Rizsázzunk!

Bulgur sült fügével

Az utóbbi időben annyira kijöttem a blogolásból, hogy hirtelen nem is igazán tudom, mit írjak, amivel közelebb kerülök a gúgl keresési és találati feltételeihez. Ha csak azt a történetet nem, ami még nyáron esett meg velem. Történt ugyanis az a nem túl gyakori eset, hogy egy úriember kölcsönrecepttel indult egy versenyen. Magyarul: lenyúlta az egyik receptemet, de nem sokat tökölt vele, úgy ahogy van, vitte egy az egyben. Változtatás nélkül. Aztán ezzel a lendülettel beküldte egy újság receptversenyére. Ott meg jól megbukott vele, a szerkesztők ugyanis rutinból ellenőrzik a beérkező pályaműveket. Így jutott el hozzám a főszerkesztő, és lett a történetből egy 3 oldalas megjelenés a Blikk Extra Receptek októberi-novemberi számában. A lapok már az utcán vannak, a receptjeimmel együtt, és azonnal a 13. oldalról ugrok a világhírnév felé. Köszönettel tartozom annak a bátor férfinak, aki érdemesnek találta a receptemet arra, hogy versenybe szálljon vele. És bíztatom arra, hogy a jövőben bátran kísérletezzen sajáttal is, mert az esik a legjobban. 😉

És itt is, még egyszer köszönöm Jásdi Beáta felelős szerkesztőnek, hogy úgy gondolta, megmutat engem a világnak. Hálás vagyok érte!

Ez itt egy fügés desszert. Tüchtig kis darab a szezon végére.

Előkészítés: 10 perc

Főzési idő: kb. 15 perc

 

Hozzávalók (2 főre):

a sült fügéhez:

2 füge

1 ek. vaj megolvasztva

2 – 3 tk. finomítatlan nádcukor

1 kicsi citrom leve vagy annak megfelelő mennyiségű házi bodzaszörp

pörkölt pisztácia vagy szezámmag

a kókusztejes bulgurhoz:

10 – 12 dkg bulgur

1 ek. olaj (napraforgó vagy repce)

2 dl sűrű, zsíros kókusztej

2 dl víz

1 – 3 ek. finomítatlan nádcukor ízlés szerint

1 vaníliarúd

1 jó nagy csipet őrölt zöld kardamom

csipet só

1 ek. méz a csurgatáshoz

A bulgurt alaposan átmostam és hagytam lecsepegni. A sütőt előmelegítettem 200 fokra. A vajat megolvasztottam, elkevertem a cukorral és a bodzaszörppel. A fügéket megmostam, szárazra töröltem, négy felé vágtam. Egy kisebb kerámiatálba tettem őket, bőségesen megkentem a vajas keverékkel a vágott felüket. Hagyjunk egy jó evőkanálnyit a vajas keveréből, amivel a végén meglocsoljuk a fügét és a bulgurt. Nagyjából 10 perc alatt kissé ragacsos állagúra sütöttem őket. Kivettem a sütőből és hagytam kihűlni.

Amíg a fügék sültek, megfőztem a bulgurt. Felhevítettem egy lábast, beleöntöttem az olajat, majd pár percig pirítottam rajta a megmosott bulgurt. Alacsonyra vettem a lángot alatta, felöntöttem a kókusztejjel és a vízzel. Hozzáadtam egy csipet sót, a vaníliarúd magjait és a kikapart vaníliarudat is. Beledobtam egy egész szem megroppantott zöld kardamomot. A magokat nem szedtem ki a héjból. Ha valakinek ez nem annyira szimpatikus, a kis fekete magokat mozsárban finomra őrölheti. Hozzáadtam egy ek. nádcukrot. Aki édesebben szereti, adjon hozzá még. Fedő alatt megfőztem, időnként átkevertem. Ha nagyon beissza a folyadékot, a főzési idő vége felé pótoljuk egy kevés vízzel.

Amikor a bulgur megfőtt, tálba szedtem, rátettem a negyedelt sült fügéket és megszórtam a pisztáciával. Meglocsoltam a megmaradt vajas, bodzaszörpös keverékkel. Érdemes visszamelegíteni a füge sütésekor keletkezett szaftot is és azt is rácsurgatni a desszertre.

Facebook: Rizsázzunk!

