Rizsázzunk!

Héjában sült újkrumpli szezámmagrémmel és zsályával

Elsuhan mellettem a nyár. Tegnap ez az érzés hasított belém. Mikor érett be a cseresznye és a meggy? Hová tűnt a szamóca? Már van friss zöldborsó és csöves kukorica? Rohanok, szaladok, gyártok, eladok, aztán csak azt veszem észre, hogy már megint este van és már megint eltelt egy újabb hónap. Hiányzik a rendszeres főzés és a matatás a fényképekkel. Nagyon hiányzik. Lopott pillanatok vannak, egy-egy üres félóra/óra. Olyankor születnek az ilyen egyszerű ebédek, de az az igazság, hogy mostanában Zoli nagyobb teret kap a konyhában… <3

Nagyon hiányzik a jó sok főzés.

Előkészítés: 10 perc

Sütési idő: kb. 20 perc

 

hejaban_sult_krumpli_szezamkremmel

 

 

Hozzávalók (2 főre):

fejenként 3-4 db közepes újkrumpli

só, bors

olívaolaj

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

a szezámmagkrémes tejfölhöz:

5 ek. fehér szezámmag

3 ek. tejföl

só, bors

1-2 tk. citromlé

zsálya

A sütőt előmelegítettem 210 fokra légkeverésen. A krumplikat megmostam, szárazra töröltem, kettévágtam. Sütőpapírral kibéleltem a sütő tepsijét, a krumplikat vágott felükkel felfelé rátettem. Sóztam, borsoztam, meglocsoltam olívaolajjal és a citromlével. Betoltam a sütőbe és kb. 20 perc alatt megsütöttem.

A szezámmagkrémhez száraz, forró serpenyőben enyhén megpirítottam a szezámmagot. Hagytam kicsit kihűlni, és kevés olívaolajjal egy nagy mozsárban krémesre kevertem. Sóztam, borsoztam, és elkevertem kevés citromlével, végül hozzáadtam kevés tejfölt is.

A zsálya leveleket 1 perc alatt megfuttattam kevés forró olívaolajon. A zsályalevél nagyon könnyen megég, tényleg elég nekik 1 perc a forró olajban.

Az aranybarnára pirult újkrumplikat tálaláskor meglocsoltam a szezámmagkrémes tejföllel és a pirított zsályalevelekkel díszítettem. Megszórtam még egy csipet sóval és borssal is.

Facebook: Rizsázzunk!

Alapötlet: Kicsi Vú/5elem konyha

Zsályás rozmaringos sütőtökös rizottó gorgonzolával

Valahogy én is úgy voltam évekig a sütőtökkel, mint Zöld Múzsa. Megpucoltam, sóztam, borsoztam, sütőben megsütöttem és ennyi. Aztán egy szinttel feljebb léptem, már krémlevest is csináltam belőle, szigorúan szerecsendióval, kevés narancslével és pirított tökmaggal. Tavaly teljesen váratlanul ért, hogy a sütőtök más fűszerekkel is tuti, amikor is nem néztem, melyik fűszert vettem elő és véletlenül rozmaring került a levesbe. Először pánikszerűen le akartam szűrni, de reménytelenül béna voltam, úgyhogy inkább nem erőltettem a dolgot.  Valószínűleg epiláltam volna magam a forró levessel. Azóta volt már gyömbér, kakukkfű, rozmaring, zsálya, sőt még kókuszreszelék/kókusztej vonal is. Felbátorodtam. 🙂

A családsegítős főzőcskézésből bőven maradt sült sütőtök. Felhasználtam.

Előkészítés: kb. 25 perc a tök sütése + kb. 10 perc
Elkészítés: kb. 20 perc

zsalyas_rozmaringos_sutotokos_rizotto_gorgonzolaval (22)

 

Hozzávalók (2 – 3 főre):

20 dkg rizottó rizs
60 – 70 dkg sütőtök megsütve, pürésítve
1 közepes fej vöröshagyma
2 duci gerezd fokhagyma
4 ek. extra szűz olívaolaj + kevés a tök sütéséhez
1,5 dl száraz fehérbor (nem túl savas)
6 dl zöldségalaplé vagy leszűrt húsleves
só, frissen tekert bors
1 nagy ág rozmaring
4 – 5 nagy zsályalevél
2 kisebb friss vagy szárított babérlevél
fél citrom leve
2 nagy marék reszelt parmezán vagy parmezán jellegű kemény sajt
1 ek. vaj
friss piros csili vékonyan felszeletelve (elhagyható)
morzsolt gorgonzola vagy kecskesajt

pirított dió

A tököt előző nap megsütöttem. Előmelegítettem a sütőt 200 fokra. A sütőtököt megpucoltam, feldaraboltam, sóztam, borsoztam. Meglocsoltam kevés olívaolajjal, alaposan összeforgattam és 20 – 25 perc alatt megsütöttem. Másnap botmixerrel pürésítettem. Finomra aprítottam a rozmaringleveleket és a zsályát is.

A megpucolt vöröshagymát és fokhagymát finomra aprítottam. Egy magasabb falú, vastag aljú serpenyőt hevíteni kezdtem a közepesnél kicsit erősebb lángon. Beleöntöttem az olívaolajat és rádobtam a vöröshagymát. Kicsit sóztam és 5 – 6 perc alatt, folyamatosan kevergetve megpároltam. Hozzáadtam a fokhagymát, 1 percig pároltam, majd a serpenyőbe öntöttem a rizst. Fűszereztem a felaprított zsálya és rozmaring 1/3-val. 3 – 4 percig kevergettem, amíg az olaj minden rizsszemet alaposan bevont. Ezután felöntöttem a fehérborral és hagytam elsisteregni, amíg a rizs beszívta a bort. Adagolni kezdtem a zöldségalaplevet, mindig csak egy merőkanállal. Újabb adag alaplevelet csak akkor mertem rá, amikor az előzőt már beszívta a rizs. Folyamatosan kevergettem. Kicsit sóztam is.

Közben lereszeltem a parmezánt és pürésítettem a sült sütőtököt. Amikor az utolsó merőkanálnyi alaplevet is beitta a rizs, ráöntöttem a citromlevet. Megszórtam a maradék zsályával, rozmaringgal, hozzáadtam a reszelt parmezánt, a sütőtökpürét és a vajat is. Kicsit sóztam és borsoztam még. Alaposan összekevertem. Forró, száraz serpenyőben, pár perc alatt megpirítottam a diót.

Tálaláskor gorgonzolát morzsoltam a tetejére és megszórtam a friss, piros csilivel. A diót is rátettem. Ha a gorgonzola valakinek túl merész, kecskesajtot is használhat helyette.

 

 

Tavaszi zöldségleves zöldborsóval zöld spárgával újkrumplival

Majdnem összepisiltem elsírtam magam attól, ahogyan Rozi az apró ujjaival próbálta kibontani a borsót, aztán meg azzal küzdött, hogy a kis genyó borsószemek elgurulnak. “Jajj, Anya, elgurult. Na, nem baj, veszek elő másikat a tokjából.” 😉

Isteni tavaszi zöldséglevest dobtunk össze mi ketten. Harsány is, meg krémes is, meg savanykás is. Más már nem is kellett nekünk. És legalább csappant valamennyit a felhalmozott zöldborsó és spárga készlet is.

Előkészítés: kb. 15 perc (ha gyerekkel csináljuk, bruttó fél óra 😉 )
Főzési idő: kb. 20 perc

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (2)

 

Hozzávalók (3 – 4 főre):

2 ek. olívaolaj + 1 ek. vaj
30 – 35 dkg újkrumpli
2 szál zsenge, új sárgarépa
20 dkg friss zöldborsó
8 szál vékony zöld spárga
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
0,5 dl fehérborecet
kb. 1 liter víz
só, bors
1 csokor petrezselyemzöld
1 szál zsálya
1 ek. citromlé
1 ek. méz
1,5 dl tejszín

friss rozskenyér

Megmostam a zöld spárgát, a petrezselyemzöldet és a zsályát. Félretettem száradni. Megpucoltam a zöldségeket. Az újkrumplit egy durvább szivaccsal átdörzsöltem és félbevágtam. A sárgarépát meghámoztam és kb. 1 centis darabokra vágtam. A hagymát és a fokhagymát is megpucoltam. Finomra vágtam a zsályaleveleket. A zöld spárgát is feldaraboltam, kb. 1 centis darabokra. Rozival kifejtettük a zöldborsót. Ezen a ponton lett a 15 perces előkészítésből közel fél óra. De jó móka volt. 🙂

A hagymát apró kockákra vágtam, a fokhagymát is finomra aprítottam. Egy kisebb fazekat hevíteni kezdtem, beleöntöttem az olívaolajat és a beletettem a vajat. Amikor a vaj elolvadt, rádobtam a vöröshagymát, sóztam és közepes lángon pár perc alatt üvegesre pároltam. Rátettem a fokhagymát és kb. 1 percig pároltam. Hozzáadtam a sárgarépát, pár percig kevergetve kicsit sütöttem, majd beletettem az újkrumplit is. Így is pirítottam még pár percig. Rászórtam a zsálya 3/4-ét. Ráöntöttem a fehérborecetet és hagytam elfőni. Felöntöttem a vízzel, sóztam, borsoztam. Közepes lángon felforraltam. Amíg a leves főtt, felaprítottam a petrezselyemzöldet. Miután felforrt, beletettem a zöldborsót és hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét. Félig lefedve addig főztem, amíg a zöldségek megpuhultak, de kicsit még roppanósak maradtak.

A tejszínhez adtam részletekben 1 merőkanálnyi levest, hogy ne csapódjon ki, majd a langyos tejszínt a leveshez csurgattam. 1 ek. citromlével és 1 ek. mézzel ízesítettem, hozzáadtam a maradék zsályát és kóstolás után még egy csipet sót.

Friss árpás rozsos kenyérrel ettük.

A facebook-on is ott vagyok, mégpedig itt.

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (3)

tavaszi_zoldsegleves_zoldborsoval_zold_spargaval_ujkrumplival (4)

ötlet: májusi Nők Lapja Konyha Együnk háztájit rovat

Zsályás karalábékrémleves

Húsvétkor ez a leves biztosan ott lesz az asztalon. Most használtam először karalábéhoz zsályát, elég jól megvannak egymással. A gyereklány is jóváhagyta, zöld utat kapott. Főleg, hogy megfőzni is segített, no meg segédkezett a fényképezésnél is. 🙂

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: kb. 20 perc + pár perc az összeállítás

zsalyas_karalabekremleves (5)

 

Hozzávalók (4 főre):

3 nagyobb karalábé + néhány zsengébb levél
2 vastagabb szál újhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
1,5 l víz
2 ek. olívaolaj
só, frissen tekert bors
1 dl tejszín (nem főző)
1 ek. citromlé
10 – 12 kisebb zsályalevél

Megpucoltam az újhagymát, a fokhagymát és a karalábékat is. A karalábé zsenge leveleit megmostam. Az újhagymát felszeleteltem. Egy közepes lábast hevíteni hevíteni kezdtem. Beleöntöttem az olívaolajat, közepesre mérsékeltem a lángot és rádobtam az újhagymát. Enyhén sóztam, majd 4 – 5 perc alatt megpároltam. Ezalatt felkockáztam a karalábékat is.

Amikor a hagyma megpárolódott, hozzáadtam az összelapított fokhagymagerezdeket és még 1 percig pároltam. Rátettem a felkockázott karalábét, sóztam, és újabb 5 percig erősebb lángon kicsit lepirítottam. Felöntöttem a vízzel, beledobtam a zsenge karalábéleveleket is, majd fedő alatt puhára főztem.

Amikor a karalábé megpuhult, lehúztam a lábast a tűzről, beletettem a finomra aprított zsályát, és botmixerrel krémesre turmixoltam a levest. Hozzácsorgattam a tejszínt, a citromlevet, alaposan elkevertem. Még egyszer megkóstoltam és egy csipet sót még adtam hozzá.

A facebook-on itt találtok meg.

zsalyas_karalabekremleves_merge

Sütőtökös - gombás rétes

Jó lenne azzal menőzni, hogy saját gyártmányú rétestésztát használtam, de az meg nem lenne igaz. Viszont egészen kiváló kész réteslapot kaptam, ami kicsit korrigál a történeten. 🙂

Van némi munka ezzel a fogással, de nagyon megéri.

1sutotokos gombas retes (1024x683)

 

Hozzávalók (4 személyre):

1 fej vöröshagyma
3 ek. olívaolaj (én a zellerkrémleveshez pirított szalonna kisült zsírját használtam fel most)
30 dkg darált hús (sertés, szárnyas, marha)
1 tk. őrölt édes nemes pirospaprika
3 db paradicsom felkockázva
2 duci gerezd fokhagyma
2 tk. szárított, morzsolt borsikafű (nem volt zsálya közel s távol a faluban, amit az eredeti receptben használtak)
só, bors
25 dkg csiperke nagyobb darabokra szeletelve
25 dkg sütőtök pucolva, kb. 2×2 centisre felkockázva
1 egész tojás
8 db réteslap + 10 dkg vaj a kenéshez

Apróra kockáztam a hagymát, majd egy nagyobb serpenyőbe felmelegítettem a zsírt, rádobtam a hagymát, kicsit sóztam és megdinszteltem. Ezután hozzákevertem a darált húst és kb. 5 perc alatt lepirítottam. Megszórtam a pirospaprikával, 3-4 percig pirítottam, majd hozzáadtam a kockára vágott paradicsomot, a felaprított fokhagymát és a borsikafüvet is. Sóztam, borsoztam és fedő alatt, alacsony lángon 35-40 percre magára hagytam. Addig kitakarítottuk az ereszcsatornát (a férj takarította, én meg a létrát és őt támogattam erkölcsileg).

Hozzáadtam a gombát és a sütőtököt, fedő alatt még 15 percig főztem. Ezután hagytam kihűlni, majd belekevertem a tojást.

Kerámiatál híján a nagymamámtól megörökölt üvegedény tetejét vajaztam ki, amire felépítettem végül a rétest. A közepére tettem egy 1 réteslapot, amit alaposan megvajaztam. Ezután jött a szabászat: 5 megvajazott réteslapot raktam rá úgy, hogy a lap egyszer az egyik, másszor a másik oldalon lógott túl. Erre halmoztam a ragut, majd a túllógó tésztaszéleket ráhajtottam és végül még egy vajazott réteslappal lezártam, visszahajtottam a széleket.

220 fokra előmelegített sütőben 25 perc alatt aranybarnára sütöttem. Ha valaki nem akar pepecselni a tészta ide-oda pakolgatásával, egyszerűen csak helyezze a ragut a megvajazott réteslapokra és tekerje fel, mint a hagyományos rétest szokták. A tetejét pedig bőkezűen kenje le vajjal.

Forrás: októberi Nők Lapja Konyha

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!