Rizsázzunk!

Zabos reggel - gyors és gyümölcsös zabkása

…már ha valaki szereti.

Ha valami, akkor a zabkása üzembiztosan gyors reggeli. Cserébe nem túl mutatós, de legalább egészségesnek mondják. Vakartam a fejemet reggel, hogy mivel induljon a nap, de nem jött a megvilágosodás. A müzli nem volt pálya, mert ahhoz kevés volt a joghurt. Haha, tej viszont volt bőven. Zabkása lett. Na, nem a férjnek, csak a női szakasznak. Őt nem vegzáltam ilyennel, csak a kiskorút.

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: max. 5 perc

zabkasa3

 

Hozzávalók (2 személyre):

6 dkg zabpehely
1,5 dl tej
1 dl ribizlis, vagy natúr joghurt (elhagyható, nekünk épp volt itthon gyümölcsjoghurt)
1 ek. napraforgóméz (jól bírja a melegítést)
1 kis marék olajos mag vegyesen (dió, mandula, mogyoró, napraforgómag)
4 szem aszalt szilva
4 szem aszalt sárgabarack
1-2 csipet őrölt szegfűszeg

Az olajos magvakat durvára vágtam, az aszalt gyümölcsöket felaprítottam. A zabpelyhet, a magokat, az aszalványokat, a mézet és a szegfűszeget elkevertem, majd a tejjel együtt egy lábasba öntöttem. Közepes lángon főzni kezdtem. 4-5 perc után lehúztam a tűzről, majd lassan hozzákevertem a joghurtot is.

Tálaláskor megszórtam még egy kevés maggal és aszalt gyümölccsel. Ennyi. 🙂

Október Feszt - Sült csirkecomb zöldségekkel

Kicsit befenyített az október. Karcosak a reggelek, meg az esték is. A zöldségesek viszont tele vannak a jobbnál jobb őszi zöldségekkel, gyümölcsökkel. Van még remény. 🙂

Az októberi Nők Lapja Konyhában találtam egy receptet, megtetszett. Kicsit variáltam vele, de a lényeg nem veszett el, csak átalakult.

sult csirke őszi zöldségekkel (683x1024)

 

Hozzávalók:

3 egész csirkecomb
só és bors
20 dkg sütőtök
20 dkg cékla
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 kisebb zellergumó
1 szál póréhagyma
3 közepes krumpli
fél citrom leve
2 + 4 evőkanál extra szűz olívaolaj
majoránna
rozmaring (4-5 ág friss, vagy 2-3 tk. morzsolt szárított)

A csirkecombokat megmostam és szárazra töröltem. Tepsibe tettem mindet, bőkezűen sóztam, borsoztam őket, megszórtam majoránnával és bekentem 2 ek. olívaolajjal. A tepsit lefedtem alufóliával és bő 1 órán át 220-230 fokon sütöttem.

Ezalatt megpucoltam a zöldségeket. Mindent apró kockára vágtam, a póréhagymát fél centis karikákra vágtam. Meglocsoltam 4 ek. olívaolajjal és a fél citrom levével, sóztam, borsoztam, a rozmaringgal fűszereztem és alaposan összeforgattam.

60-65 perc után levettem a csirkéről a fóliát, kivettem a tepsiből, a zöldségeket beleszórtam, alaposan összeforgattam a csirke szaftjával, majd visszatettem a csirkét is a zöldségágyra. Kevés rozmaringgal még megszórtam. Visszatettem a fóliát a tepsire és 15-20 percig sütöttem, majd levettem a fóliát és még 15-20 percig hagytam a sütőben. Ezalatt a zöldségek megsültek, a csirkecombok bőre pedig aranybarna, ropogós lett.

Zabpelyhes keksz v2.

A 2 évesnek van már uzsis tasija is. Igaz nem hengeres, de legalább nem veszik el tőle, így nem lesz szomorú. Az van, hogy ez az uzsonnás doboz valójában tízórais, mert az uzsonnáját mindig itthon eszi meg, ellenben a tízórait szinte mindig mozgásban (játszótér és egyéb kalandok).

Egy valamirevaló tízórais/uzsonnás tasiba kell muníció. Így teljesült be a sorsa a zabpelyhes keksznek. A v1.0 után kipróbáltam egy újabbat, Rozival reggeli után megsütöttük. Ez is jó, bátran vállalom.

zabpelyhes keksz v2 2 (683x1024)

 

Hozzávalók (10-15 darabhoz):

15 dkg zabpehely
5.5 dkg cukor (finomítatlan sötétbarna nádcukrot tettem bele, de lehet méz és persze mezei kristálycukor is)
2 tojás
15 dkg dió finomra aprítva
3 dkg aszalt szilva
3 dkg aszalt sárgabarack
2 tk. őrölt fahéj
fél tk. őrölt szegfűszeg
csipet só

Mivel csak nagy szemű zabpelyhet kaptam, a késes betétű aprítóban kicsit finomítottam rajta. Nem őröltem porrá, de apróbbra dolgoztattam a géppel.Az aszalványokat és a diót késsel felaprítottam.

A tojásokat egyesével egy keverőtálba ütöttem és felvertem. Hozzáadtam a cukrot, a csipet sót, a fahéjat és a szegfűszeget. Alaposan összekevertem. Vagyis Rozi keverte. Amint meghallotta a robotgép hangját, faképnél hagyta Rumcájszt (éppen aktuális, reggeli utáni 5-10 perces tv előtti butulás) és tolta mellém a fellépőjét.

A tojásos keverékhez adtuk a gyümölcsöket és a zabpelyhet, jól összeforgattam, hogy minden mindennel érintkezzen, aztán hagytam úgy 20-25 percig pihenni. Ennyi idő alatt a zabpehely bőven megszívta magát a tojás nedvességével. A pihentetés azért lényeges, mert így lehet jól formázni anélkül, hogy szétesne.

Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra alsó-felső fokozaton. Aztán rájöttem, hogy elfogyott a sütőpapír. Kivajaztam, kiliszteztem a tepsit. 25 perc elteltével tepsire tettem a sütit: vizes kézzel előbb golyókat formáztam, majd a tenyereim között lapos korongokat csináltam a golyókból. 15 perc alatt készre sütöttem. Nem baj, ha kicsit még puha, amikor kivesszük a sütőből. Hűlés közben szilárdulni fognak a kekszek. Ha túlsütjük, ebből a verzióból is fűrészpor korongok lehetnek.

Hébe-hóba gyúr is! Rizses hús sült sütőtökkel

Gyúrunk vaze? címmel lövi ki új sorozatát az egyik vendégművészem. Hébe-hóba tápláló, egészséges és – kapaszkodjatok – ízletes kajákkal fog meglepni mindenkit, aki felénk téved. Hajrá! Fejjel a gyúrópadnak! Íme a recept. Meg a közléskényszeres szerző gondolatai. 🙂

rizsazzunk rizseshus sutotokkel

Az olyan kifinomult gasztrobloggerek farvizén, mint az én kedves Mankám*, már-már szégyellem elindítani ezt a receptsorozatot. Viszont, ha nem tenném, hónapokig nem posztolhatnék semmit. Ugyanis nekiálltam a „kondis diétának”.

Vannak alapvetések: sok csirkemell, hal, marhahús, barnarizs, sovány túró, reggelinél jöhet a zabpehely, gyümölcsök közül csak ananász, alma és eper, zöldségek nagymennyiségben. És persze sok tojásfehérje. Cukor kizárva (még a méz is), só is csak minimálisan használható. Fűszerezni lehet. Természetesen nem elég, hogy kötöttek az alapanyagok, mindezek egyhangú módon ismétlődnek nap, mint nap. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy az embernek kevés ideje van főzni. Ez aztán valódi kihívás, de nézzük, mit lehet kihozni egy kis kreativitással.

 

Hozzávalók:

500 gramm darált pulykahús
250 gramm barna rizs (elnézést mindenkitől, de én időhiány miatt főzőtasakosat vettem, abból két zacskó kell)
1 fej hagyma
1 paradicsom, ½ kápia paprika, 1 fej gomba, egy darab cukkíni (én egy közepes cukkíni felét használtam, mert ennyi volt itthon)
pirospaprika, csili
vitaprix**, só, bors az ízesítéshez
olívaolaj
1 kis sütőtök

Egy kevés olívaolajat a felaprózott csilivel együtt felhevítek, az apróra vágott hagymát beleteszem. Mikor megpirult, akkor hozzá öntöm a szintén apróra vágott paprikát, gombát. Borsozom, majd hozzáteszem a darált húst. Amikor a hús nagyjából felforrósodott (ha kezdene lekozmálni, legyünk bátrak egy kis vízzel megloccsintani), megszórom pirospaprikával, és melléöntöm a felkockázott paradicsomot. Sóval, illetve vitaprixxel ízesítem (lesózott darált pritamin paprika). Mikor a misung összefőtt, a felkockázott cukkinit is belerakom, még kb. 5 percig rotyogtatom: a cukkinit nem kell igazán megfőzni, maradhat hars, ha úgy nézzük salátákba is szokták használni nyersen.

Amíg a hús készül, megfőzhetjük a rizst (ez esetben közel fél órát sós vízben bugyogtattam a tasakokat). Amikor a hús és a rizs is kész, összekeverjük.

Mindeközben egy jénait párcsepp olívaolajjal kikenek, a felkarikázott sütőtököket belerakom, amelyekre szintén rakok egy kis olívaolajat és borsot. Először alufóliával, aztán fólia nélkül sütöm, úgy, hogy egy kicsit megpörkölődjön a széle – mintha szabadban sütöttük volna.

* Mankám = Rizsázzunk!

** vitaprix -> hamarosan érkezik a receptje is

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!