Instagram: instagram.com/Rizsazzunk_blog/

Narancsos fahéjas müzliszelet

A család legfiatalabb és erre már érett kiskorúi narancsos fahéjas müzliszeletet kaptak ehető ajándékba. Csokoládét, és egyéb cukorbombát nem akartunk adni, így is jutott bőven nekik, pörögtek végig. Rozi erősen közelített élete első “menthetetlenül elcsapom a gyomromat” élményéhez, pedig nem egy mohó típus. Sőt. Na ja, előbb vagy utóbb meg kell tapasztalnia ezt is, de most még (megint) győzött az anyai józan ész (szigor)…

Előkészítés: 15 perc

narancsos_muzliszelet (8)

 

Hozzávalók (kb. 12 x 20 centis tepsihez)

15 dkg méz

10 dkg apróbb szemű zabpehely

6 dkg dió durvára aprítva

1 dkg szezámmag

1 dkg lenmag

8 – 10 dkg aszalt gyümölcs aprítva (sárgabarack, szilva, meggy, füge)

3 dkg puffasztott gabona (én most amarántot használtam)

csipet só

1 kisebb narancs leve (ha kezeletlen a narancs, a héja is reszelve)

1 mk. őrölt fahéj

A mézet egy nagyobb lábasban melegíteni kezdtem. Közben felaprítottam a diót, és a szezámmaggal, lenmaggal együtt száraz serpenyőben pár perc alatt kissé megpirítottam. Felaprítottam az aszalt gyümölcsöket is. Amikor a méz folyós lett, az összes szárazanyagot hozzáöntöttem, adtam hozzá egy csipet sót, fahájjal és a narancs levével ízesítettem. 6 – 8 perc alatt alacsony lángon, folyamatosan keverve hagytam, hogy a száraz alapanyagok felszívják a mézet és a narancslevet.

Kibéleltem a kerámia tepsit sütőpapírral,  müzlikeveréket belesimítottam 1,5 – 2 cm vastagon. Kissé vizes kézzel egyenletesen elnyomkodtam. Hagytam kicsit hűlni, végül letakartam folpackkal és nehezéket tettem rá, hogy egyenletes vastag legyen mindenhol. 12 órán át hagytam állni, a hűtőbe is betehetjük. Másnap szeleteltem és csomagoltam.

Facebook: Rizsázzunk!

A csodálatos pékzsineg az Ezt ettem: a bolt-ból érkezett.

 

narancsos_muzliszelet (9)

Ötlet innen.

Édes kukoricakenyér

Van abban valami báj, amikor az éppen szabadságát töltő férj reggel 7-kor nekiáll kukoricakenyeret sütni. Nincs mit többet ragozni ezen, romantika ez a javából. 😉

Előkészítés: kb. 10 perc

Sütési idő: 25 – 30 perc

edes_kukoricakenyer (7) (683x1024)

 

Hozzávalók (kb. 15 x 10 centis formához):

1 bögre kukoricaliszt

1 bögre búzaliszt

1 bögre tej

2 – 3 ek. cukor

4 tk. sütőpor

1 tojás

3 ek. olaj

1 nagy csipet só

vaníliás cukor (elhagyható)

A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Ha nincs szilikonos sütőformánk, sütőpapírral kibéleljük azt, amiben sütni szeretnénk a kukoricakenyeret. Kb. 15 x 10-es formát használtunk.

Összevegyítjük a száraz hozzávalókat, majd hozzáadjuk a tojást, a tejet és az olajat is. Homogénre keverjük és a masszát a sütőformába öntjük. A forró sütőben nagyjából 25 perc alatt készre sütjük. 20 perc után tűpróbával ellenőrizzük a tészta állagát.

Lekvárral, vajjal, mézzel ehetjük.

edes_kukoricakenyer (9) (683x1024)

edes_kukoricakenyer (683x1024)

Forrás: allthecooks

Aszalt gyümölcsös joghurt mézes pirított magokkal

Ez volt az a reggeli, amitől még én is pörögtem egész délelőtt, mint egy zománcos lavór a hátán… Tuti egyveleg: aszalt gyümölcs, zabpehely, pirított magok, méz, joghurt. Általában a reggelik okozzák a legnagyobb fejtörést, de ezzel kicsit könnyítettem a saját életemen. Ez az aszalt gyümölcsös joghurt a mézes pirított magokkal tökéletes reggeli, és még variálható is, attól függően, éppen mi van a hűtőben, kamrában, vagy éppen milyen lábbal kelek fel reggel.

