Rizsázzunk!

Gyerekkorom ízei

Hogy milyen a gyerekkor illata? Nekem leginkább a szamóca, a málna, a tiszta termőföld, a nap égető illata, a mogyoró, a savanyú káposzta és a DIÓ ugrik be. Na meg a disznóvágások fűszeres emléke. De ez egy másik téma, majd egyszer erről is írok.

Nagypapám földműves ember volt. Meg piaci kofa. Nagyon jó piaci kofa. Pista bácsit mindenki ismerte. Gyerekként nekem ez nagyon tetszett. És imádtam, amikor hajnalban vele mentem a piacra. Én hozhattam magunknak reggel 6-kor a friss lángost, amit én süthettem ki. Mert amikor már elég nagy voltam hozzá, hogy csak a lángos tésztát tegyem a forró olajba és ne a kezemet, a lángosos csajok megengedték, hogy megsüssem a reggelinket. Úristen, a mai napig megrohannak az emlékek a forró olaj illatától. Imádok mindent, ami forró, bő olajban, vagy zsírban sült. A nap végén pedig Papa mindig tisztességesen elosztotta a napi bevételt, amit együtt számoltunk meg és könyveltünk le. Saját kis pénzes szütyőm is volt, amiben gyűjtöttem a fizetésemet. Ezt aztán jól elvertem a lángosos melletti trafikban Francia drazséra és Dunakavicsra. Meg limó porra.

A szülinapokra volt néhány üzembiztos süti recept. Egyensúly tészta, lúdlábtorta, és a diótorta. Erős érzelmi szálak fűznek a friss vajhoz is. Biztosan tudom, hogy ez életeken át ívelő rajongás. A vajas krémmel készült sütiktől megremeg a szempillám. Minden szülinapra diótorta készült, vastag, habos kakaós vajkrémmel. Én általában csak a vajkrémet ettem ki a tészta közül… Volt, hogy a nagymamám készítette, de általában a húga sütötte, akinek egyébként cukrász volt. Igaz, az élet úgy hozta, hogy kocsmáros lett egy időre. Egyszer láttam, ahogyan 3 ittas férfit úgy zavart haza a kocsmából délután 5-kor, hogy még ők köszöntén meg a törődést. Voltak tyúkjai, az egyik folyton megcsípett, amikor bementem a tojásokért.

Három apró dolgot változtattam a recepten: a szegfűszeget gyömbérre cseréltem, narancshéjat tettem a tésztába, és végre megcsináltam azt a Pierre Hermé féle csokoládé mousse-t, amit jó ideje terveztem. A régi, öreg kakaós vajkrém helyett habos csokikrémmel töltöttem meg a tortát.

És hogy mi adta a löketet, hogy végre megcsináljam? Ja, nem meséltem még róla? A vajhoz fűződő szoros érzelmi köteléknél már csak a receptkönyvekhez fűz erősebb szál. Csorba Anita összegyűjtötte az olvasói gyerekkorát meghatározó Ízemlékeket . Ezekből készített szuper emlékkönyvet, amihez hozzáadta önmagát is, egy kis csavarral. Ez az Ízemlékek, tele édes receptekkel, gyerekkori emlékekkel.

Előkészítés: kb. 20 perc

Teljes elkészítési idő: kb. 1.5 óra

 

Hozzávalók (20 cm-es tortaformához):

a tésztához:

5 egész tojás kettéválasztva

20 dkg darált dió

18 dkg darált nádcukor

1 ek. zsemlemorzsa (elhagyható)

1 csapott tk. őrölt gyömbér

fél narancs héja (lehetőleg kezeletlen legyen)

1 csipet só

a krémhez:

250 gr hideg tejszín

2 egész tojás

4 tojássárgája

225 gr 60%-os étcsokoládé

70 gr nádcukor

15 gr víz

Először a tésztát állítottam össze. A sütőt előmelegítettem 170 fokon, légkeverésen.

Két 20 centis tortaformát kivajaztam, kiliszteztem. Ledaráltam a nádcukrot, majd a diót. A tojásokat megmostam, majd kettéválasztottam. A sárgáját a cukorral, a narancshéjjal és a gyömbérrel fehéredésig, jó habosra kevertem. Beleforgattam a darált diót és a zsemlemorzsát. Egy csipet sóval kemény habbá vertem a tojásfehérjét is. Több részletben óvatos, nagy mozdulatokkal a diós tojássárgájás masszához kevertem. Egyenlő arányban a két tortaformába öntöttem a tésztát és nagyjából 30 perc alatt világos aranybarnára sütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megsültek. A tésztát a formákban hagytam kihűlni.

Közben elkészítettem a csoki mousse-t is, Pierre Hermé csodálatos útmutatása alapján.

A csokoládét egy narancs reszelt héjával vízgőz felett olvasztani kezdtem. Az egész tojásokat és sárgáját elektromos kézi habverővel habosítani kezdtem. Közben összeforraltam a cukrot és a vizet: amikor felforrt a keverék és a cukor elolvadt, elkészült a cukorszirup. Ezt a szirupot vékony sugárban, folyamatos keverés mellett, a kihabosított tojáshoz csurgattam. Amikor a cukorszirupos tojásos keverék a duplájára nőtt, elkészült.

