Rizsázzunk!

Gyors narancsos-csokis tejkaramella (fudge) gyömbérrel

Házi csoki fudge? Akár ajándékba is? Mondjuk Karácsonyra. Angliában naponta kötelező program volt a fudge kurzus, valahányszor ott jártam. Megfordultam néhány műhelyben. “Menjetek csak, mindjárt jövök én is.” Aham, persze…;)

Egy ideje (úgy 3-4 éve) tervezem, hogy nekiállok és megcsinálom. Aztán mégsem. Mert vagy találtam valami más érdekeset, vagy nem kaptam sűrített tejet, vagy bármi. Akármi… Jellemző… Szóval, ideális gasztroajándék lehet belőle, ha megéri az átadás pillanatát. Bár jó minőségű csokiból érdemes elkészíteni, ami nem feltétlenül olcsó, ráadásul ebben a verzióban vanília is van (bár nélküle is tökéletes), ami meg kifejezetten nem olcsó, de több embernek is adható, amitől eloszlik az 1 főre jutó anyagköltség. Bocs Karácsony, de hát ugye nem az ajándék mérete és ára a lényeg. Remélem!

Előkészítés: 10 perc
Főzési idő: 5 perc
Hűtési idő: minimum 2 óra

ginger chocolate fudge (2)

 

Hozzávalók (kb. 40 darabhoz)

20 dkg csokoládé (lehet vegyesen fele ét, fele tej, csak tej, csak ét)
kb. 20 dkg cukrozott sűrített tej
8 dkg porcukor, átszitálva (használhatunk házi vaníliás porcukrot is)
1 vanília rúd kikapart magjai
1 bio vagy előkészített narancs héja
1 mk. őrölt gyömbér
5 dkg pirított dió
porcukor a díszítéshez (elhagyható, de jól mutat rajta)

Ha tejcsokit használunk, érdemes a porcukor mennyiségét kicsit csökkenteni.

Sütőpapírral kibéleltem egy kb. 20×20 centis téglalap/négyzet (kinek milyen van) alakú tepsit, a sütőpapírt szépen behajtogattam a sarkainál. A diót késsel felaprítottam, száraz serpenyőben megpirítottam. Lehúztam a tűzről és hagytam kihűlni.

Közben egy lábasban kb. 2 ujjnyi vizet melegítettem, gyöngyözésig. A csokoládét apró darabokra törtem és egy keverőtálba tettem, majd beleöntöttem a sűrített tejet is. A keverőtálat a gyöngyöző víz felé ültettem. Ügyeltem rá, hogy a keverőtál alja ne érjen a vízben, mert akkor a csokoládé megéghet. Az is fontos, hogy a víz ne forrjon, tényleg csak épp, hogy gyöngyözzön. A vízgőz felett olvasztani kezdtem a sűrített tejes csokit, kevergetve, amíg teljesen fel nem olvadt. Közben kiszedtem a vanília magokat a rúdból és lereszeltem a narancs héját.

Ezután a keverőtálat levettem a vízgőzről, belekevertem a diót, a gyömbért, a vanília kikapart magjait és a reszelt narancshéjat. Hozzáadtam a porcukrot. Jól elkevertem.

A csokis masszát a sütőpapírral bélelt tepsibe öntöttem és egy kanál hátával szépen elegyengettem. Hűtőbe tettem és legalább 2 órán át békén hagytam, hogy megszilárduljon. Ezután a csokis masszát sütőpapírral együtt kiemeltem a tepsiből, óvatosan lehúztam róla a papírt és egy éles késsel kis kockákra vágtam. Vékonyan porcukrozhatjuk a felvágás előtt. Én nem tettem, de az biztos, hogy még csinosabb lesz tőle.

Egyébként épp Csokiországban lézengtem, amikor arcon csapott ez a bitang jó recept. Jól jött, mert kicsit haboztam, hogy a WR verzió mennyire lesz jó a bolti sűrített tejjel, de amikor láttam itt is hozzávalóként, rászántam magam végre.

És az eredeti WR recept, amit kicsit megvariáltam:

fudge recept

ginger chocolate fudge

Forralt bor fűszerkeverék

Mire lehet jó a vanília rúd “kémcsöve” és egy szép szalag? Becsomagolni a házi forralt bor fűszerkeveréket. 😉 Nem találtam fel a spanyol viaszt ezzel az ötlettel, és biztosan nem is én vagyok az első, aki előrukkol vele, de most ez is beugrott, mint egy lehetséges gasztroajándék. Pár perc alatt összeállítható, dekoratívan csomagolható, a cukor mennyiségét pedig mindenki maga állíthatja be, hiszen azt nem adtam a keverékhez. Írhatunk hozzá receptet is, amitől még személyesebb lesz. A dominánsabb fűszerekből, mint a gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, kicsit kevesebb kell, a fahéjból mehet bele kicsivel több is. Hangsúlyozom: szerintem. 🙂

