Rizsázzunk!

Medvehagymás zöldborsókrémleves

Megy a Konyha, főzünk, ami csoda nagy öröm, hiszen ezt szeretjük csinálni a leginkább. És tök jó, hogy csinálhatjuk. A megváltozott munkakörülményekből adódóan viszont jutott nekem egy kis extra idő, ha éppen nem matek példákat oldunk meg Rozival, vagy nyelvtanozunk. Azt hiszem, ajándék időt kaptam, hogy megint életet leheljek a blogba és újra fotózzak.

A múlt heti Konyha menü egyik gyöngyszeme egy medvehagymás zöldorsókrémleves volt, amit Móni főzött. Ancsásítottam kicsit. Köszi a receptet. 🙂

 

 

Hozzávalók (kb. 4 főre):

25 dkg zöldborsó (10 dkg maradt a tyúklevesből, amit pár napja főztünk és adtam hozzá még 15 dkg fagyasztottat)

1 közepes krumpli megfőzve (szintén a tyúklevesből maradt, amit pár napja főztünk)

1 fej lilahagyma

3 ek. olívaolaj

1 gerezd fokhagyma

5 dl zöldségalaplé (vagy víz)

1 csokor medvehagyma

1 tk. szárított tárkony

1 tk. citromlé (mehet több is, ízlés dolga)

frissen tekert fekete bors

2-3 ek. fokagymás olívaolajon pirított rozskenyér kockák (2-3 szeletből)

Elkészítés:

A medvehagyma leveleket leöblítettem, és hagytam száradni. 

Megpucoltam és apróra vágtam a lila hagymát. Egy fazekat hevíteni kezdtem, majd beleöntöttem az olívaolajat, és rádobtam a lila hagymát. Sóztam, borsoztam, és megdinszteltem. Hozzáadtam a tyúklevesből maradt zöldborsót, és a fagyasztottat is. Sóztam, borsoztam, megszórtam a tárkonnyal, meglocsoltam a citromlével, pár percig erős lángon kevergetve pároltam, aztán felöntöttem az alaplével. Fedő alatt felforraltam.

Amikor felforrt, lehúztam a tűzről, hozzáadtam a felaprított medvehagyma 3/4-ét és botmixerrel krémesre turmixoltam. Hozzáadtam a maradék felaprított medvehagymát, ha kell, mehet még hozzá egy csipet tárkony. Lefedve félrettettem. 

A rozskenyeret kábé 2×2-es kockákra vágom. Hevíteni kezdek egy nagy serpenyőt, majd olívaolajat önötök bele. A forró olívaolajba teszem a rozskenyeret és 4-5 perc alatt, a serpenyőt sűrűn rázogatva, világos aranybarnára, ropogósra pirítom. 

Facebook: Rizsázzunk

Instagram: rizsazzunk_blog

 

Petrezselyem pesztós penne zöldborsóval

A legutóbbi bejegyzés márciusi. Pfff… Zavarba jöttem, amikor fel kellett tölteni ide a képet, nem emlékeztem, hogyan kell csinálni.

Van még zöldborsó, ugyan célfotós a történet, nagyon szezon vége van már.

A gramm jelölésen elegánsan lépjetek túl. A Four Bites csajokkal a legújabb nyári kínálatot tervezzük, a pesztó az egyik új falatkához egy kísérlet, a Konyhán pedig csak pontosan, szépen, hogy senki ne akarjon eret vágni magán.

Előkészítés: 5 perc

Elkészítés: kb. 20 perc

 

Hozzávalók (4 főre):

30 dkg penne (durum)

1 csésze zöldborsó (friss vagy fagyasztott)

1 ek. olívaolaj

4 szál újhagyma

2-3 csipet só (ízlés kérdése)

3-4 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors

1 csokor friss kapor (vagy 1 púpozott tk. szárított)

a petrezselyem pesztóhoz:

66 g napraforgómag kicsit megpirítva

80 g rukkola

60 g petrezselyem

1 gerezd fokhagyma (elhagyható)

65 gr olívaolaj

15 gr citromlé

1 citrom reszelt héja

1 dl víz

2 nagy csipet só

5 tekerésnyi frissen őrölt fekete bors

1 ek. méz (elhagyható)

Egy fazékban vizet forraltam a tésztának. A vizet 2 ek. sóval sóztam. Amikor felforrt, beletettem a tésztát, amit kb. 10 perc alatt megfőztem (fog keményre).

Közben összeállítottam a petrezselyem pesztót. A napraforgómagot száraz serpenyőben enyhén megpirítottam. A többi hozzávalóval együtt késes aprítóba tettem és krémesre turmixoltam.

A borsót is elkészítettem. Vékonyan felkarikáztam az újhagymát, kevés olívaolajon pár perc alatt megfonnyasztottam. Kissé sóztam. Ezután hozzáadtam a zöldborsót. Borsoztam, megszórtam a kapor felével, és pár percig pároltam. Roppanósra hagytam. A végén megszórtam a maradék kaporral.

A tésztát leszűrtem. A főzőléből felfogtam 2-3 evőkanálnyit, amit a pesztóhoz kevertem. Tálalás előtt a tésztát összekevertem a zöldborsóval és a petrezselyem pesztóval. Megszórtam friss kaporral.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: rizsazzunk_blog

Feles zöldborsó-krémleves

Tegnap jéggé fagytak a lábaim és az ujjaim. Van az a fura szokása az embereknek, hogy ugyan csukott ajtót nyitnak ki, amikor belépnek valahova (most történetesen a csarnokba) vagy kilépnek valahonnan (most történetesen a csarnokból), de valahogy a folyamat nem ér a végére, csak a hiányérzet marad, és az ajtó nyitva. Langyos tavaszon lágy, illatos szellővel vagy fülledt nyári napokon ez több, mint üdvözítő. – 2 fokban, enyhe hideg szél mellett viszont kicsit kellemetlen(ebb). Tegnap és ma – durva számításaim szerint – 1,3 km ajtót csuktam be… Ettől (és a daknyosodó orrobtól) eltekintve megint varázslat volt, és köszönöm mindenkinek, aki jött, beszélgetett, és még vásárolt is. Mindig élmény. 😉

Ez a leves már majdnem főzelék. Kókusztejjel pedig még laktózmentes is. És isteni.

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: kb. 15 perc

IMG_9749

 

Hozzávalók:

20 dkg feles zöldborsó

fél szál póréhagyma

2 duci gerezd fokhagyma

3 ek. olívaolaj

3 babérlevél

3-4 zöld kardamom

8-10 dl zöldségerőleves

1 kicsi citrom/zöld citrom

1 dl tejszín/krémes, zsíros kókusztej

só, frissen tekert bors

A feles borsót 3x átmostam, hagytam lecsöpögni.

Felkarikáztam a pórét, megpucoltam és megroppantottam a fokhagymagerezdeket. Egy nagyobb lábast felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd a póréhagymát. Egy csipet sóval párolni kezdtem, közepes lángon. 4-5 perc múlva rádobtam a megroppantott fokhagymát, 1 percig pároltam, amíg elindult az illata. Ekkor hozzáadtam a megmosott, lecsepegtetett feles zöldborsót, a babérleveleket és a kardamom magjait. Óvatosans sóztam és borsoztam, mert a zöldségerőlevesben már volt só. Kevergetés mellett 3-4 percig pirítottam, végül felöntöttem a zöldségerőlevessel. Fedő alatt közepes lángon puhára főztem.

Amikor a feles borsó megpuhult, a lábast lehúztam a tűzről. Kivettem a babérleveleket és egy botmixerrel krémesre mixeltem az egészet. Ha túl sűrű lenne, kevés vízzel hígítható. Kóstolás után még sóztam, borsoztam, belecsavartam a zöld citrom levét (először csak az egyik felét, ha így is elég savanyú, nem kell bele a másik fele), elkevertem a tejszínnel/kókusztejjel (így laktózmentes), és tálaltam.

Pirított fekete szezámmaggal vagy érett, kemény juhsajttal gazdagíthatjuk.

Facebook: Rizsázzunk!

IMG_9738

IMG_9758

Zöldborsó pesto-s tagliatelle

Ma egész nap gyereknap van az oviban. Délelőtt a kölköket fárasztják, délután meg a szülőket. 😉 Apa-focival meg Anya-kötélhúzással… A sós süti szekciót megnyerte Rozi csoportja, ami nekem kapóra jött. Inkább a büfé szekciót erősítem, mint a kötélhúzó csapatot. 😉 Sütöttem vagy 5 tepsi sós rágcsát, de valami épeszűt is ennem kellett, mostanában amúgy sincs jó kedvében a gyomrom, kellett valami rendes főtt étel is neki.

