Rizsázzunk!

Instant forró csoki helyett...

…igazi forró csokoládé, ha már. És egy a világomat alapjaiban megrendítő felismerés 12 év után.

Az óvoda utcájában, kb. 240 méterre az ovitól, a túloldalon van egy cukrászda. Stratégiailag kiemelt helyen. Az utca pedig az ovitól hosszában és széltében is arrafelé lejt… Tavasztól őszig erőteljesebben.

Fagyi ott ilyenkor már nincsen. Végül is az egy cukrászda, nem fagyizó, tök egyértelmű.  De olyan kakaós csigát sütnek, amitől párás lett a szemem, igaz, 12 évembe telt, amíg 3 napja észrevettem, hogy van nekik. Szóval, a fagyi helyett most forró csoki van (3 féle), tasakos, porból. De főleg rettenet édes. Rozi ott hagyta, pedig neki van külön sütis és csokis gyomra is. Ami az édességekhez fűződő erős (szerintem akkut) vonzalomra utal.

Tegnap csináltam neki olyat, ami közelebb áll a valósághoz.

Abszolút hiánypótló recept következik. Piaci rést tömök be vele. 😉 😛

Előkészítés: 3-5 perc

Elkészítés: 5 perc

fahejas_szerecsendios_forrocsoki_merge3

 

fahejas_szerecsendios_forrocsoki5

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

8-10 dkg jó minőségű étcsokoládé (min. 60%-os)

1 csapott ek. jó minőségű cukrozatlan kakaópor

2-3 dl teljes tej vagy gabonatej (én ezúttal mandulás rizsitalt használtam)

1 ek. lágy sötétbarna nádcukor (lehet több vagy kevesebb ízlés szerint)

csipet só

1-2 kicsi fahéjrúd

néhány csipet frissen reszelt szerecsendió

1 tk. puha vaj (vagy kókuszzsír)

A mandulás rizsitalt/tejet egy kis lábasba öntöttem. Hozzáadtam a fahéjrudat és a cukrot. Közepes lángon felfőztem, de nem forraltam. Beletördeltem az étcsokoládét, megszórtam a szerecsendióval és a csipet sóval. Belekevertem a cukrozatlan kakaóport és egy kézi habverővel alaposan elkevertem, amíg a csokoládé teljesen felolvadt. Ha szükséges, édesíthetitek még cukorral  vagy ha túl sűrűnek találjátok, hígíthatjátok kevés tejjel vagy vízzel. A végén 1 tk. vajat adtam hozzá, amitől még krémesebb és fényes lett.

Extra bűnként tejszínhabbal dúsíthatjuk. Én hétvégén azzal fogom inni. Ez már tuti.

Facebook: Rizsázzunk!

Háttér: fotohatterek.hu

fahejas_szerecsendios_forrocsoki4

fahejas_szerecsendios_forrocsoki_merge1

 

Kecskesajtos puliszka sült paradicsommal és rukkolával

Fenséges íze van a paradicsomnak. Most a legfinomabb. Főleg a kicsiknek, a sárgáknak. És a zöldeknek, meg a pirosaknak is. De főleg a sárgáknak. Mézédes, szaftos, roppanós. Szeretem én azért az őszt is. Nagyon.

Előkészítés: 10 perc

Elkészítés: 25-30 perc

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_merge3

 

Hozzávalók (4 főre):

a sült paradicsomhoz:

3 bögre (2,5 dl-es) színes koktélparadicsom

2 nagy gerezd fokhagyma

1 fej lilahagyma

kevés olívaolaj

só, bors

a rukkolához:

1 tk. vaj

2 ek. olívaolaj

5 nagy maréknyi rukkola

2-3 nagy csipet őrölt szerecsendió

1 tk. friss citromlé

a puliszkához:

3-4 bögre (2,5 dl-es) víz vagy zöldségalaplé

1 bögre kukoricadara

1 nagy csipet őrölt fehérbors

2-3 nagy csipet őrölt szerecsendió

1 tk. friss citromlé

15 dkg érett kecskesajt

1 marék pisztácia (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem légkeverésen 210 fokra. A sütő tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A paradicsomokat megmostam, szárazra töröltem és kevés olívaolajjal meglocsoltam, kissé sóztam. A sütőpapírra tettem őket. Megpucoltam és felnegyedeltem egy lilahagymát, a paradicsomok mellé tettem. Héjastól a tepsire raktam 2 duci gerezd fokhagymát is. A forró sütőben, kb. 20-22 perc alatt az egészet aranybarnára sütöttem. Félidőben óvatosan megfordítottam a paradicsomokat.

