Rizsázzunk!

Kapros zöldbabfőzelék

Nincs szezonja a zöldbabnak. Ettől még zöldbabfőzeléket főztem. Kaporral és citrommal, ha már a spárgával rátekeredtem erre vonalra. Én az ilyen babot sokkal jobban szeretem, mint a vajbabot. Sőt, leginkább csak ezt szeretem. Éppen ezért romano babból lett ma a főzelék. Ami egyébként a “Mit ennél szívesen?” kérdésre adott  “Valamilyen zöld színű főzeléket.” válaszból jött.

Tanulok, bár nyekergős a dolog, meg szaggatott is, de azért tanulok. Legalább is igyekszem. Szombaton vizsgázunk, a tananyag meg, ha nem is a római jog, de semmiképpen sem kevés. Rozi tegnap kora délután óta itthon van egy kis ovis nyavalya (ha létezik egyáltalán ilyen, és nem csak mi emberek kreáltuk ezt is?) miatt, így a tegnap délutánra és mára előirányzott terv erősen terv maradt. A tegnapra szánt tananyagot a maival együtt a délutáni sziesztája alatt próbáltam betuszkolni a fejembe. Szombaton kiderül, mekkora sikerrel… Szóval csak a közeli közértig mentem, a fagyasztóládájukban találtam romano babot, nem is kerestem tovább, vettem, vittem.

Ezt a főzeléket pedig tessék bátran kipróbálni. Jó étvágyat!

Előkészítés: 8 – 10 perc

Elkészítés: 15 perc

Kapros_zoldbabfozelek (5)

 

 

Hozzávalók (2 főre):

kb. 35 – 40 dkg vágott Romano zöldbab (mirelit)

1 kisebb szem krumpli

4 szál újhagyma

3 ek. repceolaj (vagy napraforgóolaj)

1 nagyobb gerezd fokhagyma

1 jó nagy ek. mascarpone

só, bors

1 – 2 ek. citromlé

1 kis csokor friss kapor (vagy 1 – 2 tk. szárított)

víz

Az újhagymákat és a fokhagymát megpucoltam. Az újhagymát vékonyan felkarikáztam, a fokhagymát nagyon finomra aprítottam. Megpucoltam és kis kockákra vágtam a krumplit.

Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem, repceolajat öntöttem bele, majd rádobtam az újhagymát. Kicsit sóztam, és közepes lángon, sűrűn kevergetve, 3 – 4 perc alatt megdinszteltem. Rátettem a krumplikockákat, egy löttyintésnyi vizet öntöttem alá és pár percig pirítottam. Hozzáadtam a fokhagymát, kb. fél percig pároltam. A lábasba tettem a zöldbabot, 5 percig pároltam/sütöttem a hagymás alapon (kevergettem), majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepte. Sóztam, borsoztam. Fedő alatt megfőztem, de csak annyira, hogy még kissé roppanós maradjon (kb. 10 perc). Egy kevés főzőlével, 1 nagy ek. mascarpone-val a krumplit és a zöldbab 1/4-ét botmixerrel pépesítettem. Ezzel sűrítettem be a főzeléket. Kaporral és 1 ek. citromlével ízesítettem, csipet sóval és borssal még fűszereztem. Ha valaki savanyúbban szereti, használhat több citromlevet.

Feltétnek süthetünk hozzá sült sajtgolyót, vagy cukkinifasírtot (ehhez hasonlóan), de akár buggyantott vagy tükörtojással is ehetjük.

Facebook: Rizsázzunk!