Zöldborsó pesto-t még soha nem csináltam, de most ezen is túl vagyok. Nagyon jó.

Elkészítés: 15 perc (komolyan!)

zoldborso_pestos_teszta

 

Hozzávalók ( 2 főre):

20 dkg tészta (tagliatelle, spagetti, fodros kocka)

kb. 25 dkg zöldborsó

1 csokor friss petrezselyem

1 nagy marék bazsalikomlevél

2 kisebb vagy 1 nagy gerezd fokhagyma

2 púpos ek. pirított mogyoró durvára vágva + egy kevés a tálaláshoz

reszelt parmezán vagy parmezán jellegű sajt (kb. 40 g)

1 zöld citrom leve

40 ml olívaolaj

só, frissen tekert bors

1 – 2 nagy csipet chili pehely

Vizet forraltam a tésztának, alaposan sóztam. Amikor a víz felforrt, beletettem a tésztát és 8 perc alatt fog keményre főztem.

Amíg a tészta főtt, elkészítettem a zöldborsó pesto-t. Késes aprítóba tettem a zöldborsót, a fokhagymát és a mogyorót. Pépesíteni kezdtem. Hozzáadtam a parmezánt, az olívaolajat, a petrezselyem 3/4-ét, a bazsalikomleveleket, a zöld citrom levét és addig  kevertem, amíg krémes, lágy pesto-t kaptam. Megkóstoltam és fűszereztem a chili pehellyel, kevés sóval és borssal. Csak óvatosan, mert a tészta is kellően sós lesz. Még egyszer kevertem rajta egyet a robotgéppel.

A tésztát leszűrtem, a főzővizéből félretettem egy decinyit. A tésztát visszatettem a fazékba, hozzáadtam a zöldborsó pesto-t és a félretett főzővizet. Alaposan összekevertem.

Tálaláskor megszórtam még egy kevés durvára vágott mogyoróval és a maradék durvára vágott petrezselyemmel. Az én adagomra két vékony szál nyers zöld spárgát is rátördeltem.

Facebook: Rizsázzunk!

forrás: itt

zoldborso_pestos_teszta (5)

zoldborso_pestos_teszta (3)

Tárkonyos zöldborsókrémleves sült céklacsíkokkal

Már megint a zöldborsó. Szeretem. Bárhogyan. Meg azt is, ahogyan Rozi megpróbálja kifejteni a héjából. Ami kegyetlenség, de akkor is annyira vicces, ahogyan rápróbál a kinyitásra, aztán ha az sikerül, akkor a kifejtésre. Aztán a szemek mindig elgurulnak…

A borsó krémlevesnek is kiváló. Tárkonnyal meg végképp, mert édes ízű és illatú, mint a borsó. Hát hajrá.

Előkészítés: 10 perc borsó fejtéssel együtt
Főzési idő: 20 – 25 perc

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal (3)

 

Hozzávalók (2 főre):

1 csésze friss zsenge zöldborsó (18 – 20 dkg kifejtve)
1 kis fej lilahagyma
2 kis gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolaj2 tk. vaj
3 ek. tárkonyos borecet
1 ek. szárított tárkony
1 kis csokor friss petrezselyemöld
6 – 7 dl zöldségalaplé vagy víz
só, frissen tekert bors
1 dl tejszín
1 ek balzsamecet

1 kis fej zsenge bébi cékla

Előkészítettem a hozzávalókat. A lilahagymát és a fokhagymát megpucoltam, nagyobb darabokra vágtam. Megmostam a petrezselyemzöldet, félretettem száradni. A céklát megpucoltam, vékonyan felszeleteltem, majd csíkokra vágtam. Kevés olívaolajon, forró serpenyőben pár per alatt megsütöttem. Sütőben is süthetjük, 200 – 210 fokra előmelegített sütőben, olívaolajjal átforgatva.

Egy magasabb falú lábast hevíteni kezdtem a közepesnél kissé erősebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és hozzáadtam a vajat. Amikor a vaj kissé buborékozni kezdett, rádobtam a lilahagymát. Egy nagy csipet sót adtam hozzá és nagyjából 4 – 5 perc alatt megpároltam. Ezután rádobtam a fokhagymát is, 1 percig pároltam. Hozzáadtam a zsenge zöldborsót, felöntöttem a borecettel, borsoztam és 5 percig főztem/kicsit pirítottam, amíg a borecet is elfőtt. Megszórtam a tárkony 3/4-vel, felöntöttem a zöldségalaplével/vízzel és hagytam, hogy felforrjon. Kicsit mérsékeltem a lábas alatt a lángot és kb. 15 perc alatt megfőztem a borsót. Amíg a borsó puhult, felvágtam a petrezselymet.

Amikor a borsószemek megpuhultak, de még nem estek szét, levettem a lábast a tűzről, és botmixerrel krémesre turmixoltam. Egy szűrőn átpasszíroztam, hogy a borsó héja ne maradjon a krémlevesben. Hozzáadtam a friss petrezselymet, még egyszer átturmixoltam, majd vékony sugárban belecsorgattam a tejszínt. Megkóstoltam, és kissé még sóztam, borsoztam. Hozzáadtam a balzsamecetet és a maradék tárkonyt is. A sült céklacsíkokkal díszítve jól megettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt ni.

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal

tarkonyos_zoldborsokremleves_sult_ceklacsikokkal (13)

Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival

Majdnem összepisiltem elsírtam magam attól, ahogyan Rozi az apró ujjaival próbálta kibontani a borsót, aztán meg azzal küzdött, hogy a kis genyó borsószemek elgurulnak. “Jajj, Anya, elgurult. Na, nem baj, veszek elő másikat a tokjából.” 😉

Isteni tavaszi zöldséglevest dobtunk össze mi ketten. Harsány is, meg krémes is, meg savanykás is. Más már nem is kellett nekünk. És legalább csappant valamennyit a felhalmozott zöldborsó és spárga készlet is.

Előkészítés: kb. 15 perc (ha gyerekkel csináljuk, bruttó fél óra 😉 )
Főzési idő: kb. 20 perc

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (2)

 

Hozzávalók (3 – 4 főre):

2 ek. olívaolaj + 1 ek. vaj
30 – 35 dkg újkrumpli
2 szál zsenge, új sárgarépa
20 dkg friss zöldborsó
8 szál vékony zöld spárga
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl fehérborecet
kb. 1 liter víz
só, bors
1 csokor petrezselyemzöld
1 szál zsálya
1 ek. citromlé
1 ek. méz
1,5 dl tejszín

friss rozskenyér

Megmostam a zöld spárgát, a petrezselyemzöldet és a zsályát. Félretettem száradni. Megpucoltam a zöldségeket. Az újkrumplit egy durvább szivaccsal átdörzsöltem és félbevágtam. A sárgarépát meghámoztam és kb. 1 centis darabokra vágtam. A hagymát és a fokhagymát is megpucoltam. Finomra vágtam a zsályaleveleket. A zöld spárgát is feldaraboltam, kb. 1 centis darabokra. Rozival kifejtettük a zöldborsót. Ezen a ponton lett a 15 perces előkészítésből közel fél óra. De jó móka volt. 🙂

A hagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát is finomra aprítottam. Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat és a beletettem a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a vöröshagymát, sóztam és közepes lángon pár perc alatt üvegesre pároltam. Rátettem a fokhagymát és kb. 1 percig pároltam. Hozzáadtam a sárgarépát, pár percig kevergetve kicsit sütöttem, majd beletettem az újkrumplit is. Így is pirítottam még pár percig. Rászórtam a zsálya 3/4-ét. Ráöntöttem a fehérborecetet és hagytam elfőni. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam. Közepes lángon felforraltam. Amíg a leves főtt, felaprítottam a petrezselyemzöldet. Miután felforrt, beletettem a zöldborsót és hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét. Félig lefedve addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak, de kicsit még roppanósak maradtak.

A tejszínhez adtam részletekben 1 merőkanálnyi levest, hogy ne csapódjon ki, majd a langyos tejszínt a leveshez csurgattam. 1 ek. citromlével és 1 ek. mézzel ízesítettem, hozzáadtam a maradék zsályát és kóstolás után még egy csipet sót.

Friss árpás rozsos kenyérrel ettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt.