Megpucoltam és finomra aprítottam a 2 nagy gerezd fokhagymát. Egy magasabb falú serpenyőt hevíteni kezdtem, beletettem az olívaolajat és a vajat, majd közepes tűzön, 1-2 perc alatt megpároltam a fokhagymát. Nem szabad, hogy megbarnuljon, attól keserű lesz. Amikor a fokhagyma illatosra párolódott, lehúztam a serpenyőt a tűzről, beletettem a rukkolát, sóztam, borsoztam, őrölt szerecsendióval és kevés citromlével fűszereztem. Kevergettem, amíg kissé megpárolódott. Adtam hozzá 2 ek. reszelt kecskesajtot is. Egy tálban félretettem.

A serpenyőbe öntöttem a zöldségalaplevet/vizet, felforraltam és hozzákevertem a kukoricadarát. Alaposan elkevertem, amíg teljesen csomómentes lett. Sóztam, borsoztam és kb. 10 perc alatt megfőztem. Rendszeresen átkevertem. 1 nagy csipet őrölt szerecsenedióval és még egy kevés sóval ízesítettem. Belekevertem a kecskesajtot.

Tálaláskor a puliszkát tálkába tettem, a tetejére raktam a sült paradicsomokat és a szerecsendiós, fokhagymás rukkolát. Megszórtam még egy kevés kecskesajttal és kevés durvára vágott pisztáciával. Extra szűz olívaolajat csurgattam rá.

Facebook: Rizsázzunk!

Ötlet: innen

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_3A

sult_paradicsomos_kecskesajtos_puliszka_6A

Sós karamella. Brutál csokoládétorta. 5000 kalória története.

…a védésed utáni buliba én viszem a sütit, valamilyen nagyon csokisat. – így én, nagyvonalúan, még február elején a húgomnak. Aztán persze épp a buli előtti napon sikerült lerobbannom, nem voltam ott: …oké, és bocs, hogy nem megyek, de a szülinapodra csinálok neked valami durván csokisat, mondjuk egy csokitortát. Február végén volt a szülinap. Pár napja végül, még a hét elején, megbeszéltük, hogy szombaton átjön hozzánk, én pedig megcsinálom azt a tortát.

Szombat reggel. Annak a szombatnak a reggele (azaz tegnap), aminek a délutánjára áthívtam a tesómat. A legnagyobb nyugalommal elmentem iskolába. Indulás előtt még a délutánt is leszerveztük Zolival és Rozival: suli után együtt elmegyünk valamilyen barkácsboltba valamilyen szerszámokat venni, utána meg benézünk a sógoromhoz fagyizni. Én balra el. Szorgosan jegyzeteltem a suliban, mégis csak vizsgára bocsátó modulzáróra (aka zh) készülünk. A tanárnő is bekeményített, meg befenyített, meg szigorút játszott. Tovább tartott a suli, mint eredetileg terveztük. Éhes voltam és tele volt a tipegőm a savfokkal és a zsírtartalommal. A bemagolandó kérdések száma meg valahogy több lett a nap végére, az ígért 150-nél éppen tízzel több…

…kicsivel később, szombat délután, már otthon a kanapén. Legyalult aggyal fetrengtem, mikrobák, enzimek meg a hülye zsírok nyomasztottak. Abba a pillanatban, hogy Zoli szólt, indulhatunk, beugrott, hogy délután 5 körül jön a húgom, hogy végre megkapja a szülinapi tortáját. Azt a tortát, amit 1 hónapja ígérgetek neki… 15.33-kor vágott belém a felismerés, és hirtelen pánikomban majdnem felhívtam, hogy ő, izé, szóval, ő, mi lenne, ha, izé, inkább fagyizni jönne velünk? 😉

Zoli és Rozi elmentek a praktikus barkácsboltba (mint utólag kiderült, oda), én meg eszemet vesztve elkezdtem összerakni a tortát. Aztán rájöttem, hogy nincs itthon sós mogyoró. Amióta letekeredtem róla és helyette áttekeredtem a sült hagymára és az étcsokira, nincs itthon sós mogyi. Mondjuk a sült hagyma is sós és ropogós, értelmezhettem volna nagyvonalúan is a receptet. Akár. De nem, helyette cipő fel, dzseki fel, telefon zsebre, ajtó becsap, homlok csattan: a kulcsom! BENT MARADT A PULTON! Na mindegy, most már lemegyek a boltba, nem ücsöröghetek a lábtörlőn. Felhívtam a férjet, hogy kicsit gyorsabban érjenek már haza és sebesebben vásároljanak és nézelődjenek a barkácsboltban, mint tervezte, mert helyzet van. Rozi akkurátusan megnéz, megfog mindent, amit elér és még kis kalapácsot is akart, szóval időben inkább erősen felültervezett az apja. De mivel épp indulóban voltak attól a barkácsbolttól, ami nemrég kivonult az országból, úton a másik felé, amelyik még itt van, hazakanyarodtak egy kulccsal. Így nem kellett Rozit hajtani, megnézhetett mindent, amit akart, bár kalapácsot nem kapott, de kifesthető húsvéti gipsztojást igen. Én meg visszajutottam a konyhába, és elkészült a torta, mielőtt a húgom megérkezett (késett, szerencsére).

