Rizsázzunk!

Bogyós táskák

Azért jó olyat csomagolni a gyerek uzsonnás dobozába, amit én csinálok, mert így valamelyik osztálytárs garantáltan megeszi, Rozi meg az övét. Szuperhatékonyan működő cserekereskedelem folyik, klikkek alakulnak, napi frissítéssel dolgoznak a kölkök és tuti, hogy az nem elég izgalmas, amit otthonról visz.

Ezt a péksütit* Rozi jóváhagyta, hétfőtől indul a tesztelés, kinek hogy ízlik az osztályban…

Előkészítés: 5 + 30 perc a tésztának, 15 perc a dzsemnek

Sütési idő: 15 – 20 perc

* mobilos kép, annak is összecsapott, lecserélem, amikor lesz rendes fotó az újabb adagról…

 

Hozzávalók (5 darabhoz):

a tésztához:

26 dkg búzaliszt (fele fehér, fele teljeskiőrlésű)

2 ek. (nád)cukor

1 csapott tk. só

11,5 dkg hideg vaj (lehet libazsír vagy kókuszzsír is)

7 ek. jéghideg víz (lehet több is, a liszttől függően)

1 tojás a kenéshez

a dzsemhez:

25 dkg bogyós mix (málna, szamóca, áfonya, szeder, ribizli – én fagyasztottat használtam, volt a mélyhűtőben)

2-4 ek. (nád)cukor

1 kezeletlen citrom héja

1-2 ek. citromlé

őrölt gyömbér vagy fahéj ízlés szerint

Összeállítottam a tésztát. Egy nagyobb keverőtálba tettem a kétféle lisztet, a cukrot és a sót. Hozzáadtam a jéghideg zsiradékot és egy krumplinyomóval beledolgoztam a lisztes keverékbe, addig, hogy a zsiradék borsószem nagyságú legyen. Kanalanként adagolni kezdtem a jéghideg vizet, amíg a tészta omlós lett és összeállt. Nekem 9 ek. vízre volt szükségem, de lehet, hogy elég a 7 vagy a 8 is. Lisztezett felületen először gombóccá formáztam a tésztát, majd kissé ellapítottam és lefedve 30 percig pihentettem a hűtőben.

Elkészítettem a dzsemet. A bogyós keveréket a cukorral, a citromlével, a citromhájjal és a gyömbérrel egy közepes lábasban alacsony hőmérsékleten 5 percig főztem, ezután krumplinyomóval áttörtem. További 10 percig főztem, amíg a dzsem állagúra sűrűsödött. Hagytam kihűlni.

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, légkeverésen. Sűtőpapírral kibéleltem egy tepsit. Lisztezett felületen 4-5 mm vékonyan kinyújtottam a tésztát, 10 egyforma méretű téglalapra felvágtam. Lehet, hogy többször újra kell gyúrni és nyújtani, hogy meglegyen a 10 téglalap, én két körből hoztam össze. 🙂

Öt téglalapot a tepsibe tettem, mindegyik közepére tettem egy púpos evőkanálnyi dzsemet, a szélekből szabadon hagytam kb. 2 cm-t. Mindegyik tésztát befedtem a maradék tésztával, a széleket óvatosan lenyomkodtam egy villával, hogy lezárjam a sütiket. Mindet megkentem a felvert tojással.  Az előmelegített sütőben 15-20 percig sütöttem, amíg szép aranybarnák lettek. Ezután hagytam kihűlni.

Mázat is készíthetünk rá, de nem kötelező: 12 dkg porcukrot keverjünk el kevés (néhány evőkanál) vízzel vagy tejjel, amíg egy sűrű mázat kapunk. Egy kanál segítségével kenjünk rá a péksütik tetejére.

Megtölthetjük sűrű házi vanília pudinggal, angol citromkrémmel, de akár sós töltéket is tehetünk bele, mondjuk fetás-spenótosat, vagy házi májkrémet. Ha sós töltelékkel készíjük, elég 1 ek. cukor  a tésztába.

