Rizsázzunk!

Lazac zöld spárgával

Nem sokat sikerült aludnom tegnapról mára. Elaludtam ugyan Rozival együtt, mellette, de fél 10 körül felébredtem. Mert fújt a szél. Nagyon fújt. Engem kikészít. De a hiba bennem van, minek foglalkozom vele. A legfelső emeleten lakunk, a szél pedig 99%-ban a háló -és gyerekszoba irányából támad. A hálószobánknál nekiütközik a tetőtéri ablaknak, Rozi szobájánál meg beleakad az erkélyajtó redőnyébe. Rozit most nem zavarta, mélyen aludt. Csak valamikor hajnalban kuckózott be mellém, kb. nem sokkal azután, hogy sikerült elaludnom. Éjjel negyed 2-kor még üzengettünk egymásnak a férjjel, aki akkor fejezte be a munkát vidéken és aludni ment a szállására. Reggel felettébb sima voltam és gördülékeny. Volt egy pillanat, amikor majdnem a gyereklányon bosszultam meg a hányatott éjszakámat, de hála a nem tudom minek, időben leesett, hogy ez nagyon igazságtalan lenne vele.

Spárgát a közeli zöldségestől vettem, jó pár 100 ft-tal olcsóbb volt, mint a szomszédos spúrban, pedig ugyanaz a termelő volt a beszállító. A lazacfilé fagyasztott volt, felénk ez az egyetlen elérhető és használható, és még így is klasszisokkal jobb, mint a közeli “teszkó – friss”.

Előkészítés: 8 – 10 perc

Elkészítés: kb. 15 perc

lazac_zold_spargaval_merge2

 

Hozzávalók (1 főre):

1 kisebb lazacfilé (kb. 15 dkg)

8 – 10 szál zsenge zöld spárga

2 + 2 ek. olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

fél citrom héja (ha kezeletlen)

kevés citromlé (kb. 1 ek.)

1 tk. kapribogyó

1 púpozott tk. vaj

kis darab friss piros chili vagy egy nagyobb csipet chili pehely

1 tk. méz (lehet több is)

só, frissen őrölt bors

1 csapott ek. pirított szezámmag

A fokhagymát megpucoltam, nagyon finomra vágtam. A spárgákat megmostam, a végüket letörtem. A szezámmagot egy száraz serpenyőben világos aranybarnára pirítottam. Figyelni kell rá, egy pillanat alatt megéghet. A lazacot konyhai papírtörlővel szárazra töröltem, mindkét oldalát enyhén sóztam, borsoztam.

Egy serpenyőt a közepesnél kicsivel erősebb lángon hevíteni kezdtem, 2 ek. olívaolajat öntöttem bele, majd a lazacot a bőrös felével beletettem. Pár percig sütöttem, amíg kb. a feléig átfehéredett a szelet. Ekkor megfordítottam és pár perc alatt a másik oldalát is megsütöttem. Szép világos aranybarna színe lett. Tányérra tettem és pihentettem, amíg gyorsan elkészítettem a spárgát is.

A forró serpenyőbe öntöttem 2 ek. olívaolajat, ebbe tettem a spárgákat. Sóztam, borsoztam és pár perc alatt, rázogatva (hogy minden oldala piruljon) kissé megsütöttem. Csak annyira, hogy kapott egy kis színt, de még roppanós (ress) maradt. Félretettem a lazac mellé.

A serpenyő alatt mérsékeltem a lángot, bele dobtam vajat és a finomra zúzott fokhagymát, fél percig pároltam, majd hozzáadtam a kis darab chilit, a mustárt, a citromlevet és a citrom reszelt héját. 1 percig hagytam halkan sisteregni, beletettem a kapribogyót és 1 tk. mézet (ha édesebben szeretitek, mehet bele több is). Ha túl sűrű a mártás, kevés vízzel (kb. fél deci) hígítható. Egy kóstolás után még egy kevés sóval és frissen tekert borssal fűszereztem. Adtam hozzá a pirított szezámmagból. Elzártam a serpenyő alatt a tüzet.

Tálaláskor a lazacot megszórtam a maradék szezámmaggal, a spárgát pedig meglocsoltam a kapribogyós mártással. Tartalmasabbá tehetitek pirított újkrumplival vagy főtt rizzsel. Nekem egyik sem hiányzott.

Facebook: Rizsázzunk!

lazac_zold_spargaval (3)

lazac_zold_spargaval (1)

 

Grillezett spárgás szendvics kemény tojással és pácolt lilahagymával

Megvolt az idény első spárgás kajája. Pár évvel ezelőtt még kirázott tőle a hideg, aztán valahol ettem egy salátát, amiben grillezett zöld spárga volt. Attól könnybe lábadt a szemem, mint Ego-nak, amikor megkóstolta a patkány lecsóját. Én pedig ma már szeretem a spárgát.

Grillezett zöld spárgás szendvics volt a tízórainak. A spárgáról egészen használható képet lőttem, a kész szendvicsről nem annyira, kicsit összecsaptam a tálalást, mert nagyon feszítette minket a szép idő. Viszont cserébe gyötrelmesen finom lett.

Előkészítés: 5 perc
Elkészítési idő: kb. 10 perc, amíg a tojások megfőnek

grillezett_spargas_szendvics

 

Hozzávalók:

4 db zsenge spárga
1 tk. szezámmag
1 kis fej lila -vagy mogyoróhagyma
4 – 5 ek. vörösborecet
6 fürjtojás vagy 2 tyúktojás
1 ek. friss kapor
2 ek. olívaolaj
1 ek. dijoni vagy sima mustár
só, frissen tekert bors
1 – 2 tk. citromlé
1 közepes rozsos stangli

A spárgát megmostam, hosszában kettévágtam, hagytam megszáradni. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, majd amikor felforrt beletettem a fürjtojásokat és keményre főztem őket. Kb. 6 – 8 perc kellett nekik, ezután leöntöttem a forró vizet és azonnal jéghideg vizet engedtem rájuk (így könnyebb megpucolni).

A szezámmagokat száraz serpenyőben pár perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Ezután a serpenyőbe öntöttem az olívaolajat, majd a közepesnél kicsit erősebb lángon átpirítottam a spárgákat, oldalanként 3 – 4 perc alatt. Nem mozgattam, nem forgattam, hagytam, hogy szépen süljenek.

Közben megpucoltam és felaprítottam a lilahagymát, egy kis befőttes üvegbe tettem, rálocsoltam a vörösborecetet és lefedve félretettem pácolódni. A rozsos stanglit hosszában félbevágtam, a közepéből kissé kikapartam a tésztát, amibe majd a spárgákat fektettem. A kikapart tésztát késes aprítóban morzsásra aprítottam, majd félretettem. Amikor a spárgák megsültek, kivettem őket a serpenyőből, majd beleszórtam a morzsát és pár perc alatt világos aranybarnára, ropogósra pirítottam.

Összeállítottam a szendvicseket. A stanglikat meglocsoltam pár csepp olívaolajjal, vékonyan megkentem a mustárral, majd rájuk fektettem a grillezett spárgát. Erre jött egy kevés pácolt lilahagyma, majd a felszeletelt tojások, és még egy réteg lilahagyma. Megszórtam a pirított szezámmaggal és a morzsával, a friss kaporral, és a borssal, végül finoman meglocsoltam a citromlével. A sót elfelejtettem, de nem is hiányzott.

A facebook-on pedig itt találtok meg, ha keresnétek.

grillezett_spargas_szendvics (17)

grillezett_spargas_szendvics_merge

Forrás: The Kitchn (némi változtatással)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!