Elkészítés: kb. 1 óra

Hűtési idő: min. 1 óra

sos_mogyoros_karamellas_csokolade_torta (2)

 

Hozzávalók (kb. 15 centis formához):

a kekszes alaphoz:

13 dkg zabkeksz darálva

8 – 10 dkg vaj olvasztva (attól függően, mennyit vesz fel a keksz)

60 gr darált mandula

a karamellhez:

13 dkg nádcukor

5 dkg vaj

1 dl tejszín

1 nagy marék (kb. 5 dkg) sós mogyoró durvára aprítva

1 nagy csipet só

az étcsokoládékrémhez (ganache): 

20 dkg étcsokoládé (min. 55%-os)

3 dkg vaj

1,5 dl tejszín

néhány nagy csipet frissen reszelt szerecsendió

a sós grillázshoz:

10 dkg nádcukor

1 nagy marék durvára vágott sós mogyoró

a tetejére: sópehely (elhagyható)

Először összeállítottam a torta alapját. A kekszet késes aprítóban összeaprítottam, majd elkevertem a darált mandulával és az olvasztott vajjal. Egyenletesen elterítettem a kapcsos tortaforma aljában és úgy nyomkodtam bele, hogy legyen egy kis pereme (kb. 1,5 – 2 cm). Hűtőbe tettem megszilárdulni.

Elkészítettem a karamellt. A cukrot alacsony hőmérsékleten melegíteni kezdtem. Nem rázogattam, nem kevergettem, csak hagytam világos borostyán barnára karamellizálódni. Hozzáadtam a tejszínt és a vajat. Addig melegítettem tovább kevergetés mellett, amíg egynemű lett. Ekkor beleszórtam a mogyorót és a már kihűlt tortaalapra kentem. Hagytam kihűlni, amíg összeállítottam a ganache-t.

A krémhez (ganache) az étcsokoládét apróbb kockákra törtem és a vajjal együtt egy keverőtálba tettem. Egy kisebb lábasba bő 2 ujjnyi vizet öntöttem, a lábasra ültettem a keverőtálat és lassan melegítve, hogy a víz épp csak gyöngyözzön a tál alatt, összeolvasztottam a csokitat. Amikor a csoki és a vaj teljesen felolvadt, levettem a gőzről, reszeltem bele szerecsendiót (kb. fél mk.), végül hozzákevertem a tejszínt. Kézi habverővel simára, fényesre kevertem. Ezt is a tortára kentem és visszatettem a hűtőbe dermedni.

Megcsináltam a grillázst, a torta tetejére. A sütő tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A cukrot alacsony lángon melegíteni kezdtem egy alacsonyabb falú serpenyőben, és borostyán színűre karamellizáltam. Ezután hozzáadtam a durvára vágott mogyorót, a sütőpapírral öntöttem és elterítettem. Amikor kihűlt, összetörtem (én egy koktélos zúzófával, de a sodrófa is tuti). Felvágás, tálalás előtt a torta tetejére szórtam belőle.

Eredetileg linzertésztával terveztem ezt a tortát, még amikor valamikor télen az egyik Good Food magazinban láttam James Martin karamellás csokiganache receptjét. A hárdkór csoki, a karamell és ehhez valami sós megvolt a fejemben, de a fenti körülmények beállása után módosítanom kellett (a Nők Lapja Konyha Desszert magazin kihúzott a …..ból a kekszes alap és a grillázs ötletével).

Facebook: Rizsázzunk!

 

sos_mogyoros_karamellas_csokolade_torta (11)

sos_mogyoros_karamellas_csokolade_torta (9)

(Ej, de siralmas állapotban van a háttérben az a petrezselyemzöld…)

Almás pudingos pite szerecsendióval

Hagyományőrzősre vettük a figurát, népi motívumokban most már nem szenvedünk hiányt. Nagyon piaci ár alatt vettünk egy sváb kalocsai mintás étkezőgarnitúrát, Anyósoméktól meg kaptunk egy több, mint 100 éves tálast, csetreszekkel együtt. Mi oda vagyunk érte, nagyon szép. Az apukám szerint elmegy, “de hát végül is, Ti nézitek gyerekem”. Igen, szerencsére, mi nézzük.

