Rizsázzunk!

Banánkenyér

Hoztam én is egy banánkenyér receptet. Az utóbbi napokban több ilyenbe is belefutottam, Szaninál és Sütit akarok-nál,is, és akkor beugrott, hogy a Waitrose gyűjteményben van egy banánkenyér recept, amit csak tologattam, pakolgattam ide, oda. Igazából nem nagyon szeretem a banános sütiket, meg úgy általában a banános desszerteket. De ez finom. 😉 És negyed óra sem kell az összeállításához, a többit elvégzi a sütő.

Kicsit magyarítottam rajta és csak fele mennyiséggel dolgoztam, mert csak 1 kókadt banán volt itthon, de az eredetit írom ide.

Előkészítés: kb. 15 perc
Sütési idő: 35-40 perc (tűpróba!)

wr banankenyer3

 

Hozzávalók (10 szelet lesz belőle; kb. 1 kg-os fasírtsütő formában):

10 dkg puha vaj
17,5 dkg méz
2 egész tojás
2 nagyobb banán
fél ek. őrölt fahéj
22,5 dkg liszt
1 púpozott tk. sütőpor
5 dkg darált dió (csak ez volt már itthon)
csipet só

A sütőt előmelegítettem 180 fokra, légkeverésen. Egy fasírtsütő formát vékonyan kivajaztam, majd kibéleltem sütőpapírral.

Kimértem a hozzávalókat. A sütőpor, a liszt és a dió kivételével szépen sorban mindent a turmixba tettem. Addig kevertem, amíg sima, homogén masszát kaptam. Ezután egy keverőtálba öntöttem és apránként hozzákevertem a sütőporos lisztet, majd a diót is.

A masszát a formába öntöttem, betoltam a sütőbe és  kb. 35 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem. Ha a tű tisztán jön ki a tésztából, elkészült. A színe ekkora már aranybarna és a süti szépen meg is emelkedik.

Isteni magában, vajjal, egy bögre karamellás tejjel, kávé mellé, reggelire, tízóraira vagy uzsonnára. Szeretem a banánkenyeret. 😉

wr banankenyer4

És a WR receptecske maga, teljes valójában. 🙂

WR banankenyer 001

Vaníliás diós kifli - elindult a karácsonyi hullám

A Karácsony illatát szeretem. Nagyon. Főleg, ha hó is esik hozzá. Kedves Jézuska, lehetne, hogy idén fehér Karácsonyt kapjak? Ez igazán nem nagy kérés, szerintem.

Nálunk eléggé hajtós ez a 3 nap, jó sokan vagyunk, sokfelé. Ha valaki hasonló cipőben jár, ez a süti jól jöhet egy esetleges karácsonyi idegösszeomlás elkerüléséhez. 😉 Meg a “hú, neki elfelejtettem ajándékot venni” helyzetekben is. 😉

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: 13-15 perc

dios hokifli2

 

Hozzávalók (20 darabhoz):

10 dkg liszt
7,5 dkg hideg vaj, felkockázva
3,5 dkg darált dió
1,5 dkg porcukor
1 vanília rúd kikapart magjai
vaníliás porcukor a “csomagoláshoz”

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A hozzávalókat kimértem egy nagy tálba és gyors mozdulatokkal jól összegyúrtam. Kisebb diónyi darabokat csíptem a tésztából, amiket először a tenyereim között golyókká formáztam, majd a golyókból kis nudlikat sodortam, a nudlikat pedig kifli alakúra formáztam. Persze, ha valaki nagyobb kifliket szeretne, nagyobb adagot is lecsíphet a tésztából.

A sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam mindet, majd az előmelegített sütőben 13 – maximum 15 perc alatt megsütöttem. Csak annyira, hogy már legyen egy kevés halvány aranybarna színe. Nem legyen sötétebb, mert akkor száraz lesz, mint a fűrészpor. Végezetül már nem forrón, de még melegen megforgattam a vaníliás porcukorban.

