Rizsázzunk!

Krumplikrémleves korianderrel és kókusztejjel

Késő délután dolgom volt, Rozi a keresztapjával őrjönghetett szülői felügyelet nélkül. Én meg kuncogtam a markomba, mert ezúttal nem én kaptam meg a délutáni alvását elsztrájkoló kiskorút. Az óvónő ugyanis azzal fogadott, hogy Rozi egy töredék másodpercet sem aludt, cserébe szórakoztatta őt, így gyorsabban eltelt a délutáni sziesztaidő. Oké, a fürdés-lefekvés blokkban azért rám is fröccsent a kialvatlan gyerekből. Lefekvés előtt kicsit jól össze is kaptunk, én teátrálisan kivonultam a szobájából, Rozi meg drámai előadásba kezdett. Végül legalább annyira látványosan ki is békültünk. Simán jár nekünk az anya-lánya drámai díj. A következő fellépésünk után a virágokat az öltözőnkbe kérjük.

Előrelátóan, még délután főztem egy krumplikrémlevest és csináltam túrógombócot is.

Előkészítés: kb. 15 perc

Főzési idő: kb. 15 perc

Krumplikremleves_korianderrel_es_kokusztejjel (4)

 

Hozzávalók (kb. 4 főre):

75 dkg krumpli (pucolt mennyiség)

1 közepes fej vöröshagyma

2 nagy gerezd fokhagyma

1 ek. szárított egész koriander

1 csapott tk. egész római kömény

1 csapott tk. citrombors (sima fekete bors is jó)

1 – 2 tk. frissen reszelt gyömbér (attól függően, mennyire akarunk gyömbéresebb ízt)

fél zöld citrom leve

1 ek. só

4 ek. olívaolaj

kb. 1 l zöldségalaplé vagy víz

1 – 1,5 dl kókusztej (vagy 30%-os habtejszín)

a tetejére pirított mandula és sült hagyma

Egy száraz serpenyőben pár perc alatt (közepes lángon) kicsit megpirítottam az egész koriandert és a római köményt. Amíg a fűszerek pirultak, megpucoltam a krumplit és a hagymákat is. A krumplit kisebb kockákra vágtam, a vöröshagymát felaprítottam, a fokhagymagerezdeket nagyobb darabokra vágtam. Amikor a fűszerek illata elindult, egy tányérra szórtam és félretettem őket.

Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem közepes lángon, olívaolajat öntöttem bele és rászórtam a vöröshagymát. Kissé sóztam és 4 – 5 perc alatt megpároltam. Amíg a hagyma dinsztelődött, mozsárban finomra őröltem a koriandert és a római köményt. Amikor a hagyma puhára párolódott, rádobtam a fokhagymadarabokat és az őrölt fűszerkeverék felét. 1 percig kevergetve sütöttem, majd rádobtam a felkockázott krumplit is, ráfacsartam fél zöld citrom levét és 5 percig, a közepesnél valamivel erősebb lángon kissé megpirítottam. Folyamatosan kevergettem. Hozzáadtam 1 tk. friss reszelt gyömbért. Felengedtem a zöldségalaplével (vízzel), sóztam és fedő alatt közepes lángon puhára főztem.

Amikor a krumpli megpuhult, lehúztam a lábast a tűzről, hozzáadtam még 1 tk. gyömbért és botmixerrel krémesre turmixoltam. Citromborssal és 2 csapott ek. nádcukorral fűszereztem. Ha kell, itt még sózhatjuk, finomíthatunk az ízeken. A végén belecsurgattam a kókusztejet, alaposan elkevertem.

Tálaláskor a tetejére pirított mandulát és sült hagymát (bolti) szórtam.

A facebookon is ott vagyok.

 

Krumplikremleves_korianderrel_es_kokusztejjel (15)

Csilis gyömbéres sült sütőtökös spagetti

Rendszeresen belefutok a saját hülyeségembe, csilis kézzel megdörzsöltem a szememet. Végre elmúlt a két hete gyötrő tikkelés, erre most meg kiégetem a szememet kapszaicinnel. Izzó, vörös, könnyező szemmel fényképezni megfizethetetlen élmény. De legalább rákenhetem valamire, ha nem lettek elég jók a képek.