Kapros_zoldbabfozelek (2)

Kapros_zoldbabfozelek (3)

Hébe-hóba gyúr (4.) - tárkonyos raguleves

A ragulevesek sajátja, hogy mindenféle zöldséget elviselnek, finomak, könnyűek és egészségesek.  Én most a következőképpen készítettem.

tarkonyos raguleves2 (1024x678)

 

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell
3 db közepes sárgarépa
1 db hosszabb fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg zöldbab
20 dkg zöldborsó
2-3 nagyibb fej gomba
friss petrezselyem, tárkony
só, bors
édesítő, xilit, vagy nádcukor
fél citrom leve
1 liter húsalaplé, vagy zöldségalaplé (vagy 2 kocka erőleves kocka)
1 doboz janga kefir (4,5 dl)
rizsliszt
olívaolaj

Jó nagy fazékban olajat hevítettem, a vékony csíkokra szelt csirkemellet megfuttattam rajta (nem kell jól átsütni, csak annyira, hogy fehér legyen mindenhol a hús). Hozzádobtam a kis hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, összeforgattam, majd vizet öntöttem hozzá (kb. másfél litert). A hagymát megpucolva, de egészben beleraktam. Ebben a fázisban egy kevés apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal, borssal és sóval ízesítettem, nomeg egy negyed citrom levével (miután a cikkből kifacsartam a levet, beledobtam a levesbe, hadd járja jobban át a citromaroma). Amikor elkezdett forrni a lé, alacsonyabb fokozatra vettem a főzőlapot, hogy ne főjenek szét a hozzávalók (ne forrjon folyamatosan, csak gyöngyözzön inkább).

Mikor a répa félig megfőtt, hozzádobtam a felszeletelt gombát, a zöldborsót, a zöldbabot és a két leveskockát. Itt még lehet hozzá vizet tenni, ha szükséges, de ne felejtsük el, hogy még közel fél liter kefir jön a leveshez.

 Egy edénybe kiöntöttem a janga kefirt, rizsliszttel jócskán megszórtam, simára elkevertem (a sok liszt mellett is önthető-folyós maradt, nem lett csirizes). Friss, vágott petrezselymet, tárkonyt és borsot raktam a habaráshoz, nomeg egy kis édesítőt. Beleöntöttem a levesbe, és jól átkevertem az egészet. A maradék negyed citrom levét a végén még hozzáfacsartam.

Petrezselyemmel megszórva tálaltam.

 

1IMG_6541 (1280x853)

Hébe-hóba gyúr 3. - Marhasült almás zöldségpürével és párolt fokhagymás zöldbabbal

Mostanában újra rákaptam a marhahúsra: a csirke helyett megfelelő alternatíva, ráadásul szeretem az ízét. Az almás zöldségpüré pedig remekül kiegészíti édeskés, gyümölcsös ízével.

1marhashult zoldbabbal zoldsegpurevel (2)

 

Hozzávalók:

2 szelet marhahús (felsál, fehérpecsenye, bélszín, ami szép, illetve amit a pénztárca megenged)
sütőtök (ha tömör karikákat nézünk, akkor 5 szelet)
2 alma (inkább édesebb, mint savanyú legyen)
2 szál sárgarépa
20 dkg zöldbab
petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
só, bors, őrölt szerecsendió
olívaolaj

A hússzeleteket sózzuk, borsozzuk, kevés olajjal átkenjük, grillezzünk, vagy serpenyőben megsütjük, vékonyabb csíkokra vágjuk. A sütőtököt megmossuk, felszeleteljük, olívaolajjal kikent jénaiban megsütjük.

Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, a sárgarépákat megpucoljuk, feldaraboljuk. Minimális vízben megpároljuk. Amikor megfőtt minden, leöntjük a fölös vizet, adunk hozzá kevés őrölt szerecsendiót, majd hozzátesszük az 5 szelet tököt és botmixerrel összedolgozzuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. A zöldbabot sós vízben felrakjuk párolni, a fokhagymát hozzáreszeljük. Amikor már nem nyers, de nem is főtt meg teljesen, leöntjük róla a vizet és friss, aprított petrezselyemmel összeforgatjuk.

Lehet tálalni, enni. Mondjuk jól lakni csak módjával tud az ember, mert nagyon könnyű ételről van szó.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!