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (3)

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (4)

ötlet: májusi Nők Lapja Konyha Együnk háztájit rovat

Nagyon zöld tavaszi saláta

A 63. VKF! zajlik éppen, aminek ezúttal Zöld Múzsa a háziasszonya. A téma pedig nem is lehetne más, mint egy nagy tál friss, színes saláta. Szabályok nélkül, szabadon.

Engem pedig elkapott a pánik, mert annyi zöldség szakadt ránk így május elejére, hogy képtelen voltam eldönteni, milyen salátával vegyek részt a játékban. A piacok felrobbannak a zöldektől. Na persze, a határozottságom messze földön híres. Vagy hírhedt. De ez már egy másik történet. 🙂

Szóval, hosszas agonizálás után egy nagyon zöld salátát csináltam, zöld spárgával, zöldborsóval, bébi spenóttal, friss kaporral és zöldcitrommal.

nagyon_zold_tavaszi_salata

Hozzávalók (2 főre):

1 nagy marék bébi spenót
6 – 8 vékony szál zöld spárga
2 marék zsenge friss zöldborsó (kb. fél csésze)
2 – 3 db kisebb hónapos retek
1 marék pörkölt pisztácia, durvára vágva
4 – 5 db fűszeres olajban eltett aszalt paradicsom

az öntethez:

1 kis gerezd fokhagyma
1 ek. bodzás fehérborecet
1 ek. zöldcitromlé3 – 4 ek. olívaolaj
1 tk. méz (vagy több, ízlés szerint)
1 kis csokor friss kapor, finomra aprítva
1 nagy csipet só
1 csipet frissen tekert bors

fejenként 1 buggyantott tojás

Először elkészítettem az öntetet. A hozzávalókat egy kis befőttes üvegbe tettem, rácsavartam a kupakot és alaposan összeráztam. Félretettem.

A spárgát megmostam, majd kb. 1,5 centis darabokra vágtam. Három szál spárgát félretettem, amit később kevés olívaolajon egyben meggrilleztem. A forró olívaolajon oldalanként 3 percig pirítottam a közepesnél kicsit erősebb lángon. Kifejtettem a zöldborsót, azt is leöblítettem. Egy kisebb fazékban vizet forraltam, sóztam 1 ek. sóval, majd a lobogó vízben kb. 1 perc alatt blansíroztam a spárgát és a borsót. Jéghideg vízbe tettem és hagytam kihűlni. Kiszedtem a vízből és hagytam megszáradni.

Amíg a spárga és a borsó kicsit megszáradtak, megfőztem a buggyantott tojást. Egy kis lábasban vizet forraltam. Amikor a víz felforrt, alacsonyra vettem alatta a lángot. A víz éppen csak gyöngyözött. A tojást felütöttem egy kis pohárba, majd nagyon óvatosan a gyöngyöző vízbe csúsztattam. Pontosan 3 percig főztem, majd egy kiszedő lapáttal tányérra tettem.

Vékonyan felszeleteltem a retket, csíkokra vágtam az aszalt paradicsomot. A pisztáciát durvára aprítottam.

Összeállítottam a salátát. A bébi spenótot, a spárgát, a zöldborsót, a retket, a pisztáciát és az aszalt paradicsomot egy nagy tálba tettem. A tetejére tettem a buggyantott tojást és a grillezett spárga végeit is. Meglocsoltam az öntettel és megettem. 🙂

A facebook-on is ott vagyok, itt ni. 🙂

nagyon_zold_tavaszi_salata (2)

Ötlet: innen

Szoljanka

Nyakunkon a hétvége, meg egy beígért nyálkás, takony idő is (most éppen a kemény fagyok – a szerk.). Ideje összehozni valami tartalmas, melengető levest. Aztán most már jöjjön a tavasz.

A szoljanka tökéletes választás. Ráadásul 8 (esetleg 10 emberre) kb. 3500 ft-ból kihozható, amit eléggé baráti. Ez egy lehetséges verzió, mert persze ebből is létezik többféle. Igazából a szoljanka név inkább az elkészítés módjára utal. Attól függően, mi van otthon, változhat a hozzávalók listája.

Kell hozzá egy kis türelem, az el(ő)készítése tovább tart, mint kinyitni egy zacskós levest, de nagyon megéri bíbelődni vele. Viszont itt csak nagyban lehet gondolkozni, ebből képtelenség keveset főzni, szóval elő a legnagyobb fazekakkal! 😉

Előkészítés: vérmérséklettől függően 35 -45 perc
Főzési idő: bő 1 óra
Teljes elkészítési idő: kb. másfél óra

szoljanka_leves

 

Hozzávalók:

30 dkg füstölt tarja
60 dkg sertéslapocka
20 – 25 dkg kolbász (lehetőleg házi)
8 – 10 dkg szalonna
1 kis üveg ropogós csemegeuborka
30 dkg savanyú káposzta
4 szál sárgarépa
15 – 20 dkg barna csiperkegomba
15 – 20 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott)
1 fej vöröshagyma + 1 fej lilahagyma
1 doboz paradicsompüré (a nagyobbik aranyfácán tökéletesen megfelel)
3 szelet citrom
2 ek. liszt a sűrítéshez (elhagyható)
1 nagy doboz tejföl (legalább 20%-os)
só, bors
3 – 4 kk. édes nemes őrölt pirospaprika
5 db babérlevél
1 csokor friss petrezselyemzöld (vagy fél csomag szárított)
fél csomag szárított kapor (ha kapunk, akkor 1 csokor friss)
4 gerezd fokhagyma (attól függően, ki mennyire szereti fokhagymásan)
kapribogyó  és erős zöldpaprika a tálaláshoz
3 liter víz (vagy ha van, hús -vagy zöldségalaplé)

Elővettem egy 5 literes fazekat. Feltűrtem a pólóm ujját és nekiláttam. A szalonnát felkockáztam, majd a fazékba tettem és a közepesnél kicsivel erősebb lángon zsírjára sütöttem. Közben megpucoltam és apróra vágtam a hagymákat. Amikor a szalonna üvegesre sült, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam, majd megdinszteltem.

Amíg a hagyma dinsztelődött, felkockáztam a húsokat. Megpucoltam a sárgarépát és a fokhagymát, nedves szivaccsal áttöröltem a gombákat. Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam a kétféle húst és fehéredésig sütöttem. Közben finomra aprítottam a fokhagymákat. Ekkor lehúztam a tűzről a fazekat, megszórtam a húst a piros paprikával, jól elkevertem és felöntöttem kb. 1 liter vízzel. A lényeg az, hogy éppen ellepje a víz a húst. Kaporral, petrezselyemzölddel, borssal és az aprított fokhagymával fűszereztem. Visszatettem a tűzre és fedő alatt félig megfőztem.

Ezalatt felkarikáztam a sárgarépát (4 – 5 mm vastagra), felszeleteltem a gombát. Amikor a hús félig megpuhult, hozzáadtam az uborkát, a sárgarépát, a gombát, a zöldborsót és a káposztát (ha sok a leve, nyomkodjuk ki), a kolbászt és a paradicsompürét. Beletettem 3 karika citromot is. Enyhén sóztam csak, mert a füstölt tarja és a kolbász kellően sós volt. Megszórtam még kevés kaporral és petrezselyemzölddel, egy nagy csipetnyi borssal. Felöntöttem 2 liter vízzel és fedő alatt készre főztem, amíg a hús és a zöldségek is megpuhultak.

Zárásként tejföllel lágyítottam, amit 2 ek. liszttel sűrítettem. A liszt elhagyható, és egyébként a tejföl is, úgyis nagyon finom lesz a végeredmény. Kevés kapribogyóval tálaltam.

Ne felejts el átnézni a Facebook oldalra. És ha már ott jársz, nyomhatsz egy lájkot is. 😉

szoljanka_leves (4)

A lökést és az erőt a pucoláshoz, daraboláshoz a legfrissebb Vidék Íze magazinban található olvasói recept adta.

