Megy a Konyha, főzünk, ami csoda nagy öröm, hiszen ezt szeretjük csinálni a leginkább. És tök jó, hogy csinálhatjuk. A megváltozott munkakörülményekből adódóan viszont jutott nekem egy kis extra idő, ha éppen nem matek példákat oldunk meg Rozival, vagy nyelvtanozunk. Azt hiszem, ajándék időt kaptam, hogy megint életet leheljek a blogba és újra fotózzak.
A múlt heti Konyha menü egyik gyöngyszeme egy medvehagymás zöldorsókrémleves volt, amit Móni főzött. Ancsásítottam kicsit. Köszi a receptet. 🙂
Hozzávalók (kb. 4 főre):
25 dkg zöldborsó (10 dkg maradt a tyúklevesből, amit pár napja főztünk és adtam hozzá még 15 dkg fagyasztottat)
1 közepes krumpli megfőzve (szintén a tyúklevesből maradt, amit pár napja főztünk)
1 fej lilahagyma
3 ek. olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
5 dl zöldségalaplé (vagy víz)
1 csokor medvehagyma
1 tk. szárított tárkony
1 tk. citromlé (mehet több is, ízlés dolga)
Só
frissen tekert fekete bors
2-3 ek. fokagymás olívaolajon pirított rozskenyér kockák (2-3 szeletből)
Elkészítés:
A medvehagyma leveleket leöblítettem, és hagytam száradni.
Megpucoltam és apróra vágtam a lila hagymát. Egy fazekat hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat, és rádobtam a lila hagymát. Sóztam, borsoztam, és megdinszteltem. Hozzáadtam a tyúklevesből maradt zöldborsót, és a fagyasztottat is. Sóztam, borsoztam, megszórtam a tárkonnyal, meglocsoltam a citromlével, pár percig erős lángon kevergetve pároltam, aztán felöntöttem az alaplével. Fedő alatt felforraltam.
Amikor felforrt, lehúztam a tűzről, hozzáadtam a felaprított medvehagyma 3/4-ét és botmixerrel krémesre turmixoltam. Hozzáadtam a maradék felaprított medvehagymát, ha kell, mehet még hozzá egy csipet tárkony. Lefedve félrettettem.
A rozskenyeret kábé 2×2-es kockákra vágom. Hevíteni kezdek egy nagy serpenyőt, majd olívaolajat önötök bele. A forró olívaolajba teszem a rozskenyeret és 4-5 perc alatt, a serpenyőt sűrűn rázogatva, világos aranybarnára, ropogósra pirítom.
Facebook: Rizsázzunk
Instagram: rizsazzunk_blog
Szerintetek