A hideg tejszínből kemény habot vertem. Hozzákevertem az olvasztott csokoládét is. Szépen besűrűsödik a tejszínhab a csokoládétól. Ezután fellazítottam a kihabosított tojás egyik felével, majd óvatosan hozzáforgattam a maradékot is. Krémes, könnyű csoki mousse-t kaptam.

Az egyik tortaformában hagytam az egyik kisült tésztaalapot, ezt bőkezűen megkentem a csoki mousse-szal, ráraktam a másik kisült tésztát, és a tetejét is megkentem a csokikrémmel. Éjszakára hűtőbe tettem dermedni. Másnap kiszedtem a tortát a formából és az oldalát is megkentem a narancsos csokikrémmel.

Díszítésként megszórhatjuk darált dióval, pirított és durvára tört kókusz chipsszel, kandírozott narancshéj darabokkal, vagy zöldséghámozóval vágott narancshéjjal.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

 

Bakewell cake

Baromira nem volt kedvem nekikezdeni ennek a sütinek. Pedig eléggé szerettem volna enni belőle. De valahogy sokkal jobban esett nézni, ahogy Rachel Allen készíti, mint bemenni a konyhába és megcsinálni. És amikor arra gondoltam, hogy mindjárt el kell kezdenem összerakni, ha azt akarom, hogy meg is süljön, mire indulunk (elugrottunk a barátainkhoz, ígértem nekik, hogy sütök valamit), valahogy nem lett jobb. Ez egészen addig tartott, amíg elkezdtem összekeverni a hozzávalókat. Amikor a puha vaj és a cukor habosodni kezdett, én már vigyorogtam.

Ez a bakewell torta* tényleg isteni. És a nettó 15 perc ráfordítás csekély ár azért, amit utána a szánkba tolhatunk. Ez itt egy lehetséges verzió, és nekem bejön, mert alig van vele tennivaló. És mert könnyű, levegős a tésztája. Meg mandula van benne. És málna. Ennyi.

Rachel Allen sütijeivel még nem nyúltam mellé soha.

Előkészítés: 15 perc

Sütési idő: 50 – 55 perc (tűpróba!)

bakewell_torta (4) (853x1280)

 

Hozzávalók (18 – 20 centis tortaformához):

15 dkg puha vaj

15 dkg finomítatlan nádcukor (sima kristálycukor is jó)

1 vanília rúd kikapart magjai

2 egész tojás

1 mk. mandulakivonat vagy mandulaaroma

1 púpos ek. szárított citromhéj

50 ml tej

15 dkg liszt

2 tk. sütőpor

csipet só

15 dkg darált mandula + 30 g szeletelt mandula a tetejére

20 dkg málna + néhány szem a díszítéshez

3 ek. málnalekvár a tetejére (elhagyható)

A sütőt előmelegítettem légkeverésen 165 fokra. Sima üzemmódban 180 fok kell. Kivajaztam és kiliszteztem a kapcsos tortaformát.

Kimértem a lisztet, hozzáadtam a sót és a sütőport. Ledaráltam a mandulát. A málnákat megmostam, félretettem lecsöpögni, száradni.

A puha vajat jó habosra kevertem a cukorral és a vanília rúd magjaival. Ezt tehetjük kézi habverővel, fakanállal vagy elektromos kézi habverővel, lustasági szinttől függően. A 2 egész tojást felvertem és hozzákevertem a mandulakivonatot, apránként a habos, cukros vajhoz adtam. Alaposan összedolgoztam.

A masszához öntöttem a tejet, elkevertem, majd 3 részletben beleszitáltam a sütőporos lisztet, elkevertem. A mandulát is hozzákevertem. A végén a masszába forgattam a friss málnát is. A nyers tésztát a tortaformába öntöttem, elegyengettem, a tetejét megkentem 3 ek. málnalekvárral és megszórtam a mandulaszeletekkel. Forró sütőben kb. 50 perc alatt (tűpróbáig!) aranybarnára sütöttem.

Tálaláskor megszórhatjuk porcukorral, adhatunk hozzá lágyan felvert tejszínhabot, vagy sűrű joghurtot is. Adjunk hozzá kevés friss málnát is.

* “Angliában, a White Horse Inn étteremben,valamikor az 1800-as években készítette el a szakács a mandulás csodát. Az egyik vendég azt mondta a pincérnek: baked well, azaz jól megsült! Mivel az eset Bakewellben történt, és a város nevét is hasonlóan ejtik, ráragadt a sütire a név. Mi történhetett a konyhában? Az a hír járja, hogy aznap állt az új szakács munkába az étteremben, és elődje meghagyta neki, milyen sütit készítsen. El is kezdte, kisütötte az omlós tésztalapot, csakhogy nem lett elég édes, ezért gondolta, feljavítja egy kis lekvárral és némi mandulás krémmel. Jól sikerült!”