Előkészítés: 5 perc
Főzési/pirítási idő: 10 perc

gyumolcsos_joghurt_piritott_magokkal_piritott_zabpehyellyel

 

Hozzávalók (2 főre):

8 szem aszalt sárgabarack
6 szem aszalt szilva
1 ek. aszalt vörös áfonya (hozzáadott cukor nélküli, ha lehet)
2 dl szűretlen gyümölcslé (narancs, alma, körte, ki milyet szeret)
1 vanília rúd (magok nem voltak már benne, csak a rudat használtam)
1 csapott ek. szezámmag
1 csapott ek. lenmag
1 ek. hántolt, natúr tökmag
1 kis marék durvára tört dió
3 – 4 ek. zabpehely
1 ek. méz
4 – 5 ek. natúr joghurt
csipet só

A sárgabarackot és a szilvát megfeleztem, majd a vörös áfonyával együtt egy kis lábasba tettem. Ráöntöttem a gyümölcslevet, én most frissen facsart narancslevet használtam. Beletettem a magtalan vanília rudat. Csipet sót is adtam hozzá. Felforraltam, majd alacsonyra mérsékeltem a lángot és lefedve állni hagytam, amíg a gyümölcsök jól magukba szívták a narancslevet. Kb. 6 – 8 perc után leszűrtem, egy lapos tányéron egyenletesen elterítettem, és hagytam kihűlni a gyümölcskeveréket. A visszamaradt narancslevet jól megittam.

Amíg a gyümölcsök párolódtak, egy nagyobb száraz serpenyőben egyenletesen elterítettem zabpelyhet és magas lángon 2 – 3 perc alatt világos aranybarnára pirítottam. Kiszedtem egy lapos tányérra és hagytam hűlni, amíg a magokat is megpirítottam. Gyakran átforgattam az egészet, hogy mindenhol egyenletesen piruljanak. Vigyázat! A tökmag, a lenmag és a szezámmag nagyon pattog, amikor pirulni kezd. Érdemes lefedni. Amikor a magok megpirultak, elzártam a serpenyő alatt a lángot és rácsorgattam a mézet. A méz a forró serpenyőben sistergett és buborékozott, de szorgalmasan kevergettem, amíg az minden magot bevont. Pár percig hagytam hűlni, amitől az egész kellemesen ropogós lett.

Összeállítottam a poharainkat: egy réteg gyümölcs, egy réteg pirított, ropogós zabpehely, egy réteg mézes, ropogós magkeverék, majd 2 evőkanál natúr joghurt. Ezt addig ismételtem, amíg elfogytak a hozzávalók. A tetejét megszórtam még egy kevés mézes maggal és már ettük is.

A facebook-on is megtaláltok, ha ide kattintotok.

gyumolcsos_joghurt_piritott_magokkal_piritott_zabpehyellyel_osszevagott

Pirított gombás krémsajtos lepény

Betáraztam a kedvenc (bolti) leveles tésztámból, egészen kiváló minőségű. Épp volt készleten a sarki közértben. Néha nem értem, mit/miért/mennyit rendelnek, vagy nem rendelnek. Kissé rapszodikus a készletük, de ők biztosan jobban tudják. Vettem 5 csomaggal a tésztából, mintha világvégére készülnék, de hát nagymamámnál is mindig volt a spájzban pár bödön házi zsír, biztos, ami biztos. 🙂

Pirított gombás krémsajtos lepényt sütöttem. Tuti vacsora kb. fél óra alatt. A bolti leveles tésztával csaltam, a többi sk. készült. Kisebb volt az étvágy, mint terveztük, a maradékot ma reggel férj megkapta hengeres uzsis táska hiányában fóliába csomagolva.