Kezdett erősen lincs közeli hangulat kialakulni, amiért napok óta nem csináltam desszertet, így ha menteni akartam a hátsó felemet, sütnöm kellett. Uszkve 3 hete nyitva volt egy weboldal egy almás süti receptjénél. Minden reggel újra megnéztem, oké, ma megsütöm… 3 hét után sikerült erőt vennem magamon, meg a tilitolizásomon, mert már én is remegtem valami édes cuccért. Hiába, az önzés remek motiváció. 😉

De az, hogy a custard powder-t (pudingpor) simán caster sugar-ként (porcukor)  kódolta az agyam, azért okozott némi keveredést az előkészítésnél. Amikor ugyanis felfogtam, hogy amit hittem, az nem az, összerándult az arcom. Kissé pánikszerű keresgélés után, találtam a szekrényben egy csomag vaníliás pudingport, a főzős fajtát. Aztán, amikor arra is rájöttem, hogy most éppen nem szabad tartású tyúkok tojása van itthon…

Ja, és jelölték a blogomat a HVG éves blogversenyén, a Goldenblog 2014-en. Ez egy szavazós játék, tisztára mint a Big Brotherben, szóval, ha tetszik a blog, meg amit itt csinálok, nyomjatok egy szavazatot a Rizsázzunkra. Szavazni ezen az oldalon tudtok, értelemszerűen a Gasztro kategórián belül találtok meg. Hála és köszönet! 🙂

Előkészítés: kb. 20 perc

Sütés: 50 – 60 perc

szerecsendios_almas_pudingos_pite (1)

 

Hozzávalók (kb. 20 centis tortaformához):

a tésztához:

20 dkg finomliszt

12,5 dkg hideg vaj felkockázva

1 cs. vaníliás cukor (eredetileg nincs benne)

1 nagy csipet só

2 ek. vaníliás pudingpor

1 közepes tojás felverve

2 ek. hideg víz (ha kell, lehet több is)

a töltelékhez:

1,6 dl teljes tej

1,6 dl tejszín

2 közepes tojás sárgája felverve

2 púpozott tk. kukoricaliszt

40 g porcukor

1 cs. vaníliás cukor

1 csapott tk. frissen reszelt szerecsendió

60 dkg alma (hámozott, csumázott mennyiség, cikkekre vágva)

1 citrom leve

4,5 dkg demerara cukor (kristálycukor is jó)

1 nagy maréknyi demerara cukor a szóráshoz

 

Először összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a pudingport, a felkockázott hideg vajat, egy csipet sót és az ujjaimmal elmorzsoltam, durva kenyérmorzsa állagúra. Beletettem a felvert tojást, a vaníliás cukrot és 2 ek. hideg vizet, hogy szépen összeálljon a tészta. Ha kell, adhatunk hozzá még egy evőkanálnyi vizet. Ha nem áll össze a tészta, akkor pedig néhány szórásnyi liszttel korrigálhatjuk. Gyors mozdulatokkal, hogy a tészta ne melegedjen fel, összegyúrtam. Gombóccá formáztam és folpackba tekerve bő 30 percre a hűtőbe tettem.

A tejet és a tejszínt egy lábasba öntöttem, és addig melegítettem, amíg már majdnem felforrt. Közben egy kisebb edényben elkevertem a tojássárgáját a kukoricaliszttel és a porcukorral. A legalacsonyabbra állítottam a lábas alatt a lángot. A forró tejes tejszínes keverékből egy merőkanálnyit a tojásos keverékhez adtam, vékony sugárban csurgattam hozzá, miközben egy kézi habverővel folyamatosan kevertem. Ezután az egészet lassan a tejes, tejszínes keverékhez öntöttem, folyamatosan kevertem. Addig főztem takarék lángon, állandóan kevergetve, amíg besűrűsödött és egy evőkanál hátulján már nem folyt le. Húzzunk az ujjunkkal egy csíkot a kanál hátulján, és ha a krém már nem folyik össze, hanem megmarad a csík, még pár percig főzzük, és kész is. Belereszeltem a szerecsendiót, alaposan elkevertem és egy kisebb tálkába öntöttem. Szorosan lefedtem fóliával (nem lesz bőrös a teteje) és hagytam teljesen kihűlni.

Az almákat meghámoztam, kimagoztam és kb. fél centi vastag cikkekre vágtam. Meglocsoltam a citromlével, rászórtam a cukrot, alaposan összekevertem és félretettem.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy kb. 20 centis kapcsos tortaforma aljára sütőpapírt tettem. A hideg tésztát enyhén lisztezett deszkán 3 mm vékonyra nyújtottam, nagyjából 35-40 centis kört kaptam. A tortaformába tettem, a széleit hagytam lelógni a forma pereméről. Beletettem az almát, szépen visszahajtogattam a tészta széleit, össze is csipkedtem a hajtásoknál, és beleöntöttem a vaníliapudingot. A tészta visszahajtott széleit lekentem a felvert tojással, végül az egészet megszórtam egy nagy maréknyi cukorral. Kb. 50 perc alatt készre sütöttem. Ahhoz, hogy szeletelhetőbb legyen és a puding kevésbé legyen folyós, hagyjuk teljesen kihűlni.

