Azért jó olyat csomagolni a gyerek uzsonnás dobozába, amit én csinálok, mert így valamelyik osztálytárs garantáltan megeszi, Rozi meg az övét. Szuperhatékonyan működő cserekereskedelem folyik, klikkek alakulnak, napi frissítéssel dolgoznak a kölkök és tuti, hogy az nem elég izgalmas, amit otthonról visz.
Ezt a péksütit* Rozi jóváhagyta, hétfőtől indul a tesztelés, kinek hogy ízlik az osztályban…
Előkészítés: 5 + 30 perc a tésztának, 15 perc a dzsemnek
Sütési idő: 15 – 20 perc
* mobilos kép, annak is összecsapott, lecserélem, amikor lesz rendes fotó az újabb adagról…
Hozzávalók (5 darabhoz):
a tésztához:
26 dkg búzaliszt (fele fehér, fele teljeskiőrlésű)
2 ek. (nád)cukor
1 csapott tk. só
11,5 dkg hideg vaj (lehet libazsír vagy kókuszzsír is)
7 ek. jéghideg víz (lehet több is, a liszttől függően)
1 tojás a kenéshez
a dzsemhez:
25 dkg bogyós mix (málna, szamóca, áfonya, szeder, ribizli – én fagyasztottat használtam, volt a mélyhűtőben)
2-4 ek. (nád)cukor
1 kezeletlen citrom héja
1-2 ek. citromlé
őrölt gyömbér vagy fahéj ízlés szerint
Összeállítottam a tésztát. Egy nagyobb keverőtálba tettem a kétféle lisztet, a cukrot és a sót. Hozzáadtam a jéghideg zsiradékot és egy krumplinyomóval beledolgoztam a lisztes keverékbe, addig, hogy a zsiradék borsószem nagyságú legyen. Kanalanként adagolni kezdtem a jéghideg vizet, amíg a tészta omlós lett és összeállt. Nekem 9 ek. vízre volt szükségem, de lehet, hogy elég a 7 vagy a 8 is. Lisztezett felületen először gombóccá formáztam a tésztát, majd kissé ellapítottam és lefedve 30 percig pihentettem a hűtőben.
Elkészítettem a dzsemet. A bogyós keveréket a cukorral, a citromlével, a citromhájjal és a gyömbérrel egy közepes lábasban alacsony hőmérsékleten 5 percig főztem, ezután krumplinyomóval áttörtem. További 10 percig főztem, amíg a dzsem állagúra sűrűsödött. Hagytam kihűlni.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra, légkeverésen. Sűtőpapírral kibéleltem egy tepsit. Lisztezett felületen 4-5 mm vékonyan kinyújtottam a tésztát, 10 egyforma méretű téglalapra felvágtam. Lehet, hogy többször újra kell gyúrni és nyújtani, hogy meglegyen a 10 téglalap, én két körből hoztam össze. 🙂
Öt téglalapot a tepsibe tettem, mindegyik közepére tettem egy púpos evőkanálnyi dzsemet, a szélekből szabadon hagytam kb. 2 cm-t. Mindegyik tésztát befedtem a maradék tésztával, a széleket óvatosan lenyomkodtam egy villával, hogy lezárjam a sütiket. Mindet megkentem a felvert tojással. Az előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem, amíg szép aranybarnák lettek. Ezután hagytam kihűlni.
Mázat is készíthetünk rá, de nem kötelező: 12 dkg porcukrot keverjünk el kevés (néhány evőkanál) vízzel vagy tejjel, amíg egy sűrű mázat kapunk. Egy kanál segítségével kenjünk rá a péksütik tetejére.
Megtölthetjük sűrű házi vanília pudinggal, angol citromkrémmel, de akár sós töltéket is tehetünk bele, mondjuk fetás-spenótosat, vagy házi májkrémet. Ha sós töltelékkel készíjük, elég 1 ek. cukor a tésztába.
Hűvös helyen 3-4 napig eláll.
Facebook: Rizsázzunk!
Instagram: rizsazzunk_blog
Forrás: Tasty
Szerintetek