Rizsázzunk!

Karácsonyi JÓKENYÉRpuding

Kenyérfronton teljes a diverzitás a családomban. Anyukám zsigeri szinten fehér kenyér imádó. A férjem szerint a kenyér színe fehér. Apu előnyben részesíti a magos, teljeskiőrlésűt, bár a fehér, foszlós, kívül ropogós kiflit ő sem adja vissza. Én inkább a tömör, nedves, kissé savanykás, ilyen-olyan magos, teljeskiőrlésű kenyereket szeretem. Persze egy jó fehérkenyértől, aminek ropog a héja, nekem is párás lesz a szemem. Rozi szinte kivétel nélkül minden formában elutasítja ezeket, tovább megyek, bármit, ami teljes kiőrlésű. Egy darabig erőt fitogtatva izmoztam vele (én vagyok a nagy, ő a kicsi, majd azt én tudom, mit akar enni… na meg a gyerekét végletekig egészségtudatosan tápláló anya görcse is megvolt szőrmentén egy ideig), mostanra nem őrlődöm már annyit ezen. A gyereklány pedig elkezdte enni azokat a kenyereket is, amiket én. Nem mondom, hogy magától kéri, de amikor épp csak magos teljeskiőrlésű kenyér van itthon, már nem rohan ki a világból fejhangon visítva.

Azt hiszem, hétvégén valami megmozdult benne is, áttörést éreztem. Bár, néha még mindig túlzottan rácsavarodok a gyerek etetésére, az a helyzet, hogy szinte kivétel nélkül pontosan érzi, mire van szüksége. Az egy napra jutó, egységnyi édességbevitelről azért még eltér a véleményünk. Szóval, hétvégén a Jókenyér vendége voltam a pilisszántói üzemükben, a teljeskiőrlésű kakaóscsiga premierjén, mielőtt a nagyközönség előtt is debütált volna. Ludwig Klára, a pékség tulajdonosa fogadott minket. Egy jó cappuccino és egy rövid bevezető után mentünk is az üzembe, ahol már várt minket Attila, a péküzem vezetője. Mindenki elkészíthette a saját teljeskiőrlésű kakaócsigáját. Közben időnként Attilára néztem, és bár nagyon kedvesen mosolygott, szerintem gondolatban rég a szívéhez kapott attól, ahogyan a tésztához nyúltunk. 😉 A vajas leveles tésztát bőkezűen megszórtuk kakaóval és feltekertünk. Így lett több méternyi tésztakígyónk, amit aztán felszeleteltünk, tepsire téve kelni hagytunk, végül Attila a kemencébe tette őket sülni. Mire kijöttünk az üzemből, a gyerekek, akik addig a gyerekpékségben sütötték a saját kekszeiket, kalácsaikat, zsemléiket, kiflijeiket, már ették is a friss, ropogós kakaóscsigát.

jokenyer_montazs

Klára azt vallja, dolgozni és élni leginkább szívvel, lélekkel érdemes. És ezt tökéletesen tükrözte az Ő lelkesedése, alázata és odaadása, amivel a péksége, a pékek, a termékek és a vásárlói felé fordul. A mai napig sok időt tölt az üzemben, ellenőrzi a folyamatokat, az alapanyagokat, kóstol, egyeztet a kollégáival. Így született meg a teljes kiőrlésű kakaóscsiga ötletes is, amit sok-sok teszt követett, a teljes kiőrlésű búzaliszt ugyanis egészen másként viselkedik, mint a fehér. A sokadik verzió után végül összeállt a receptúra.

Ez kakaóscsiga. Nekem mindenképpen. És nem csak azért, mert rengeteg kakaó van benne és tocsog tőle a közepe. Azért is, mert ropog a széle. A teljeskiőrlésű kakaós csigába az üzem saját malmában, frissen őrölt teljeskiőrlésű búzaliszt kerül. A tésztához rengeteg vajat adnak, kellő ideig pihentetik, így az ízeknek van ideje összebarátkozni. A végeredmény egy kívül ropogós, belül puha, csupa kakaós tészta.

De nem csak a kakóscsigát készítik ilyen odafigyeléssel, a többi teljeskiőrlésű termék estén is a minőség és a frissesség a legfőbb szempont. A saját malomban, kizárólag frissen őrölt teljeskiőrlésű lisztnek magas a tápanyagtartalma. A teljeskiőrlésnek köszönhetően megmarad a magas rosttartalom, így laktatóbb, és táplálóbb is. Minden Jókenyér, így a teljeskiőrlésűek is, az üzem saját kovászával készülnek. Mivel minden Jókenyér termékhez adnak kovászt is, kevesebb kell az élesztőből. Sőt, élesztőmentes kenyeret is vehetünk, ha épp úgy tartja kedvünk. De ami az én szívemnek talán a leginkább kedves: nem tartalmaznak sem adalékanyagot, sem tartósítószert.

A Jókenyér, ma már több mint 100 főt alkalmazó hálózat, 14 saját szaküzlettel és közel 400 partnerüzlettel.

Szívvel sütik és szeretettel adják. <3
Felkértek, hogy készítsek valamit a Jókenyér teljeskiőrlésű termékeiből, nekem pedig azonnal egy desszert képe állt össze, ami már a Karácsony hangulatát idézi. De biztos, hogy lesz még egy sós étel is, hamarosan.

Köszönöm a lehetőséget, nagyszerű élmény volt.

Előkészítés: 15 perc + 30-40 perc pihentetés

Sütési idő: 30-35 perc + 10 perc

karacsonyi_jokenyerpuding6

 

Hozzávalók (kb. 30 x 20-as ovális kerámiatál):

2 db teljes kiőrlésű Jókenyér kakóscsiga

2 db teljes kiőrlésű Jókenyér croissant

2 db teljes kiőrlésű Jókenyér diós táska

2 db teljes kiőrlésű Jókenyér mákos táska

3 dl teljes tej

4 dl zsíros tejszín

1 egész tojás + 4 tojássárgája

10 dkg finomítatlan nádcukor

1 vaníliarúd

1 mk. őrölt gyömbér

2 kupak barna rum vagy narancslikőr

1 marék aranymazsola

15 dkg narancslekvár

a vajas keverékhez:

10 dkg puha vaj

2-3  nagy csipet őrölt gyömbér

2 ek. kandírozott narancshéj

2 nagy csipet szárított citromhéj

a tetejére:

2 ek. birsalmalekvár

A sütőt előmelegítettem 180 fokra/légkeverésen 165 fokra.

Elkészítettem a vajat: minden hozzávalót a késes robotgépbe tettem és alaposan összekevertem, amíg a kandírozott narancshéjat felaprította a vajban a gép. Egy diónyi vajjal kikentem a kerámiatálat.

Nagyobb darabokra vágtam a péksüteményeket és felváltva a tálba tettem őket. Rájuk szórtam az aranymazsolát. A vajat folyósra, de nem forróra olvasztottam, meglocsoltam vele a feldarabolt péksüteményeket.

A tojássárgákat és az egész tojást kikevertem a cukorral, a vaníliarúd kikapart magjaival, a gyömbérrel, a rummal és a csipet sóval. A tejet a tejszínnel és a már kikapart vaníliarúddal együtt felmelegítettem. Ne forraljuk fel, vagy melegítsük túl. Folyamatos keverés mellett lassan a cukros tojásos keverékhez csurgattam. Ráöntöttem a vajas péksütikre és állni hagytam 30 percet. Ha elsőre nem fér a formába az összes tejes tojásos massza, várjunk egy keveset, amíg a péksütik beisszák azt. 15 perc elteltével részletekben öntsük a sütire a maradék folyadékot is.

A kerámiaformát egy nagyobb tepsibe tettem, annyi forró vizet öntöttem köré, amennyi a forma feléig ért. A sütőbe tettem és 30-35 percig sütöttem. Közben a birsalmalekvárt egy kis lábasban lassan felmelegítettem. 30-35 perc elteltével megkentem a süti tetejét a felmelegített birslekvárral és kb. 6-8 percre visszatettem a sütőbe kevés durvára vágott mandulával együtt.

Miután kihűlt, tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, mellé pedig adhatunk kevés narancshéjjal és porcukorral lágyan kikevert mascarponét.

Facebook: Rizsázzunk!

karacsonyi_jokenyerpuding_sutes_elott_merge1

 

karacsonyi_jokenyerpuding_sutes_elott_merge5

 

karacsonyi_jokenyerpuding_sutes_elott_merge7

Szilvás - birslekváros pite

Éljen a pite. Ennél több most nem jut eszembe. De ha egyszer mégis, elmesélem ugyanitt.

Előkészítés: 20 perc + kb. 1 óra hűtés a tésztának

Sütési idő: kb. 50 perc

szilvas_birslekvaros_pite2b

 

Hozzávalók (kb. 22 cm-es piteformához):

a tésztához:

25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg pirított darált dió
3,6 dkg cukor
1 kupak vanília kivonat (vagy 1 vanília rúd kikapart magjai)
2 evőkanál hideg víz
csipet só
a töltelékhez:
75 – 80 dkg szilva (kimagozott súly)
1 kezeletlen citrom héja és leve (ha nagy a citrom, elég csak a fele)
3 – 4 ek. birsalmalekvár
5 dkg finomítatlan nádcukor (lehet több is, ha valaki édesebben szereti)
1 tk. őrölt fahéj
1 kupak vanília kivonat (itt el is hagyható)
1 – 2 ek. étkezési keményítő (attól függően, mennyi levet eresz a szilva)
1 maréknyi zsemlemorzsa
1 maréknyi darált dió
A sütőt előmelegítettem 180 C fokra. Ez gázsütő esetében, azt hiszem a 3-as fokozat, de ez leginkább sütőfüggő.
A tésztát robotgéppel összeállítottam. Először a felkockázott hideg vajat tettem a keverőbe, majd hozzáadtam a lisztet, a cukrot és a sót is. Nagyjából 1 perc alatt morzsásra keverte a gép. Ezután a tésztát átöntöttem egy tálba, amihez hozzátettem a 2 evőkanál hideg vizet. Tényleg legyen jó hideg a víz, akár a fagyasztóba is betehetjük 1-2 percre, mielőtt a tésztához adjuk. Ha már a víz is a tésztában van, nagyjából 1 perc alatt gyors mozdulatokkal összegyúrom, majd lefedve 1 órára hideg helyre tettem pihenni.
Amíg a tészta pihent, kivajaztam egy tortaforma alját és oldalát. Előkészítettem a tölteléket is. A szilvákat megmostam, kimagoztam és egy nagy keverőtálba tettem. Megszórtam a cukorral és a fahéjjal. Meglocsoltam a citromlével és a vaníliakivonattal, végül hozzáadtam a birsalmalekvárt és a keményítőt is.
A tésztát két részre osztottam. A nagyobbat nagyjából fél centi vékonyra nyújtottam úgy, hogy a piteforma oldalára is jusson. Megszórtam a zsemlemorzsával és a darált dióval is. Ráöntöttem a szilvát. Kinyújtottam a tészta másik felét is, nagyjából fél centi vékonyra. Derelyevágóval 1 – 1,5 centi vastag csíkokra vágtam és a szilvás töltelék tetejére tettem. Középen egy kis darab kör alakúra formázott tésztát tettem. Villával lenyomkodtam a piteforma pereménél és a közepén is. A tészta tetejére kis lyukat vágtam, így a sülés közben képződő gőz távozni tud, a tészta nem púposodik fel.
Nagyjából 50 percig sütöttem a 180C fokos sütőben. Amikor  elkészült, a tetejét még forrón megkentem kevés birsalmalekvárral, amitől szép fényes lett.
Ha a tetejét sűrűbben akarjuk berácsozni vagy teljesen befedni, készítsünk dupla mennyiségű tortát, vagy használjunk kisebb formát.
Facebook: Rizsázzunk!
szilvas_birslekvaros_pite3
szilvas_birslekvaros_pite4

Háztartás(bel)i keksz

A vártnál jóval korábban kiütött az ilyenkor menetrendszerinti őszi takonykór nátha. Zsinórban 2 nyomorult napot töltöttem el fekvéssel. Ebből a másodikra Rozi is csatlakozott hozzám. Így, a kiskutyával együtt, hárman sűrítettük itthon a levegőt. A harmadik kényszerpihenős nap ügyeletben üzemelt, a gyereket és a kiskutyát elláttam, megetettem, megitattam, ahogy az előző két napban is, csak már kicsit gyorsabban. Csendesen pangtunk, de a nap végére becsúszott egy kis tikkelés. Jöttek, mentek a mantrák, meg az oóóóómmmmmmok. Mára egészen emberi lettem. Nem vagyok még kint belőle teljesen, de érzem az ízeket és az illatokat. Persze a gyereknek ma reggelre kutyabaja sem volt. 2, még egyszer lassan K – É – T, nap alatt újra 100% fordulatszámom pörgött. Előtte csak 84-en. Én meg…

Járt valami édes. 3 nap minimál és htb üzemmód után kellett valami, ami kimozdít minket a pangásból. Sütöttünk. Kekszet. És megkentünk erkölcstelenül sok csokikrémmel.

Pillanatok (drámai felnagyítás) alatt összeraktuk Rozival az egészet, de tényleg. Komolyan nem volt több, mindennel együtt, 1 óránál. Beleértve Rozi waldorfosan szabad alkotási vágyát a csokikrémmel. Ehhez képest lassan 3. órája remegek a képek kiválasztásán. Rosszabb vagyok, mint amikor nyáron egy bizsu boltban Rozi huszonhét és fél perce képtelen volt kiválasztani egy nyamvadt cuki apróságot magának, amit kivételesen, lényem zordabb és nem túl megengedő részét torkon rúgva elcsendesítve, megengedtem neki. Egészen elképesztő, néha mennyire nehezen hozok meg döntéseket. Ennek fényében az a huszonhét és fél perc édes kis semmiség, úgyhogy nem voltam túl fair, amikor kivonszoltam a gyereklányt az üzletből felróttam ezt a gyermekemnek.

