Rizsázzunk!

Sütőtökkrémleves sült körtével és kókusztejjel

Szombaton ovis szülinapi buliban voltam Rozival. Tegnap meg az agárdi popstrandon locsogtunk a vizes jégen. A hótaposóm beázott, elrepedt a talpa, amit akkor vettem észre, amikor a jégen bokáig gázoltam a vízben. Rozinak megígértem, hogy korizunk, de a kölcsönzőben nem volt a lábára való kori. És mivel azt is megígértem neki, hogy ha neki nem lesz kori, én sem kölcsönzök (hülye ősanya vagyok), béreltünk egy fakutyát. Na, az nagyon bejött neki. Gyorsabban, anya! Gyorsabban! (Hajcsár!) A végén forró italokat vettünk, Rozinak csokit, nekem bort, amit nem ittam meg, mert már az első kortynál azt éreztem, hogy menetes lyukat mar a gyomromba. Ennyire már rég örültem annak, hogy autóba kell ülnöm, azonnal levettem a csizmát és a zoknit, a nedves harisnya meg is száradt mire Pestre értünk. A gyerek lábára meg ráhúztam az egyujjas kesztyűmet, úgy nézett ki benne, mint egy csimpánzkölyök… 😉

Szerintem létezik olyan, hogy sütőmedve. Én vagyok az. Amit lehet, megsütök. Ebben a levesben sült sütőtök és sült vilmoskörte van. És még egy csomó minden más, persze.

Előkészítés: a tök sütési ideje

Főzési idő/összeállítás: 20 perc

IMG_9896

 

Hozzávalók (2 főre):

1 kicsi sütőtök

1 körte (most vilmos)

3 gerezd fokhagyma

10 centis darab póréhagyma

2 nagy vagy 4 kisebb szelet friss gyömbér

kevés citromnád (5-6 vékony szelet)

3 szem szegfűszeg

1 nagy rúd fahéj

2 zöld kardamom

1 csapott mk. koriandermag

1 ek. sötét szójaszósz (elhagyható)

fél zöld citrom leve

só, bors

víz

1 ek. méz

1 – 1,5 dl kókusztej

a tetejére:

pirított dió

fekete szezámmag

friss koriander

A sütőtököt feldaraboltam, a körtét félbevágtam, kimagoztam. A fokhagymagerezdeket nem pucoltam meg. Mindet sütőpapírral bélelt tepsire tettem, a körtéket a vágott felükkel lefelé. Meglocsoltam kevés olívaolajjal, egy nagy csipet sót szórtam rá és 200 fokos sütőben kissé barnára sütöttem. Amikor megsült, kivettem a sütőből és hagytam hűlni.

A póréhagymát feldaraboltam. Egy közepes lábast hevíteni kezdtem, olívaolajat öntöttem bele, rádobtam a póréhagymát, a citromnád karikákat és a gyömbért. Kicsit sóztam, és közepes tűzön megdinszteltem. A sütőtököt, a körtét (héj nélkül) és a héjából kinyomott sült fokhagymát a hagymához adtam. Beledobtam a szegfűszeget, a fahéjat, a kés lapjával megroppantott zöld kardamom magjait és a koriandert is. Meglocsoltam szójaszósszal. Erősebb lángon, kevergetve, 4-5 percig pirítottam az egészet. Kiszedtem a fahéjat, a szegfűszeget, 1 szelet gyömbért benne hagytam. Felöntöttem annyi vízzel, ami 1-2 ujjnyira ellepte. Hagytam egyszer felforrni, majd botmixerrel pürésítettem. Ha túl sűrű, hígíthatjuk még vízzel. A végén még beállítottam az ízeket. Sóztam, borsoztam, belecsurgattam a zöld citrom levét és 1 ek. mézet. A végén hozzáadtam a kókusztejet is. Alaposan megkevertem.

Száraz serpenyőben illatosra pirítottam a diót és a fekete szezámmagot. Tálaláskor a magokkal és egy kevés friss korianderrel szórtam meg a leves tetejét.

Facebook: Rizsázzunk!

Zacskós leves

A mai nap mantrája a sütőtök volt. Sütőtök. Sütőtök. Sütőtök. És egy gyönyörű sütőtökös mandalát is bevizionáltam magamnak, annyira beragadt a sütőtök a fejembe még reggel 6-kor, amikor ébresztett a telefonom.

Zacskós* leves. A javából. Krémes. Édes. Sütőtökből.

Előkészítés: 10 perc

Elkészítés: kb. 40 perc

sutotok_kremleves_sutozacskobol

 

Hozzávalók:

1 sütőzacskó (25×45 cm)

1 kisebb sütőtök

fél szál póréhagyma

3 nagy gerezd fokhagyma

1 vékony szár halványító zeller

1 nagy ág friss rozmaing

1 ujjnyi vastag darab friss gyömbér

4 zsályalevél

3 ek. olívaolaj

3 ek. szójaszósz

2 ek. almaecet vagy fehárborecet

frissen tekert bors

2 ek. finomítatlan nádcukor (lehet több és kevesebb is)

kis darab póréhagyma (kb. 5 centis)

1 vékony szelet friss gyömbér

1 tk. vaj

víz

0,5 dl tejszín

a tetejére:

pirított tökmag

pirított zabpehely

tökmagolaj

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A tepsijét kibéleltem sütőpapírral. Levágtam egy kb. 5 centi széles csíkot a sütőzacskó szájából, ezzel kötöttem össze később a sütőzacskót. Száraz serpenyőben illatosra pirítottam a tökmagot és a zabpelyhet.

A sütőtököt megmostam, kisebb darabokra vágtam. A póréhagymát nagyobb darabokra vágtam, a gyömbért megpucoltam és félbe vágtam. Sütőzacskóba tettem a tököt, a póréhagymát, a gyömbért, a rozmaringot, a zsályát, a zellerszárat és a fokhagymagerezdeket héjastól. Meglocsoltam az olívaolajjal, a szójaszósszal és az almaecettel, megszórtam frissen tekert borssal és a cukorral. 30 perc alatt készre, puhára pároltam/sütöttem.

Egy nagyobb lábast felmelegítettem, beletettem a vajat. Miután felolvadt, rádobtam a póréhagymát és egy vékony szelet gyömbért. Kicsit sóztam és közepes tűzön megpároltam a hagymát. A sütőzacskóból a zöld fűszerek kivételével mindent a lábasba öntöttem. A fokhagymákat kinyomtam a héjukból. Az egészet felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy felforrjon. Botmixerrel krémesítettem, belecsurgattam a tejszínt és végül kicsit még fűszereztem sóval, borssal, még egy ek. almaecettel és kevés friss rozmaringgal.

Tálaláskor megszórtam pirított tökmaggal és zabpehellyel. A tetejét megcsurgattam kevés tökmagolajat.

*sütőzacskós sütési eljárás: megóvja az ízeket és (állítólag) a vitaminokat. Az előbbit igazolom, az utóbbira nézve még nem végeztem kutatásokat, azt Heston Blumental megteszi/megtette. Szag -és ízsemleges, amiből ez utóbbit nem teljesen tudom értelmezni, viszont egészségesebb és energiatakarékosabb sütőzacskóban elkészíteni a vacsit. Tök jó.

Facebook: Rizsázzunk!

sutotok_kremleves_sutozacskobol (1)

Sütőtökös cupcake

Amióta Rozi ovis, Halloween is van. A Valentin-nap mellett ez a másik olyan ünnep, amivel egyáltalán nem tudok azonosulni. Kb. a Függetlenség napja áll még ennyire közel hozzám, bár Will Smith-t szerettem benne. 😛

Az ovi viszont ovi, és én akármennyire tiltakozom a Halloween ellen, csak bekúszik. Bár, az oviban inkább saját készítésű lámpás felvonulás szokott lenni, nem tökös-szellemes-cukros party, a gyerekek egymás között simán elintézik a halloween témát. Ezért tud beszivárogni. A helyzet az, hogy nem is lehetne másképpen, hiszen a csapból is ez folyik ilyenkor. Még tévét sem kell nézni hozzá, hogy a gyerek halljon róla, a többiek elintézik.

Rozi idén épp nem szereti a sütőtököt, hiába mézédes, akkor sem. Átverni nem tudtam a sütis trükkel, rájött az illatából, hogy a tésztában van, de így legalább megette a tököt is. Tavaly a spenótot nem ette, idén meg bármilyen formában falta. Ilyen ez.

Előkészítés: kb. 25 perc a sütőtök sütéséhez + 10 perc összeállítás

Sütési idő: 25 perc (tűpróbáig!)

sutotokos_cupcake (3)

 

 

Hozzávalók: (6 db-hoz)

a tésztához:

12,5 dkg sült sütőtök
50 ml olaj (valamilyen semlegesebb ízű)
1 nagy tojás
fél zöld citrom leve
7,5 dkg tönkölyliszt

7 dkg finomítatlan nádcukor

1 mk. frissen reszelt szerecsendió (lehet gyömbér vagy fahéj is)
fél csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
1 csipet só

körte vékonyan felszeletelve

a krémhez:
krémsajt
méz ízlés szerint
1 ek. puha vaj
1 vanília rúd kikapart magjai

a tetejére: darált dió és csokireszelék

A sütőtököt forró sütőben megsütöttem. Hagytam kihűlni. Pürésítettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra.

Az olajat habosra kevertem a tojással, hozzáadtam a zöld citrom levét is. A lisztet tálba szitáltam és elkevertem a többi száraz hozzávalóval. Az olajos keverékhez adtam, elkevertem, végül beleforgattam a sütőtökpürét is. A muffin sütőt kibéleltem kapszlikkal, 3/4-ig töltöttem tésztával, a tetejüket kiraktam a körteszeletekkel és 20-25 perc alatt megsütöttem. 20 percnél tűpróbával ellenőriztem.

Közben kikevertem a krémet: az összes hozzávalót jól összekevertem és a hűtőbe tettem, amíg a muffinok megsültek. Hagytam kihűlni, végül mindegyik tetejére kentem a krémből, megszórtam darált dióval és csokireszelékkel.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: Édes Élet III. évf. 3. szám

sutotokos_cupcake (1)

sutotokos_cupcake

Zsályás rozmaringos sütőtökös rizottó gorgonzolával

Valahogy én is úgy voltam évekig a sütőtökkel, mint Zöld Múzsa. Megpucoltam, sóztam, borsoztam, sütőben megsütöttem és ennyi. Aztán egy szinttel feljebb léptem, már krémlevest is csináltam belőle, szigorúan szerecsendióval, kevés narancslével és pirított tökmaggal. Tavaly teljesen váratlanul ért, hogy a sütőtök más fűszerekkel is tuti, amikor is nem néztem, melyik fűszert vettem elő és véletlenül rozmaring került a levesbe. Először pánikszerűen le akartam szűrni, de reménytelenül béna voltam, úgyhogy inkább nem erőltettem a dolgot.  Valószínűleg epiláltam volna magam a forró levessel. Azóta volt már gyömbér, kakukkfű, rozmaring, zsálya, sőt még kókuszreszelék/kókusztej vonal is. Felbátorodtam. 🙂

A családsegítős főzőcskézésből bőven maradt sült sütőtök. Felhasználtam.

Előkészítés: kb. 25 perc a tök sütése + kb. 10 perc
Elkészítés: kb. 20 perc

zsalyas_rozmaringos_sutotokos_rizotto_gorgonzolaval (22)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

20 dkg rizottó rizs
60 – 70 dkg sütőtök megsütve, pürésítve
1 közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
4 ek. extra szűz olívaolaj + kevés a tök sütéséhez
1,5 dl száraz fehérbor (nem túl savas)
6 dl zöldségalaplé vagy leszűrt húsleves
só, frissen tekert bors
1 nagy ág rozmaring
4 – 5 nagy zsályalevél
2 kisebb friss vagy szárított babérlevél
fél citrom leve
2 nagy marék reszelt parmezán vagy parmezán jellegű kemény sajt
1 ek. vaj
friss piros csili vékonyan felszeletelve (elhagyható)
morzsolt gorgonzola vagy kecskesajt

pirított dió

A tököt előző nap megsütöttem. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A sütőtököt megpucoltam, feldaraboltam, sóztam, borsoztam. Meglocsoltam kevés olívaolajjal, alaposan összeforgattam és 20 – 25 perc alatt megsütöttem. Másnap botmixerrel pürésítettem. Finomra aprítottam a rozmaringleveleket és a zsályát is.