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: Rachel Allen’s Cake Diary

bakewell_torta (12)

bakewell_torta (8)

Egyszerű mandulás torta krémsajttal

Nagyon ritkán sütök piskótát. 1. Nem szeretem. 2. Eddig talán 2x sikerült olyanra sütnöm, amilyennek lennie kell(ene), inkább nem amortizálom önként az önbizalmamat, annyi nincs belőle. Pedig hegyekben áll a kamrapolcon a baracklekvár, tekerhetném kilométerszám a barackos piskótatekercseket. Zoli is nagyon szereti. De nem. Kelt tésztát sem sütöttem sokáig, mert féltem az élesztőtől. Aztán szerelmünk bimbózó hajnalán a volt barátom (a.k.a.: jelenlegi és eleddig egyetlen férjem) megmutatta, hogy nem akkora rakétatudomány. A piskótával ellentétben kelt tészta vonalon komoly sikereim vannak azóta is.

Tegnap szalma voltam. 2 adag mosás is lement, 2x ki is teregettem, és minden, a korábban a szárítóról leszedett ruhát is elpakoltam. Nem volt kevés, néha megmagyarázhatatlanul felgyűlnek, és nem mennek be a szekrénybe maguktól. Az ablakpucoláson után a ruhákat összehajtani és elpakolni utálom a legjobban. Ja, a mosogatógépből kipakolást sem szeretem. És ha már itt tartok, a portörlés meg egyenesen kínzás, szerintem a spanyol inkvizíció találta ki és valamiért fenn maradt, hogy keserítse az életemet.

Ehhez a mandulás tortához a hozzávalókat meg gondosan kimértem, mindet egy nagy keverőtálba, jól összekevertem elektromos kézi habverővel, és büszke voltam magamra, milyen szép sima lett a nyers tészta. Aztán belenéztem a receptbe és láttam, hogy a száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban kellett volna kikeverni és utána elegyíteni. Egy pillanatra elkapott a pánik, abban mostanában egyébként is erős vagyok. Amikor lehiggadtam, úgy döntöttem, így is jó lesz. És jó is lett. A leírásban lent úgy szerepel majd, ahogyan az eredeti recept is utasít. És még valami: az eredeti recept két formával dolgozik, nekem viszont nincs két egyforma méretű tortaformám, ezért egyben sütöttem meg a tésztát és utána félbevágtam.

Ez a tészta piskóta jellegű, és így már tetszik a dolog.

egyszeru_mandulas_torta_vanilias_kremsajjtal (5)

 

Hozzávalók (kb. 15 centis formához):

a tésztához:

5 ek. puha sótlan vaj

1/4 tk. szódabikarbóna

1/2 tk. só

3/4 tk. sütőpor

1.5 bögre fehér tönkölybúza liszt

1 egész tojás

3/4 csésze nádcukor

1 vanília rúd kikapart magjai

1 csésze tejföl

1/2 tábla 60%-os étcsokoládé

1 nagy marék aszalt meggy

fél citrom leve

60 g darált mandula

a krémsajtos réteghez:

50 dkg mascarpone

kb. 1 dl tejszín

1 nagy citrom leve

1 vanília rúd kikapart magjai

méz ízlés szerint

csipet só

a tetejére: pirított mandula (elhagyható)

A vajat megolvasztottam és hagytam szobahőmérsékletre hűlni. A mascarponét a többi hozzávalóval alaposan kikevertem és hűtőbe tettem pihenni. Amíg a torta elkészült, szépen visszaszilárdult. Késes robotgépben finomra daráltam a mandulát. Felaprítottam a csokoládét és az aszalt meggyet.

A sütőt előmelegítettem 170 fokra légkeverésen. A kapcsos tortaformát kivajaztam és kiliszteztem.

Összeállítottam a tésztát. Egy nagy keverőtálba szitáltam a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Hozzáadtam a darált mandulát is. Egy másik nagy tálban fehéredésig habosra kevertem a cukrot a tojással. Hozzáadtam a vaníliát, a tejfölt és a citromlevet is, és alaposan eldolgoztam a masszát. Ezután a lisztes keveréket több részletben a cukros tojásos masszához adtam, mindig csomómentesre keverve. Beleöntöttem az olvasztott vajat és azzal is alaposan elkevertem. Kézi habverővel dolgoztam. A masszát a tortaformába öntöttem és tűpróbáig sütöttem. Bő 50 perc volt, de ez sütőtől is függ. Úgy 40 perc környékén érdemes megejteni az első tűpróbát.

A tortát hagytam kihűlni, majd középen vízszintesen kettévágtam. Az alsó réteget bőven megkentem a krémmel, visszatettem rá a tetejét és kívül is bevontam a krémmel. Pirított mandulával díszítettem.

Facebook: Rizsázzunk!

Forrás: Alex’s Day Off

egyszeru_mandulas_torta_vanilias_kremsajjtal (4)

egyszeru_mandulas_torta_vanilias_kremsajjtal (3)

 

Zöld citrom - szirupos mandulatorta vaníliás joghurttal

Nehezen viselem a szelet. Összekuszálja a gondolataimat, ahogyan a Csokoládé-ban is mondják. És az, hogy közel egy hete éjjel – nappal fújt, kissé szétszórt engem.

Először 3 nappal ezelőtt futottam neki ennek a tortának. Az egész úgy kezdődött, hogy szerda reggel elkezdtem lecsöpögtetni hozzá a natúr joghurtot (150 gr), este pedig ezt a tortát akartam adni a leves után. A joghurt szépen le is csepegett, a savóját egy pohárba öntöttem, a joghurtot meg betettem egy fedeles dobozba. És ennyi, maradt továbbra is a hűtőben. A kicsöpögött savót felhasználtam, beletettem a karalábé krémlevesbe, amit aznap meg is ettünk. Azt a levest, ami után a tortát szántam.