…alig 40 perccel később. Most, most, most, most összeszedtem magam. Íme. És egészségetekre!

Étcsokoládé ganache: kb. 10 perc + hűtés (akár egy éjszakán át)

Tészta előkészítése: 10 perc + kb. 15 perc hűtés

Sütési idő: 2 x 10 perc

etcsokolades_haztartasi_keksz

 

Hozzávalók (szaggatótól függően kb. 30 db):

a tésztához:

20 dkg rizsliszt

7,5 dkg porcukor (finomítatlan nádcukrot daráltam le)

fél csomag sütőpor

1 csipet só

10 dkg jéghideg vaj lereszelve

1 tojás

1 kezeletlen citrom reszelt héja

1-2 ek. citromlé

1 vanília rúd kikapart magjai

az étcsokoládé krémhez (ganache):

10 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 55-60%)

1,5 dkg vaj

0,75 dl tejszín

1 ek. cukrozatlan kakaópor (elhagyható)

néhány jó nagy csipet őrölt fahéj

A krémet még előző este elkészítettem. Az étcsokoládét a vajjal vízgőz felett összeolvasztottam. Ezután levettem a gőzről, hozzáadtam a fahéjat, a csipet sót, és felöntöttem a tejszínnel. Alaposan elkevertem, amíg sima, fényes és egynemű lett. Hűtőbe tettem másnapig.

A kekszhez a hozzávalókat késes robotgépben tettem, Rozi meg jól “összemorzsolta”. A tésztát egy keverőtálba öntöttem és kézzel, gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Folpackba csomagolva a hűtőbe tettem kb. 15 percre. Közben 180 fokon (alsó-felső üzemmód) bekapcsoltam és előmelegítettem a sütőt.

A sütő két nagy tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A krémet kivettem a hűtőből, hogy kicsit lágyabb és kenhetőbb legyen.

Bő 15 perc elteltével a tésztát két folpack réteg között 3-4 mm vékonyan kinyújtottam. Dolgozzunk tempósan. Használhatunk sütőpapírt is, mindkét esetben rizsliszttel szórjuk meg a felületeket. A tésztát gyors mozdulatokkal kiszaggattam és a sütőpapírral bélelt tepsire tettem. Több féle méretű és formájú szaggatót használtam. A sütőbe tettem és 10 perc alatt megsütöttem. Hagytam teljesen kihűlni.

A kihűlt kekszeket megkentük az étcsokoládés krémmel és összeragasztottuk.

Facebook: Rizsázzunk!

Ötlet innen: házi háztartási keksz

Háttér: fotohatterek.hu

etcsokolades_haztartasi_keksz1

etcsokolades_haztartasi_keksz2

Instant forró csoki helyett...

…igazi forró csokoládé, ha már. És egy a világomat alapjaiban megrendítő felismerés 12 év után.

Az óvoda utcájában, kb. 240 méterre az ovitól, a túloldalon van egy cukrászda. Stratégiailag kiemelt helyen. Az utca pedig az ovitól hosszában és széltében is arrafelé lejt… Tavasztól őszig erőteljesebben.

Fagyi ott ilyenkor már nincsen. Végül is az egy cukrászda, nem fagyizó, tök egyértelmű.  De olyan kakaós csigát sütnek, amitől párás lett a szemem, igaz, 12 évembe telt, amíg 3 napja észrevettem, hogy van nekik. Szóval, a fagyi helyett most forró csoki van (3 féle), tasakos, porból. De főleg rettenet édes. Rozi ott hagyta, pedig neki van külön sütis és csokis gyomra is. Ami az édességekhez fűződő erős (szerintem akkut) vonzalomra utal.

Tegnap csináltam neki olyat, ami közelebb áll a valósághoz.

Abszolút hiánypótló recept következik. Piaci rést tömök be vele. 😉 😛

Előkészítés: 3-5 perc

Elkészítés: 5 perc

fahejas_szerecsendios_forrocsoki_merge3

 

fahejas_szerecsendios_forrocsoki5

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

8-10 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60%-os)

1 csapott ek. jó minőségű cukrozatlan kakaópor

2-3 dl teljes tej vagy gabonatej (én ezúttal mandulás rizsitalt használtam)

1 ek. lágy sötétbarna nádcukor (lehet több vagy kevesebb ízlés szerint)

csipet só

1-2 kicsi fahéjrúd

néhány csipet frissen reszelt szerecsendió

1 tk. puha vaj (vagy kókuszzsír)