Hűvös helyen 3-4 napig eláll.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Forrás: Tasty 

Bulgur sült fügével

Az utóbbi időben annyira kijöttem a blogolásból, hogy hirtelen nem is igazán tudom, mit írjak, amivel közelebb kerülök a gúgl keresési és találati feltételeihez. Ha csak azt a történetet nem, ami még nyáron esett meg velem. Történt ugyanis az a nem túl gyakori eset, hogy egy úriember kölcsönrecepttel indult egy versenyen. Magyarul: lenyúlta az egyik receptemet, de nem sokat tökölt vele, úgy ahogy van, vitte egy az egyben. Változtatás nélkül. Aztán ezzel a lendülettel beküldte egy újság receptversenyére. Ott meg jól megbukott vele, a szerkesztők ugyanis rutinból ellenőrzik a beérkező pályaműveket. Így jutott el hozzám a főszerkesztő, és lett a történetből egy 3 oldalas megjelenés a Blikk Extra Receptek októberi-novemberi számában. A lapok már az utcán vannak, a receptjeimmel együtt, és azonnal a 13. oldalról ugrok a világhírnév felé. Köszönettel tartozom annak a bátor férfinak, aki érdemesnek találta a receptemet arra, hogy versenybe szálljon vele. És bíztatom arra, hogy a jövőben bátran kísérletezzen sajáttal is, mert az esik a legjobban. 😉

És itt is, még egyszer köszönöm Jásdi Beáta felelős szerkesztőnek, hogy úgy gondolta, megmutat engem a világnak. Hálás vagyok érte!

Ez itt egy fügés desszert. Tüchtig kis darab a szezon végére.

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: kb. 15 perc

 

Hozzávalók (2 főre):

a sült fügéhez:

2 füge

1 ek. vaj megolvasztva

2 – 3 tk. finomítatlan nádcukor

1 kicsi citrom leve vagy annak megfelelő mennyiségű házi bodzaszörp

pörkölt pisztácia vagy szezámmag

a kókusztejes bulgurhoz:

10 – 12 dkg bulgur

1 ek. olaj (napraforgó vagy repce)

2 dl sűrű, zsíros kókusztej

2 dl víz

1 – 3 ek. finomítatlan nádcukor ízlés szerint

1 vaníliarúd

1 jó nagy csipet őrölt zöld kardamom

csipet só

1 ek. méz a csurgatáshoz

A bulgurt alaposan átmostam és hagytam lecsepegni. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A vajat megolvasztottam, elkevertem a cukorral és a bodzaszörppel. A fügéket megmostam, szárazra töröltem, négy felé vágtam. Egy kisebb kerámiatálba tettem őket, bőségesen megkentem a vajas keverékkel a vágott felüket. Hagyjunk egy jó evőkanálnyit a vajas keveréből, amivel a végén meglocsoljuk a fügét és a bulgurt. Nagyjából 10 perc alatt kissé ragacsos állagúra sütöttem őket. Kivettem a sütőből és hagytam kihűlni.

Amíg a fügék sültek, megfőztem a bulgurt. Felhevítettem egy lábast, beleöntöttem az olajat, majd pár percig pirítottam rajta a megmosott bulgurt. Alacsonyra vettem a lángot alatta, felöntöttem a kókusztejjel és a vízzel. Hozzáadtam egy csipet sót, a vaníliarúd magjait és a kikapart vaníliarudat is. Beledobtam egy egész szem megroppantott zöld kardamomot. A magokat nem szedtem ki a héjból. Ha valakinek ez nem annyira szimpatikus, a kis fekete magokat mozsárban finomra őrölheti. Hozzáadtam egy ek. nádcukrot. Aki édesebben szereti, adjon hozzá még. Fedő alatt megfőztem, időnként átkevertem. Ha nagyon beissza a folyadékot, a főzési idő vége felé pótoljuk egy kevés vízzel.

Amikor a bulgur megfőtt, tálba szedtem, rátettem a negyedelt sült fügéket és megszórtam a pisztáciával. Meglocsoltam a megmaradt vajas, bodzaszörpös keverékkel. Érdemes visszamelegíteni a füge sütésekor keletkezett szaftot is és azt is rácsurgatni a desszertre.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: instagram.com/Rizsazzunk_blog/

Diós áfonyás uzsonna

Idén nyáron betöltöttem a 40-et. Igazából nincs túl nagy jelentősége, főleg, hogy kb. éppen annyinak érzem magam, mint 10 éve a 30 betöltése környékén. Na de, hogy valami mégis legyen ebben a nagy idillben: rövidül a jobb kezem. És szerintem a bal is, de ezt majd az optikus megerősíti vagy megcáfolja. Főleg akkor van gáz, amikor fáradtabb vagyok. Vehetnék egy jó hosszú szelfibotot, hogy jó messzire eltarthassam a mesekönyvet, amikor Rozinak olvasok. Ezeknél a képeknél sem tudtam eldönteni, hogy elég élesek-e vagy sem. úgyhogy én most jobbra el, megyek az optikushoz.

A muffinokból betettem néhányat Rozi tízórais/uzsonnás dobozába, hogy valami olyat is egyen a suliban, ami nem csak attól egészséges, hogy sótlan…

{Az alap muffintészta továbbra is Kristóf konyhájából van, ezt ragoztam tovább.}

Előkészítés: kb. 10 perc

Sütési idő: kb. 20 perc

Hozzávalók (6 db):

1 csésze liszt

3 ek. aprószemű zabpehely

szűk 1/2 csésze nádcukor

1 tk. őrölt fahéj

1/2 cs. sütőpor

csipet só

1 nagy csipet vanília őrlemény

1 kisebb érett banán

bő 1/2 csésze víz (a zabpehely miatt kicsit több kell)

1/6 csésze olaj (pl. repceolaj)

1 nagy marék dió pirítva, durvára aprítva

1 nagy marék áfonya

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A muffin formákat kiolajoztam. Ne használok papírkapszlikat már egy ideje, sok hulladékkal jár. A diót száraz serpenyőben kissé megpirítottam.

A banánt villával összetörtem. Hozzáadtam a zabpelyhet és a vaníliát, az olajat és a vizet. Jól elkevertem. Ezen a ponton beletehetjük az áfonyát is, de tehetjük a tetejére is, mint most én.

Egy másik tálba  kimértem és elkevertem a száraz hozzávalókat és a durvára vágott diót. A cukorból először csak a felét adtam hozzá, mivel a banántól már eleve édesebb a massza. Végül még egy kevés került bele, így is elég édes lett. A száraz hozzávalókhoz forgattam a nedves alapanyagokat. Nem kevertem túl, azért, hogy a ne szorítsam ki a levegőt a tésztából. A muffin formákat 3/4-ig töltöttem a tésztával, a tetejüket megszórtam áfonyával és kb. 20 perc alatt (vagy tűpróbáig!) készre sütöttem. A formában hagytam kihűlni.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: Insta Rizsa

Kompót

Főztem ludaskását. Finomat. Nem Márton napon, hanem egy nappal utána. Márton napon sült libacomb és libamáj volt.

Ez meg egy melengető, őszi kompót. Egyszerű, mint a faék, mégis helyére billen tőle a világ.

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: 10 perc

IMG_9193 (853x1280) (3)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

2 nagyobb bőralma

1 nagyobb körte (ki milyet szeret)

1 nagyobb alma

1 vaníliarúd magjai

1 csapott ek. finomítatlan nádcukor vagy méz

néhány facsarásnyi citromlé

teáskanálnyi vaj

csipet só

1 marék dió

néhány szem kék szőlő

A gyümölcsöket megmostam, megpucoltam, kimagoztam és nagyobb darabokra vágtam. Egy közepes lábasba tettem a vaníliával, a cukorral, a vajjal és a citromlével együtt. Közepes lángon, félig lefedve párolni kezdtem.

Közben száraz serpenyőben illatosra, világos aranybarnára pirítottam 1 marék diót, tányérra szedtem és hagytam kihűlni.

Bő 5 perc alatt megpuhultak a gyümölcsdarabok. Kis tálkába szedtem, megszórtam a pirított dióval és néhány szem kék szőlővel.

Megettük.

A turbó változatban van még friss gyömbér, citromhéj (szigorúan kezeletlen vagy szárított), néhány szem szegfűbors és kevés pirított zabpehely.

Facebook: Rizsázzunk!

IMG_9185 (853x1280) (3)

Gesztenyés kifli

Bob és Bobek in da’ house. Kaptunk két hibernált nyulat, de miattuk kicsit üríteni kellett a fagyasztót. Előkerült egy csomag gesztenyemassza is. Én gesztenyepürét akartam csinálni, de a férj rávezetett, hogy 1. nekem nincs krumplinyomóm (ő, izé, tényleg….), 2. én igazából gesztenyés kiflit akarok sütni, mert azt a Nagymamája olyan jól tudta. Na ja, ennyi. 😉

Előkészítés: 15 – 20 perc
Kelesztés: kb. 1 óra
Sütési idő: kb. 30 perc (sütőtől függően)

kész gesztenyés kifli (2)

 

Hozzávalók:

a tésztához:

25 dkg liszt
10 g friss élesztő
10 dkg libazsír
10 dkg vaj vagy margarin
csipet só
1 csapott ek. nádcukor
0,75 dl tej
0,5 dl tejföl

a gesztenyés töltelékhez:

25 dkg natúr gesztenyemassza, kiolvasztva
0,5 – 0,75 dl tejszín
2 ek. házi sárgabaracklekvár
3 csapott ek. nádcukor
1 tk. vaníliás cukor
1 tk. cukrozatlan kakaópor
1 tk. fahéj
2 tk. rum vagy rumaroma

1 tojás a lekenéshez
porcukor a “csomagoláshoz”

Mindent kimértem.