Az 5. emeleten, legfelül lakunk. Bő 3 éve leburkoltattuk az erkélyünket deszkákkal, a kő ugyanis a tető nélküli erkélyen olyan forró tudott lenni  májustól augusztusig, hogy csukott ajtók és ablakok mellett is befűtötte a klimatizált lakást. Arról nem beszélve, hogy rendszeresen kipusztította a kis balkonkertészetemet. Mondjuk a fásítás óta meg nincs balkonkertészetem, szóval 1:1. Az első évben sikeresen elblicceltük a deszkák karbantartását, az őszi lekenést. Az asztalosunk is csak húzódozott, hogy jaj, rengeteg munkám van, nem tudom, mikor tudok elmenni hozzátok. Tavaly annyival ügyesebben intéztük, hogy a srác eljutott hozzánk felmérni, hány deszkát kell kicserélni az olajos kenegetés előtt. És múlt héten kedden végül meg is érkezett, hogy pontosítsunk, mennyi az annyi. Aztán az egyik embere másnap délelőtt 10 körül megjelent néhány új deszkával, úgy tervezte, sitty-sutty végez. Este 6-kor ment el tőlünk. De itt hagyta a kicserélt régi faanyagot. És milyen jól tettem, hogy nem hagytam, hogy elvigye. Egészen jó fotós felületnek bizonyultak.

Maradt még sütőtök a múlt heti piacozásból, amit tegnap megsütöttem, Azt terveztem, hogy levest csinálok belőle ma, miután Rozit elvittem az oviba. Hazajöttem, nekiálltam takarítani és mire végeztem, már nem akartam levest enni. A sült sütőtök adott volt, meg a spagetti is. A csilim kezdett megrogyni, de nem akartam kidobni, úgyhogy mire eltettem a felmosót is, előkerült a gyömbér és a zöld citrom is.

Előkészítés: 20 perc sütés a töknek + pár perc másnap
Elkészítés: 10 – 12 perc, amíg a tészta megfő

csilis_gyomberes_sult_sutotokos_spagetti (4)

 

Hozzávalók (1 főre):

1 nagy maréknyi sült sütőtök kocka
1 kis sonkahagyma
2 + 1 kis gerezd fokhagyma
1 csipet só
1 kicsi piros csili (kb. 2 centis darab)
1 nagyobb csipet nádcukor
1 nagyobb csipet citrombors (fekete bors is jó)
1 jó nagy csipet őrölt gyömbér
fél zöld citrom leve
olívaolaj
1 marék durum spagetti (étvágytól függően kis vagy nagy marékkal)

A sütőtököt előző nap megsütöttem. A sütőt előmelegítettem 200 fokra, a tepsijét kibéleltem sütőpapírral. A megpucolt sütőtököt felkockáztam, a sütőpapírra tettem. Egy nagy csipet sóval és 2 nagy csipet nádcukorral fűszereztem, mellé tettem a pucolatlan fokhagymát, meglocsoltam olívaolajjal és kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöttem.

Egy nagyobb lábasban vizet forraltam, bőven sóztam, majd amikor a víz felforrt, beletettem a spagettit. Közben megpucoltam és finomra aprítottam a sonkahagymát és a fokhagymát. Vékonyan felszeleteltem a csilit. Egy serpenyőt felhevítettem, beleöntöttem 2 ek. olívaolajat és rádobtam a sonkahagymát. Egy pici csipet sót adtam hozzá. Pár perc alatt megfonnyasztottam, majd rádobtam a finomra aprított fokhagymát és éppen csak annyi ideig pároltam, hogy elinduljon az illata. A serpenyőbe szórtam a csilit is és 1 percig kevergetve kicsit megfonnyasztottam. Hozzáadtam a felkockázott sült sütőtököt, egy nagy csipet nádcukrot, a gyömbért, a citromborsot és a fél zöld citrom levét. Kicsit pirítottam az egészet, majd elzártam a serpenyő alatt a tüzet.