A mandulás rizsitalt/tejet egy kis lábasba öntöttem. Hozzáadtam a fahéjrudat és a cukrot. Közepes lángon felfőztem, de nem forraltam. Beletördeltem az étcsokoládét, megszórtam a szerecsendióval és a csipet sóval. Belekevertem a cukrozatlan kakaóport és egy kézi habverővel alaposan elkevertem, amíg a csokoládé teljesen felolvadt. Ha szükséges, édesíthetitek még cukorral  vagy ha túl sűrűnek találjátok, hígíthatjátok kevés tejjel vagy vízzel. A végén 1 tk. vajat adtam hozzá, amitől még krémesebb és fényes lett.

Extra bűnként tejszínhabbal dúsíthatjuk. Én hétvégén azzal fogom inni. Ez már tuti.

Facebook: Rizsázzunk!

Háttér: fotohatterek.hu

fahejas_szerecsendios_forrocsoki4

fahejas_szerecsendios_forrocsoki_merge1

 

Fügés gyömbéres brownie

Nemrég felhívott Edina, hogy látott egy bloggereknek szóló versenyt, nem neveztem-e. Mivel nemleges választ adtam, hamar letettük a telefont. 😉 De még azelőtt, hogy felhívott volna, az ismert közösségi oldalon küldött egy emlékeztetőt a Csokoládé -és Édesség Fesztiválról. Szombaton mentünk volna, arra a napra ígértek értelmezhetőbb időjárást. Nem mentünk, mert az időjárás mégsem volt értelmezhető(bb).  De lebeszéltünk egy gyors hétközbeni ebédet az OSHO-ba. A sütit (ezt itt) én vittem. Persze nem fértünk be, fél 1-kor mentünk, fél Budapest ott kajált. A Babuskában kötöttünk ki, igaz ott sem voltunk egyedül. De ettem egy levest. Végül. Legközelebb fél 12-kor találkozunk és az OSHO-ban eszünk. Akkor is! A sütit én viszem.

…a tanulság pedig az, hogy soha nem menj levesezni menő levesező helyre csúcsidőben, amikor mindenki levesezik, mert a levesezésből nem lesz semmi. Ott. Vagy főzz magadnak levest otthon.

A brownie receptet Katucikonyha oldalán találtam.

Háttér: fotohatterek.hu

Előkészítés: 10 perc

Sütési idő: kb. 20 perc

fuges_gyomberes_brownie_merge2

 

Hozzávalók (18-20 centis formához):

10  dkg étcsokoládé (70%-os)

10 dkg vaj

2 tojás

1 vanília rúd magjai

10 dkg finomítatlan nádcukor (a fele lehet lágy sötétbarna)

10 dkg liszt (most 8 dkg sima fehér liszt + 2 dkg köles liszt)

1 ek. cukrozatlan kakaópor

csipet só

1 tk. őrölt gyömbér

2 kupak barna rum

2 friss lila füge

kevés hecsedli lekvár (elhagyható)

1 kis maréknyi dió durvára vágva

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, alsó-felső üzemmódban. Egy kivehető aljú tortaforma alját kibéleltem sütőpapírral, az oldalát kivajaztam. Mindent kimértem.

A liszteket és a kakaót egy tálba szitáltam. Hozzáadtam a sót és az őrölt gyömbért. A darabokra tört étcsokoládét és a vajat vízgőz felett felolvasztottam. Amikor felolvadt, hozzáadtam a rumot.

A tojásokat egyesével felütöttem és tálba tettem. A cukorral és a vanília rúd magjaival együtt fehéredésig szép habosra kevertem. Belecsurgattam a vajas rumos csokit, amivel óvatosan, de alaposan összekevertem. Két részletben hozzáadtam az átszitált kakaós lisztet és ugyancsak óvatosan homogénre kevertem.

A tésztát a formába öntöttem, egyenletesen elterítettem. A fügéket negyedeltem, a tészta tetejét kiraktam velük, végül az egészet megszórtam a dióval. A fügék alá egy-egy kis kanálnyi hecsedli lekvárt tettem. A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. Akkor van készen, amikor a tészta teteje már száraz, de a tészta maga még lágy.

Facebook: Rizsázzunk!

fuges_gyomberes_brownie8

fuges_gyomberes_brownie1

Nyár végi süti

Ülök a teraszon és nézem, ahogyan a szél fújja a leveleket. És ahogyan szépen sorban hullanak lefelé a fákról, egymás után. Vagy együtt. A gesztenyefa kezdi a sort, mindig ő kezdi. Egy-egy gumó is leesik már. Elmúlt a nyár. Rajtam meg reggel óta ül valami nehéz melankólia. Prézli vadászik a levelekre, a koppanó gesztenyegumókat pedig megugatja. Miután ásott egy akkora gödröt, amibe másfélszer belefér, leült mellém. Most meg befészkelte magát az ölembe. Ilyenkor rápihen a következő gaztettére. Pontosan tudom, mikor készül valamire. Előtte mindig szétnéz, hogy valaki figyeli-e.