Igazi karácsonyi süti. Ráadásul nincs vele sok munka, több napig, sőt akár 1 hétig is eláll, így előre is dolgozhatunk. Szépen becsomagolva még ajándékba is adhatjuk.

dios hokifli4

Tipp 1.: érdemes házi vaníliás porcukorral dolgozni, és bár a vanília rúd nem olcsó, de sokkal intenzívebb az íze, jelentősebb mennyiségű házi vaníliás (por)cukrot tudunk elkészíteni vele – csak le kell darálni a cukrot a vanília rúddal és jól záródó üvegben lezárni.

Tipp 2.: késes robotgépben is összedolgozható a tészta

Tipp 3.: ha nem sütjük ki azonnal, folpackba csomagolva hűtőbe is tehetjük

dios hokifli8

Scone - a skót gyors süti

Folytatódik a WR rovat a skót tagozat bemutatkozásával. Scone-t már régóta szerettem volna sütni, de eddig elmaradt. Pedig gyorsan összeállítható, reggelire, vagy kávé mellé tökéletes. Én most egy kevés aszalt vörös áfonyát tettem bele, de más aszalt gyümölccsel, vagy csokidarabkákkal, de akár sósan is elkészíthetjük, sajttal, baconnel, kolbásszal, stb…

Arra érdemes figyelni, hogy a tésztát ne gyötörjük meg nagyon az összegyúráskor, mert attól tömörré válik, nehéz lesz és nem emelkedik meg sütéskor. Csak lazán, könnyedén. A melaszt én mézre cseréltem, mert egyrészt nagyon nem szeretem az ízét, de ha nem így lenne, több km-es hatótávolságban nem igen van ilyen felénk. Valahogy nem állnak érte sorba a környékbeliek. 🙂

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: 15-20 perc sütőtől függően

scone

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
5 dkg nádcukor
2 tk. sütőpor
1 csipet só
7,5 dkg hideg, de legalább is nem szobahőmérsékletű vaj, felkockázva
1,75 dl tej
5 dkg aszalt vörös áfonya (a szemeket feleztem, kicsit nagynak találtam)
1 tk. méz
fél dl tej + 1 tk. olívaolaj a lekenéshez

Mindent kimértem, a sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A mézet jól elkevertem a tejjel, kellett egy kis idő, amíg teljesen felolvadt. A lisztet elkevertem a cukorral, a csipet sóval és a sütőporral. Hozzáadtam a vajat és az ujjbegyeimmel elmorzsoltam. Beletettem a megfelezett vörös áfonya szemeket. Elkevertem. Apránként belekevertem a mézes tejet, eleinte fakanállal kevertem, majd kézzel összegyúrtam, amíg összeállt. De csak finoman, hogy ne legyen túl tömör a tészta.

Kissé lisztezett felületen kézzel ellapogattam, kb. 2 centi vékonyra. Kb. 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam. Ha nagyobb korongokat szeretnénk, a legnagyobb szaggatót használjuk. A sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket, a tetejüket lekentem az olívaolajos tejjel. Az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem. Sütőtől függően lehet pár perccel hosszabb a sütési idő, de nem érdemes elfeledkezni róla, mert könnyen kiszárad.

Házi sárgabarack lekvárral ettük, vaníliás mézes tejet ittunk hozzá. 🙂

Ecetes stangli

Soha ne essetek abba a hibába, mint én, hogy ebből a stangliból csak egy adagnyit csináltok. Gondoltam, ennyi elég lesz… A dupla mennyiség a minimum, és azért is közelharc folyik majd. Reggel összeállítottam a tésztát, délután sütöttem. Semmi fakszni, semmi görcs, semmi variálás. Csak a színtiszta siker. Mi kell még? Annyira jó, hogy ha nem figyelsz, lemaradsz róla…

Előkészítés: 10 perc
Nyújtás, szaggatás: 5 perc
Sütés: kb. 20 perc

ecetes stangli1 (1280x853)

 

Hozzávalók:

35 dkg liszt átszitálva
12,5 dkg vaj
10 dkg zsír (libazsírral a legjobb)
1 tojás
1,5 púpozott tk. só
fél ek. ecet (10%-os)
3 ek. langyos víz
1 tojás a lekenéshez
opcionális: a tetejére lenmag, mák, sajt, stb.