Vanília fagyival még sokkal jobb, egyetek hozzá bátran.

szerecsendios_almas_pudingos_pite (6)

 

szerecsendios_almas_pudingos_pite

Meggyes kakaós olívaolajos süti

Eredetileg magozott meggyet ír a recept, de az van, hogy lusta dög voltam meggyet magozni. Ami egyébként hegyekben áll itthon. Viszont volt egy üveg jófajta házi meggylekvár, mert Apukámat idén is elkapta a gépszíj, befőzött. Na ez került a tésztába. Ettől kicsit testesebb lett, de igen csak kedvemre való így is.  Meg az is, hogy a szomszédasszonynak is ízlett. 😉

Kavarós süti, semmi fakszni, az ilyet szeretem. Köszi a receptet Hébe-hóban barátomnak és a nagymamájának (az eredeti itt). 🙂

Előkészítés: 10 perc
Sütési idő: kb. 20 perc/tűpróba!

meggyes_kakaós_süti

 

Hozzávalók (kb. 15 cm x 22 cm-es tespihez):

2 bögre liszt (kb. 25 dkg)
fél bögre cukor (kb. 12 dkg)
1 csomag sütőpor
1 csomag vaníliás cukor
3 – 4 ek. cukrozatlan kakaópor
1 csapott tk. őrölt szerecsendió
1 tojás
1 bögre tej (2 dl)
fél bögre extra szűz olívaolaj (1 dl)
csipet só
2 tk. reszelt citromhéj (zacskós szárított volt)2 – 3 ek. házi meggylekvár
fehércsokoládé

A sütőt előmelegítettem 175 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A száraz hozzávalókat egy nagy keverőtálba tettem és elkevertem. Ezután hozzáadtam a nedves alapanyagokat is. Simára kevertem. A masszát a tepsibe simítottam, egyenletesen. A tetejére néhány pötty meggylekvárt tettem, amire fehércsokoládé kockákat raktam. A tepsit betettem a sütőbe és megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, kb. 20 perc alatt készre sült.

A nagy, felnőtt homokozóban is megtaláltok, itt.

meggyes_kakaós_süti (5)

meggyes_kakaós_süti_merge2

 

Juhtúrós krémsajtos krumplis nudli

Szóval, ez a nudli nem jött volna létre, ha nem csinálok embertelenül sok krumplis tésztát a sárgabarackos gombóchoz. Kicsit töketlenkedtem vakartam a fejemet, hogy most mi a francot csinálok a maradékkal, ami akkora darab volt, mint a fejem. Hát ez lett.

juhturos_kremsajtos_krumplinudli (5)

 

Hozzávalók (4 főre):

a tésztához:

0,5 kg ó krumpli (ha nincs, akkor több liszt kell az újkrumplihoz)
15 – 20 dkg liszt (a krumpli lisztességétől függően)
1 csapott ek. búzadara
1 ek. zsír (olaj is jó)
1 tojás
nagy csipet só
1 tk. őrölt fahéj

a mártáshoz:

2 ek. juhtúró
3 ek. krémsajt (mascarpone volt)
1,5 dl tejszín
1 gerezd fokhagyma
1 tk. stárított kakukkfű
feketebors
frissen reszelt szerecsendió

só, ha szükséges

Egy nagy fazékban vizet kezdtem forralni.

A barackos gombóchoz nem használt tésztával dolgoztam (elkészítési mód itt). Maréknyi darabokat lecsíptem a tésztából, lisztezett deszkán hosszú hengert sodortam, majd késsel a kívánt méretre vágtam a tésztát. Lisztezett kézzel a tenyereim között kicsit megformáztam, nudli alakúra.

Amíg a víz felforrt elkészítettem a mártást. A juhtúrót simára kevertem a mascarponéval, beletettem egy gerezd zúzott fokhagymát, majd hozzáadtam a tejszínt is. Egy magasabb falú serpenyőbe öntöttem, összeforraltam, és a végén fűszereztem borssal, kakukkfűvel, szerecsendióval. Csipet sót is adtam hozzá.

A nudlikat a lobogó vízbe tettem főni. Megvártam, amíg feljöttek a víz tetejére, majd még 2 – 3 percig hagytam főni. Szűrőlapáttal a forró juhtúrós mártásba szedtem, és alaposan összeforgattam. A tetejére forró olajban pár perc alatt megsütött koktélparadicsomot tettem.

A facebookon pedig itt találtok.

juhturos_kremsajtos_krumplinudli (2)

juhturos_kremsajtos_krumplinudli_merge1

Citromfüves bodzás nyers szamócaleves

Az volt a tervem reggel, hogy ma időben hazahúzom a gyereklányt a grundról. Ment is minden, ahogyan anyuka elképzelte, egészen addig, amíg indulás előtt (mikor máskor) elő nem került egy doboz kréta. A csajok meg vinnyogva rendeztek arcfestő versenyt. Az egyetlen még jelenlévő kisfiú inkább csendesen hátrébb húzódott, de az arca mindent elárult. 😉

Na szóval, a végén a megszokottnál is jóval később sikerült hazacuccolnunk. A boltba már nem volt cérnám bemenni, tovább tartott volna lemálházni a bejáratnál, mint bármit is megvenni. Gyümölcs volt itthon, az mindig van, az erkélyen burjánzik a citromfű, a kamra meg tele van bodzaszörppel. Kint meleg volt, a hideg, nyers gyümölcsleves pont jól esett. Rozi meg közölte, hogy ilyet mindennap csinálhatok neki, de csak ha mandulát is mindig kap hozzá. Rozi arca egyébként kb. olyan színű volt a smink kurzus után, mint a levesé. Csak tudnám, honnan tudta, hogyan vakolja be az arcát. Az anyjától biztosan nem, a sminkelés nálam kb. a szempillaspirál, meg a szájfény. Ha alapoznom kell, azt inkább fröccsel teszem, sem mint valami kozmetikummal. 😉

Sűrű, krémes, a látszat ellenére nagyon laktató gyümölcsleves, de ha így kevésnek tűnik, mondjuk túrógolyókkal/gombócokkal nehezíthető. Tej nélkül pedig egy tökéletes reggeli turmix lesz belőle, ami kevés zabpehellyel és némi olajos maggal bitang reggeli lehet.

Összeállítás: 5 perc

citromfuves_bodzas_nyers_eperleves (23)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

10 – 12 szem nagyobb szamóca
2 vilmoskörte
1 (max.2) ek. mascarpone
1 kis doboz natúr joghurt (15 dkg)
1 dl bodzaszörp
fél citrom leve (elhagyható)
5 citromfűlevél
méz ízlés szerint
1 mk. frissen reszelt szerecsendió
csipet só
1 – 1,5 dl tej, ha túl sűrű

1 marék szeletelt mandula

A mandulát száraz serpenyőben pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam és hagytam kihűlni. Érdemes figyelni, mert nagyon könnyen megéghet. Amikor már kap egy kis színt, zárjuk el a tüzet a serpenyő alatt.

A körtét meghámoztam, a szamócát alaposan megmostam, kicsumáztam és félbevágtam. Egy magas falú lábasba tettem a gyümölcsöket az összes hozzávalóval együtt, a tej kivételével. Botmixerrel alaposan összeturmixoltam. Túl sűrű volt, így hozzáöntöttem a tejet és még egyszer alaposan átturmixoltam. Az alapos turmixolástól a szamóca magjai teljesen eltűntek.

A pirított mandulával ettük.

Ez pedig itt a facebook oldalam.

citromfuves_bodzas_nyers_eperleves (20)

citromfuves_bodzas_nyers_eperleves_merge2

Kéksajtos spenótkrémleves

Ebből a levesből csak ebédelni terveztem, bejegyzést írni róla nem, de annyira finom lett, hogy mégis megírtam. Bele lehet fulladni a friss spenótba a piacon, túl is vásároltam magam legutóbb. Ennek egyenesági következményeként volt a fagyasztóban kb. 40 deka megfonnyasztott spenót, kvázi püré. Egy kis kéksajt, némi tejszín és szerecsendió, egy löttyintésnyi citromlé, az én adagomra kevés csilipehely. Ennyi. Friss rozsos stanglival a legjobb.

Kis befőttes üvegben meg jó elvihetjük magunkkal oda, ahova épp megyünk. 😉

Elkészítési idő: kb. 10 perc

keksajtos_spenotkremleves

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

kb. 40 dkg spenót püré (friss spenótból legalább 1 kg, de inkább a duplája)
2 – 3 ek. olívaolaj
3 közepes gerezd fokhagyma
só, frissen tekert bors
néhány nagyobb csipet frissen reszelt szerecsendió
4 – 5 dl zöldségalaplé (víz is jó)
1 ek. kukoricaliszt
5 – 6 dkg kéksajt
kb. 1 dl tejszín
1 – 2 ek. citromlé

A spenótpürét 1 órával a főzés előtt kivettem a fagyasztóból.

Megpucoltam és késsel felaprítottam a fokhagymákat. Egy nagyobb csipetnyit félretettem belőle. Egy szélesebb, közebes lábast hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem alatta a hőt. Beledobtam a fokhagymát és 1 perc alatt, kevergetve megpároltam. Éppen csak annyira, hogy elinduljon az illata. Figyelni kell, mert nagyon könnyen megéghet, amitől keserű lesz. Ezután rátettem a spenótot, felöntöttem az alaplével, majd sóztam és borsoztam, egy nagy csipetnyi szerecsendiót is adtam hozzá. Pár perc alatt összeforraltam. Ekkor beletördeltem a sajtot, megszórtam a félretett csipetnyi zúzott fokhagymával, majd botmixerrel az egészet krémesre kevertem. Hozzáadtam a kukoricalisztet is, a botmixerrel csomómentesre kevertem. Szépen besűrítette. Végül lassan, vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt, majd az 1 ek. citromlevet. Alaposan elkevertem, egy kóstolás után még sóztam, és a maradék friss szerecsendiót is beleszórtam.  Ha valaki savanykásabban szereti, tehet bele még egy ek. citromlevet.

