Rizsázzunk!

A világ legjobb húsa

Köszönet az elnevezésért Ákosnak, a receptért pedig az Anyósomnak. A legjobb az benne, hogy jól oda kell pirítani, a szaftját meg fel lehet, sőt fel kell szívni a makarónival. Kezdő szülők rémálma lehet, amikor a gyereket arra tanítják, hogy az étel nem játék. 🙂

Ez olyan chokito-s kaja: ronda és finom. 🙂

1avilaglegjobbhusa

 

Hozzávalók (4 főre):

6-8 szelet hús (marhahátszín vagy sertéskaraj – én most karajból csináltam)
1 nagy fej vöröshagyma
1 ek. zsír
só, bors
1 ek. liszt
3-4 ek. tejföl
makaróni

A vöröshagymát megpucoltam, apróra vágtam. Egy nagy serpenyőt felhevítettem, a zsírt felforrósítottam, majd a közepesre mérsékelt lángon üvegesre dinszteltem rajta a hagymát.

A húsokat ezalatt megmostam, hagytam megszáradni. Amikor a hagyma üveges lett a zsíron, rátettem a húsokat, a közepesnél kicsit erősebb lángon sütni kezdtem szigorúan fedő alatt. Amikor az összes szelet kifehéredett, sóztam, borsoztam, majd újabb pár percig hagytam pirulni a húst. Ezután kicsit felkapargattam a lesült pörcöket, majd felöntöttem 2 dl vízzel és hagytam, hogy szépen elfőjön a hús alatt. Amikor ez megtörtént, megint felkapargattam a lesült pörcöket és újabb 2 dl vízzel öntöttem fel. Megint sóztam, és fedő alatt pároltam, sütöttem tovább. Még egyszer hagytam lepirulni, megint a felkapargatás jött, aztán újabb 2 dl víz és kóstolás után még egy csipet só. Nem kell megijedni, ha szinte már fekete a szaft színe, éppen ilyennek kell lennie. Ettől még nem lesz se égett, se rossz ízű, csak a hagyma karamellizálódása és a húspörcök teszik a dolgukat.

Egy fazékban vizet forraltam a makaróninak. A vizet sóztam. Amikor felforrt, beletettem a tésztát főni. Addig simára kavartam a tejfölt.

A serpenyőről levettem a fedőt, kóstoltam, kicsit sóztam, borsoztam. 1 ek. lisztet simára kevertem kevés vízzel és 2 ek. szafttal. A húsokat egy pillanatra kiszedtem a serpenyőből, a lisztes keverékkel besűrítettem a szaftot, majd visszatettem a húsokat. Ezen a ponton még 2 dl vizet adtam hozzá és most már fedő nélkül pár percig rotyogtattam, amíg besűrűsödött. Ezután betejfölöztem.

Tálalás után pedig jött a szipákolás. 🙂

Hébe-hóba gyúr 2. - Mozzarellás-paradicsomos csirkemell, gombás újhagymás fussilivel, bébispenóttal

Ez a recept önmagában lehet, hogy nem 100%-ig diétás, de azzá lehet tenni néhány ötlettel, amit a recept végén részletezek.

mozzarellas csirke

 

Hozzávalók:

2 szelet csirkemell
Mozzarella light
1/2 paradicsom
4 fej gomba
4 szál újhagyma
bébispenót
5-10 deka fussili (durum, vagy teljeskiőrlésű legyen)
só, bors, balzsamecet, citrom, bazsalikom, fokhagyma
opcionális: csili

A besózott borsozott csirkemelleket olivaolajon gyorsan kisütöm, és egy kis jénaitálban elhelyezem. A fél paradicsomot vékony szeletekre vágom, ráhelyezem a csirkére megszórom egy kis bazsalikommal.Ezután ráhelyezem a mozzarellát (én a vízbenázót vettem, a golyóbist felkarikáztam, csirkemellenként két szeletke fért rá). Ha ezzel elkészültünk, megmossuk az újhagymát, a gombát, felszeleteljük őket.
Azzal az edénnyel folytathatjuk a főzést, amiben a csirkéket megsütöttük (nekem kerámiabevonatú serpenyőm van), mert a csirke után maradt szaft felhasználása abszolút nyerő. Öntsünk bele egy kis vizet (ha még forró a serpenyő, felbugyoghat és gőzölhet, de ne aggódjunk, nem fog lángolni), majd jöhet a felszeletelt gomba és újhagyma. Ha nagyon elpárolgott a víz, önthetünk egy kicsit hozzá, de csak mértékkel. Sózzuk, borsozzuk, két gerezd zúzott fokhagymával, majd egy kis balzsamecettel meg citromlével tesszük pikánssá (nem kell túl sok ezekből sem, nem kell, hogy minden lukat összehúzzon a savanyú íz). Addig rotyogtatjuk, hogy nagyjából elpárologjon a fölös víz és nedvesség. Ennél a pontnál rakjuk be a sütőbe a csirkét (én nem melegítettem elő, mikor beraktam légkeveréssel 200 fokra állítottam).
Miközben a csirke a sütőben élvezkedik, forraljunk vizet, és készítsük el a fussilit (én puccos módon “al dente” csináltam, aminek többek között az volt az oka, hogy idő közben a csirke megsült… nomeg amúgy sem szeretem a szétfőtt tésztát). Forgassuk össze a fussilit az újhagymás-gombás szósszal, majd egy tálban a  friss bébispenóttal (ne a serpenyőben, mert akkor összeesnek a levelek). A spenótot fel is lehet vágni, én egészben hagytam, bár így nehezebb volt enni. Szóval amikor a tészta a spenóttal összefonódott, a csirkét vegyük ki a sütőből, rakjuk tányérra, tegyük mellé a spenótos tésztát, és ehetünk is.
Ötlet 1: ha valaki kerüli a tészták összes formáját, hagyja ki. A spenótra öntse rá a gombás-póréhagymás-fokhagymás-balzsamecetes-citromos szószt.
Ötlet 2: ha valakinek a mozzarella light is túl zsíros, hagyja el. Így marad egy paradicsomos-bazsalikomos sült csirke, pikáns bébispenót salátával.

Home made pestós tészta pirított dióval

Nemrég házi pestot készítettem. Most pedig itt van hozzá egy tészta recept. Végtelenül egyszerű, gyors, finom. Ha valaki mégsem tud élni a bolti életérzés nélkül, tegye a pestót biztonsági kupakos üvegbe, ami kinyitáskor kattan. 🙂

pestos teszta (1024x683)

Hozzávalók:

fél csomag spagetti (durum, mert azt jobban szeretem)
1-2 ek. házi pesto
bazsalikom (1 mk. szárított vagy ha van, 2-3 friss levél)
1 kk. extra szűz olívaolajsajt (parmezán(típusú),
1 marék dió
frissen őrölt fekete bors

A spagettinek vizet forraltam egy magas falú fazékban, majd amikor a víz felforrt, sóztam és beleraktam a tésztát. Közben a diót durvára, nagyobb darabokra törtem és forró, száraz serpenyőben pár perc alatt megpirítottam. Oda kell figyelni, mert hirtelen megéghet, amitől bűn keserű lesz. Elzártam alatt a tüzet.

A tésztát fog keményre (al dente) főztem, a dióra halmoztam, majd rátettem a pestót is. A tészta főzővizéből tettem rá 2-3 evőkanálnyit és összeforgattam. Tányérra halmoztam a pestós, diós tésztát, megszórtam a bazsalikommal, a frissen őrölt fekete borssal, majd megJamie-ztem: meglocsoltam olívaolajjal és citromlevet csorgattam rá.

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!