Mindent kimértem, előkészítettem. A vajat felkockáztam. A lisztet keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sót. A zsírral és a vajjal elmorzsoltam, majd a közepébe ütöttem a tojást, beleöntöttem az ecetet és a vizet is és gyorsan összegyúrtam. A tésztát egy jól záródó dobozba tettem és a hűtőben hagytam pihenni. Legalább 3 órát békén kell hagyni.

A pihentetés után a sütőt előmelegítettem 200 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A tésztát lisztezett felületen kb. fél centi vékonyan téglalap alakúra nyújtottam, hosszában félbevágtam, majd az így kapott két téglalapot keresztben fél centi széles csíkokra vágtam. A csíkokat a sütőpapírra sorakoztattam, lekentem a felvert tojással. Volt, amelyikre semmit sem szórtam, volt, amire sajtot tettem, és olyan is, amire lenmagot.

Kb. 20 perc alatt megsült. Oh, my, nem lehet abbahagyni, annyira finom.

Forrás: Limara péksége

Kakaós-narancsos-mandulás madeleine

Szülinapra készült. Tortát nem süthettem, vihettem, mert áentéeszileg, meg köjálilag tilos házi készítésű cuccokat vendéglátóipari egységben rendezett bulira vinni. De az meg milyen már, hogy nem süthetek semmit, valamit… Így lett ez a madeleine az ajándék, kakaósan, narancsosan, mandulával. Csomagnak álcázva azért csak beszivárgott az ünnepelthez.

kakaos narancsos madelein1

 

Hozzávalók (12 nagyobb vagy 20 kisebb darabhoz, a forma méretétől függően):

2 tojás
7 dkg cukor
1 dkg vaníliás cukor (nekem volt házi, de a bolti is jó, a lényeg, hogy vaníliás és ne vanilin cukor legyen)
9 dkg olvasztott vaj
2 narancs reszelt héja
2 ek. narancslé
6 dkg liszt
2 dkg cukrozatlan kakaópor
4 g sütőpor
4 dkg finomra őrölt mandula
csipet só

A sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. A madelein formákat nagyon vékonyan kivajaztam. Nekem teflon van, de szilikonos is létezik, amit még kivajazni sem kell. Mindent előkészítettem, kimértem. A vajat megolvasztottam, a mandulát finomra őröltem.

A lisztet és a kakaóport egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sütőport és egy csipet sót. Hozzákevertem a mandulát. Az egész tojásokat egy nagyobb keverőtálban fehéredésig kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg a cukor teljesen felolvadt. Ekkor hozzáadtam az olvasztott vajat, a reszelt narancshéjat és 2 ek. narancslevet is. Összekevertem, majd fokozatosan hozzáadtam a lisztes keveréket is, amivel homogén masszává kevertem.

Mivel eléggé bénán kezelem a habzsákot, inkább egy kanál segítségével megtöltöttem a formákat nagyjából 3/4-ig és az előmelegített sütőben kerek 10 perc alatt megsütöttem. Hagytam kissé kihűlni, majd kiszedtem a sütiket a formákból. Eredetileg olvasztott csokiba akartam mártani, miután kihűlt, de sikerült elpusztítanunk az étcsokit, így cukrozatlan kakaóporral hintettem meg.

Az ötletet Katuci kakaós-kókuszos verziója adta.