Elképesztően szépek ma a színek. Még mindig nyár illata van az erdőnek, de már érezni lehet benne a közeledő őszt is. Azt is nagyon szeretem, valahogy most mégis szomorú, ahogyan elmúlik a nyár.

A sütit még akkor sütöttem, amikor pár napja elvittük a görög barátainkat Zoli szüleihez egy ebédre.

Előkészítés: kb. 15 perc

Sütési idő: 15 + 20-25 perc

szilvas_szedre_citromos_pite_merge5

 

Hozzávalók (kb. 25 centis piteformához):

a tésztához:

12 ek. puha vaj

1/3 csésze finomítatlan nádcukor

1,5 csésze fehér tönkölybúza liszt

1 csipet só

1 kezeletlen citrom héja

a krémhez:

3 egész tojás

3/4 csésze cukor

1 csomag vaníliás cukor

3 ek. liszt

3 ek. + 3 ek. citromlé

5 szem szilva

1 maréknyi szeder

1 maréknyi ribizli

1 tk. fahéj

3 ek. jó minőségű rum

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Kivajaztam, kiliszteztem egy kb. 25 centis piteformát.

Robotgéppel összeállítottam a tésztát. Alacsony fokozaton krémesre kevertem a vajat és a cukrot, majd hozzáadtam a többi a többi hozzávalót is. A tésztát egyenletesen elterítettem a formában és 15 percre a sütőbe tettem.

Közben összeállítottam a krémet. A gyümölcsöket megmostam. A szilvákat feleztem, kimagoztam, majd a feleket is feleztem. A szederrel és a ribizlivel együtt keverőtálba tettem, megszórtam a cukorral, a fahéjjal, meglocsoltam a citromlével és a rummal. Alaposan összekevertem. Ezután simára kevertem a tojást a cukorral,  hozzáadtam a lisztet is. Végül a tojásos masszába forgattam a fűszeres gyümölcsöket és jól elkevertem az egészet.

15 perc után kivettem a tésztát a sütőből, ráöntöttem a gyümölcsös tojásos masszát és ezzel együtt még kb. 20 percig sütöttem. Hagytam teljesen kihűlni. Az a lényeg, hogy a krém már ne lötyögjön, de ne is legyen kőkemény.

Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, adhatunk mellé lágyan felvert tejszínhabot vagy vanília sodót.

Facebook: Rizsázzunk!

Háttér: fotohatterek.hu

Ötlet: innen

szilvas_szedre_citromos_pite2

szilvas_szedres_lemon_bar1

Kakaós csiga ricottás olajos tésztából

Akármennyire, bármennyire is klasszisokkal jobb a mostani telefonom kamerája, a rendes fényképezőgépet nem pótolhatja. De a semminél több, amikor a teljes fotós pakkot otthon felejtem, és úgy utazom el hétvégére a hegyekbe.

Pénteken még selymes, lágy idő volt, aztán szombatra ránk szakadt az univerzum összes vize. Hajnalban elkezdte, és egészen este 7-ig szakadt az eső. Két öntudatos kis perszónával bezárva a házba (3 és 5 évesek és nagyon tudják, kinek mi a dolga 😉 ) egészen izgalmasnak ígérkezett a nap, de aztán végül simán ment minden. Néhány klasszikus cicaharcot leszámítva, angyaliak voltak. Ebben a néhány esetben pedig betömtem a szájukat kakaós csigával. 😉

Előkészítés: 10-15 perc

Sütési idő: amíg aranybarnára sül

IMG_20160716_141250

 

Hozzávalók (kb. 16 db):

25 dkg fehér tönkölybúza liszt

1/2 csomag (6 gr) sütőpor

csipet só

25 dkg ricotta

10 dkg cukor

1/2 dl tej

5 ek. olaj (semleges ízű, pl. napraforgó, repce)

a töltelékhez:

kevés olaj a tészta lekenéséhez

2 púpozott ek. kakaópor (nem Nesquick)

6 ek. cukor (lehet porcukor vagy nádcukor is)

1 tk. fahéj

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tepsibe sütőpapírt tettem. A kakaót összekevertem a cukorral és a fahéjjal.

A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sütőport és a sót. A ricottát alaposan eldolgoztam a cukorral, majd fokozatosan hozzáöntöttem a tejet és az olajat. Több részletben hozzáadtam a lisztet és összegyúrtam. Ha túl lágy a tészta (a ricottától lehet), adjunk még hozzá egy kevés lisztet.

