A bazi nagy görög lagzi óta tudjuk, hogy minden jó a görögöktől származik és minden, ami görög, csak tökéletes lehet. Valószínűleg erről a palacsintáról is pontosan ezt mondaná bármelyik görög, anélkül, hogy bárki is kérdezné. 😉
Forrón, mézzel és/vagy lekvárral (esetleg egy jó narancslekvárral), no meg sűrű görög joghurttal érdemes enni. Ha nincs kéznél görög joghurt, még mindig segíthet a Windex, az úgyis mindenre jó. 😉
Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 15 perc
Hozzávalók (18 – 20 darabhoz):
2 csésze liszt
fél tk. szódabikarbóna
fél tk. só
1 csapott tk. őrölt fahéj
2 ek. finomítatlan nádcukor
2 nagy tojás
1 csésze görög joghurt
1 csésze hideg víz
mazsola (opcionális)
1 ek. vaj + kevés olaj (hogy a vaj ne égjen meg)
A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sót, az őrölt fahéjat és a szódabikarbónát. Elkevertem. Hozzáadtam a cukrot is.
A tojásokat egyesével egy tálkába ütöttem, majd egy villával kissé felvertem. A joghurttal együtt fokozatosan a lisztes keverékhez adtam, közben először egy fakanállal, majd amikor már hígabb lett a tészta, kézi habverővel kevertem. Több részletben hozzáöntöttem a vizet is. Csomómentesre kevertem.
Egy serpenyőt közepes hőmérsékleten felmelegítettem, beleöntöttem az olajat, majd hozzáadtam a vajat is. Evőkanálnyi korongokat csurgattam a forró serpenyőbe. Egyszerre maximum 4 darabot sütöttem, mert a szódabikarbónától kicsit megnőttek. Amikor az egyik oldal halvány aranybarna volt, megfordítottam a palacsintákat és a másik oldalukat is aranybarnára sütöttem.
Mézzel és sűrű görög joghurttal ettük. Ha nem kaptok görög joghurtot, kevés mézzel keverjetek ki tejfölt, vagy legalább 1 órára tegyétek steril gézbe a sima joghurtot egy kisebb edénybe lógatva, hogy kicsöpögjön a leve. Mazsola helyett bármilyen aszalt gyümölcsöt használhattok.
Érdemes kipróbálni a forrázott kefires palacsintát, a serpenyős palacsintát, vagy a vajas-citromos palacsintát is.
Itt pedig megtaláljátok a FB oldalamat, ott is zajlik az élet.
Szuper, nagyon örülök, hogy ízlett. A citromhéjas, citromleves ötlet nagyon tetszik, legközelebb így csinálom én is. 🙂
Csodálatosan finom ez a görög palacsinta, és a sütése is igen egyszerű, pillanatok alatt készen van. KÖSZÖNÖM!!! Egy kis joghurtos/tejfölös öntetet készítettem hozzá, egy pohár tejfölbe reszeltem kis citromhéjat, belecsavartam egy fél citrom levét és hozzá kb. 2-3 kanál porcukor. Mennyei finommmmmm! 🙂
Szuper! Ez a palacsinta sűrűbb, tömörebb, mint a hagyományos, nagyon laktató. De ezt tudjuk be a görög hedonizmusnak. A joghurt ellensúlyozza. 🙂
Nagyon köszönöm a választ! Van egy mérő edényem, azzal már ki tudom mérni. Így most már nyugodtan neki merek kezdeni! 🙂
Kedves Zoltán,
a csésze 2,5 dl-es. A liszt így nagyjából 16 dkg, a joghurt pedig 25 dkg. Az is segíthet, ha egy pohárba kimér 2,5 dl vizet, egy filctollal megjelöli a tetejét, amit ezután mérceként használhat. Én sokszor mérek így, ha a kiskorú épp elkavarja a mérőpoharamat. 🙂 Sok sikert!
Érdekesnek hangzik! Ki is próbálnám, csak az az egy kérdésem lenne,( kezdő szakács lévén!) hogy az egy csésze, az mekkora? Kávé? Tea? kakaós? a választ előre is köszönöm!