Előkészítés: kb. 15 perc, a gomba pirításával együtt (ezalatt előmelegszik a sütő)
Sütési idő: 15 – 20 perc sütési idő a lepényeknek

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (4)

 

Hozzávalók (3 főre):

3 x 125 g leveles tészta (készre és méretre nyújtott)
50 dkg barna csiperke (vagy erdei gomba mix, vagy vargánya)
1 szál vékony póréhagyma
2 kisebb gerezd fokhagyma
2 ek. olívaolajsó, frissen tekert bors
1 púpozott tk. szárított kakukkfű (frissből kicsit kevesebb)
20 – 25 dkg natúr krémsajt (pl. Philadelphia)
kevés kéksajt morzsolva (márványsajt is tökéletes)
3 maréknyi reszelt füstölt sajt a tetejére
1 tojás a kenéshez

Előmelegítettem a sütőt 230 fokra, alsó – felső üzemmódban. Az én sütőmnek kb. 12 – 15 perc kell ahhoz, hogy 230 fokra melegedjen. Egy nagy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A póréhagyma felső keményebb héját levettem, az egészet folyóvíz alatt megmostam (zöldjével lefelé a  víz alatt), hosszában félbevágtam, majd vékonyan felszeleteltem. Egy magasabb falú serpenyőt felhevítettem, olívaolajat öntöttem bele, majd rádobtam a póréhagymát. Közepes lángon nagyjából 5 perc alatt megpároltam. Kicsit sóztam, így gyorsabban puhult. Ezalatt nedves szivaccsal alaposan áttöröltem a gombákat, nem pucoltam meg őket. Félbevágtam a fejeket, majd mindegyiket vékonyan felszeleteltem. Megpucoltam és finomra aprítottam a fokhagymát is.

Amikor a póréhagyma megpárolódott, rádobtam a fokhagymát és kb. 1 percig kevergetve pároltam azzal is, majd hozzáadtam a gombát. Kicsit megint sóztam, majd a közepesnél kicsit erősebb lángon pirítani kezdtem. Amikor a gomba levet eresztett, megszórtam a kakukkfűvel. Akkor jó a gomba, ha már nincs leve és szép világos aranybarna színt kap.

Amikor a gomba szépen megpirult, lehúztam a tűzről és hagytam kicsit hűlni. Ezalatt kikevertem a krémsajtot, hozzámorzsoltam kevés kéksajttal, frissen őrölt fekete borssal fűszereztem. Kóstoltam és kicsit még sóztam. Óvatosan, mert a kéksajt sós volt. Reszeltem némi füstölt sajtot, kb. 3 maréknyit.

A készre nyújtott leveles tésztákat a tepsire fektettem, kb. 1 centire a szélektől késsel kicsit bevágtam, minden oldalon. Így könnyebb volt peremet csinálni. Ezt a vékony sávot lekentem felvert tojással, majd szépen felhajtottam a széleket. A sarkoknál összenyomtam a tésztát. Mindegyik tésztalap tetejére halmoztam a kakukkfüves pirított gombás, krémsajtos töltelékből. Egyenletesen elterítettem rajtuk a masszát. Próbáltam egyenlő mennyiséget tenni mindre. Megszórtam a reszelt sajttal és a forró sütőben bő 15 perc alatt készre sütöttem. Sütőtől függ a teljes sütési idő. A tészta ropogós, a sajt pedig szép aranybarna lett a tetején.

Kevés friss rukkolával és tejföllel ettük.

Facebook-on is megtaláltok, ha van kedvetek, nézzetek be oda is. És nyomjatok egy lájkot. 😉

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (1)

piritott_gombas_kremsajtos lepeny (9)

Tiganites - görög palacsinta

A bazi nagy görög lagzi óta tudjuk, hogy minden jó a görögöktől származik és minden, ami görög, csak tökéletes lehet. Valószínűleg erről a palacsintáról is pontosan ezt mondaná bármelyik görög, anélkül, hogy bárki is kérdezné. 😉

Forrón, mézzel és/vagy lekvárral (esetleg egy jó narancslekvárral), no meg sűrű görög joghurttal érdemes enni. Ha nincs kéznél görög joghurt, még mindig segíthet a Windex, az úgyis mindenre jó. 😉

Előkészítés: 5 perc
Sütési idő: 15 perc

gorog_palacsinta_tiganites

 

Hozzávalók (18 – 20 darabhoz):

2 csésze liszt
fél tk. szódabikarbóna
fél tk. só
1 csapott tk. őrölt fahéj
2 ek. finomítatlan nádcukor
2 nagy tojás
1 csésze görög joghurt
1 csésze hideg víz
mazsola (opcionális)
1 ek. vaj + kevés olaj (hogy a vaj ne égjen meg)

A lisztet egy nagy keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sót, az őrölt fahéjat és a szódabikarbónát. Elkevertem. Hozzáadtam a cukrot is.

A tojásokat egyesével egy tálkába ütöttem, majd egy villával kissé felvertem. A joghurttal együtt fokozatosan a lisztes keverékhez adtam, közben először egy fakanállal, majd amikor már hígabb lett a tészta, kézi habverővel kevertem. Több részletben hozzáöntöttem a vizet is. Csomómentesre kevertem.

Egy serpenyőt közepes hőmérsékleten felmelegítettem, beleöntöttem az olajat, majd hozzáadtam a vajat is. Evőkanálnyi korongokat csurgattam a forró serpenyőbe. Egyszerre maximum 4 darabot sütöttem, mert a szódabikarbónától kicsit megnőttek. Amikor az egyik oldal halvány aranybarna volt, megfordítottam a palacsintákat és a másik oldalukat is aranybarnára sütöttem.

Mézzel és sűrű görög joghurttal ettük. Ha nem kaptok görög joghurtot, kevés mézzel keverjetek ki tejfölt, vagy legalább 1 órára tegyétek steril gézbe a sima joghurtot egy kisebb edénybe lógatva, hogy kicsöpögjön a leve. Mazsola helyett bármilyen aszalt gyümölcsöt használhattok.

Érdemes kipróbálni a forrázott kefires palacsintát, a serpenyős palacsintát, vagy a vajas-citromos palacsintát is.

Itt pedig megtaláljátok a FB oldalamat, ott is zajlik az élet.

gorog_palacsinta_tiganites (2)

gorog_palacsinta_tiganites (4)

Avokádóban sült tükörtojás reggelire

Avokádóban sült tükörtojás. Ez már annyira egyszerű és gyors, hogy csak na. Ráadásul még egészséges is. Az meg csak rajtunk múlik, mit teszünk rá. Én most csak sóztam, borsoztam, kevés citromlével meglocsoltam, a tojás tetejét pedig megszórtam kevés reszelt sajttal, ami éppen csak finoman ráolvadt. Egy szelet magos kenyérrel, mondjuk egy ilyennel, tuti, tápláló reggeli. Kell ennél több?

Tojás helyett krémsajttal is tölthetjük.

Előkészítés: kb. 5 perc, amíg a sütő előmelegszik
Sütési idő: kb. 15 perc

avokadoban_sult_tukortojas (2)

 

Hozzávalók (2 főnek):

1 avokádó
2 egész tojás
kevés citromlé
só, frissen őrölt bors
magos kenyér
kevés reszelt sajt (én most mozzarellát használtam; elhagyható)

A sütőt előmelegítettem 220 fokra, légkeveréssel. Egy tepsit a sütőbe tettem, hogy felforrósodjon.

Az avokádót kettévágtam, a magját kivettem, mindkét felét sóztam, borsoztam, rácsepegtettem kevés citromlevet. Ha nem találjuk elég mélynek a mag helyét, kicsit kikaparhatunk a húsából, hogy kényelmesen elférjen benne a tojás. A félbevágott avokádókat a tepsibe állítottam, majd a tojásokat az avokádóba ütöttem. Nem baj, ha egy kevés kifolyik a tojásból. Megszórtam a reszelt sajttal, a tepsit pedig visszatoltam a sütőbe, és készre sütöttem az egészet. A sütési idő leginkább attól függ, ki hogyan szereti a tükörtojást. Mi szeretjük, ha a sárgája folyós marad, ezért én csak 12 percig sütöttem. Ez lehet hosszabb is, rövidebb is.

Csilivel, korianderrel, friss petrezselyemzölddel is isteni.

Nézzetek be a FB-ra is, ha épp ott jártok.

mergelt_avokadoban_sult_tukortojas

Szilvalekváros kakós csiga

Hoztam egy újabb szuper péksüteményt, amiből friss, illatos reggeli kerülhet a hétvégi habos kávé mellé. De egy tartalmas leves után desszert is lehet belőle. A szilvalekváros kakaós csiga tésztáját este bedagasztottam, éjszakára pedig a hűtőbe tettem egyet horpasztani. Reggel kb. 25 perc alatt megsütöttem és a család orra elé toltam a friss péksüteményt. És higgyétek el, tényleg nem kell órákat eltölteni vele a konyhában. Max. 20 percet kell vele foglalkozni, a munka többi részét elvégzi a hűtő, amíg mi álmodunk. Oké, én most kicsit túlnyúltam ezen az időkereten, mert a gyereklány a szokásosnál is aktívabban próbált segíteni. Naná, kakaó is volt a történetben. Meséltem már, hogy reggel kakaóra indul a gyerek, pöccre csak utána? 😉