Narancsos-gyömbéres csokihab (mousse)

A WR szekta új tagja. Legális ajzószer, tömény kalóriabomba, de kit érdekel, péntek van. 🙂 Hébe-hóba brüsszeli beszámolója adta a lökést, úgyhogy ma ez a csokimousse volt a csicsóka krémleves után. Nagyot lehet vele villantani, meg bezsebelni az elismeréseket. Ez az igazi desszert, kevés munka, isteni végeredmény, flancos név, elismerő pillantások, elégedett hümmögések. Ide vele. 🙂

A 2 évessel közelharc folyt a kanálért, mert étrendtudatos anyjaként azért 1 egész pohárnyit nem bíztam rá… 🙂

Előkészítés: 15 perc
Hűtési idő: min. 2 óra

2narancsos gyomberes csokimussz2 (1280x853)

 

Hozzávalók (2 főre):

10 dkg narancsos étcsoki (70%-os)
1 ek. szobahőmérsékletű vaj
1 csapott tk. őrölt gyömbér (ha valaki nincs jóban a gyömbérrel, helyettesítheti szegfűszeggel, de akár szerecsendióval is)
2 közepes tojás, szétválasztva
némi darált dió díszítésként

Egy alacsonyabb falú fazékba kb. 3 ujjnyi vizet tettem. Ráültettem egy keverőtálat, amibe beletördeltem az étcsokit. Arra figyeltem, hogy a keverőtál alja ne érjen bele a vízbe. A vajat is hozzáadtam. Takarék lángon, hogy a víz éppen csak gyöngyözzön, összeolvasztottam a csokit és a vajat. Közben kettéválasztottam a tojásokat. A fehérjét visszatettem a hűtőbe.

Amikor a vajas csoki teljesen felolvadt, lehúztam a tűzről, hozzáadtam az őrölt gyömbért, jól elkevertem és hagytam kézmelegre hűlni. Ekkor belekevertem a tojássárgáját. A fehérjét pár perc alatt kemény habbá vertem elektromos habverővel, majd egy nagyobb kanállal két részletben a csokis masszához forgattam. Az első felével nem kell annyira óvatosan bánni, bátrabban lehet keverni, a második felét viszont nagy, alulról felfelé történő mozdulatokkal kevertem bele, addig, amíg sima, egynemű masszát kaptam.

Kis pohárkákba adagoltam és betettem a hűtőbe legalább 2 órára. Tálaláskor megszórtam egy csipet darált dióval.

Palacsinta vajas-citromos fürdőben

Ez is olyan recept, aminek baromi jó az angol neve: pancakes in tangy lemon butter. Én meg itt agyaltam rajta a férjjel együtt, hogy mi legyen a magyar neve… Sokra jutottunk, ugye? 😛 Viszont tudtátok azt, hogy Angliában február 5-e a nemzeti Palacsinta-nap (ezzel zárják a farsangi időszakot)? Mert én bizony nem. Hiába, mindig tanul az ember valamit.

Ez is az ominózus WR kupacból van, mint a sültparadicsom-leves. Igazából ez volt utána a desszert, amíg a paradicsomok sültek, előkészítettem.

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütés-főzés: kb. 25 perc

2vajas citrommartasos palacsinta (1280x853)

 

Hozzávalók (8 db palacsintához):

a palacsintához:

10 dkg liszt
2 db közepes tojás
3 dl tej
2 ek. olvasztott vaj + 1 ek. a sütéshez
csipet só (épp csak annyi, amennyi az ujjbegyeink között elfér)

a citrommártáshoz:

10 dkg puha, sótlan vaj
10-12 dkg vaníliás porcukor nádcukorból (az eredeti recept 12,5 dkg sima porcukrot ír)
1 citrom leve és reszelt héja

A lisztet egy csipet sóval egy nagyobb keverőtálba szitáltam. Egyesével beleütöttem a tojásokat és egy kézi habverővel összekevertem. Apránként hozzáöntöttem a tejet és sima masszává kevertem. Lefedtem és félretettem pihenni.

A citromos vajas mártáshoz a vajat jól elkevertem a citromlével, a reszelt héjjal és a vaníliás porcukorral. Nem kell megijedni, ahogyan én tettem, egy kissé darabos, nem túl homogén masszát kapunk. Egy kisebb lábasban, alacsony hőmérsékletem, hogy a vaj ne égjen meg,  összemelegítettem a mártást, hogy folyós legyen.

A 2 ek. vajat megolvasztottam és a palacsintatésztához öntöttem, elkevertem. Egy teflon palacsintasütőt a közepesnél kicsivel erősebb lángon felmelegítettem, majd közepesre mérsékeltem a lángot alatta és az 1 evőkanálnyi vajból egy mogyorónyit beletettem. Amikor teljesen felolvadt, beleöntöttem egy kis merőkanálnyit a tésztából, kicsit átmozgattam, hogy kör alakú legyen és 2 percig sütöttem, amíg világos aranybarna színe lett a sülő oldalnak. Ezután megfordítottam és még 1-2 percig sütöttem a másik oldalát is. Így sütöttem ki a palacsintákat.

Tálaláskor meglocsoltam a palacsintákat a citromos vajas mártással, félbehajtottam, majd megint félbe és még egy kevés mártással öntöztem meg. Kevés pirított dióval is jó lehet. Maradt még kevés bodzaszörp a májusi befőzésből, legközelebb citromlé helyett bodzaszörppel készítem el a mártást. 🙂

Sajtmártásban sült penne (gyors vacsora)

Annyira egyszerű volt a tegnapi vacsoránk, mint az 1×1. Tipródtam is kicsit, hogy megírjam-e. Mert hát tényleg annyira egyszerű.  A fotó meg egy kicsikét butácska… Hiába, nem vagyok profi fotós, a lámpafényes fotózás sokszor kifog rajtam. Jut eszembe, tegnap belefutottam egy jó kis írásba arról, hogyan lehet összerakni viszonylag egyszerűen házi műtermet. Érdemes elolvasni. Na, de vissza a tegnapi vacsihoz. Túl sok kedvem nem volt sokáig a konyhában állni, későn is értünk haza a 2 évessel a délutáni ténfergésből, sötét is volt, meg november is… Megnéztem, mi van itthon. Ez lett belőle. Hajnal 2-kor, amikor a férj hazaért a munkából, és megebédelt, csak hümmögött elégedetten. Bár, amilyen éhes volt, valószínűleg egy “bigmekmenüre” is Michelin-csillagot adott volna. 🙂

1sajtos besalemes penne3 (1280x853)

 

Hozzávalók (3-4 főre):

30 dkg penne durumlisztből (ez bő fél csomagnyi)
1 kis fej vöröshagyma
1 kis gerezd fokhagyma
1 piros pritamin paprika – elhagyható, ha valakinek nem szimpatikus, helyette lehet friss petrezselyemzöld is, amivel sütés előtt és tálaláskor szórjuk meg
2-3 ek. olívaolaj
20 dkg sajt (pl. gouda, edami)
5 dkg vaj
1 púpozott ek. liszt
4-5 dl tej
só, frissen őrölt feketebors
frissen reszelt szerecsendió (én legalább felet belereszeltem)

Egy tűzálló tálat kikentem kevés olívaolajjal, a sütőt légkeverésen előmelegítettem 180 fokra.

Egy kisebb fazékban vizet forraltam a tésztának. Bőven sóztam. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát. Arra figyeltem, hogy a al dente keménységnél épp egy kicsivel keményebb maradjon, hiszen később a sütőben még puhul keveset a mártással is.

Amíg a tészta főtt, felaprítottam a vöröshagymát, egy serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd a hagymát és közepes lángon 4-5 perc alatt üvegesre pároltam. Kissé sóztam. Ezalatt apró kockákra vágtam a paprikát, és amikor a megpárolt hagymára tettem. Kissé erősebb lángon 3 percig pirítottam még. Addigra a tészta is épp megfelelő keménységűre főtt, leszűrtem és a tűzálló tálba tettem.

Megcsináltam a sajtmártást is, úgy, ahogyan a spenótos túrógaluskánál, csak ezúttal kicsit hígabbra, hogy a tészta szaftosabb legyen. Lereszeltem a sajt 2/3-át. Egy kisebb lábasban felolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és a reszelt sajtot, alaposan elkevertem. A sajtot hagytam megolvadni. Ekkor apránként felengedtem a szobahőmérsékletű tejjel, csomómentesre kevertem, belereszeltem a fokhagymát és hagytam összefőni. Sóztam, borsoztam, frissen őrölt szerecsendióval fűszereztem. Hozzáadtam a hagymás paprikát és jól elkevertem.

