Rizsázzunk!

Körtés puy lencse

Pár óra és eltelik egy újabb év. Mindenkinek boldog, örömködős, élettel teli friss évet kívánok!

kortes_puy_lencse (1)

 

Hozzávalók (1 főre):

kb. 10 dkg fekete lencse (francia típusú)

3 db babérlevél

1 nagy ág friss kakukkfű vagy 1 tk. szárított

1 gerezd fokhagyma zúzva

negyed szál póréhagyma vékonyan felkarikázva

só, frissen őrölt bors

kb. 5 dl víz vagy zöldségalaplé

a körtés raguhoz:

1 nagyobb körte felkockázva

2 rúd fahéj

1 tk. vaj

1 ek. olívaolaj

1 szál újhagyma vékonyan felkarikázva

1 szál kakukkfű

1 – 2 tk. lágy balzsamecet

1 kezeletlen citrom reszelt héja vagy 1 csapott ek. szárított citromhéj

kevés víz

a vinaigrette-hez:

3 ek. olívaolaj

2 csapott ek. dijon-i mustár

1 ek. lágy, édes balzsamecet

csipet só, frissen őrölt fekete bors

a tetejére:

pirított dió

pirított szezámmag (fehér és fekete vegyesen)

Összeállíttam a vinaigrette-t. Egy kisebb üvegbe tettem a hozzávalókat, rázártam a fedelét és alaposan összeráztam. Száraz serpenyőben illatosra pirítottam a diót és szezámmagokat. Félretettem.

A lencsét leöblítettem, majd a fűszerekkel együtt kb. fél liter alaplében/vízben feltettem főni. Alacsony lángon, gyöngyöző vízben főztem, kb. 25 percig, vagy addig, amíg már puha, mégis kissé roppanós és nem esik szét.

Közben elkészítettem a körteragut. Egy nagyobb serpenyőt felhevítettem, a vajat az olajjal együtt felforrósítottam. A felszeletelt újhagymát 4 – 5 perc alatt megdinszteltem. Ezután hozzáadtam a felkockázott körtét és párolni kezdtem. Enyhén sóztam, borsoztam, megszórtam a citromhéjjal. Amikor kezdett levet ereszteni, fűszereztem a kakukkfűvel és a balzsamecettel. Addig pároltam, amíg a körték annyira megpuhultak, hogy még egy kicsit roppanósak is maradtak. Néha megrázogattam a serpenyőt.

A megfőtt, meleg lencsét leszűrtem és összekevertem a fűszeres körteraguval. Még melegen meglocsoltam az öntettel, és alaposan elkevertem, hogy a lencse magába szívja az ízt. Az egészet megszórtam a pirított magokkal.

Facebook: Rizsázzunk!

Disznótoros rakott krumpli

“Itt a kenyér, itt a só, hurkát enni csuda jó!”

Én sem vagyok már mai csibe, hogy azonnal a régi, hurka reklám ugrott be, amikor megvettük a jó kis házi hurkát, kolbászt. De az igazság ott van. Hurkát, kolbászt enni jó. Ez itten kérem, pedig, egy egészen kiváló módja az elkészítésnek. Remek vendégváró Szilveszterre, kevés macera van vele,  jó nagy tepsivel készíthetünk belőle, és az itót is böcsülettel felszívja. 😉

Ha valaki hisz a babonában, vagy következetesen követi a népi hagyományokat, készíthet szárnyasból/vadból egy gyors fasírthúst és kis gombócokat tehet a krumplik közé. Merugye, éjfélig bármit, kivéve disznót, nehogy elkaparja a szerencsénket, éjféltől meg csak disznót, hogy jól kitúrja azt nekünk. Halat meg nem eszünk, mert elúszik… 😉

Boldog Új Évet kívánok Mindenkinek!

Ancsa

disznotoros rakott krumpli (2)

 

Hozzávalók (kb. 4 főre):

30 – 30 dkg kolbász/hurka (májas vagy véres, vagy vegyesen)
4 – 5 szem nagyobb krumpli
3 – 4 db tojás
1 közepes fej lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
5 db babérlevél
morzsolt, szárított majoránna
só, bors
6 – 8 ek. tejföl
mogyorónyi zsír a tepsi kikenéséhez

A krumplikat és a tojásokat alaposan megmostam, majd hideg vízben feltettem főni. A tojásokat a felforrástól számított 15 perc múlva kivettem, hideg vízbe tettem. Amikor a krumplik is megfőttek, kitettem őket a hidegre hűlni.

A sütőt előmelegítettem kb. 200 fokra, alsó – felső üzemmódban.

Ezalatt kb. 2 centi vastag karikákra vágtam a kolbászt és a hurkát. Megpucoltam a hagymákat, a lilahagymát 1 centi vastagra karikáztam, a fokhagymákat is kicsit vastagabb szeletekre vágtam. A tepsit kikentem a zsírral.