Tegnap délután kinéztem a konyha ablakán, megláttam 3 gólyát elröpülni, éppen egy szivárvány alatt. Nem, nem toltam el előtte egy dzsengát, amitől ilyen giccset látok… Szóval ettől a szivárványos gólyás idilltől olyan rózsás kedvem támadt, hogy elővettem a sűrű joghurtot (is) a hűtőből és megsütöttem végre a mandulatortát. Csak fele mennyiséggel dolgoztam, a maradékot így is hazavisszük ma Anyukámékhoz, plusz egy cseppnek a tengerbe… Ja, mert hogy a héten virgonc szalmák voltunk, a gyereklány TAVASZI SZÜNETEZIK (!) a nagyanyjánál és a nagyapjánál.

Előkészítés: 20 perc

Sütési idő: kb. 25 – 30 perc, de főleg tűpróbáig

citromos_mandulatorta_vanilias_joghurtos_kremmel (2)

 

Hozzávalók (kb. 15 centi formához):

a tortához:

0,75 dl extra szűz olívaolaj

7,5 dkg nádcukor

2 tojás szétválasztva

1 tk. mandula esszencia vagy aroma

7,5 dkg fehér tönkölybúza liszt

1 tk. sütőpor

1 tk. őrölt fahéj

10 dkg darált mandula

csipet só

a joghurtos krémhez:

3 ek. sűrű, lecsepegtetett joghurt

2 ek. mascarpone

fél vanília rúd magjai

1 ek. méz

1 dl sűrű zsíros habtejszín

a citromos sziruphoz:

1 zöld citrom leve vagy egy sima citromé

csipet só

5 dkg méz

0,5 dl víz

a tetejére:

pirított mandula

valamilyen dzsem (meggy, szőlő, áfonya…)

A tortaformát kivajaztam és kiliszteztem. A sütőt előmelegítettem 170 fokon. Mindent kimértem és előkészítettem. A tojásokat szétválasztottam.

Elkészítettem a joghurtkrémet: a hozzávalókat egy tálba tettem, alaposan kikevertem és betettem a hűtőbe pihenni. Kissé meg is szilárdul a felhasználásig.

Egy keverőtálba tettem az olajat és a cukrot, és egy kézi habverővel simára kevertem. Hozzáadtam a tojássárgáját és a mandula esszenciát/aromát. Az egészet habosra kevertem. Egy másik keverőtálban elkevertem a lisztet, a darált mandulát, a sót, a fahéjat és a sütőport. A lisztes mandulás keveréket 3 részletben az olajos, cukros tojássárgájához kevertem.

Egy keverőtálban kemény habbá vertem a tojásfehérjét, amit 2 részletben a mandulás, olajos masszához forgattam. A második adag fehérjehabot nagyon óvatosan, finom mozdulatokkal kevertem bele, hogy ne törjön. Az egészet a kapcsos tortaformába öntöttem, elsimítottam és kb. 28 perc alatt, tűpróbáig, készre sütöttem.

Elkészítettem a szirupot: a hozzávalókat egy kis lábasba tettem és felforraltam. A még szinte forró tortára csurgattam, ami jól beszívta az egészet.

Joghurtkrémmel, szőlődzsemmel és pirított mandulával tálaltam.

Facebook: Rizsázzunk!

Ötlet innen: Nők Lapja 13. szám

citromos_mandulatorta_vanilias_joghurtos_kremmel (1)

Sós karamella. Brutál csokoládétorta. 5000 kalória története.

…a védésed utáni buliba én viszem a sütit, valamilyen nagyon csokisat. – így én, nagyvonalúan, még február elején a húgomnak. Aztán persze épp a buli előtti napon sikerült lerobbannom, nem voltam ott: …oké, és bocs, hogy nem megyek, de a szülinapodra csinálok neked valami durván csokisat, mondjuk egy csokitortát. Február végén volt a szülinap. Pár napja végül, még a hét elején, megbeszéltük, hogy szombaton átjön hozzánk, én pedig megcsinálom azt a tortát.

Szombat reggel. Annak a szombatnak a reggele (azaz tegnap), aminek a délutánjára áthívtam a tesómat. A legnagyobb nyugalommal elmentem iskolába. Indulás előtt még a délutánt is leszerveztük Zolival és Rozival: suli után együtt elmegyünk valamilyen barkácsboltba valamilyen szerszámokat venni, utána meg benézünk a sógoromhoz fagyizni. Én balra el. Szorgosan jegyzeteltem a suliban, mégis csak vizsgára bocsátó modulzáróra (aka zh) készülünk. A tanárnő is bekeményített, meg befenyített, meg szigorút játszott. Tovább tartott a suli, mint eredetileg terveztük. Éhes voltam és tele volt a tipegőm a savfokkal és a zsírtartalommal. A bemagolandó kérdések száma meg valahogy több lett a nap végére, az ígért 150-nél éppen tízzel több…