A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra aprítottam. Egy magasabb falú, vastag aljú serpenyőt hevíteni kezdtem a közepesnél kicsit erősebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és rádobtam a vöröshagymát. Kicsit sóztam és 5 – 6 perc alatt, folyamatosan kevergetve megpároltam. Hozzáadtam a fokhagymát, 1 percig pároltam, majd a serpenyőbe öntöttem a rizst. Fűszereztem a felaprított zsálya és rozmaring 1/3-val. 3 – 4 percig kevergettem, amíg az olaj minden rizsszemet alaposan bevont. Ezután felöntöttem a fehérborral és hagytam elsisteregni, amíg a rizs beszívta a bort. Adagolni kezdtem a zöldségalaplevet, mindig csak egy merőkanállal. Újabb adag alaplevelet csak akkor mertem rá, amikor az előzőt már beszívta a rizs. Folyamatosan kevergettem. Kicsit sóztam is.

Közben lereszeltem a parmezánt és pürésítettem a sült sütőtököt. Amikor az utolsó merőkanálnyi alaplevet is beitta a rizs, ráöntöttem a citromlevet. Megszórtam a maradék zsályával, rozmaringgal, hozzáadtam a reszelt parmezánt, a sütőtökpürét és a vajat is. Kicsit sóztam és borsoztam még. Alaposan összekevertem. Forró, száraz serpenyőben, pár perc alatt megpirítottam a diót.

Tálaláskor gorgonzolát morzsoltam a tetejére és megszórtam a friss, piros csilivel. A diót is rátettem. Ha a gorgonzola valakinek túl merész, kecskesajtot is használhat helyette.

 

 

Pácolt sült sütőtök és cékla

A múltkori több napos, konstans özönvíz alatt/után kissé megviselt voltam. Ráadásul a csizmám is beázik. Azóta tikkel a jobb szemem felső szemhéja, kezdem eléggé unni, baromi szar nem vicces érzés. Vagy csak rosszul állok hozzá…

Fogalmam nem volt, mi lesz majd belőlük, de olyan szépek voltak, hogy a zsenge céklagumót és a kicsi tököt is megvettem a piacon. A kofa is bájosan mosolygott mellé, meg régen is találkoztunk. Végül bepácoltam a zöldségeket, éjszakára a hűtőben hagytam, másnap megsütöttem. A fűszerezés pedig teljesen egyéni szocializáció kérdése, hiszen nincs kőbe vésett szabály, csak az ízlés. Csak bátran.

Előkészítés: 10 perc + 1 éjszaka a hűtőben
Elkészítés: kb. 20 perc sütés + 5 perc az összeállítás

gyomberes_pacolt_sult_cekla_es_sutotok (17)

 

Hozzávalók (1 személyes tál):

2 marék felkockázott zsenge sütőtök (kb. 1,5 x 1,5 centis kockák)
1 kis gumó zsenge cékla felkockázva (1×1 cm)
1,5 zöld citrom leve
2 – 3 nagy csipet só
4 ek. nádcukor vagy méz
4 tk. őrölt gyömbér
2 – 3 tk. szárított kakukkfű
4 kisebb zsályalevél
frissen tekert fekete bors
6 ek. extra szűz olívaolaj

1 duci gerezd fokhagyma

a tálaláshoz:

1 marék tökmag
friss kakukkfű
görög joghurt vagy mascarpone
kevés tökmadolaj
sonka

A céklát és a sütőtököt meghámoztam és felkockáztam. Külön tálba tettem őket. Megpucoltam és vékonyan felszeleteltem a fokhagymát. A páchoz összekevertem a zöld citrom levét, a cukrot, a sót, a borsot, a gyömbért, a zsályát, a kakukkfüvet és a fokhagymát. Hozzáadtam az olívaolajat, alaposan elkevertem, hogy a cukor elolvadjon. Meglocsoltam vele a céklakocákat és a sütőtököt is. Lefedve a hűtőbe tettem éjszakára. Másnap előmelegítettem a sütőt 200 fokra légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral, az egyik felébe tettem a céklát, a másikba a sütőtököt. Kb. 20 perc alatt megsütöttem, még kissé roppanós maradt. Közben párszor meglocsoltam a tálkában visszamaradt páclével.

Amíg a cékla és a tök sült, egy száraz serpenyőben pár perc alatt kissé megpirítottam a tökmagokat. Hagytam kihűlni.

Tálaláskor egy tálba halmoztam a sült céklát és a sült sütőtököt, megszórtam friss kakukkfűvel, meglocsoltam kevés tökmagolajjal, a tetejére pedig krémsajtot és egy vékony szelet sonkát tettem.

A facebookon itt találtok meg.

gyomberes_pacolt_sult_cekla_es_sutotok (24)

 

 

Krémes, sült sütőtökös lasagne rozmaringgal

A sütőtöktől édes, a krémsajttól selymes, a rozmaringtól friss és üde. És alig egy óra alatt elkészült. A sütőtököt reggel megsütöttem, este csak össze kellett állítani a vacsorát. A balkonkertészetünk gyakorlatilag utolsó, de vihogó gerilla túlélője egy rozmaringbokor. Vagyis bokrocska, hiszen alig 15 centi magas. Na, kicsit megnyesegettem, ha már olyan virgonc.

sutotokos lasagne2 (5)

 

Hozzávalók (4 – max. 6 személyre):

25 dkg lasange tészta (durum)
25 dkg sült sütőtök pürésítve
25 dkg túró
15 dkg tejszínes krémsajt (enyhén sós)
1-1,5 dl tejszín
fél szál póréhagyma (a zöld fele)
2 kis gerezd fokhagyma
1 közepes ág friss rozmaring (szárított is megfelel)
frissen reszelt szerecsendió
1 nagy marék kockázott bacon (ennyi volt itthon ;))
15-20 dkg tejszínes krémsajt  + 5-10 dkg reszelt sajt (pl. gouda)
só, bors
1 ek. olívaolaj

Egy nagy fazékban vizet forraltam a tésztának. Bőkezűen sóztam. Amíg a víz felforrt, elkészítettem a krémet. Egy serpenyőbe tettem a kockázott bacont 1 ek. olívaolajjal és közepes lángon sütni kezdtem. Amikor a bacon már ereszteni kezdte a zsírját, rádobtam a felkarikázott póréhagymát. Kb. 5 perc alatt megfonnyadt. Ekkor rádobtam az 1 gerezd felaprított fokhagymát is és még 1 percig sütöttem az egészet. Elzártam alatta a lángot. Hagytam kihűlni.

Közben a sütőtököt botmixerrel összeturmixoltam, hozzáadtam a krémsajtot és ezzel is turmixoltam kb. fél percig. Egy selymes, homogén krémet kaptam. Ezután fűszereztem: sóztam, borsoztam, belereszeltem a szerecsendiót és a másik gerezd fokhagymát, majd hozzáadtam az apróra vágott friss rozmaringot. Belekevertem a túrót is és alaposan összeforgattam. Kóstoltam és még kevés sóval helyükre igazítottam az ízeket. Egy keverőtálba reszeltem a sajtot és elkevertem a krémsajttal, ez került a végén az egész tetejére.

A sütőt előmelegítettem 210 fokra, légkeverésen.