A mártást a tésztára öntöttem, alaposan összeforgattam, majd megszórtam a maradék sajttal és 15-20 percre a sütőbe toltam. A tetején világos aranybarnára sült a sajt.

1sajtos besalemes penne (853x1280)

Kacsasült

Hogyan lehet felkészülni a Márton napra és a libasültre? Kacsával. 😛 Ez egy egész pályás összjáték volt volt. Beszállt mindenki a sütésbe, főzésbe. Harmónia volt, és béke. 😛 Az egyik báty mosogatott, a másik kacsát fűszerezett, Apa irányított, Rozi a nyers káposztát lopkodta, én meg kint a kertben húztam össze az erdőnyi lehullott falevelet. Azóta sem tudok rendesen felegyenesedni, mert annyira kondiban vagyok… Meg Gizike üzemmódban megint. 🙂

Nincs benne csavar, úgy készült, ahogy a szüleinktől, nagyszüleinktől ellestük. Ezért is annyira kedves ez nekünk.

1kacsasult (1280x853)

 

Hozzávalók:

a kacsasülthöz:

1 egész kacsa, darabolva
só, bors
majoránna, borsikafű, rozmaring (szárított)
1 fej fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
1 ek. olívaolaj

a párolt káposztához:

1 közepes fej lilakáposzta
1 tk. egész köménymag
1 fej lilahagyma
3-4 egész babérlevél
só, bors
3-4 ek. méz
3-4 ek. borecet (vörösborecet a legjobb, vagy balzsamecet)
1-2 db alma (vagy ha kapunk birsalmát, akkor 1-1 arányban mindkettő)

a krumplipüréhez:

1 kg krumpli
2 ek. vaj
2-4 dl tej
só, bors
frissen reszelt szerecsendió

A püréhez a krumplit megmostuk, meghámoztuk, kockákra vágtuk. Vízben állni hagytuk, hogy ne barnuljon meg.

A kacsát megmostuk, kozmetikáztuk, majd hagytuk megszáradni. Addig megpucoltuk a vörös -és fokhagymát. A vöröshagymát kisebb cikkekre vágtuk, a fokhagymagerezdeket egészben hagytuk. Fűszereztük a kacsát: bőven sóztuk, borsoztuk, bedörzsöltük a majoránnával, borsikafűvel, rozmaringgal. Egy nagy tepsibe tettük a darabolt kacsát, mellé szórtuk a hagymákat, és alufóliával lefedve 180-200 fokra állított hideg sütőben sütni kezdtük. A teljes sütési idő bő 2 óra volt. Ezalatt kényelmesen elkészült a köret is.

Nagyjából 1 órája sült a kacsa, amikor elindítottuk a káposztát is. A külső leveleket leszedtük, majd a fejet megfeleztük, azokat is feleztük, majd legyalultuk, átmostuk. Felaprítottuk a lila hagymát. Egy nagyobb fazékban olajat hevítettünk, majd rádobtuk a köménymagot, mérsékeltük a lángot és alig 1 percig hagytuk kipattogni. Ezután hozzáadtuk a lila hagymát, kb. 5 perc alatt megfonnyasztottuk. Addig megpucoltuk az almát, kicsumáztuk, nagyobb cikkekre vágtuk. A hagymára tettük a káposztát, hozzáadtuk a babérlevelet, sóztuk, borsoztuk, édesítettük a mézzel. Beledobtuk az almákat is. Fedő alatt párolni kezdtük, kb. 30 percig. Fél óra elteltével levettük a fedőt és indult a dinsztelés. Kb. 10 perc után kóstoltunk, majd finomítottunk az ízeken. Még egy csipet só és bors került bele, majd meglocsoltuk 3 bő ek. fehérborecettel. Jól összekevertük és még egyet hagytuk pirulni. Elzártuk alatta a tüzet és lefedve a tűzhelyen hagytuk.