A tésztát lisztezett gyúródeszkán kb. fél centi vékonyra kinyújtottam, vékonyan megkentem az olajjal, egyenletesen megszórtam a cukros, fahéjas kakaóval, végül szorosan feltekertem. Kb. 2 centi vastag szeleteket vágtam a tésztából, amiket a sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam. Világos aranybarnára sütöttem őket. Ne süssük túl, meg akkor kiszárad a tészta.

Aki szereti, szórja meg porcukorral a csigákat, amikor már kihűltek.

Facebook: Rizsázzunk!

Ötlet: Házi Sajtkészítés c. könyv

kakaos_csiga1

Mogyoróvajas keksz

Peanut butter cookie. Ezt sokkal, sokkal hamarabb meg kellett volna már sütnöm, csak valahogy a kekszek sütése nem vált szerves részemmé. Ha bolti a mogyoróvaj, pontosan 5 perc összeállítani a masszát, ha kézműves* (a.k.a. házi), akkor 20-25 perc, de megéri.

És nincs benne liszt. Meg tejtermék sem. Mondjuk cserébe jó édes. <3 És Rozi mégsem cuppant rá, amitől gyanakodni kezdtem, hogy vajon megvan-e még a sütis gyomra. De az is lehet, hogy egyszerűen csak nem jött be neki. Mert nem csokis…

Előkészítés: 5 perc

Sütési idő: 8-10 perc

mogyorovajas_keksz_2

 

Hozzávalók (18-20 db):

1 csésze darabos mogyoróvaj

1/2 csésze világos cukor (lehet kevesebb is, ha bolti, eleve édes mogyoróvajat használunk vagy kevésbé édesen szeretjük)

1/2 csésze barna cukor (lehet kevesebb is, ha bolti, eleve édes mogyoróvajat használunk vagy kevésbé édesen szeretjük)

1 citrom reszelt héja

1 tk. őrölt gyömbér (lehet több is, kevesebb is, ki hogyan szereti)

1 tojás

1 csipet só

1 tk. szódabikarbóna

A sütőt előmelegítettem 175 fokra, sütőpapírral kibéleltem egy nagy tepsit.

A hozzávalókat egy nagyobb keverőtálba mértem és simára kevertem. Kb. 2,5 centis golyókat formáztam a masszából, a sütőpapírral bélelt tepsibe tettem őket, egymástól bő 4 centire. Sülés közben kissé szétterülnek, kell neki a hely. Egy villa segítségével kissé lelapítottam mindet.

8-10 perc alatt megsütöttem őket, majd a tepsin hagytam kihűlni a kekszeket.

*házi mogyoróvaj készítése: kell hozzá egy erős, nagy teljesítményű késes aprító és 1 csomag (25 dkg) pörkölt, sótlan földimogyoró, 2 ek. olaj (napraforgó vagy repceolaj, a lényeg, hogy semleges ízű legyen), és egy nagy csipet só. A mogyorót az aprítóba teszem és pulzálva darálni kezdem. Amikor krémesedni kezd, hozzáadom az olajat, amitől lágyabb lesz, nem lesz száraz, tapadós. A végén sózom egy jó nagy csipet sóval. Én darabosan (crunchy) szeretem, de teljesen simára is készíthetjük.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: I am baker

mogyorovajas_keksz_3

Ragacsos angol süti

Végre összeszedtem magam és megírtam…

Van a Zoltán nap, meg a Nemzetközi Nőnap egy napon. Anyósomék másnap jöttek Zoltánt köszönteni. Beszélgettünk. Az anyósom és én is. Mi szoktunk. Anyósom épp sztoriban volt, amikor kivettem a sütőből a sticky toffee puddingot. Felvágtam, porcióztam, kis kanállal, dióval, és az egyik tányért odanyújtottam az anyósomnak, hogy ettől a sütitől garantáltan összeragad a szája… Azóta sem tudom, mi lett a vége az egésznek, de ezután még vagy 6,2-szer kaptam vissza az anyósomtól, hogy érti ő a célzást, most már csak azért is megtartja magának a történetet, na meg már nem is emlékezett rá, mi volt az, amit beléfojtottam sütivel álcázva, de érti ő a célzást és akkor sem tudom már meg. 😉 Köszönöm a humort és a jófejséget!