Amikor a tészta fog keményre főtt (kb. 10 perc), leszűrtem és a csilis gyömbéres sütőtökre öntöttem. Óvatosan, hogy a tök ne törjön péppé, összeforgattam. Tálaláskor tettem még rá kevés sütőtököt és friss csilit. Meglocsoltam olívaolajjal és még egy kevés zöld citromlével.

A facebookon itt találtok meg.

csilis_gyomberes_sult_sutotokos_spagetti (5)

Sültkarfiol-főzelék zöld citrommal és petrezselyemzölddel

Ha már úgyis kelet felé nyit az ország, hát nosza, legyen keleties, kissé ázsiai az időjárás is. Napok óta tapad a bőröm egy áthatolhatatlan párarétegtől. Olyan érzésem van, mintha bedunsztoltak volna valamilyen fitness-wellness szalon narancsbőr elleni kezelésén. Tuti, hogy az lehet ilyen. Igaz, amikor én lezuhanyzom ezt a párás trutyis poros filmréteget magamról, a narancsbőr nem tűnik el. Főztem én egyébként az utóbbi napokban is, nem csak siránkozok a monszun miatt, de semmi említésre méltót. A tészta pirított tökmaggal, meg tökmagolajjal, vagy olívaolajjal kevésbé az.

Most is készül valami kint, dörög, meg borul, menetrend szerint… Rozit harmadik éjjel kergette ki a szobájából a vihar és az ömlő eső hangja. Én meg a kanapén végeztem (megint), mert sarokkal a vesémbe mászott a kis bitang. A tetőtéri ablak csuda egy dolog, árad a fény, a feng shui, meg az energia, de nem felhőszakadáskor. Komolyan, olyan fülvédő kellene, mint az útmunkásoknak.

Ez meg itt egy jó kis karfiolfőzelék, savanyú, friss, finom. Friss korianderrel még jobb lett volna, de így is vállalom. Oké, inkább pirított karfiol, mint sült.

Előkészítés: kb. 5 perc
Főzési idő: kb. 20 perc

sult_karfiolfőzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel

 

Hozzávalók (2 főre):

1 kisebb fej karfiol
2 hosszabb szál zöldhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
0,5 dl tejszín
4 – 5 dl víz (vagy zöldségalaplé)
só, bors
2 ek. zöld citromlé (lehet több is, ha savanyúbban szeretitek)
3 ek. olívaolaj
1 tk. vaj
1 nagy csokor friss petrezselyemzöld vagy friss koriander

opcionális: csilipehely és reszelt parmezán a tetejére

A karfiolt apró rózsákra szedtem, alaposan megmostam és egy szűrőben hagytam lecsepegni. Megpucoltam a kétféle hagymát. A zöldhagymát vékonyan felkarikáztam, a fokhagymát a kés lapjával megroppantottam és finomra aprítottam. Megmostam és félretettem száradni a petrezselyemzöldet.

Egy lábast közepes lángon hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a zöldhagymát. Kissé sóztam, majd közepes lángon kb. 5 perc alatt világos aranybarnára dinszteltem. Ezután hozzáadtam a fokhagymát, 1 percig pároltam, majd ráöntöttem a megmosott karfiolrózsákat. Erősebbre vettem a lángot a lábas alatt és kb. 5 percig, sűrűn kevergetve kicsit megpirítottam a karfiolt. Sóztam, borsoztam, felöntöttem 5 dl vízzel és fedő alatt közepes lángon kb. 10 perc alatt megfőztem. A karfiol még enyhén ress maradt, nem esett szét. Néhány kanálnyit (kb. az 1/3-át) kivettem belőle és botmixerrel pürésítettem. Visszaöntöttem a lábasba és elkevertem. Sóztam, borsoztam, majd vékony sugárban belecsurgattam a tejszínt is. 2 ek. zöld citromlével savanyítottam. Felaprítottam a friss petrezselymet és a sültkarfiol-főzelékhez kevertem.

Tálaláskor kevés csilipehellyel és kevés reszelt parmezánnal szórtam meg.

Itt találjátok a Facebook oldalamat.

 

sult_karfiolfőzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel (3)

sult_karfiolfőzelek_zold_citrommal_petrezselyemzolddel (5)

Pácolt - sült zöldséges piláf friss korianderrel és zöldcitrommal

Tuti, hogy Pató Pálné voltam előző életemben, a halogatás nagy mestere vagyok, inkább az utolsó pillanatokra hagyom a dolgokat, mint nem. Jó ideje megvolt már, hogy zöldséges piláfot főzök az éppen futó VKF! játékra, el is készült, de persze megint csak tologattam a bejegyzést. Eh, egyszer a férj csináltatott nekem egy bögrét egy áthúzott MAJD felirattal… 😉

Éci a felelőse az aktuális, 62. VKF! fordulónak, amit még Chili&Vanilia Mautner Zsófi honosított meg 2007-ben. A lényege a virtuális játék, az ötletelés, a kreativitás, a főzés, az evés, és semmiképpen sem a verseny. Az eddigi VKF! fordulók listája egyébként Selectfood Alíznál található meg. A megadott téma ezúttal a rizs volt. Jippijé, a rizst ugyanis nagyon szeretjük és lássuk be, “egész Ázsia mégsem tévedhet.

Eredetileg egyébként füstölt tőkehalas kedgeree-t akartam főzni, de az van, hogy heroin árban mérik felénk a tőkehal kilóját, holmi zacskózott, füstös ízű cuccal pedig nem akartam meggyalázni ezt a remek indiai ételt. Miután sikerült érzelmileg elengednem a kedgeree-t, eldöntöttem, hogy pácolt, sült zöldséges piláfot készítek, mindenféle fajin fűszerrel, friss korianderrel, zöld citrommal. Így is lett. És akkor most megcsinálom a papírmunkát is. 😉

pacolt_sult_zoldseges_pilaf_friss_korianderrel_zold_citrommal (1)

 

Hozzávalók:

a pácolt zöldségekhez:

1 szál sárgarépa
1 szál paszternák vagy fehérrépa
1 kisebb édesburgony
1 kisebb kápia paprika
1 kis fej lilahagyma
2 gerezd fokhagyma
2 szál újhagyma
1 tk. egész koriander
1 kis rúd fahéj
1 mk. egész római kömény
kb. 1 dl mogyoróolaj
fél zöldcitrom leve és héja
3 ek. balzsamecet
1 tk. méz
1 kis csokor citromfű
néhány vékony szelet gyömbér
frissen tekert bors

a rizshez:

20 dkg hosszú szemű barna rizs (lehet basmati is, a lényeg a hosszú szem)
1 csomag újhagyma (ebben most 4 szál volt)
2 ek. olívaolaj
5 dl alaplé (hús -vagy zöldségalaplé)
1 tk. római kömény
1 mk. frissen őrölt koriander
1 gerezd fokhagyma (a pácból vettem ki, így az az íz is ment a rizsbe)
kevés sáfrány vagy kurkuma a szép színért
fél zöldcitrom reszelt héja és leve
só, frissen tekert bors

opcionális: friss piros chili, kimagozva

A zöldségeket még az elkészítés előtti napon bepácoltam és éjszakára a hűtőbe tettem. A páchoz szárazon megpirítottam a koriandert, a római köményt és a fahéjat, majd mozsárban nagyon finomra őröltem. A zöldségeket megpucoltam és vékonyabb szeletekre vágtam. A fokhagymákat félbe, a lilahagymát és az újhagymát nagyobb darabokra vágtam. Egy nagyobb tálba tettem őket, majd fűszereztem. Megszórtam a pirított fűszerkeverékkel, frissen őrölt borssal. Hozzáadtam a gyömbért, a citromfüvet, fél zöld citrom héját és levét. Meglocsoltam a balzsamecettel, és a mézzel, majd végül a mogyoróolajjal is. Az egészet kézzel alaposan összeforgattam, majd szorosan lefedve a hűtőbe tettem egy éjszakára. Sót nem tettem bele, attól kissé megpuhulnak a zöldségek, nem lesznek üdék és roppanósak a sütés után.

Másnap kivettem a hűtőből a pácolt zöldségeket, hagytam szobahőmérsékleten melegedni. Elkészítettem a rizst is. A rizst alaposan átmostam és egy sűrűbb szövésű szűrűben hagytam lecsepegni. A barna rizsnek hosszabb a főzési ideje, ezzel érdemes kalkulálni. Megtisztítottam és vékonyan felkarikáztam az újhagymát. Egy öntött vas edényt forrósítani kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat. Rádobtam az újhagymát, kissé sóztam és gyakorik kevergetés mellett 4 – 5 perc alatt megdinszteltem. Ekkor belereszeltem 1 gerezd fokhagymát (én a pácból vettem ki az egyiket, ezzel ment még plusz íz a hagymás alaphoz), amit kb. 1 percig pároltam. Ekkor megszórtam a római köménnyel és a korianderrel, egy nagy csipet sáfránnyal és fél zöld citrom reszelt héjával. Kb. fél percig kevergetve pároltam, amíg a fűszerek illata elindult. Ráöntöttem a rizst, sóztam, borsoztam, majd pirítani kezdtem, amíg kissé áttetszőek (opálos) lettek a rizsszemek. Ekkor felöntöttem az alaplével, de már nem kevertem meg többször, csak rátettem a fedőt és alacsony lángon puhára pároltam. Kb. 30 perc alatt. Főzés közben sem kevertem, csak hagytam, hogy a rizsszemek magukba szívják a fedő alatt a nedvességet.

A sütőt előmelegítettem 220 fokra, alsó – felső üzemmódban. Ez az én sütőmnél kb. 12 perc. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral. A pácolt zöldségek közül eltávolítottam a gyömbért és a citromfüvet, majd a felcsíkozott zöldségeket egyenletesen elterítettem a sütőpapíron. A megmaradt fűszeres olajat félretettem, később még használtam.Betoltam a tepsit a forró sütőbe és világos aranybarnára sütöttem, kb. 15 perc alatt. Érdemes figyelni, nehogy megégjenek, mert akkor az egész keserű lesz. A sült zöldségek kissé karamellizálódnak a méztől és a balzsamecettől. Az a lényeg, hogy ne süljenek túl, maradjanak még kissé roppanósak.

Amikor a rizs megpuhult, nekem még maradt némi folyadék, amit magas lángon elfőztem a végén. Így legalább egy kellemes ropogós réteg is lett az alján, ami a piláf egyik jellegzetessége. Megmostam, lecsöpögtettem és felaprítottam a friss koriandert, aminek a 2/3-át a rizshez kevertem, és keveset csurgattam rá a zöldségek pácolásából megmaradt olajból is, ami a fűszerektől nagyon intenzív ízű volt. Elzártam a tüzet, az edényt pedig lefedtem egy tiszta konyharuhával, feszesen, rátettem a fedőt és még kb. 10 percig békén hagytam. A konyharuha magába szívta a keletkező gőzt, a rizs pedig sokkal pergősebb lett. A végén meglocsoltam fél zöld citrom levével és hozzáforgattam a sült, karamellizálódott zöldségeket, végül megszórtam a maradék friss korianderrel.

Jó lett. És igen, eléggé macerásnak tűnhet, pedig nem az. A pácolást elvégzik a fűszerek éjjel, másnap már csak a rizzsel kell igazán törődni. Nagyon megéri nekikezdeni.

A facebook-on is megtaláhattok, itt. Nézzetek be, ha van kedvetek.

pacolt_sult_zoldseges_pilaf_friss_korianderrel_zold_citrommal (10)

pacolt_sult_zoldseges_pilaf_friss_korianderrel_zold_citrommal (4)

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!