Amikor a tészta vize felforrt, beletettem a lasagne lapokat és 4-5 perc alatt előfőztem. Közben egy tepsit, amiben a lapok kényelmesen elfértek keresztben is, vékonyan kikentem olívaolajjal. Rétegezni kezdtem: 1 sor lasagne lap, majd 4 ek. sütőtökös krém, újabb tésztaréteg, megint 4 ek. sütőtökös krém, egészen addig, amíg el nem fogytak a hozzávalók. Összesen 4 sor tésztát raktam le, a legfelső sorra pedig rásimítottam a reszelt sajtos, krémsajtos masszát.

Aranybarnára sütöttem, nagyjából 25 perc alatt. Érdemes 20 perc környékén rápillantani, nehogy megégjen a krémsajt a tetején.

sutotokos lasagne4

Csokis - sütőtökös tortácska

Trükkösen becsomagoltam a sütőtököt, a gyerekeknek meg leesett az álla… 🙂 A Márton napi – nem éppen degusztációs – menüsort ezzel a csokis sütőtökös tortával zártuk. Ej, de jó lett volna utána egy pálinka szétcsapatni az egészet…

A férj szerint meg lassan én leszek a “tökös” csaj… Hát ez van. 🙂

5etcsokis sutotokos suti1

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

12,5 dkg reszelt nyers sütőtök
2 egész tojás
7 dkg nádcukor
7,5 dkg liszt
10 dkg 60%-os étcsokoládé
5 dkg vaj
1 csapott tk. sütőpor
csipet só
1 marék mogyoró felaprítva
1 csapott tk. gyömbér
vanília sodó (az ünnepelt egyik kedvence)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra légkeverésen, a tortaformát kivajaztam, kiliszteztem.

A mogyorót késsel apróra vágtam, a sütőtököt lereszeltem. Egy kisebb keverő tálba tördeltem a csokit, hozzáadtam a vajat és a gyömbért, majd vízgőz felett összeolvasztottam. Közben a tojásokat habosra kevertem a cukorral, beleszitáltam a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet és alaposan összeforgattam. A reszelt sütőtököt is beleforgattam.

Amikor a csokis keverék teljesen felolvadt és kissé kihűlt, a masszához kevertem azt is. Az egészet beleöntöttem a tortaformába, majd 20 – 25 percre a sütőbe toltam. Nagyjából 20 perc elteltével tűpróbáztam és még pár percre visszatoltam a sütőbe. Figyeltem, nehogy kiszárítsam a tésztát, nem akartam, hogy fojtós legyen. Vanília sodóval kínáltam. Legközelebb megsütöm a sütőtököt és a pürét keverem a tésztához.

6etcsokis sutotokos suti2

Rozmaringos sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

“- Hmmm. Ez nagyon finom. mi ez?
– Sütőtökkrémleves.
– ŐŐŐ, sütőtööök? Köszönöm, elég volt.”

Miért van az, hogy ha egy leves ízlik, de mondjuk utáljuk a sütőtököt és megtudjuk, hogy az sütőtökből van, már nem is ízlik? 🙂 Ez a leves nagyon ízlett a fiúknak is, de amikor az ifjabbik báty meghallotta, hogy miből is van, letette a kanalat. Egészen addig a pontig lapátolta befelé… Haha. 🙂

A joghurttól kissé savanykás lesz. A receptet a Nők Lapja 43. számában olvastam, csak egy keveset módosítottam rajta. A Márton napi menüt ezzel indítottuk ma.

3sutotokkremleves1

 

Hozzávalók (6-8 főre):

70 dkg pucolt, kimagozott sütőtök
2 dl natúr joghurt
1 – 1,5 dl tejszín
2 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1,6 – 1,7 dl víz
kevés friss, vagy szárított rozmaring (egy nagyobb csipet elég, nehogy elnyomja a leves ízét)
tökmagolaj
hántolt, natúr tökmag

A tököt megpucoltam, apró kockákra vágta. Egy fazékban tökmagolajat hevítettem, majd közepes lángon megdinszteltem. Sóztam, borsoztam, hozzáadtam a zúzott fokhagymát és felöntöttem a vízzel. Puhára főztem.