Ha friss spenótból készítjük, ugyanez a menete, csak a spenót mosásával, előkészítésével (ha nem bébi) és megfonnyasztásával tovább tart a folyamat. Haha, ezért érdemes a mélyhűtőben tartani fagyasztott spenótot is. 🙂

A facebookon itt találtok meg.

keksajtos_spenotkremleves (9)

keksajtos_spenotkremleves (16)

Sült karfiolkrémleves kókusztejjel és citrommal

Kicsit rákattantam a kókusztejre. Meg a sütőben sült zöldségekre is. Megint. Pontosan annyira egyszerűen készül ez a sült karfiolkrémleves, mint amilyen egyszerű róla a fénykép. Hirtelen ötlet volt, hirtelen dokumentálással. És hirtelen el is fogyott, főleg, hogy beállított a húgom is. Sűrű volt, meg krémes, utána már csak egy sütit ettünk. Ennyi. 😉

Laktóz -és gluténmentes.

Előkészítési idő: 5 perc
Sütési/főzési idő: 25 – 30 perc

kokusztejes_citromos_sult_karfiolkremleves (7)

 

Hozzávalók (3 – 4 főre):

1 kisebb fej karfiol
1 fej salotta (mezei vöröshagyma is jó)
2 gerezd fokhagyma
5 ek. olívaolaj
só, frissen őrölt bors
7 dl húsleves (vagy zöldségalaplé, vagy víz)
1 – 1,5 dl kókusztej
citromlé ízlés szerint (kb. fél citromnyi)
frissen reszelt szerecsendió (kb. fél tk.)

A sütőt előmelegítettem 220 fokra, alsó – felső állásban. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A karfiolt rózsáira szedtem, kb. egyforma darabokra vágtam, megmostam. Meglocsoltam 3 ek. olívaolajjal, sóztam, és kézzel alaposan összeforgattam. Betoltam a sütőbe és kb. 20 – 25 perc alatt megsütöttem. Érdemes azért bő 15 perc után ránézni, nehogy megégjen.

Ezalatt megpucoltam a salottát és a fokhagymát. Egy lábast felforrósítottam, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a salottát és közepes lángon dinsztelni kezdtem. Kissé sóztam. Rendszeresen átkevertem.  Nagyjából 20 perc után hozzáadtam az összezúzott fokhagymát, 1 percig pároltam a már kissé karamellizálódott hagymával, majd kivettem a sültőből a karfiolt és a hagymás alaphoz adtam. Néhány percig hagytam még együtt pirulni, majd felöntöttem a folyadékkal, sóztam, borsoztam és hagytam, hogy egyszer felforrjon. Ha a karfiol nem lenne eléggé átsülve, nyugodtan főzhetjük még 5 – 6 percig.

Az egészet botmixerrel krémesre turmixoltam. Hozzáöntöttem a kókusztejet és a citromlevet. Fűszereztem frissen reszelt szerecsendióval és frissen őrölt borssal. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígíthatjuk.

A sajtos pirítós most nem hiányzott, de persze simán csinálhattok hozzá. A sütőt melegítsétek elő 230 fokon alsó – felső üzemmódban. Egy tepsit béleljetek ki sütőpapírral. A kenyeret locsoljátok meg olíva -vagy tökmagolajjal, szórjátok meg gazdagon reszelt sajttal (mondjuk egy jó kis ementálival) és kb. 8 perc alatt süssétek meg. Vagy amíg a sajt buborékosra és aranybarnára sül. Én legközelebb kéksajttal eszem, az most is jó lett volna hozzá/benne.

A Facebook-on is rizsázok, itt ni. Nézz be, ha van kedved.

kokusztejes_citromos_sult_karfiolkremleves (5)

Francia sós lepény, avagy a quiche

Isteni quiche-t sütöttem. Nem emlékszem, mikor ettünk utoljára, nagy hiba. Nagyon jó, nincs vele sok macera, és ezernyi módon variálható a tölteléke. Blogot kóstoltam (ezúttal Konyhalál Linda háziasszonykodásával), Juci blogját pörgette nekem a sorsolási bizottság. Rengeteg finomságot láttam nála, de végül a quiche mellett döntöttem. Nincs mese, én még mindig nem kívánom igazán az édeset a karácsonyi nagy zabálás után.