…kicsivel később, szombat délután, már otthon a kanapén. Legyalult aggyal fetrengtem, mikrobák, enzimek meg a hülye zsírok nyomasztottak. Abba a pillanatban, hogy Zoli szólt, indulhatunk, beugrott, hogy délután 5 körül jön a húgom, hogy végre megkapja a szülinapi tortáját. Azt a tortát, amit 1 hónapja ígérgetek neki… 15.33-kor vágott belém a felismerés, és hirtelen pánikomban majdnem felhívtam, hogy ő, izé, szóval, ő, mi lenne, ha, izé, inkább fagyizni jönne velünk? 😉

Zoli és Rozi elmentek a praktikus barkácsboltba (mint utólag kiderült, oda), én meg eszemet vesztve elkezdtem összerakni a tortát. Aztán rájöttem, hogy nincs itthon sós mogyoró. Amióta letekeredtem róla és helyette áttekeredtem a sült hagymára és az étcsokira, nincs itthon sós mogyi. Mondjuk a sült hagyma is sós és ropogós, értelmezhettem volna nagyvonalúan is a receptet. Akár. De nem, helyette cipő fel, dzseki fel, telefon zsebre, ajtó becsap, homlok csattan: a kulcsom! BENT MARADT A PULTON! Na mindegy, most már lemegyek a boltba, nem ücsöröghetek a lábtörlőn. Felhívtam a férjet, hogy kicsit gyorsabban érjenek már haza és sebesebben vásároljanak és nézelődjenek a barkácsboltban, mint tervezte, mert helyzet van. Rozi akkurátusan megnéz, megfog mindent, amit elér és még kis kalapácsot is akart, szóval időben inkább erősen felültervezett az apja. De mivel épp indulóban voltak attól a barkácsbolttól, ami nemrég kivonult az országból, úton a másik felé, amelyik még itt van, hazakanyarodtak egy kulccsal. Így nem kellett Rozit hajtani, megnézhetett mindent, amit akart, bár kalapácsot nem kapott, de kifesthető húsvéti gipsztojást igen. Én meg visszajutottam a konyhába, és elkészült a torta, mielőtt a húgom megérkezett (késett, szerencsére).

Elkészítés: kb. 1 óra

Hűtési idő: min. 1 óra

sos_mogyoros_karamellas_csokolade_torta (2)

 

Hozzávalók (kb. 15 centis formához):

a kekszes alaphoz:

13 dkg zabkeksz darálva

8 – 10 dkg vaj olvasztva (attól függően, mennyit vesz fel a keksz)

60 gr darált mandula

a karamellhez:

13 dkg nádcukor

5 dkg vaj

1 dl tejszín

1 nagy marék (kb. 5 dkg) sós mogyoró durvára aprítva

1 nagy csipet só

az étcsokoládékrémhez (ganache): 

20 dkg étcsokoládé (min. 55%-os)

3 dkg vaj

1,5 dl tejszín

néhány nagy csipet frissen reszelt szerecsendió

a sós grillázshoz:

10 dkg nádcukor

1 nagy marék durvára vágott sós mogyoró

a tetejére: sópehely (elhagyható)

Először összeállítottam a torta alapját. A kekszet késes aprítóban összeaprítottam, majd elkevertem a darált mandulával és az olvasztott vajjal. Egyenletesen elterítettem a kapcsos tortaforma aljában és úgy nyomkodtam bele, hogy legyen egy kis pereme (kb. 1,5 – 2 cm). Hűtőbe tettem megszilárdulni.

Elkészítettem a karamellt. A cukrot alacsony hőmérsékleten melegíteni kezdtem. Nem rázogattam, nem kevergettem, csak hagytam világos borostyán barnára karamellizálódni. Hozzáadtam a tejszínt és a vajat. Addig melegítettem tovább kevergetés mellett, amíg egynemű lett. Ekkor beleszórtam a mogyorót és a már kihűlt tortaalapra kentem. Hagytam kihűlni, amíg összeállítottam a ganache-t.

A krémhez (ganache) az étcsokoládét apróbb kockákra törtem és a vajjal együtt egy keverőtálba tettem. Egy kisebb lábasba bő 2 ujjnyi vizet öntöttem, a lábasra ültettem a keverőtálat és lassan melegítve, hogy a víz épp csak gyöngyözzön a tál alatt, összeolvasztottam a csokitat. Amikor a csoki és a vaj teljesen felolvadt, levettem a gőzről, reszeltem bele szerecsendiót (kb. fél mk.), végül hozzákevertem a tejszínt. Kézi habverővel simára, fényesre kevertem. Ezt is a tortára kentem és visszatettem a hűtőbe dermedni.

Megcsináltam a grillázst, a torta tetejére. A sütő tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A cukrot alacsony lángon melegíteni kezdtem egy alacsonyabb falú serpenyőben, és borostyán színűre karamellizáltam. Ezután hozzáadtam a durvára vágott mogyorót, a sütőpapírral öntöttem és elterítettem. Amikor kihűlt, összetörtem (én egy koktélos zúzófával, de a sodrófa is tuti). Felvágás, tálalás előtt a torta tetejére szórtam belőle.

Eredetileg linzertésztával terveztem ezt a tortát, még amikor valamikor télen az egyik Good Food magazinban láttam James Martin karamellás csokiganache receptjét. A hárdkór csoki, a karamell és ehhez valami sós megvolt a fejemben, de a fenti körülmények beállása után módosítanom kellett (a Nők Lapja Konyha Desszert magazin kihúzott a …..ból a kekszes alap és a grillázs ötletével).

Facebook: Rizsázzunk!

 

sos_mogyoros_karamellas_csokolade_torta (11)

sos_mogyoros_karamellas_csokolade_torta (9)

(Ej, de siralmas állapotban van a háttérben az a petrezselyemzöld…)

Expressz mandulatorta citromsziruppal

Újabb falat Anglia a WR receptgyűjteményből. Jónak tűnt. Főleg, amikor kiderült, hogy ez a torta is sebtiben összeállítható. Szeretem az ilyet. A nehézbombázó ünnepi sütik előtt jó egyet rápihenni egy könnyedebb desszerttel. 😉 Kívül kissé ropogós, belül lágy és szaftos, a citromsziruptól kellemesen fanyar. Próbáljátok ki Ti is, ha van kedvetek. Laktóz -és gluténmentes. A cukor mennyiségét kicsit csökkentettem az eredetihez képest, de így is tökéletesen működött a süti.

Előkészítés: 10 – 15 perc
Sütési idő: 45 perc (vagy tűpróbáig)

wr santiago mandulatorta

 

Hozzávalók (20 centis tortaformához):

a tortához:

30 dkg egész mandula
4 közepes tojás, kettéválasztva; a fehérje legyen hideg
20  dkg nádcukor (kristálycukor is jó; ha valaki a 20 dekát is sokallja, lehet ennél is kevesebb; eredetileg 25 dkg cukor kell bele)
1 citrom reszelt héja
1 ek. citromlé
1 tk. őrölt fahéj

csipet só

a citromsziruphoz:

1 citrom reszelt héja és leve (a tortához használt citrom maradék levéből csináltam, plusz egy másik citrom héja)
2,5 dkg porcukor
1 ek. hideg víz

A sütőt előmelegítettem 160 fokra (gázsütőnél 3-as fokozat), légkeverésen. Egy 20 centis kapcsos tortaformát kivajaztam, az aljára sütőpapírt tettem.

A mandulát finomra őröltem. Ha ezt a lépést szeretnénk megspórolni, természetesen vehetünk darált mandulát is.

A tojásokat kettéválasztottam. Egy nagy keverőtálba tettem a sárgáját a cukorral, a citromhéjjal, a citromlével és elektromos habverővel addig kevertem, amíg kifehéredett és sűrű, krémes masszát kaptam. Ezután belekevertem a csipet sóval elkevert őrölt mandulát és a fahéjat.

A tojásfehérjéket egy tiszta, száraz keverőtálban pár perc alatt kemény habbá vertem. A mandulás masszához kevertem 2 evőkanálnyit a fehérjehabból, hogy fellazítsam. Itt még nem kell finomkodni a fehérjehab keverésével. Ezután beleforgattam a maradék habot is, de már nagy, óvatos mozdulatokkal, alulról felfelé, addig, amíg fehérjehab és a mandulás massza szépen egynemű lett.

A tortaformába öntöttem és betoltam a sütőbe. A sütési idő 45 perc, de érdemes 30 perc után tűpróbával ellenőrizni. Sütőnként változhat, hogy hosszabb vagy rövidebb idő alatt sül meg. Akkor van készen, ha a tű már tisztán jön ki a tésztából. A formában hagytam kihűlni.

Amíg a torta hűlt, elkészítettem a citromszirupot. Egy szórásnyit félretettem a reszelt citromhéjból a díszítéshez. A többit egy lábasba tettem a citromlével és a cukorral együtt. Hozzáadtam 1 ek. hideg vizet is. Közepes lángos, finoman melegíteni kezdtem, amíg a cukor teljesen felolvadt. A még meleg szirupot a torta tetejére csurgattam.

Tálaláskor megszórtam kevés porcukorral és a félretett citromhéjjal. Lágyan felvert tejszínhabbal vagy görög joghurttal turbózhatjuk.

Tipp 1.: ha nem kapunk görög joghurtot, a natúr joghurtot tegyük gézbe, vagy egy kisebb sűrűbb szövésű szűrűbe, “lógassuk” egy kisebb lábas felé, tegyük a hűtőbe és hagyjuk lecsöpögni jó néhány órán át.

Tipp 2.: citrom helyett narancsot is használhatunk, a fahéj helyett pedig szegfűszeget.

A recept megtalálható elektronikusan is a Waitrose honlapján

Csokis - sütőtökös tortácska

Trükkösen becsomagoltam a sütőtököt, a gyerekeknek meg leesett az álla… 🙂 A Márton napi – nem éppen degusztációs – menüsort ezzel a csokis sütőtökös tortával zártuk. Ej, de jó lett volna utána egy pálinka szétcsapatni az egészet…

A férj szerint meg lassan én leszek a “tökös” csaj… Hát ez van. 🙂

5etcsokis sutotokos suti1

 

Hozzávalók (18 cm-es tortaformához):

12,5 dkg reszelt nyers sütőtök
2 egész tojás
7 dkg nádcukor
7,5 dkg liszt
10 dkg 60%-os étcsokoládé
5 dkg vaj
1 csapott tk. sütőpor
csipet só
1 marék mogyoró felaprítva
1 csapott tk. gyömbér
vanília sodó (az ünnepelt egyik kedvence)

A sütőt előmelegítettem 180 fokra légkeverésen, a tortaformát kivajaztam, kiliszteztem.