Én jobban szeretem a levelestésztából készült ropogós kakaós csigát, meg a férj is, de ez a puha, kelt tésztás verzió nagyon bejött nekünk is. Kapott egy kis csavart a szilvalekvártól. Rozinak mindegy, csak kakaós legyen…

No, felcsigáztalak Benneteket? 😉

Előkészítés: max. 10 perc
Dagasztás + kelesztés: 5 perc + 40 perc (plusz az éjszakai hűtős kelesztés)
Nyújtás + kenés + tekerés + szeletelés: 5 perc
Sütési idő: 20 – 25 perc

szilvalekvaros_kakaos_csiga (1)

 

Hozzávalók (10 – 12 db kisebb csigához):

a tésztához:

30 dkg búzaliszt
1 csomag szárított élesztő vagy 2,5 dkg friss
1 tk. nádcukor
1,5 dl tej
5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1/4 tk. só
1 ek. nádcukor
1 tojás
+ 1 tojás a lekenéshez

a töltelékhez:

5 dkg szobahőmérsékletű vaj
1 – 1,5 ek. nádcukor
4 tk. cukrozatlan kakaópor
4 ek. házi szilvalekvár (kenhető állagú)
őrölt fahéj

Először felfuttattam az élesztőt. A tejet a cukorral meglangyosítottam, majd beleszórtam az élesztőt, és langyos helyen kb. 8 – 10 perc alatt felfuttattam. A sütő olvasztó fokozatát szoktam erre használni. Pár perc alatt 40 fokon előmelegítem kicsit, aztán elzárom és így tolom be az élesztős tejet felfutni.

Közben a lisztet keverőtálba szitáltam, hozzáadtam a sót és a cukrot. Megolvasztottam a vajat, de figyeltem rá, hogy ne legyen túl meleg. Ezt is a liszthez öntöttem, majd beleütöttem az egész tojást is. Hozzáöntöttem a felfutott élesztőt és 5 – 6 percig dagasztottam. Először a keverőtálban, majd amikor a tészta már kezdett összeállni, csipetnyi liszttel megszórt felületen dagasztottam tovább. Amikor a tészta szépen elvált a felülettől, visszatettem a tálba, a tetejét megszórtam kevés liszttel és egy tiszta konyharuhával letakarva, meleg helyen hagytam a duplájára kelni 40 – 45 perc alatt.

Amíg a tészta pihent, kikevertem a tölteléket is. Ehhez a szobahőmérsékletű, puha vajat habosra kevertem, majd hozzáadtam a cukrot és a kakaót is. Tisztességesen elkevertem, hogy a cukor is felolvadjon valamennyire.

40 perc után a tészta gyönyörűen megkelt, a duplájára dagadt. Lisztezett felületre borítottam és fél centi vékonyra kinyújtottam. Igyekeztem téglalap formára nyújtani, bár ez nekem elég ritkán sikerül. Egyenletesen megkentem a sima szilvalekvárral, majd erre jött a kakaós, vajas krém, végül megszórtam őrölt fahéjjal. A hosszabbik oldalánál fogva feltekertem, mint a bejglit, végül kb. 2 centi szélesen felszeleteltem. Egy sütőpapírral bélelt tepsire fektettem a szeleteket, letakartam fóliával, és a hűtőbe tettem. Ha kihagyjuk a hűtős kelesztést, mert mondjuk egy tartalmas leves után desszertnek szánjuk a csigákat, hagyjuk a szeleteket a sütőpapíros tepsin még egyszer megkelni, 20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra, alsó – felső üzemmódban, és a 20 percnyi kelesztési idő után kb. 15 perc alatt süssük meg.