Előkészítés: 20-25 perc

Sütési idő: Kb. 1 óra

sticky_toffee_pudding

 

Hozzávalók:

a tésztához:

17,5 dkg magozott datolya (izraeli király datolyát használtam)

3 dl forró víz

1 tk. szódabikarbóna

5 dkg puha, sótlan vaj + egy kevés a forma kikenéséhez

15 dkg finomítatlan nádcukor

2 tojás, lazán felverve

csipet só

20 dkg fehér tönkölyliszt

2 tk. sütőpor

1 vanília rúd kikapart magjai

1 marék durvára aprított dió kissé megpirítva

a sós karamellához:

25 dkg sótlan vaj

30 dkg lágy barnacukor

4 dl tejszín

1 jó nagy csipet só

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, légkeverésen. Kivajaztam egy közepes tortaformát (kb. 24 cm), az alját kibéleltem sütőpapírral.

A datolyát egy mélyebb tálba tettem a szódabikarbónával és a forró vízzel együtt. A tojásokat egy kis tálba ütöttem és egy csipet sóval lazán felvertem. A lisztet és a sütőport tálba szitáltam.

Egy másik keverőtálban krémesre, habosra kevertem a vajat a cukorral. Ezután kisebb adagokban a cukros vajhoz adtam a felvert tojásokat. Az újabb adag tojás csak akkor következett, amikor az előzőt már felvette a vajas keverék. Beletettem a kikapart vanília magokat és apránként hozzáadtam a sütőporos lisztet is. Végül hozzáöntöttem a beáztatott datolyát, a levével együtt. Nedves, szinte folyós masszát kaptam a végén, amit az előkészített tortaformába öntöttem.

30-35 perc alatt megsül. 25 perc elteltével ellenőrizzük a tésztát tűpróbával. Ha a tű tisztán jön ki a tésztából, akkor jó.

Amíg a tészta sült, elkészítettem a karamellszószt. Egy nagy serpenyőbe tettem a vajat és a cukrot, erősebb lángon olvasztani kezdtem, amíg bugyogni kezdett. Folyamatos kevergetéssel 5 percig főztem, végül beleöntöttem a tejszínt. Jól elkevertem.

Amikor a tészta megsült, bőségesen meglocsoltam a karamellszósszal és visszatettem még 5 percre a sütőbe. Ekkor a sütőt már kikapcsoltam.

Tálaláskor még egy nagylelkű adag szószt csurgattam a szeletekre.

Kicsi egyedülálló formákban, vagy muffin sütőben is süthetjük.

Facebook: Rizsázzunk!

sticky_toffee_pudding_merged3

karamellas_uveg_1

Narancsos túrógaluskák sós karamellel

Közel 1 hónapja, azaz majdnem 4 hete, tehát hamarosan 30/31 napja, hogy túrógaluskát készítettem. Mostanra megérett bennem a mondandó is a bejegyzéshez. Isteni lett.

Előkészítés: 5 perc + a túrómassza hűtése (min. 1 óra)

Elkészítés: 15 perc (a karamell és a gombóc főzése)

IMG_9920_2

 

Hozzávalók (4 főre):

25 dkg túró vagy orda

1 tojás szétválasztva

3 ek. kukoricadara

1 csomag vaníliás cukor

1 kezeletlen narancs reszelt héja (vagy 1 nagy ek. szárított)

csipet só

a karamell öntethez:

10 dkg vaj

3 púpozott ek. lágy nádcukor (akár sötétbarna is lehet)

3 púpozott ek. világos nádcukor

jó nagy csipet só

kevés tejszín

A túrót egy keverőtálba tettem. Hozzáadtam a csipet sót, a vaníliás cukrot és a narancshéjat. Villával áttörtem. Belekevertem a tojássárgáját és a kukoricadarát, jól eldolgoztam és a hűtőbe tettem. Érdemes minél tovább állni hagyni, de legalább 1 órán át hagyjuk békén.

Elkészítettem a karamellás öntetet. A vajat, a 2 féle cukrot és a sót lábasba tettem és olvasztani kezdtem. Amikor az egész homogénné olvadt és annyira besűrűsödött, hogy a fakanálon egységes bevonatot képzett, lehúztam a tűztől és lassan belecsurgattam a szobahőmérsékletű tejszínt. Alaposan elkevertem és félretettem.

Egy fazékban vizet kezdtem forralni. Amíg a víz felforrt, kemény habot vertem a tojásfehérjéből (akár két tojásfehérjét is felvehet), amit két részletben óvatosan a túrós masszához forgattam. Két vizes kiskanál segítségével galuskákat formáztam, amiket a forrásban lévő vízben 4-5 perc alatt kifőztem. Amikor a galuskák feljöttek a víz tetejére, még egy percig főztem őket, végül tálba szedtek mindet.

Tálaláskor nagylelkűen meglocsoltam a galuskákat a karamellás öntettel.

Facebook: Rizsázzunk!

IMG_9921

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!