Közben a krumplit sem felejtettük el. Feltettük főni annyi sós vízben, amennyi ellepi. Megfőztük. Közben ellenőriztük a szárnyast is. Kb. két óra elteltével megpuhult a hús, így levettük a fóliát és nagyjából negyed óráig még fedetlenül pirítottuk, hogy ropogósra süljön a bőre. Ezalatt a krumpli is megfőtt. Leöntöttük róla a vizet, majd hozzáadtuk a 2 nagy ek. vajat, krumplinyomóval áttörtük, hozzáöntöttük a tejet, csipet sóval és borssal fűszereztük még, majd még 1x áttörtük. Visszatettük a tűzre és hagytuk egyet rottyanni. A végén frissen reszelt szerecsendióval zártuk le.

Közben a kacsa bőre is megpirult. A sütőt elzártuk, a kacsát tálra halmoztuk, mellé a káposztát és a krumplipürét kínáltuk. Klasszikus fogás, amit a gyerekek egy pisszenés nélkül faltak be, annyira ízlett nekik. Főleg, hogy tevékeny részesei voltak a folyamatnak. 🙂

Spenótos túrógaluska

Nyersen megeszi Rozi a spenótot, de ha főzelékként kapja, nem kell neki. Ki érti? A gombócban viszont imádta. Segített a kavarásában is. Mellém húzta a kis létráját és közölte, hogy anya, én is főzök beled (az ő fonetikájában a vé még bé :)). Szépen bővül a gyerekkel a konyhában lista. Nettó 35-40 perc alatt elkészült, egy kergetőzéssel és egy bújócskával  együtt bruttó 45 perc…

1spenotos turos grizgaluska (853x1280)

 

Hozzávalók (3.4 személyre):

a gombóchoz:

25dkg túró
25-30 dkg friss spenót (még szezonja van)
12-15 dkg búzadara (attól függően, mennyire veszi fel a massza)
2 egész tojás
2,5 dkg vaj
2 ek. sós krémsajt (pl. fevita)
1 duci gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt fekete bors
csipet só

5 ek. olívaolaj

a sajtmártáshoz:

5 dkg vaj
1 ek. liszt
15 dkg sajt (ki milyet szeret, most edamit használtam, de valamilyen intenzívebb, érett, penészes sajt is kiváló)
2,5 dl tej (szobahőmérsékletű)
frissen reszelt szerecsendió
maréknyi aprított petrezselyem
csipet só, frissen őrölt fekete bors

A spenótot megmostam, lecsöpögtettem. Egy nagy serpenyőt felhevítettem, belecsorgattam az olívaolajat, majd rádobtam a spenótot és 5-6 perc alatt megfonnyasztottam. Ezután leszűrtem és egy nagy keverőtálba tettem, majd botmixerrel kissé összemixeltem. Hozzáadtam a vajat, belereszeltem a fokhagymát. Ezalatt kihűlt annyira, hogy hozzákeverhessem krémsajtot, a tojásokat, majd a búzadarát és a túrót. Alaposan összekevertem. Sóztam, borsoztam, belereszeltem 1/4 szerecsendiót. Vizet forraltam egy fazékban, két evőkanál (ha kisebb galuskákat akarunk, akkor teáskanállal szaggassuk) segítségével galuskákat formáztam, majd a vízbe tettem. Addig főztem, amíg feljöttek a víz tetejére. Ezután 10-15 percig állni hagytam a forró vízben.

Ezalatt elkészítettem a sajtmártást. Lereszeltem a sajtot. Egy kisebb lábasban felolvasztottam a vajat, belekevertem a lisztet és a reszelt sajtot, alaposan elkevertem. A sajtot hagytam megolvadni. Ekkor apránként felengedtem a szobahőmérsékletű tejjel, csomómentesre kevertem és hagytam összefőni. Sóztam, borsoztam, frissen őrölt szerecsendióval fűszereztem. Jól elkevertem. Egyszer felforraltam, végül hozzáadtam a friss, aprított petrezselyemzöldet. Meglocsoltam vele a galuskákat és megszórtam kevés petrezselyemmel.

1spenotos turos grizgaluska1 (1280x853)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!