Másnap reggel kivettem a tepsit a hűtőből, betoltam a hideg sütőbe. A sütőt bekapcsoltam 200 fokra, alsó felső üzemmódban, és bő 20 perc alatt gyönyörű aranybarnára sütöttem a csigákat. Kevés porcukorral szórva tálaltam.

szilvalekvaros_kakaos_csiga (5)

Forrás: Nők Lapja, 3. szám

Scone - a skót gyors süti

Folytatódik a WR rovat a skót tagozat bemutatkozásával. Scone-t már régóta szerettem volna sütni, de eddig elmaradt. Pedig gyorsan összeállítható, reggelire, vagy kávé mellé tökéletes. Én most egy kevés aszalt vörös áfonyát tettem bele, de más aszalt gyümölccsel, vagy csokidarabkákkal, de akár sósan is elkészíthetjük, sajttal, baconnel, kolbásszal, stb…

Arra érdemes figyelni, hogy a tésztát ne gyötörjük meg nagyon az összegyúráskor, mert attól tömörré válik, nehéz lesz és nem emelkedik meg sütéskor. Csak lazán, könnyedén. A melaszt én mézre cseréltem, mert egyrészt nagyon nem szeretem az ízét, de ha nem így lenne, több km-es hatótávolságban nem igen van ilyen felénk. Valahogy nem állnak érte sorba a környékbeliek. 🙂

Előkészítés: kb. 10 perc
Sütési idő: 15-20 perc sütőtől függően

scone

 

Hozzávalók:

30 dkg liszt
5 dkg nádcukor
2 tk. sütőpor
1 csipet só
7,5 dkg hideg, de legalább is nem szobahőmérsékletű vaj, felkockázva
1,75 dl tej
5 dkg aszalt vörös áfonya (a szemeket feleztem, kicsit nagynak találtam)
1 tk. méz
fél dl tej + 1 tk. olívaolaj a lekenéshez

Mindent kimértem, a sütőt előmelegítettem 200 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütőpapírral.

A mézet jól elkevertem a tejjel, kellett egy kis idő, amíg teljesen felolvadt. A lisztet elkevertem a cukorral, a csipet sóval és a sütőporral. Hozzáadtam a vajat és az ujjbegyeimmel elmorzsoltam. Beletettem a megfelezett vörös áfonya szemeket. Elkevertem. Apránként belekevertem a mézes tejet, eleinte fakanállal kevertem, majd kézzel összegyúrtam, amíg összeállt. De csak finoman, hogy ne legyen túl tömör a tészta.

Kissé lisztezett felületen kézzel ellapogattam, kb. 2 centi vékonyra. Kb. 4 centi átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szaggattam. Ha nagyobb korongokat szeretnénk, a legnagyobb szaggatót használjuk. A sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam őket, a tetejüket lekentem az olívaolajos tejjel. Az előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöttem. Sütőtől függően lehet pár perccel hosszabb a sütési idő, de nem érdemes elfeledkezni róla, mert könnyen kiszárad.

Házi sárgabarack lekvárral ettük, vaníliás mézes tejet ittunk hozzá. 🙂

Zabos reggel - gyors és gyümölcsös zabkása

…már ha valaki szereti.

Ha valami, akkor a zabkása üzembiztosan gyors reggeli. Cserébe nem túl mutatós, de legalább egészségesnek mondják. Vakartam a fejemet reggel, hogy mivel induljon a nap, de nem jött a megvilágosodás. A müzli nem volt pálya, mert ahhoz kevés volt a joghurt. Haha, tej viszont volt bőven. Zabkása lett. Na, nem a férjnek, csak a női szakasznak. Őt nem vegzáltam ilyennel, csak a kiskorút.

Előkészítés: 5 perc
Főzési idő: max. 5 perc

zabkasa3

 

Hozzávalók (2 személyre):

6 dkg zabpehely
1,5 dl tej
1 dl ribizlis, vagy natúr joghurt (elhagyható, nekünk épp volt itthon gyümölcsjoghurt)
1 ek. napraforgóméz (jól bírja a melegítést)
1 kis marék olajos mag vegyesen (dió, mandula, mogyoró, napraforgómag)
4 szem aszalt szilva
4 szem aszalt sárgabarack
1-2 csipet őrölt szegfűszeg

Az olajos magvakat durvára vágtam, az aszalt gyümölcsöket felaprítottam. A zabpelyhet, a magokat, az aszalványokat, a mézet és a szegfűszeget elkevertem, majd a tejjel együtt egy lábasba öntöttem. Közepes lángon főzni kezdtem. 4-5 perc után lehúztam a tűzről, majd lassan hozzákevertem a joghurtot is.

Tálaláskor megszórtam még egy kevés maggal és aszalt gyümölccsel. Ennyi. 🙂

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!