A mogyorót késsel apróra vágtam, a sütőtököt lereszeltem. Egy kisebb keverő tálba tördeltem a csokit, hozzáadtam a vajat és a gyömbért, majd vízgőz felett összeolvasztottam. Közben a tojásokat habosra kevertem a cukorral, beleszitáltam a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet és alaposan összeforgattam. A reszelt sütőtököt is beleforgattam.

Amikor a csokis keverék teljesen felolvadt és kissé kihűlt, a masszához kevertem azt is. Az egészet beleöntöttem a tortaformába, majd 20 – 25 percre a sütőbe toltam. Nagyjából 20 perc elteltével tűpróbáztam és még pár percre visszatoltam a sütőbe. Figyeltem, nehogy kiszárítsam a tésztát, nem akartam, hogy fojtós legyen. Vanília sodóval kínáltam. Legközelebb megsütöm a sütőtököt és a pürét keverem a tésztához.

6etcsokis sutotokos suti2

Ezerarcú Sharlotka

Az úgy volt, hogy a férj dolgozott aktuális nemzeti ünnepünkkor. Ezért összecsomagoltam a kiskorút és átmentünk drimbölni Hébe-hóbanhoz. Ő főzte a levest, én sütöttem a sütit.

Amikor először hallottam ezt a nevet, azt hittem, valamilyen habos-babos lányregény elpiruló, olvadozó főhőséről van szó. Kicsit mellélőttem, no. 🙂 Egy újabb süti, amivel alig van munka, viszont annál nagyobb az élvezeti értéke. Lemértem: 13 perc kellett az összeállításához. Ez eléggé csábító, nem? A többit elvégzi a sütő. Én lájkolom.

Az eredeti recept csak almával és a tésztával dolgozik, de ha valakinek van pontosabb infója, bátran ossza meg velem/velünk. Ez a torta orosz, amit egy kicsit átgondoltam. De ezúton is innen köszönöm a nagy Oroszországnak. A körtétől kicsit szaftosabb lett, a tészta pedig nedvesebb, nehezebb.

1osszevont

 

Hozzávalók (26 centi tortaformában):

5-6 nagyobb vilmoskörte
1 bögre nádcukor
3 nagy tojás
1 bögre liszt
1 vanília rúd kikapart magjai
1 citrom reszelt héja és leve
csipet só
2 púpozott tk. őrölt gyömbér
1 marék fenyőmag (elhagyható, nekem volt még itthon)
2 ek. zsemlemorzsa

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy 26 centis tortaformát kibéleltem sütőpapírral egészen a pereméig. Ezután jött a gályameló. 🙂 A körtéket megmostam, meghámoztam, majd mindet félbe vágtam. A feleket is feleztem, majd az így kapott darabokat 1 centi vastagra szeleteltem. A szeleteket kb. 1×1 centis kockákra vágtam és egy keverőtálba tettem. Megszórtam 1 tk. őrölt gyömbérrel, majd fél citrom levévelés jól összeforgattam. A sütőpapírral bélelt tortaforma aljába szórtam a zsemlemorzsát, ez felvettem valamennyire a gyümölcs levét. Erre öntöttem a felkockázott körtét és egyenletesen elterítettem benne.

Összeállítottam a tésztát. A tojásokat 3-4 perc alatt elektromos kézi habverővel habosra kevertem. Ezután hozzáadtam a citromhéjat, 1 tk. gyömbért, a vanília kikapart magját és egy csipet sót. 3 részletben néhány mozdulattal hozzákevertem a lisztet is. A tésztát a körtére öntöttem, a tortaformát kicsit ide-oda mozgattam a pulton, hogy a massza egyenletesen elterüljön. 2x, 3x óvatos, de határozott mozdulattal a pulthoz ütögettem a forma alját, így lejjebb is jutott a tésztából. a tetejét megszórtam a maréknyi fenyőmaggal.

Betoltam a sütőbe és kb. 50-55 perc alatt készre sült. 40 perc elteltével érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogyan is áll a süti. Vanília sodóval, kevés enyhén cukrozott zsíros tejföllel vagy vanília fagyival isteni.

sharlotka1 (1024x678)

Giginek szeretettel: habos szilvás

Három süti receptjéből összegyúrva született egy tuti jó negyedik. Szülinapi torta lett belőle az egyik bátyónak, de a legtöbbet nem ő ette belőle. A nővér. De előtte “bocizott”, mert a laktózzal van egy kis nézeteltérése.
A tészta a 10-20-30-as epres süti tésztája szerint készült. Ami pedig fontos: jó, ha a torta egy egész éjszakát pihenhet a hűtőben, a habnak kell ennyi idő ahhoz, hogy tartása legyen.A telefonom meg állítólag okos, szerintem meg oktalan, azzal készült a kép, ezért a gyatra minőség. Meg persze a szegényes tálalás is, of course… Bocsi.

