeszi. Na jó,  sütve is. Meg sütiben. 😉

rozmaringos citromos cékla

 

Hozzávalók:

5 – 6 db közepes cékla
1 ág friss rozmaring
fél citrom leve
1 dl extra szűz olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
kevés méz
1 – 2 ek. borecet (legjobb a vörösborecet)
1 ek. balzsamecetsó, bors
1 kis fej lilahagyma

A céklákat enyhén sós vízben megfőztem, hagytam kihűlni. Elkészítettem az öntetet. Az olívaolajat jól kikevertem sóval, borssal, zúzott fokhagymával. Hozzáadtam a citromlevet, a mézet és a vörösborecetet, a balzsamecetet. Felaprítottam a rozmaringot és az öntethez szórtam. A lilahagymát megpucoltam, félfőre vágtam és vékonyan felszeleteltem.

A kihűlt céklát meghámoztam, majd kb. fél centis csíkokra vágtam. Alaposan összeforgattam a citromos, rozmaringos öntettel és a lilahagymával. Kóstolás után kicsit még sóztam, borsoztam, majd hagytam állni egy órácskát.

Közben megsült a parázson az a cékla is, amit fóliába csomagolva tettem a kályhába.

parazson sült cekla

Ropogós lilakáposzta saláta

Gyanús, hogy ma húsmentes hétfőnk lesz. A lilakáposzta ennek köszönhetően nem lesz az enyészeté. Na jó, egy kis bacon azért került bele. Friss, ropogós, gyors. Meg jó harsány is. 🙂 Magában vagy köretként, hússal vagy hús nélkül. Ráadásul a lilakáposztának szezonja van. Akkor meg miért is ne? 🙂

Előkészítés: 5 perc
Összeállítás: 10 perc

lilakaposzta sali magokkal3 (1280x853)

 

Hozzávalók (2-3 főre):

30 – 35 dkg lilakáposzta
fél fej lilahagyma
1 marék felkockázott bacon + 1 ek. olívaolaj
1 marék magkeverék (tökmag, napraforgómag, szezámmag, vagy ami tetszik)
só, frissen őrölt bors
1 csipet egész római kömény (tényleg csak 1 csipet, mert nagyon intenzív)
3 -4 kupaknyi balzsamecet
1 ek. tökmagolaj (elhagyható)
1 nagy csipet nádcukor

A káposztát legyalultam, a lilahagymát apró kockákra vágtam. Egy nagyobb keverőtálba tettem őket, majd sóztam, borsoztam, csipetnyi római köménnyel fűszereztem. Ezután 1 ek. olívaolajon megpirítottam a bacont, egy száraz serpenyőben pedig a magokat. Vigyáztam, mert könnyen megéghetnek, ezért, amikor elindult az illatuk, le is kapcsoltam a serpenyő alatt a lángot.

A kisütött bacont a hagymás káposztához kevertem, hozzáadtam a csipetnyi nádcukrot, beleszórtam a magokat, meglocsoltam a balzsamecettel és a tökmagolajjal. Alaposan összeforgattam, majd kóstolás után még kicsit sóztam.

Tipp: ha valaki nem szereti a római kömény intenzív ízét, nyugodtan helyettesítheti sima köménnyel. Egyébként köménymag nélkül is nagyon finom.

Tipp: a bacon elhagyható, én csak maradéktalanítottam a hűtőt, ezért került bele

Diós céklasaláta

Gyors és laktató vacsora, vagy akár marhasült mellé kísérő is lehet ez a céklasaláta. Évekkel ezelőtt csinálta az egyik barátnőm, csak ő dió és balzsamecet nélkül. Én meg tovább finomítottam: dióval és balzsamecettel. 🙂 Akkor igazán finom, ha zsengébb, kisebb céklából készítjük, így kevésbé lesz földes íze. Az sem árt neki, ha állhat legalább fél napot. Ezalatt összeérnek az ízek.

1dios ceklasalata (1024x683)

 

Hozzávalók (4 kisebb céklából):

4 kisebb cékla
3-4 ek. mustár (ki mennyire szereti savanykásan)
3-4 ek. olívaolaj
1 duci gerezd fokhagyma
2-3 ek. méz (ki mennyire szereti édesen)
fél citrom leve
só, frissen őrölt bors
1 (max. 2) ek. balzsamecet
1 nagy marék dió

A céklákat megmostam és feltettem főni. Még finomabb, ha sütőben sütjük meg.

Amíg a céklák főttek, elkészítettem a mustáros öntetet. Megpucoltam a fokhagymát. A mustárt kevés sóval és borssal elkevertem, majd apránként hozzácsurgattam az olívaolajat és elkevertem. Egy homogén állagú mustáros alapot kaptam. Belereszeltem a fokhagymát, édesítettem a mézzel, majd a citromlével savanyítottam. Érdemes folyamatosan kóstolgatni, így tudjuk, miből kellhet még a tökéletes ízhez. Beleöntöttem a balzsamecetet, elkevertem, félretettem. A diót késsel durvára aprítottam, száraz serpenyőben megpirítottam, hagytam kihűlni.

A megfőtt cékláról leöntöttem a főzővizet, megvártam, amíg kihűlt. Megpucoltam és nagyjából fél centis csíkokra szeleteltem, majd jól összeforgattam a mustáros balzsamecetes öntettel és a dióval.

Egy szelet rozskenyérrel jó kis vacsora lett belőle. A látszat ellenére eléggé laktató. 🙂

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!