Amikor kiderült, hogy szülők leszünk, vagyis terhes lettem, két dolog villant át az agyamon. Nem, nem az, ami a nyomorult, szélvédőre csapódó bogaraknak szokott… Az egyik az volt, hogy aztadedurvajesszusomdebevagyoktojva, a másik meg az, hogy eh, most egy jó darabig nem lesz fröccsözés. Na jó, baromi boldog voltam, mindketten azok voltunk. Aztán azt vettem észre, hogy már egy gagyi reklámon is taknyom-nyálam egyben volt, annyira bőgök. A nyavalyás hormonok tuti forgatókönyvvel dolgoztak. Aztán megszületett Rozi, a taknyom-nyálam bőgések megmaradtak, igaz, számszerűen ritkultak. Most meg már a 3. szülinapi tortáját készítem. Hetek óta azzal nyaggat, hogy mikor lesz a szülinapja és tortát is szeretne, vagyis inkább akar, mert ő még akarva szeretne bármit is. Mondjuk ezt a felnőttek is pontosan így csinálják.
Aztán ma reggel (vagyis tegnap, tehát vasárnap) boldog szülinapot kívántunk neki, majd közölte, hogy köszi anya, neked is boldog szülinapot. Az időérzék még kialakulóban van. De ettől még 3 éves lett és kapott tortát. És persze összeomlottunk, annyira jó fej volt. Ja, és köszi Apu, hogy a nyári tortával ellentétben ezt most nem akartad ISO audit alá vetni. Hálás vagyok érte, de tényleg. 😉
És komolyan mondom, szülőnek lenni az egyik legtutibb dolog a világon. Főleg, ha már fröccsözhetünk is mellette. 😉
A cuki kis favillák, meg a kis táblácska az Ezt ettem boltból van.
Hozzávalók (kb. 22 centis tortaformához):
az alaphoz:
20 dkg apró szemű zabpehely kicsit átdarálva
5 dkg sótlan, pörkölt mogyoró
10 dkg vaj olvasztva
1 – 2 ek. porcukor nádcukorból (attól függően, mennyire akarjuk édesre az alapot)
csipet só
a krémhez:
40 dkg natúr krémsajt (én lecsepegtetett natúr joghurtból csináltam, de mascarpone is lehet)
3 ek. tejföl
2 dl 35%-os nagyon hideg tejszín
10 g vaníliás cukor (házi vagy 1 cs. bolti)
8 – 20 dkg porcukor (finomítatlan nádcukrot ledaráltam)
1 zöld citrom leve
csipet só
5 dkg vaj megolvasztva, lehűtve
az áfonyapüréhez:
20 dkg áfonya
1 ek. nádcukor (ha túl savanyú, adhattok hozzá még cukrot)
1 ek. víz
a díszítéshez áfonyaszemek
Elkészítettem a zabpelyhes alapot. Megolvasztottam a vajat és hagytam kihűlni. Addig a zabpelyhet aprítóban kissé megőröltem. A mogyorót is összeaprítottam, nem túl finomra, csak annyira, hogy még morzsa állagú maradjon. Összekevertem a zabpelyhet, a mogyorót, a cukrot és a csipet sót, hozzáöntöttem az olvasztott vajat és jól összekevertem. A tortaforma aljába szórtam és alaposan lenyomkodtam egy pohár aljával. Hűtőbe tettem szilárdulni.
Amíg a zabpelyhes alap hűlt, elkészítettem a krémet és az áfonyaszószt. A megmosott áfonyákat 1 ek. nádcukorral és 1 ek. vízzel elkevertem és botmixerrel pürésítettem. Félretettem.
Megolvasztottam 5 dkg vajat és hagytam kihűlni. A krémsajtot kikevertem a porcukorral és a vaníliás cukorral, a csipet sóval. Belekevertem a tejfölt és hozzáöntöttem a zöld citrom levét is. Elkevertem. A hideg tejszínt elektromos kézi habverővel kemény habbá vertem. A krémsajtos masszához kevertem az áfonyaszószt, a már kihűlt vajat, majd óvatosan, nagy mozdulatokkal beleforgattam a kemény habbá vert tejszínt is.
Az áfonyás krémet a zabpelyhes tortaalapra simítottam és az egészet hűtőbe tettem szilárdulni. A legjobb, ha egy egész napot vagy éjszakát pihen a hűtőben, mert akkor áll össze az áfonyás krémsajt és a zabpelyhes alap is.
Tálaláskor áfonyaszemekkel díszítettem. Ez pedig itt a facebook oldalam.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: