Pár óra és eltelik egy újabb év. Mindenkinek boldog, örömködős, élettel teli friss évet kívánok!
Hozzávalók (1 főre):
kb. 10 dkg fekete lencse (francia típusú)
3 db babérlevél
1 nagy ág friss kakukkfű vagy 1 tk. szárított
1 gerezd fokhagyma zúzva
negyed szál póréhagyma vékonyan felkarikázva
só, frissen őrölt bors
kb. 5 dl víz vagy zöldségalaplé
a körtés raguhoz:
1 nagyobb körte felkockázva
2 rúd fahéj
1 tk. vaj
1 ek. olívaolaj
1 szál újhagyma vékonyan felkarikázva
1 szál kakukkfű
1 – 2 tk. lágy balzsamecet
1 kezeletlen citrom reszelt héja vagy 1 csapott ek. szárított citromhéj
kevés víz
a vinaigrette-hez:
3 ek. olívaolaj
2 csapott ek. dijon-i mustár
1 ek. lágy, édes balzsamecet
csipet só, frissen őrölt fekete bors
a tetejére:
pirított dió
pirított szezámmag (fehér és fekete vegyesen)
Összeállíttam a vinaigrette-t. Egy kisebb üvegbe tettem a hozzávalókat, rázártam a fedelét és alaposan összeráztam. Száraz serpenyőben illatosra pirítottam a diót és szezámmagokat. Félretettem.
A lencsét leöblítettem, majd a fűszerekkel együtt kb. fél liter alaplében/vízben feltettem főni. Alacsony lángon, gyöngyöző vízben főztem, kb. 25 percig, vagy addig, amíg már puha, mégis kissé roppanós és nem esik szét.
Közben elkészítettem a körteragut. Egy nagyobb serpenyőt felhevítettem, a vajat az olajjal együtt felforrósítottam. A felszeletelt újhagymát 4 – 5 perc alatt megdinszteltem. Ezután hozzáadtam a felkockázott körtét és párolni kezdtem. Enyhén sóztam, borsoztam, megszórtam a citromhéjjal. Amikor kezdett levet ereszteni, fűszereztem a kakukkfűvel és a balzsamecettel. Addig pároltam, amíg a körték annyira megpuhultak, hogy még egy kicsit roppanósak is maradtak. Néha megrázogattam a serpenyőt.
A megfőtt, meleg lencsét leszűrtem és összekevertem a fűszeres körteraguval. Még melegen meglocsoltam az öntettel, és alaposan elkevertem, hogy a lencse magába szívja az ízt. Az egészet megszórtam a pirított magokkal.
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek