Nincs szezonja a zöldbabnak. Ettől még zöldbabfőzeléket főztem. Kaporral és citrommal, ha már a spárgával rátekeredtem erre vonalra. Én az ilyen babot sokkal jobban szeretem, mint a vajbabot. Sőt, leginkább csak ezt szeretem. Éppen ezért romano babból lett ma a főzelék. Ami egyébként a “Mit ennél szívesen?” kérdésre adott “Valamilyen zöld színű főzeléket.” válaszból jött.
Tanulok, bár nyekergős a dolog, meg szaggatott is, de azért tanulok. Legalább is igyekszem. Szombaton vizsgázunk, a tananyag meg, ha nem is a római jog, de semmiképpen sem kevés. Rozi tegnap kora délután óta itthon van egy kis ovis nyavalya (ha létezik egyáltalán ilyen, és nem csak mi emberek kreáltuk ezt is?) miatt, így a tegnap délutánra és mára előirányzott terv erősen terv maradt. A tegnapra szánt tananyagot a maival együtt a délutáni sziesztája alatt próbáltam betuszkolni a fejembe. Szombaton kiderül, mekkora sikerrel… Szóval csak a közeli közértig mentem, a fagyasztóládájukban találtam romano babot, nem is kerestem tovább, vettem, vittem.
Ezt a főzeléket pedig tessék bátran kipróbálni. Jó étvágyat!
Előkészítés: 8 – 10 perc
Elkészítés: 15 perc
Hozzávalók (2 főre):
kb. 35 – 40 dkg vágott Romano zöldbab (mirelit)
1 kisebb szem krumpli
4 szál újhagyma
3 ek. repceolaj (vagy napraforgóolaj)
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 jó nagy ek. mascarpone
só, bors
1 – 2 ek. citromlé
1 kis csokor friss kapor (vagy 1 – 2 tk. szárított)
víz
Az újhagymákat és a fokhagymát megpucoltam. Az újhagymát vékonyan felkarikáztam, a fokhagymát nagyon finomra aprítottam. Megpucoltam és kis kockákra vágtam a krumplit.
Egy nagyobb lábast hevíteni kezdtem, repceolajat öntöttem bele, majd rádobtam az újhagymát. Kicsit sóztam, és közepes lángon, sűrűn kevergetve, 3 – 4 perc alatt megdinszteltem. Rátettem a krumplikockákat, egy löttyintésnyi vizet öntöttem alá és pár percig pirítottam. Hozzáadtam a fokhagymát, kb. fél percig pároltam. A lábasba tettem a zöldbabot, 5 percig pároltam/sütöttem a hagymás alapon (kevergettem), majd felöntöttem annyi vízzel, ami éppen csak ellepte. Sóztam, borsoztam. Fedő alatt megfőztem, de csak annyira, hogy még kissé roppanós maradjon (kb. 10 perc). Egy kevés főzőlével, 1 nagy ek. mascarpone-val a krumplit és a zöldbab 1/4-ét botmixerrel pépesítettem. Ezzel sűrítettem be a főzeléket. Kaporral és 1 ek. citromlével ízesítettem, csipet sóval és borssal még fűszereztem. Ha valaki savanyúbban szereti, használhat több citromlevet.
Feltétnek süthetünk hozzá sült sajtgolyót, vagy cukkinifasírtot (ehhez hasonlóan), de akár buggyantott vagy tükörtojással is ehetjük.
Facebook: Rizsázzunk!
Szerintetek