Rizsázzunk!

Joghurtos zöldborsófőzelék

Mire leültem a gép elé, hogy megírjam ezt a posztot, elszállt az ihletem. Most nem lesz (mellé)rizsázás, csak a kép és a recept pőrén. A mai ebédünk ez volt. Finom. Gyors. Egyszerű. És ami a legfontosabb: szezonális.

joghurtos zoldborsofozelek (683x1024)

 

Hozzávalók (2 főre):

25 dkg zsenge zöldborsó (fagyasztott is jó, ha a nap végére bezár a piac)
2 dl tej
2 dl víz
1 gerezd fokhagyma
fél csokor petrezselyemzöld
2-3 ek. natúr joghurt
1 púpozott ek. barna rizsliszt
só, bors
1 ek. olívaolaj

Egy kis lábasba tettem a zsenge zöldborsót, hozzáreszeltem a megpucolt fokhagymát, 1 nagyobb csipet sót és frissen őrölt borsot adtam hozzá. Meglocsoltam 1 ek. olívaolajjal és közepes lángon, fedő alatt kb. 5 percig pároltam. Közben megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet.

Ezután felöntöttem a tejjel és a vízzel, beleszórtam a friss petrezselyemzöld 1/4-ét és fedő alatt készre főztem. Egyet kóstoltam és még egy csipet sóval fűszereztem. A végén joghurtos habarással gazdagítottam: 2 ek. joghurthoz adtam a lisztet és a főzelék forró levéből 2-3 kanálnyit, hogy kiegyenlítsem a hőt. Csomómentesen elkevertem a habarást, a borsóra csurgattam és 1 perc forralással besűrítettem.

Friss petrezselyemzölddel szórtam meg tálaláskor.

Citromos zöldborsó leves friss petrezselyemzölddel

Ahogy ígértem… Szezonális alapanyagokból készült ételeket hozok, receptekkel.

Az egyik legegyszerűbb és legjobb leves. Puritán, mint ez a kép is. Semmi fakszni, semmi bonyolítás, a végeredmény viszont zseniális.

borsoleves3 (1024x683)

 

Hozzávalók: (8-an ettük)

50 dkg zöldborsó (a fagyasztott is megfelel)
3 szál közepes sárgarépa
2 szál fehérrépa
1 kisebb fej zsenge karalábé
1 fej közepes vöröshagyma
1 csokor petrezselyemzöld
2 szem közepes krumpli
3 l víz (ha van, zöldség alaplé is mehet bele 0.5 l – 1 l)
1 kisebb fehér paprika1 szem kisebb paradicsomolaj
só, bors

fél citrom leve (ha valaki savanykásabban szereti, akkor 1 citrom leve)
1 csapott ek. cukor

tejföl a tálaláshoz

a nokedlihez:

25 dkg búza finomliszt
1 tojás
2-3 dl víz
1 nagy csipet só
1 ek. olaj

A zöldségeket megpucoltam, előkészítettem: a répákat ujjnyi vastagon felkarikáztam, a krumplit és a karalábét nagyjából 2×2 centis darabokra kockáztam. A vöröshagymát megpucoltam, egyben hagytam. Megmostam és felaprítottam a petrezselyemzöldet. A paprikát kicsumáztam, a magokat kiszedtem, a paradicsomot megmostam.

Egy 5 literes fazékban olajat hevítettem, amire rádobtam a sárga -és fehérrépát. Közepes lángon fedő alatt 5 percig pároltam, pirítottam. Ezután beletettem a vöröshagymát, majd felengedtem 3 liter vízzel. Sóztam, borsoztam, beledobtam a paprikát, paradicsomot. Továbbra is közepes lángon, fedő alatt hagytam főni nagyjából 15-20 percig. Amikor a répák félig megpuhultak, jött a karalábé és a krumpli. Ha friss borsót használunk, ezen a ponton az is mehet a többi zöldséghez. Ha mirelit a borsó, akkor elég pár perccel azelőtt beletenni a levesbe, ahogy a nokedlit szaggatjuk. Kicsit megint sóztam és fedő alatt újabb 10 percre magára hagytam a levest.

Közben kikevertem a nokedlit: a lisztet, az egész tojást, a nagy csipet sót, a vizet és az olajat összekevertem. A vizet fokozatosan adtam a lisztes keverékhez, így könnyebb vele dolgozni. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, kevés vizet még adhatunk hozzá. Nem kell simára keverni, a nokedli tésztája akkor jó, ha kicsit csomós marad. Pihentetni sem kell, mint a palacsintatésztát, pár perccel a kifőzés előtt elég előkészíteni.

Ezalatt a karalábé és a krumpli is majdnem megpuhult, így hozzáadtam a borsót, majd nagyjából 5 perc elteltével beleszaggattam a nokedlit is. Amikor a kis nudlik feljöttek a leves tetejére, még egyszer kóstoltam és sóztam, borsoztam.

Tálaláskor kevés tejfölt raktam a tetejére. Ha valaki eredendően tejfölösen szereti, a végén egy kis lisztes, tejfölös habarással gazdagíthatja.

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!