Gombás is, szalonnás is, tejszínes is. És persze szerecsendiós, amiről a férj csak azt szokta mondani, hogy szereti, de fogjam már vissza kicsit a reszelőmet. Apróbb módosításokkal, de Juci receptjét követtem, és ez sült ki belőle. Köszi! 😉

Az anyukámat meg jól felveszem mindenes kisegítőnek, ugyanis ő tartotta és forgatta nekem a derítővászonként funkcionáló hungarocell lemezt. Szép munka volt Anyukám. 😉

Előkészítés: 5 perc a tésztának + 10 – 12 perc a tölteléknek + kb. 20 perc a tészta pihentetéséhez
Sütési idő: kb. 20 perc elősütés + kb. 30 perc készre sütés

gombas_szalonnas_quiche (3)

 

Hozzávalók (24 centis formához):

a tésztához:

15 dkg liszt
12 dkg hideg vaj
2 ek. jéghideg víz
1 kk. só

néhány reszelésnyi szerecsendió – elhagyható (ugye, hogy szerecsendió függő vagyok? 😉 )

a töltelékhez:

1 szál póréhagyma
20 dkg füstölt húsos szalonna (én füstölt, nyers kolozsvárit vettem)
15 – 20 dkg apró gomba (és most barna csiperkét vettem)
3 egész tojás
2 ek. krémes ricotta (de csak mert volt itthon – elhagyható)
2,5 dl tejszín
1 kisebb gerezd fokhagyma
1 – 2 kk. só
bors
frissen reszelt szerecsendió (kb. fél diónyi)

Először összeállítottam a tésztát. A lisztet egy nagy keverőtálba mértem, majd hozzáadtam a felkockázott vajat és a sót. Az ujjbegyeimmel elmorzsoltam a vajat a sós liszttel, majd hozzáadtam a 2 ek. jéghideg vizet és gyors mozdulatokkal összegyúrtam. Gombócot formáztam belőle, majd folpackba csomagoltam és 20 – 25 percre betettem a hűtőbe.

Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. A szalonnát apróra kockáztam, majd egy serpenyőben zsírjára sütöttem közepesnél kicsivel erősebb lángon. Közben a póréhagymát megmostam (végével felfelé tartottam a víz alá, hogy a föld ne menjen be a rétegek közé, hanem szépen kifolyjon a vízzel együtt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Hozzáadtam a szalonnához és együtt sütöttem tovább. Közben nedves szivaccsal áttöröltem a gombákat, félbevágtam, majd kb. fél centi vastagon felszeleteltem őket. Amikor a szalonna kisült és a hagyma is szépen megdinsztelődött, rádobtam a gombát is. 5 – 6 perc alatt megpuhultak és kicsit meg is pirultak. Amikor a szalonnás gombás keverék megsült, elzártam alatta a lángot. Hagytam hűlni.

Ezen a ponton bekapcsoltam a sütőt, és előmelegítettem 200 fokra, alsó felső üzemmódban.

Közben megpucoltam a fokhagymákat és felaprítottam. Egy nagy keverőtálban felvertem a tojást, hozzáadtam a ricottát és alaposan elkevertem. Hozzáöntöttem a tejszínt, beleszórtam a fokhagymát, sóztam, borsoztam, a frissen reszelt szerecsendióval fűszereztem. Ha úgy érzitek, elbír még egy kis sót, nyugodtan sózzátok, de érdemes észben tartani, hogy a szalonna meglehetősen sós. A tölteléket félretettem, amíg elősütöttem a tésztát.

A hideg tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vékonyan kinyújtottam, próbáltam viszonylag szabályos kört nyújtani. Ezután a nyújtófa segítségével a formába emeltem. Szépen elegyengettem benne, a felesleges, túllógó széleket pedig a nyújtófa segítségével levágtam. Csak áttoltam a nyújtófát a forma peremén. Sütőpapírt tettem rá, majd arra 2 – 3 nagy maréknyi száraz babot. Ez segít abban, hogy a tészta ne púposodjon fel sütés közben. Az sem tragédia egyébként, ha mégis keletkeznek kis buborékok, az elősütés után villával kilyukasztjuk és elegyengetjük. A tésztát 10 – 12 percre betoltam a sütőbe. Ezután – a sütőpapíros nehezék nélkül – még 6 -7 percig sütöttem.

A szalonnás, póréhagymás, gombás keveréket egyenletesen elterítettem a tészta alján, majd óvatosan ráöntöttem a tejszínes tölteléket. A sütő hőfokát 190 fokra mérsékeltem, visszatettem a formát és kb. 30 perc alatt készre sütöttem. Ezalatt a keverék megszilárdult, a tojás is átsült, de még kicsit remegős marad az egész. Krémes, lágy, könnyű.

Rukkolával ettük. Nagyon, nagyon finom lett. Ez egy lehetséges verzió, a tészta és a töltelék is lehet más, én is ismerek jó pár tészta receptet, más arányokkal, tojással, tojás nélkül.

Innen pedig egyenes út (és egy kattintás) vezet a Facebook-ra. 😉

gombas_szalonnas_quiche (4)

gombas_szalonnas_quiche (6)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!