Hébe-hóba gyúr (4.) - tárkonyos raguleves

A ragulevesek sajátja, hogy mindenféle zöldséget elviselnek, finomak, könnyűek és egészségesek.  Én most a következőképpen készítettem.

tarkonyos raguleves2 (1024x678)

 

Hozzávalók:

70 dkg csirkemell
3 db közepes sárgarépa
1 db hosszabb fehérrépa
1 közepes fej vöröshagyma
20 dkg zöldbab
20 dkg zöldborsó
2-3 nagyibb fej gomba
friss petrezselyem, tárkony
só, bors
édesítő, xilit, vagy nádcukor
fél citrom leve
1 liter húsalaplé, vagy zöldségalaplé (vagy 2 kocka erőleves kocka)
1 doboz janga kefir (4,5 dl)
rizsliszt
olívaolaj

Jó nagy fazékban olajat hevítettem, a vékony csíkokra szelt csirkemellet megfuttattam rajta (nem kell jól átsütni, csak annyira, hogy fehér legyen mindenhol a hús). Hozzádobtam a kis hasábokra vágott sárgarépát, fehérrépát, összeforgattam, majd vizet öntöttem hozzá (kb. másfél litert). A hagymát megpucolva, de egészben beleraktam. Ebben a fázisban egy kevés apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal, borssal és sóval ízesítettem, nomeg egy negyed citrom levével (miután a cikkből kifacsartam a levet, beledobtam a levesbe, hadd járja jobban át a citromaroma). Amikor elkezdett forrni a lé, alacsonyabb fokozatra vettem a főzőlapot, hogy ne főjenek szét a hozzávalók (ne forrjon folyamatosan, csak gyöngyözzön inkább).

Mikor a répa félig megfőtt, hozzádobtam a felszeletelt gombát, a zöldborsót, a zöldbabot és a két leveskockát. Itt még lehet hozzá vizet tenni, ha szükséges, de ne felejtsük el, hogy még közel fél liter kefir jön a leveshez.

 Egy edénybe kiöntöttem a janga kefirt, rizsliszttel jócskán megszórtam, simára elkevertem (a sok liszt mellett is önthető-folyós maradt, nem lett csirizes). Friss, vágott petrezselymet, tárkonyt és borsot raktam a habaráshoz, nomeg egy kis édesítőt. Beleöntöttem a levesbe, és jól átkevertem az egészet. A maradék negyed citrom levét a végén még hozzáfacsartam.

Petrezselyemmel megszórva tálaltam.

 

1IMG_6541 (1280x853)

Szezonzáró zöldborsófőzelék borsikafűvel (önmagával sűrítve)

Főzelék. Ráadásul megint zöldborsó. Tudom, már volt. De ha egyszer a főzelék jó. Abban a pillanatban, hogy a férj elindult munkába, esni kezdett. Azóta is esik. Én viszont sem a hűtőben, sem a kamrában nem találtam kedvemre valót. Nem úgy a fagyasztóban: volt még nyárról friss, zsenge borsó, mert persze sokat vettem belőle. Azt meg Rozi imádja, így minden eldőlt.

Ezt a főzeléket most önmagával (és egy szem krumplival) sűrítettem, hozzáadott lisztet, cukrot tejterméket nem tartalmaz. Nagyon az utolsókat rúgja idén a borsó, szezonzáróként álljon itt most ez a verzió.

borsikafuves bfozelek (1024x683)

 

Hozzávalók (2 főre):

50 dkg zöldborsó (friss vagy fagyasztott)
1 nagy szem krumpli
só, frissen őrölt bors
1 tk. morzsolt borsikafű (frissel a legjobb)
1 ek. olívaolajvíz
víz a főzéshez

A krumplit megpucoltam, kb. 1×1 centis kockákra daraboltam. Egy kisebb lábasban olajat hevítettem, majd rádobtam a krumplit és a közepesnél kicsit erősebb lángon kb. 5 percig pirítottam. Kicsit sóztam. Ezután rádobtam a még fagyott zöldborsót és már közepes lángon, újabb 5 percig együtt pároltam őket, ekkor még fedő nélkül. Megszórtam frissen őrölt borssal, csipet sóval és felöntöttem annyi vízzel, hogy szűk 1 ujjnyira ellepje. 1 tk. szárított borsikafűvel fűszereztem, és fedő alatt kb. 10-12 perc alatt készre főztem. Érdemes ellenőrizni a krumplit, és ha még nem puha, pár perccel tovább kell főzni.

A krumplit és 2-3 evőkanálnyi borsót a botmixer keverőjébe tettem, majd homogénre pürésítettem. Ezzel a péppel sűrítettem be  a főzeléket. Még egyszer megkóstoltam és csipetnyi sóval, még egy kis borssal finomítottam a fűszerezésen. Tálaláskor megszórtam egy csipet borsikafűvel.

Most feltétlenül ettük, de fasírttal, tükörtojással is menő.

 

 

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!