Házi, kandírozott narancs -és/vagy citromhéjjal még megbolondítható. Olyat is hozok majd.

forraltborfuszer1

 

Hozzávalók (1 adaghoz):

3 fahéjrúd
4-5 szem szegfűszeg
4-5 szem szegfűbors
kevés frissen reszelt szerecsendió
negyed vanília rúd kikapart magja
1 mk. őrölt gyömbér
1 szem fekete bors (én bizony azt is szoktam tenni a forralt borhoz)

Én most mozsárban, kézzel őröltem meg a fűszereket, de ha van konyhai elektromos daráló, azzal gyorsabb és kevésbé mazochista. 😉 A fahéjrudakat kisebb darabokra törtem, majd a szegfűszeggel, a szegfűborssal és az 1 szem fekete borssal finomra őröltem.

A fűszereket egy kis tálkába szórtam a mozsárból, összekevertem a gyömbérrel, és reszeltem hozzá kevés szerecsendiót is. Végül beledobtam a vanília magokat is. Egy csipet keményítő is adható hozzá, így kisebb az esély rá, hogy a nedvességtől összeáll a fűszerkeverék. Bár, az sem tragédia, hiszen a borban úgyis feloldódik majd. Ha így fűszerezzük a bort, érdemes fogyasztás előtt egy kis konyhai szűrőn át a bögrékbe mérni.

Tipp 1.: a csomagoláskor extra dekorációként tehetünk a fűszerkeverék mellé egy fahéjrudat. Vagy egy kis zsákban (kreatív és/vagy dekorboltokban lehet kapni) kandírozott narancs -és/vagy citromhéjat is.

Tipp 2.: a fenti keverék természetesen csak egy lehetséges verzió, mindenkinek megvan a saját jól bevált receptje, bátran kísérletezhetünk, csak jó lehet a végeredmény. 🙂

Tipp 3.: a vanília rúd kémcsöve helyett persze bármilyen kicsi üvegbe is tehetjük.

Vaníliás diós kifli - elindult a karácsonyi hullám

A Karácsony illatát szeretem. Nagyon. Főleg, ha hó is esik hozzá. Kedves Jézuska, lehetne, hogy idén fehér Karácsonyt kapjak? Ez igazán nem nagy kérés, szerintem.

Nálunk eléggé hajtós ez a 3 nap, jó sokan vagyunk, sokfelé. Ha valaki hasonló cipőben jár, ez a süti jól jöhet egy esetleges karácsonyi idegösszeomlás elkerüléséhez. 😉 Meg a “hú, neki elfelejtettem ajándékot venni” helyzetekben is. 😉

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: 13-15 perc

dios hokifli2

 

Hozzávalók (20 darabhoz):

10 dkg liszt
7,5 dkg hideg vaj, felkockázva
3,5 dkg darált dió
1,5 dkg porcukor
1 vanília rúd kikapart magjai
vaníliás porcukor a “csomagoláshoz”

A sütőt előmelegítettem 180 fokra. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A hozzávalókat kimértem egy nagy tálba és gyors mozdulatokkal jól összegyúrtam. Kisebb diónyi darabokat csíptem a tésztából, amiket először a tenyereim között golyókká formáztam, majd a golyókból kis nudlikat sodortam, a nudlikat pedig kifli alakúra formáztam. Persze, ha valaki nagyobb kifliket szeretne, nagyobb adagot is lecsíphet a tésztából.

A sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam mindet, majd az előmelegített sütőben 13 – maximum 15 perc alatt megsütöttem. Csak annyira, hogy már legyen egy kevés halvány aranybarna színe. Nem legyen sötétebb, mert akkor száraz lesz, mint a fűrészpor. Végezetül már nem forrón, de még melegen megforgattam a vaníliás porcukorban.

Igazi karácsonyi süti. Ráadásul nincs vele sok munka, több napig, sőt akár 1 hétig is eláll, így előre is dolgozhatunk. Szépen becsomagolva még ajándékba is adhatjuk.

dios hokifli4

Tipp 1.: érdemes házi vaníliás porcukorral dolgozni, és bár a vanília rúd nem olcsó, de sokkal intenzívebb az íze, jelentősebb mennyiségű házi vaníliás (por)cukrot tudunk elkészíteni vele – csak le kell darálni a cukrot a vanília rúddal és jól záródó üvegben lezárni.

Tipp 2.: késes robotgépben is összedolgozható a tészta

Tipp 3.: ha nem sütjük ki azonnal, folpackba csomagolva hűtőbe is tehetjük

dios hokifli8

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!