Botmixerrel pépesítettem, majd egy kóstolás után még kicsit sóztam, borsoztam, a rozmaringgal fűszereztem. Hagytam kicsit hűlni, majd belekevertem a joghurtot és a tejfölt.

Száraz serpenyőben enyhén megpirítottam a tökmagot. Érdemes lefedni közben, mert pirítás közben pattog. Tálaláskor a levest megszórtam kevés tökmaggal és meglocsoltam pár csepp tökmagolajjal.

Kakaós sütőtökös süti

Anyukám receptjei között találtam egy kakaós gyümölcsös süti receptet. A szomszédasszonyától kapta, aki eléggé penge a sütikben. Ráadásul laktózmentesen süt, mert az unokája laktózérzékeny. Az egyeztető tárgyalások után megkaptam a kilövési engedélyt, és most megsütöttem. Eredetileg reszelt alma van a tésztájában, és sárgabaracklekvárral keni meg. Az almát sült sütőtökre cseréltem, és mivel mézédes volt a tök, kevesebb cukrot kellett beletenni. A baracklekvár helyett pedig házi szilvalekvárt használtam. Egy pohár tej hozzá, és jöhet a mozizós uzsonna.

És ezúton is köszönöm egy kedves olvasómnak, Lilinek, hogy szólt, ne zavarjalak össze Titeket, és ha már egyszer liszttel sütök, ugyan toldjam már meg vele a hozzávalók listáját. Szóval, javítva. Bocs Skacok. Szarvas hiba. 🙂

1kakaos sutotokos suti1 (1280x853)

 

Hozzávalók:

a tésztához:

20 dkg liszt
20 dkg margarin (szobahőmérsékletű)
15 dkg porcukor
3 tojássárgája
1 egész tojás
10 dkg porcukor (nádcukorból)
20 dkg sült sütőtök
1 cs. sütőpor
5 dkg cukrozatlan kakaópor
1 nagy marék dió durvára törve, pirítva
2 tk. őrölt fahéj
csipet só

a tetejére:

3 tojásfehérje
szilvalekvár
1 tk. őrölt fahéj
2 csapott ek. nádcukor
fél citrom leve
kevés durvára tört dió

A sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral. A diót késsel durvára vágtam, majd száraz serpenyőben pár perc alatt enyhén megpirítottam. Hagytam kihűlni. A sült sütőtököt botmixerrel pépesítettem.

Ezalatt a lisztet elkevertem a sütőporral és egy csipet sóval, beleszórtam a kakaóport, és 2 tk. fahéjat. Beleraktam a kihűlt diót is. A margarint habosra kevertem a porcukorral. Egyenként hozzáadtam a 3 tojássárgáját, majd az egész tojást, a sütőtököt és homogénre kevertem. Ezután apránként összeforgattam a sütőporos, kakaós lisztes keverékkel és jól összedolgoztam.

A masszát a tepsibe öntöttem, elsimítottam a tetejét és bőkezűen megkentem a házi szilvalekvárral. Megszórtam 1 tk. fahéjjal. A tepsit betoltam a sütőbe és nagyjából 20 percig sütöttem. 15 perc után érdemes tűpróbával ellenőrizni, mivel ebben a verzióban nincs reszelt gyümölcs a tésztában, amitől nedvesebb lesz. Ha még nagyon ragacsos marad a tű, további 5 percig lehet sütni. A tészta egyébként sül még keveset (kb. 5 percet) a fehérjehabbal együtt is. Attól pedig nem kell tartani, hogy a szilvalekvár megég a tetején, cserébe a leve kicsit beszivárog a tésztába.

A sütési idő vége előtt pár perccel elkészítettem habot. A tojásfehérjéket kemény habbá vertem a cukorral, közben hozzácsorgattam fél citrom levét is. A sütit kivettem a sütőből és a tészta tetejére simítottam a habot. Megszórtam a dióval, visszatoltam a sütőbe és addig sütöttem, amíg a hab kapott egy kis halvány barna színt.

A szilvalekvárt a tésztába is keverhetjük. Reszelt almával, körtével, birsalmával is isteni.