A tejet elkevertem a csapott ek. cukorral, meglangyosított, majd belemorzsoltam az élesztőt. Kb. 10 perc alatt szépen felfutott. Ezalatt a lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, majd elmorzsoltam a zsiradékkal. Adtam hozzá egy csipet sót, és beleöntöttem a tejfölt is. A közepébe egy mélyedést készítettem. Amikor az élesztő szépen felfutott, a mélyedésbe öntöttem, majd jó alaposan összegyúrtam. Kb. 5 percig dagasztottam.  Amikor már szépen elvált a keverőtál falától, gombócot formáztam belőle, kevés liszttel meghintettem a tetejét és egy tiszta konyharuhával letakarva kb. 1 órán át hagytam megkelni, szobahőmérsékleten.

Amíg a tészta kelt, elkészítettem a tölteléket. A felengedett gesztenyemasszához szitáltam a kakaóport, hozzáadtam a többi hozzávalót és alaposan elkevertem. Felhasználásig a hűtőbe tettem.

1 óra után a tészta gyönyörűen megkelt, a kétszeresére. Ezen a ponton bekapcsoltam a sütőt, 180 fokra, alsó felső üzemmódban. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen (kb.) kör alakúra nyújtottam, nagyjából 2 – 3 mm vékonyra. Kb. egyforma cikkekre vágtam.

kinyujtott felcikkezett

Mindegyik cikkelyre tettem a gesztenyés töltelékből, szépen feltekertem és kifli alakúra formáztam. A sütőpapíros tepsire sorakoztattam őket, a tetejüket lekentem a felvert tojással, ügyelve arra, hogy a tojás ne csurogjon le, mert akkor nem emelkedik meg a süti.

toltelekes feltekert

Az előmelegített sütőbe toltam és kb. 30 perc alatt (lehet hosszabb vagy rövidebb is) aranybarnára sütöttem. Tálaláskor megszórtam kevés porcukorral.

kész gesztenyés kifli (1)

A No Salty-ról puskáztam kicsit az arányokhoz, bár sok időm nem volt keresgélni, mert a képet látva férj rábökött, hogy ez az, ilyet csinált a Nagymamája. Azért kicsit összezavartam, mert nem pont olyan lett. 😉

Egy tartalmas leves után éppen elegendő.

Banánkenyér

Hoztam én is egy banánkenyér receptet. Az utóbbi napokban több ilyenbe is belefutottam, Szaninál és Sütit akarok-nál,is, és akkor beugrott, hogy a Waitrose gyűjteményben van egy banánkenyér recept, amit csak tologattam, pakolgattam ide, oda. Igazából nem nagyon szeretem a banános sütiket, meg úgy általában a banános desszerteket. De ez finom. 😉 És negyed óra sem kell az összeállításához, a többit elvégzi a sütő.

Kicsit magyarítottam rajta és csak fele mennyiséggel dolgoztam, mert csak 1 kókadt banán volt itthon, de az eredetit írom ide.

Előkészítés: kb. 15 perc
Sütési idő: 35-40 perc (tűpróba!)

wr banankenyer3

 

Hozzávalók (10 szelet lesz belőle; kb. 1 kg-os fasírtsütő formában):

10 dkg puha vaj
17,5 dkg méz
2 egész tojás
2 nagyobb banán
fél ek. őrölt fahéj
22,5 dkg liszt
1 púpozott tk. sütőpor
5 dkg darált dió (csak ez volt már itthon)
csipet só

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, légkeverésen. Egy fasírtsütő formát vékonyan kivajaztam, majd kibéleltem sütőpapírral.

Kimértem a hozzávalókat. A sütőpor, a liszt és a dió kivételével szépen sorban mindent a turmixba tettem. Addig kevertem, amíg sima, homogén masszát kaptam. Ezután egy keverőtálba öntöttem és apránként hozzákevertem a sütőporos lisztet, majd a diót is.

A masszát a formába öntöttem, betoltam a sütőbe és  kb. 35 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem. Ha a tű tisztán jön ki a tésztából, elkészült. A színe ekkora már aranybarna és a süti szépen meg is emelkedik.

Isteni magában, vajjal, egy bögre karamellás tejjel, kávé mellé, reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Szeretem a banánkenyeret. 😉

wr banankenyer4

És a WR receptecske maga, teljes valójában. 🙂

WR banankenyer 001

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!