Amikor a krumplik kihűltek annyira, hogy ne égessék le az ujjlenyomataimat, megpucoltam és kisujjnyi vastag szeletekre vágtam. A tojásokat megpucoltam, és 4 felé vágtam. Egymás mellé sorakoztatva rétegezni kezdtem a hozzávalókat: krumpli, kolbász, krumpli, hurka, krumpli kolbász, krumpli, hurka, egészen addig, amíg tele lett a tepsi. A tetejére tettem a negyedelt tojásokat. Sóztam, borsoztam, egyenletesen eloszlattam rajta a lilahagyma karikákat, a fokhagymát, megszórtam majoránnával, majd a babérleveleket a rétegek közé csúsztattam. Megpöttyöztem a tetejét a tejföllel, nem kentem el egyenletesen, csak 8 kis kupacot tettem a tetejére.

25 – 30 perc alatt megsütöttem.

Az a gyanúm, hogy ha egy kis savanyú káposztát terítünk a tepsi aljába, nagyot nem hibázhatunk. Legközelebb így fogom kipróbálni, mert savkápból sosem lehet sok.

disznotoros rakott krumpli (1)

Hasonló receptet olvastam a Vidék Íze c. magazin legfrissebb számában, onnan szállt el az agyam.

Malacunk van

Feszes hét van mögöttem, kicsit lóg a nyelvem, de erről majd később. Meglehet, hogy kicsit előre szaladtam, ez a keksz talán inkább a Szilveszterhez húz, de azért Karácsonykor is jó lehet. A gyerekek biztosan díjazni fogják (nálunk nagyon bejött), mindegy mikor készítjük.

A kekszek a  Bonbonmánia által kiírt VKF! 60. fordulójára készültek. Óvatosan használtam csokoládét, mert bár imádom, kicsit túladagoltam az utóbbi hetekben, így most csak díszítettem vele.

Előkészítés: 5 – 10 perc
Szaggattás, összeállítás: kb. 10 perc
Sütési idő: kb. 15 perc (vagy amíg aranysárga lesz a tetejük)

malackeksz (2)

 

Hozzávalók (10 – 12 darabhoz):

25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj, felkockázva
7,5 dkg marcipánmassza (bejegyzés alján található az elkészítés módja, de kész masszát is használhatunk)
7,5 dkg nádcukor
2 tojássárgája
2 ek. tej
1 előkészített narancs reszelt héja
frissen reszelt szerecsendió (úgy kb. fél diónyi)
csipet só

a tetejére:

kb. 4 kocka ét – vagy tejcsokoládé megolvasztva (nagyon kevés kell, és még így is kipucolható a maradék a tálból 😉 )
kevés tej a kekszek lekenéshez

A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a cukrot és a csipet sót is. Belemorzsoltam a marcipánmasszát, majd felkockáztam a hideg vajat és azt is elmorzsoltam. Ezután a marcipános keverékhez adtam 2 tojássárgáját, 2 ek. tejet és 1 narancs reszelt héját is. Belereszeltem a szerecsendió. Gyors mozdulatokkal jól formázható tésztává gyúrtam.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra alsó – felső üzemmódban, egy tepsibe sütőpapírt fektettem.

A tésztát lisztezett felületen kiszaggattam. Egy nagy és egy kicsi pogácsaszaggatót használtam. A nagy korongokból 2x annyit szaggattam, mint a kicsikből, mert azokból készültek a fülek is. Összeraktam a malacfejeket: a kicsi korongokból az orrok készültek, a nagyobbakat pedig félbevágtam, azokból lettek a fülek készültek. A szemük helyét, ahová majd az olvasztott csokit cseppentettem, egy evőpálcika vastagabb végével csináltam, a vékonyabb végével pedig szúrtam orrlyukakat is. Eh,de bizarr így leírva. 😉

A tetejüket megkentem tejjel, majd a sütőbe tettem és aranysárgára sütöttem. Az én sütőmben kicsivel több, mint 15 perc kellett hozzá. A megsült kekszeket kivettem a sütőből és hagytam kihűlni. Közben megolvasztottam a csokit vízgőz felett. A csoki 3/4-ét egy kisebb keverőtálba tettem, majd, amikor felolvadt, lehúztam a tűzről, hozzákevertem a maradék csokit is és addig kevertem, amíg az is teljesen elolvadt. Egy kicsi hústűvel kiszúrtam a malacok szemét a csokival. 😉

malackeksz

A receptet a Sütemények c. könyvben találtam. Kicsit módosítottam rajta.

Házi marcipánmasszát az alábbiak szerint készíthetünk: 20 dkg darált mandulát összekeverünk 20 dkg porcukorral és 2 – 3 cl vízzel, majd összegyúrjuk. Becsomagolva hűtőbe tesszük.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!