22kakaos sutotokos suti3 (853x1280)

Kacsamáj sütőtökkel, körtével

Chili&Vanilia aktuális MANCS-os receptje adta az alapot, csak kicsit magamra szabtam. A piac roskadásig tele volt bébispenóttal, sütőtökkel és paszternákkal. Mindenféle gyümölccsel, pl. vilmoskörtével. Kacsamájunk volt, vidékről, háztól kaptuk, amit még tegnap este beültettem fokhagymás tejbe és éjszakára a hűtőben hagytam.

1kacsamaj sutotokos kortes bebispenottal (1024x683)

 

Hozzávalók (3 főre):

az öntethez:

1 nagyobb citrom leve és reszelt héja
2-3 tk. méz
1 sovány gerezd fokhagyma fele
1 csapott tk. gyömbér (pucolt, reszelt friss vagy őrölt)
1 csapott tk. felaprított, friss rozmaring
csipet só (tényleg csak annyi, amennyi éppen elfér a két ujjbegy között)
2-3 ek. olívaolaj

a salátához:

1-2 db vilmoskörte
kb. 20 dkg nyers reszelt sütőtök
fejenként 2-3 nagy marék nyers bébispenót

a rösztihez:

20 dkg megpucolt krumpli
10-12 dkg nyers sütőtök
1 kisebb paszernák
kicsi csipet só, bors, 1 kisebb ágnyi friss rozmaring (vagy 2 tk. szárított)
2 ek. sós krémsajt
5 dkg sajt (pl. gouda)
10 ek. olaj a sütéshez

a kacsamáj:

6-8 szelet pecsenyekacsamáj (bő 1 centi vastag szeletek, vagy 20 dkg)
1 ek. liszt
1 púpozott tk. zsír (ha van, akkor kacsazsír)

A bébispenótot megmostam, lecsöpögtettem.

A rösztihez a zöldségeket megmostam, megpucoltam és a kis lyukú reszelőn lereszeltem. Pár percig hagytam állni, ezalatt elkészítettem az öntetet. A citrom héját lereszeltem, a levét kicsavartam, a friss rozmaringot megmostam, késsel apróra vágtam.  A citrom levét elkevertem a mézzel, a citromhéjjal, a gyömbérrel, a sóval és a borssal, hozzáadtam a rozmaringot, végül az olívaolajat. Félretettem. A körtéket megmostam, de nem hámoztam meg. Szép pirosas vilmoskörtét kaptunk a piacon, remekül mutatott a zöld salátán a színes körtehéj. Kimagoztam, majd fél centis szeletekre vágtam. Meglocsoltam 1 tk. citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A sajtreszelő nagy lukú oldalán lereszeltem a nyers sütőtököt.

A rösztihez lereszelt zöldségeket alaposan kicsavartam, majd fűszereztem. Megmostam, nagyon apróra vágtam a rozmaringot és a zöldséges masszához adtam. Belekevertem a sós krémsajtot, borsoztam, óvatosan sóztam, mert a krémsajt már kellően sós volt. Kézzel alaposan összedolgoztam. Kicsit hagytam állni, amíg a májat megmostam és felszeleteltem.

Két nagyobb serpenyőt felhevítettem. Az egyikbe az olajat, a másikba a kacsazsírt tettem. Az olajos serpenyőben közepes lángon kisütöttem a vékony pogácsákká formázott rösztiket, oldalanként 6-8 perc alatt. A másik, kacsazsíros forró serpenyőbe tettem a lisztben vékonyan megforgatott májszeleteket, és oldalanként 2-3 percig sütöttem a közepesnél kicsit erősebb lángon. Ezután tányérra szedve pihentettem, amíg a röszit is megsült.

Összeállítottam a tálat. Bébispenótot halmoztam a tányér közepére, rászórtam a nyers, reszelt sütőtököt, majd ráraktam a körteszeleteket is. Meglocsoltam az öntettel. A halom tetejére raktam 1 rösztit, majd 2 kis szelet kacsamájat. Durva szemű sóval szórtam meg.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!