Maradéktalanítottam. 15 dkg sonkát felhasználtam ehhez a sonkás quiche-hez, már csak fél kiló maradt, amivel kezdenem kell(ene) valamit. Azt hiszem, fagyasztás lesz a vége, mert én már torkig vagyok a húsvéti sonkával.
Tészta előkészítése: 5 perc + 20 perc hűtés
Töltelék elkészítése: 5 perc
Sütési idő: 10 perc vakon sütés + 7 perc elősütés + kb. 30 perc sütés
Hozzávalók:
a tésztához:
15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
2 ek. jéghideg víz
1 csapott kk. só
2 kis szál friss kakukkfű, finomra aprítva
a töltelékhez:
15 dkg maradék főtt füstölt sonka
3 + 1 szál újhagyma
2 + 1 gerezd fokhagyma
3 – 4 szál friss kakukkfű finomra aprítva
3 egész tojás
2,5 dl tejszín
2 ek. tejföl
csak 1 csipet só, mert a sonka elég sós
frissen tekert bors
4 – 5 db aszalt paradicsom (a fűszeres olajat is felhasználtam)
10 dkg cukkini
Először összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagy keverőtálba mértem, majd hozzáadtam a felkockázott vajat és a sót. Az ujjbegyeimmel elmorzsoltam a vajat a sós liszttel, beleszórtam a finomra aprított kakukkfüvet. Hozzáadtam 2 ek. jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Korongot formáztam belőle, majd folpackba csomagolva 20 – 25 percre betettem a hűtőbe.
5 perccel azelőtt, ahogy kivettem a tésztát a hűtőből, bekapcsoltam a sütőt 200 fokra (alsó – felső üzemmód), hogy előmelegedjen. Egy kb. 13 x 20 centis tűzálló tálat vékonyan kivajaztam. 3 újhagymát megpucoltam, vékonyan felkarikáztam, a megpucolt fokhagymából 2 gerezdet finomra zúztam. Felaprítottam a sonkát és az aszalt paradicsomokat. 20 perc után kivettem a tésztát a hűtőből, lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyan kinyújtottam, akkorára, hogy a tűzálló tálba téve legyen kb. 3 centi magas pereme. Szépen elegyengettem, sütőpapírt tettem rá, arra pedig 4 – 5 maréknyi száraz babot nehezéknek. 10 – 12 percig sütöttem így vakon, majd már a sütőpapíros nehezék nélkül újabb 6 – 7 percig.
Amíg a tészta sült, elkészítettem a tölteléket. Egy serpenyőt közepes lángon hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, majd rádobtam a 3 szálnyi felkarikázott újhagymát és pár perc alatt megdinszteltem. Ekkor hozzáadtam 2 gerezd zúzott fokhagymát és még 1 percig pároltam. Beletettem a sonkát, kicsit feljebb vettem a lángon a serpenyő alatt és pár perc alatt átpirítottam. Ráöntöttem az aszalt paradicsomok fűszeres olaját is. A tojásokat felvertem egy keverőtálban, hozzáadtam a tejfölt és a maradék 1 szál vékonyan felkarikázott újhagymát, az 1 gerezd fokhagymát, és egy kézi habverővel elkevertem. Megszórtam frissen őrölt fekete borssal, csipet sót adtam hozzá, és beleszórtam a finomra aprított kakukkfüvet is. Felöntöttem a tejszínnel. Vékony szeletekre vágtam a cukkinit.
Amikor a tészta megsült, egyenletesen elterítettem rajta a sonkát, erre fektettem a felszeletelt cukkinit, majd óvatosan ráöntöttem a tojásos, tejszínes levet. A tetejére szórtam az aszalt paradicsomot. A sütő hőfokát 190 fokra mérsékeltem és kb. 35 perc alatt készre sütöttem a lepényt. Ezalatt a töltelék megszilárdult, a tojás is átsült, de még kicsit remegős maradt az egész. A cukkini is megpárolódott.
Egy ötlet a maradék sonka hasznosítására. Ez pedig a facebook oldalam.
Szerintetek