Hozzávalók:

a tésztához (ha valaki vékonyabb tésztás, lehet felezni/harmadolni/negyedelni a mennyiségeket):

10 dkg cukor
20 dkg vaj
30 dkg liszt
1 tojássárgája
a habhoz:
1 kiló szilva kimagozva + 4-5 darab a díszítéshez
25 dkg mascarpone
3 dl zsíros habtejszín
1 csomag habfixáló
15 dkg natúr joghurt lecsöpögtetve
3-4 evőkanál porcukor
1 citrom leve és héja
2-3 tk. őrölt fahéj
A natúr joghurtot még reggel gézbe tettem és jó pár órán át (egy tál felett) hagytam kicsepegni, így jó sűrű, “gorogos” joghurtot kaptam.
Először elkészítettem a tésztát. A sütőt előmelegítettem 175 fokra légkeverésen. Kivajaztam és kiliszteztem egy 26 centis tortaformát. A lisztet és a cukrot egy nagy tálba mértem és hozzáadtam a felkockázott vajat. Alaposan összegyúrtam. Belesimítottam a tortaformába és 20 percre a sütőbe tettem. Amikor megsült, hagytam teljesen kihűlni. Közben felfújtam vagy 30 lufit…

Megcsináltam a krémet is. Megmostam és kimagoztam a szilvákat és egy nagy tálba tettem mindet. Belereszeltem a citrom héját, rálocsoltam a levét, megszórtam az őrölt fahéjjal, majd botmixerrel pürésítettem. Nem hámoztam meg a szilvát, a botmixer tette a dolgát. A külcsínnek jót tett az apró héjdarabok látványa, és a belbecsen sem rontott egy fikarcnyit sem. 4-5 evőkanálnyit félretettem a szilvapüréből, amit később a tészta tetejére kentem.A habfixálóval felvertem a hideg tejszínt. A mascarponét simára kevertem és a porcukorral, a szilvapürével, a fahéjjal, a lecsepegtetett joghurttal együtt óvatosan a tejszínhabhoz forgattam. Nagy, alulról felfelé történő mozdulatokkal, hogy ne törjem össze a habot.Annyira finom szilvát sikerült szereznem, hogy nem kellett a krémhez plusz cukrot adnom. De ha valaki nem találná elég édesnek, bátran cukrozzon. Szóval, a kihűlt tésztát megkentem a korábban megmenekített szilvapürével, majd a gyümölcsös habot is rásimítottam. Hűtőbe tettem dermedni. Jó sok időre.
Tálalás előtt a cikkekre vágott szilvával díszítettem.

Két szerelmes pár... - citromos mákos muffin

És tényleg. A mák és a citrom elválaszthatatlan páros. Örökké tartó szerelemben.
Az eredeti recept (Csak a puffin) tortaformával dolgozik, de mivel én most csak kettőnknek sütöttem, megfeleztem a mennyiségeket és muffin lett belőle. És hova raktam őket? Oda. Pontosan. Az új süteményes állványra. 🙂
1citromos makos muffin
Hozzávalók (az eredeti, 26 centiméteres tortához való mennyiség):
A tortához:
22,5 dkg olvasztott vaj
22,5 dkg cukor
4 kisebb tojás
32 dkg liszt
2 kk sütőpor
1 csipet só
2 narancs reszelt héja
3 citrom reszelt héja
6,5 dkg darált mák
5 ek joghurt
fél citrom leve
A citromkrémhez:
2 nagy citrom
15 dkg cukor
5,5 dkg vaj
3 tojás
10 dkg mascarpone
1 dl tejszín
Előmelegítettem a sütőt 150 fokra. Gázsütőn ez a 2-es fokozat. Elővettem egy muffin tepsit és kibéleltem muffin papírral 8 mélyedést.
A lisztet tálba szitáltam a sütőporral, a csipet sóval, a darált mákkal és a reszelt citrom és narancs héjjal. Alaposan összekevertem.
Habosra kevertem az egész tojásokat a cukorral, hozzáadtam az olvasztott vajat, a joghurtot és a citromlevet. Jól elkevertem, majd apránként hozzádolgoztam a lisztes keveréket is. A muffin formába kanalaztam a tésztát, mindegyikbe csak a 3/4-ig, mert sütéskor megemelkedik a sütőportól és a tojástól. 45 percig sütöttem, majd kivettem a sütőből és hagytam kihűlni.
Ezalatt elkészítettem a citromos mázat. Ehhez kisebb tálba reszeltem a a citromhéjat, belefacsartam a levet, hozzáadtam a cukrot és a vajat, majd vízgőz felett kevergetve, összeolvasztottam a hozzávalókat. Ezután lehúztam a tűzről és hagytam szobahőmérsékletre hűlni. Amikor kihűlt, egyenként belekevertem az egész tojásokat, alaposan elkevertem kézi habverővel, majd lassú tűzön, állandó kevergetés mellett sűrűre főztem. Ez nagyjából 10-12 perc volt. Ezután megint hagytam kihűlni és csak ezt követően kevertem bele a mascarponét és a felvert tejszínhabot.
A masszát a muffinok tetejére halmoztam, kicsit elegyengettem és némi citromhéjjal díszítettem.
A citromos máz savanykás ízét és sűrű állagát jól ellensúlyozza a könnyű mákos tészta. Nagyon finom lett. Azt persze mondanom sem kell, hogy csurig ettem magam a tészta nyers masszájával és a citrommázat is sűrűn kóstolgattam kavargatás közben. Nem is vacsoráztam tegnap este…
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!